bob0985 bob0985 komentáře u knih

A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Kniha, která navozuje velmi syrovou atmostféru. Zajímavé, vtahující a zároveň odpuzující.

17.03.2015 4 z 5

Kniha světel Kniha světel Chaim Potok

U Potoka je vždy důležité dočíst knihu až do konce. Jeho knihy nesou zprávu, která není na první pohled rozpoznatelná, nejsou prvoplánovité. Příběhy vypráví lidsky s porozumněním a respektem ke každé osobě, která se v jeho knihách objeví. Rabín konzervativního judaismu asi už prostě musí být takový.

08.03.2015 5 z 5

Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Pavel Kosatík

Velmi čtivě a poutavě popsány osudy významných podnikatelů. Za pozornost určitě stojí, že bohatství některých z nich by v současné době bylo jen těžko dosažitelné, vzhledem ke kartelovým pravidlům. Co víc však je nutné sledovat, že nejsme národem jen hrdinů, ale pěkných banditů; u osobnosti E. Beneše si nejsem jistý, jak ho hodnotit - za mě v mnoha podstatných okamžicích bohužel selhal.

04.01.2025 5 z 5

Zpívám já a hora tančí Zpívám já a hora tančí Irene Solà

Velmi neotřelá, jiná, zajímavá, pestrá, snová, pocitová kniha. Je poznat, že překladatel si musel poradit mnoha nástrahami cizího jazyka, ale zvládnul to výborně. Nejsem úplně cílová skupina těchto knih, ale občas nějakou přečtu a tato mě potěšila; rozhodně není pro každého. Autorka je za mě takový katalánský Ishigura.

27.11.2024 5 z 5

Ze sídliště Ze sídliště Jonas T. Bengtsson

Fajnová severská detektivka, kterou si umím představit i jako poutavý film, čímž se ostatně má stát. Připomněla mi trochu i některé moje kamarády z dětství.

23.11.2024 4 z 5

Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Magdalena Grzebałkowska

Reportážní styl se mi líbil a popsané osudy byly velmi zajímavé. Toto je vážně špičková edice!

10.11.2024 4 z 5

Nemesis: Drogová bitva o Rio Nemesis: Drogová bitva o Rio Misha Glenny

Toto je skvělá edice, pokud jsem to už nezmiňoval u jiného titulu. Kniha na mě působila trochu méně, než jiné z Absyntovek, ale i přesto jsem byl zaujat.

22.09.2024 4 z 5

Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Velmi zajímavé postřehy a střet několika kultur. Neotřelé, poučné.

Líbila se mi nedokonalost každého jednoho partnera z nějakého důvodu. Přehnaná defenzivnost bílého ex, přílišná uvědomělost dalšího. Fajn čtení.

25.08.2024 4 z 5

Země těch druhých II: Koukejte, jak tančíme Země těch druhých II: Koukejte, jak tančíme Leïla Slimani

První díl se mi líbil trošku víc. Bylo několik částí, které mě iritovaly, ale 4 hvězdy jsou akorát. Zajímalo by mě, kdy vyjde česky 3. díl.

29.06.2024 4 z 5

Povídky o skvělé zemi Povídky o skvělé zemi E. L. Doctorow

Velmi dobře napsané povídky. Souhlasil bych s doslovem, ale přijde mi, že z Doctorowa cítím vždy ještě podprahové sdělení, které říká: USA nejsou bezstarostným a bezchybným místem pro život, ale je to země, kde navzdory všem chybám, máš možnost svůj život změnit, změnit běh událostí. To mi přijde, že Doctorow přes veškerou kritiku poměrů také říká; možnost zlepšení, možnost pro lepší.

09.06.2024 5 z 5

Země těch druhých: Válka, válka, válka Země těch druhých: Válka, válka, válka Leïla Slimani

Kniha se mi moc líbila, asi i proto, že v Meknesu jsem strávil jeden den a dokázal jsem si ten příběh představit. Zároveň jsem si z LonelyPlanet pamatoval i něco ze stručné historie Maroka a vše se mi spojovalo. Těším se na pokračování.

05.04.2024 5 z 5

Jazyk Třetí říše – LTI: poznámky filologovy Jazyk Třetí říše – LTI: poznámky filologovy Victor Klemperer

Zajímavá kniha, která je svým způsobem stále aktuální. Velmi mě zaujalo používání superlativů.

