BobanHo
![Ruce houslisty Ruce houslisty](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478031/ruce-houslisty-CXY-478031.jpg?v=1628017321)
Četl jsem rozhovor s autorkou v Reflexu a její názory mi byly velice sympatické.
Kniha je očividně psána s dobrým úmyslem podat osudy lidí na pozadí divokých dějin 20. století. Ale bohužel je psána velice povrchně, školometsky, popisuje již popsané a je plná historických i literárních klišé.
Terezínský deník jedné z postav, kterou autorka nechala prožít vše, co se v ghettu událo (aby ukázala celou jeho historii), jsem doslova přetrpěl.
Čtení možná tak pro starší děti, pro mě je kniha zklamáním.
"Jsou tu Rusáci, obsadili nás! Pusťte si rádio, hned!" - kde už jsem tuhle větu slyšel? Ve filmu Pelíšky?
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Cesta na Praděd Cesta na Praděd](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/1201/cesta-na-praded-1201.jpg?v=1231075221)
Mnohovrstevný text plný koní, studentek, kočího Milana, Josefa, nočních imaginárních záletů a dnes už zaniklé krajiny i způsobu života. Popis výhledů z Praděda nečekejte.
Čistě Jarda hoboj!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zinkoví chlapci Zinkoví chlapci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294569/zinkovi-chlapci-Act-294569.jpg?v=1478818954)
Tuto knihu jsem četl ihned poté, co jsem dočetl Modlitbu pro Černobyl. Možná to byla chyba, byl jsem už k těm lidským neštěstím malinko otupělý. Nedalo se to číst v jednom kuse, musel jsem si jednotlivé osudy dávkovat postupně a s odstupem. Znovu jsem se přesvědčil o tom, že z Ruska nikdy nic dobrého nepřijde a že země, která lže svým vlastním občanům, nemá právo být nazývána vlastí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Duchové Šumavy Duchové Šumavy](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145470/duchove-sumavy-145470.jpg?v=1358290652)
Kniha splnila přesně to, co jsem od ní očekával - oddechové čtení, rychlé vtažení do děje a celkem napínavý příběh. Pasáže o dějinách pašeráctví, sklářství a dřevařství na Šumavě byly už jen milým bonusem. Text se určitě lépe čte tomu, kdo alespoň jednou navštívil místa, na kterých se děj odehrává.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Modlitba za Černobyl Modlitba za Černobyl](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125284/modlitba-za-cernobyl-q5H-125284.jpg?v=1497460622)
Tahle kniha je o Černobylu jen častečně. Kdo čeká dramatický popis katastrofy a její likvidace, bude zklamán. Ve skutecnosti pojednává o zrůdnosti "rudého ráje", ať už se nazývá jakkoliv - Sovětský svaz, Rusko, Bělorusko... Jeho zdánlivá vyspělost je vykoupena utrpením a zničenými životy obyčejných lidí. Nejen v Černobylu. Doporučuji k četbě všem, kteří i dnes hledí na východ s nadějí, že tam zahlédnou světlé zítřky...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Němci Němci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139642/nemci-EMX-139642.png?v=1621520957)
Mno... Pocity mám různé, postupně se měnící. Nejprve jsem si nemohl zvyknout, že od jedné čtvrtiny začíná úplně jiný příběh, pak jsem měl trochu zmatek v mnoha jménech a postavách, ale jakmile se to ustálilo na několika hlavních hrdinech, už to bylo lepší. Možná by neuškodil trochu méně strohý styl. Je dobře, že Jakuba Katalpa nesklouzla ke klišé, která se v tématice poválečného osudu německého obyvatelstva často objevují, ale často jsem musel přemýšlet, proč postavy jednají, jak jednaly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Přísahám a slibuji Přísahám a slibuji](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31042/prisaham-a-slibuji-T8r-31042.png?v=1548711122)
Ota Dub je skvělý vypravěč a zúročuje i své znalosti lékaře. Pohraničí v letech 1945-1948 bylo plné dramatických příběhů. Nebylo však černobílé. Proto je,především z důvodu zařazení událostí do dnešního kontextu, nutná určitá čtenářova znalost dějinných souvislostí. Po odfiltrování socialisticko-režimního (tehdy nutného) pohledu, nám zbyde skvěle vyprávěný, i když trochu schematický příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zbabělci Zbabělci](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145697/zbabelci-hNd-145697.jpg?v=1568709717)
Ke Zbabělcům jsem se nyní po letech vrátil a je zvláštní, jak stejné události, myšlenky a pohnutky vnímá člověk rozdílně ve dvaceti, třiceti a čtyřiceti letech.
Pro mě je tato kniha jednoznačně jedním ze základních kamenů české literatury 20. století - takže plný počet hvězd.
Pokud chcete vědět jak to se Zbabělci bylo doopravdy, doporučuji přečíst skvělou práci Václava Sádla Běloveská tragédie: https://www.databazeknih.cz/knihy/beloveska-tragedie-108910
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Země lidí Země lidí](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176526/zeme-lidi-176526.jpg?v=1380574256)
Saint-Exupéry ve vrcholné předválečné formě. Nádherný text o severní Africe, pilotech, Zemi, nebi, lidech, vesmíru i smíru. A také o odvaze, přátelství a POKOŘE.