31.12.2023 5 z 5

Vlast Vlast Fernando Aramburu

Kniha se mi velmi líbila. Způsob vyprávění byl jiný, zajímavý, a podle mě dodával příběhu rychlejší spád. Nevěřil jsem jen momentu, kdy jedna z postav skočila pro kabelku z Karlova mostu do Vltavy. To mě přišlo přitažené za vlasy, ale chápu, že autor chtěl asi tímto silným moment, aby byl uvěřitelnější zvláštní vztah, který mezi sebou dva vedlejší hrdinové knihy měli.

04.08.2023 4 z 5

Paměti antisemity Paměti antisemity Gregor von Rezzori

Velmi dobrá kniha popisující antisemitismus v rámci intelektuálního a niterného vnímání světa. V podstatě ukazuje rafinovanost předsudků, od kterých to pak není daleko k fyzickému projevu nenávisti nebo alespoň lhostejnosti fyzického násilí z rasových důvodů. Jedinečný způsob vyjadřování. Velmi obohacující!

08.05.2023 5 z 5

Absolutní miláček Absolutní miláček Gabriel Tallent

Kniha na hranici 2-3 hvězdiček. Neměl jsem problém nabrat čtecí tempo, ač některé části byly asi až zbytečně expresivní. Nenašel jsem vlastně žádné její "poselství", ač měla posbírat několik cen. Příměr SynD (odkaz na Cormacka McC) mi přijde přesný. Mám pocit, že jsem to všechno už někde viděl, četl. Autor nechtěl končit happyendem, ale "otevřený" konec mi přišel, že vlastně nevěděl, co s příběhem dál.

12.12.2022 3 z 5

Osada na pahorku Osada na pahorku Asaf Gavron

Kniha se mi velmi líbila. Velmi pozitivně vnímám také schopnost přesně popsat složitost izraelské společnosti - tj. nikoli v poslední době zjednodušené zobrazování na jen dobré a jen zlé. Román, který mi někdy připomínal Steinbeckův: Na východ od ráje.

14.08.2022 4 z 5

Jeden musí z kola ven Jeden musí z kola ven John le Carré (p)

Čekal jsem mnohem víc. Od poloviny knihy jsem si musel psát jména a příjmení osob, abych se v nich neztrácel, protože se mi nepropsaly charakterově do paměti. Způsob vyprávění přímé řeči s nepřímou řečí mě také občas zmátly. "Mámy", "kejklíři" a další "postavy" v tom úplně nepomáhali. Pokud bych měl porovnávat, tak Den pro Šakala byla pecka. Tohle bylo pro mě slabé.

25.04.2022 3 z 5

Dobrodružství hraběte Lydericha Dobrodružství hraběte Lydericha Alexandre Dumas, st.

Poslouchal jsem jako seriál, takže knihu jsem nečetl. Připadala mi však nešťastně až příliš naivní. Brunhildu, která hodí tunovým kamenem 30 metrů, přeskočí propast a je silná jako 10 rytířů, bych za ženu tedy fakt nechtěl, Stejně tak by mi vadilo, že mě svazuje a připoutává ke stěně - divná úchylka. Ještě jedna věc mě překvapila, že mnoho situací a řešení situací bylo vlastně dosaženo podvodem.

21.12.2020 2 z 5

Město kamene Město kamene Jason Lutes

Čekal jsem na okamžik, až vyjde i třetí díl, abych je přečetl všechny najednou. Velmi se mi líbily, ale uměl bych si představit i další pokračování, tj. zachycení osudů během 2. světové války, období po válce do stavby zdi, období mezi zdí a jejím pádem. Město Berlín určitě umožňuje ukázat větší část dějin 20. století v této části Evropy - rozdělené rodiny názory, politikou i dálkou (např. emigrací). Pochopil jsem, že příběh je orámován etapou života umělkyně, která přijíždí do Berlína trochu z trucu a na zkušenou, ale i tak bych tuto "uzavřenou" trilogii považoval za dílo, které nedočerpalo své další možnosti. Nejdená se o nevyužití možnosti, ale o to, že "Berlín" jaksi dokáže nabídnout další velmi zajímavé náměty.

03.10.2020 4 z 5

Město kouře Město kouře Jason Lutes