Každý z nás je připoután ke studni - stačí krok navíc a zemřeme... (kdo přečetl, ví...)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Umrlčí cesta Umrlčí cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295917/umrlci-cesta-0Y8-295917.jpg?v=1477766236)
No nevím... Už jsem od autora četl lepší text. Nejprve není komu držet palce (Tomovi, Gunnovi, Karen?), pak jsem začal tušit o co půjde a dočítal jsem v podstatě jen proto, abych si to ověřil. Dvě hvězdy za návrat na skotské ostrovy, jedna za cameo Fina s Marsaili.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sbohem, armádo Sbohem, armádo](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2453/sbohem-armado-mjx-2453.jpg?v=1423124008)
Další z mých nedočtených knih... Prostě to nešlo, něco drhlo už od začátku. Ale možná mám jen špatné období...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kluci, holky a Stodůlky 2 Kluci, holky a Stodůlky 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179962/kluci-holky-a-stodulky-2-Jwg-179962.jpg?v=1403291800)
Druhý díl je trochu slabší a ve své době těžko sehnatelný. Jinak platí stejný komentář jako u "jedničky".
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kluci, holky a Stodůlky 1 Kluci, holky a Stodůlky 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12341/kluci-holky-a-stodulky-1-KKL-12341.jpg?v=1568039638)
Já tu knihu kdysi nejenom četl, já ji v dětství i žil. Eva Bernardinová snad musela žít ve vesnici mého dětství, všechno souhlasí - první kuřácké pokusy, dobrodružství na kolech, pálení Čarodějnic, dětský den, průšvihy ve škole, zimní patálie sse záměnou oblečení... Chyběl u nás jen ten děcák a škola v přírodě.
Takže za 4 hvězdy, především díky velké nostalgii, hvězdu ubírám za občasné "soudruhování", ale v 70. letech to jinak nešlo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bílý pavouk Bílý pavouk](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33825/bily-pavouk-33825.jpg?v=1271452010)
Poprvé jsem tuto knihu četl někdy v roce 2013. Pak jsem si severní stěnu Eigeru patřičně prožil osobně a díky tomu byl návrat do knihy mnohem silnější. O historii dobývání legendární stěny asi nikdo nic lepšího nenapsal.
Navíc je text cenný jako svědectví o dobách, kdy lezcům stačilo konopné lano, flanelka s vyhrnutými rukávy a vejce natvrdo - o dobách, kdy bylo nutné objevovat a prošlapovat, ne jen kopírovat - platí to i mimo horolezectví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![K hranici K hranici](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320899/k-hranici-IqX-320899.jpg?v=1479301056)
Nedočetl jsem... Zvládl jsem první povídku a deset stránek z druhé. Složitější text nevadil, spíš absence ztotožnění se s některou z hlavních postav. Nějak jsem neobjevil motivy jejich jednání.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ostrov Entry Ostrov Entry](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248257/ostrov-entry-zyJ-248257.jpg?v=1444298308)
V trilogii z ostrova Lewis autor nakousl téma násilného stěhování skotského obyvatelstva do Kanady. Ve snáze osvětlit o co vlastně šlo, vznikl Ostrov Entry, který navdory tomu, že se odehrává na opačném konci Atlantiku, můžeme považovat za neoficiální čtvrtý díl série. Nebo ještě lépe - za pomyslné intermezzo mezi jednotlivými díky trilogie. Místo Fina tu máme charkterově podobného Sima a podobný je i způsob narace a prolínání časových rovin. Bohužel ta snaha o podobnost s lewiskou trilogií je zde spíše na škodu. Přesto zde najdeme řadu kvalitních pasáží - například tu, odehrávající se na karanténním ostrůvku v řece nedaleko Quebécu - skutečném místě, nasáklém skutečnou tragédií.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Adelheid Adelheid](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5552/adelheid-zfI-5552.jpg?v=1603623631)
Jednoznačně plný počet hvězd. Ke skvělému podání obrazu českého pohraničí autor nepotřebuje 400 stran textu. Jediná myšlenka zde znamená víc, než tři stránky popisu. Prostě dokonalé.
Chápu Viktora, chápu Adelheid - jejich krátké protnutí nemohlo v září 1945 dopadnout jinak. Osudu prostě někdy nejde poručit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Selský baroko Selský baroko](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12932/selsky-baroko-rUp-12932.jpg?v=1462439047)
Příběh měl pomalý rozjezd, od poloviny už je to lepší a závěrečné rozuzlení mě skutečně překvapilo. Čekal jsem více pasáží z 50. let, ale nakonec ta současná linie příběhu vůbec neubírala na atraktivitě.
Je dobře, že se násilné kolektivizaci Jiří Hájíček věnuje - toto téma na literární reflexi z druhého (rozumějme ne budovatelského) břehu teprve čeká.