Boby17 Boby17 komentáře u knih

Prach Prach Hugh Howey

Právě jsem dočetl poslední díl trilogie a musím říci, že se mi líbil. Při ohlédnutí zpět byl pro mě nejslabší Turnus, ovšem bez něj by třetího dílu nebylo. Příběh po obsazení prázdného sila byl pro mě trochu nepřehledný, ale jak popsat chaos bezvládí? Prach posunul závěr děje až na hranu možného. Život přeživší skupiny mimo hnízdo živých i mrtvých sil by mohl být námětem na další knihu, nevím ale, jestli originálním.

14.02.2017 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Škoda, že můžu dát jen pět hvězdiček. Tento nádherný příběh lidskosti by si jich určitě zasloužil víc. Vřele doporučuji, nebudete litovat!.

10.02.2017 5 z 5

Krátké pohádky pro unavené rodiče Krátké pohádky pro unavené rodiče Michal Viewegh

Kniha je milá. Jak ale název napovídá, je určena pro dospělé. Dětem bych ji asi nahlas nečetl (ani hlavní části bez kurzívy).

08.02.2017 3 z 5

Orel na lovu Orel na lovu Simon Scarrow

Výborná knížka, která se čte jedním dechem. Líbilo se mi barvité vylíčení nočního ústupového boje i napínavý popis osvobození rukojmí. Doporučuji všem k přečtení. Nebudete zklamáni.

07.02.2017 5 z 5

Moje třicetiletá válka Moje třicetiletá válka Hiró Onoda

Pořád se rozmýšlím, jestli je to příběh chudáka s vymytým mozkem nebo magora. Opravdu asi mají jinou mentalitu...

06.02.2017 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Tato scifárna se četla jedním dechem. Moc pěkně napsaný příběh nezdolného ducha a životního optimismu.

05.02.2017 5 z 5

Rychlonohý Džar Rychlonohý Džar Semjon Karatov

Vzpomínám, jak jsme o prázdninách, jako desetiletí, tuto knížku hltali spolu s bratrancem. Tehdy mě zcela uchvátila.

04.02.2017 5 z 5

Rudá rakev Rudá rakev Sam Eastland (p)

Tak nevím, nevím. Moje první setkání s komisařem Pekkalou bylo dost rozpačité. Zdá se mi, že sovětské reálie nebyly popsány úplně dobře a do důsledku. I postava samotného komisaře, s úžasnými pravomocemi danými stínovým průkazem, se mi zdála až pohádková. Kniha se četla dobře, ale příběhu samotnému příliš nevěřím. Proto dávám tři hvězdy.

03.02.2017 3 z 5

7 dní 7 dní Deon Meyer

Při jídle se hltat nemá, ale při čtení je to povoleno. Takže jsem tuto pěkně napsanou knížku zvládl za dva dny.

31.01.2017 5 z 5

Příběh Ostrostřelce Příběh Ostrostřelce Jiří Novák

Zajímavé čtení (i) o našich námořnících v období 1. světové války na Jadranu.

29.01.2017 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Skvěle napsaná kniha, která popisuje tragickou událost samého konce války. Přibližuje obtížnou a životu nebezpečnou cestu za relativním bezpečím před vojáky mstící se Rudé armády. Bohužel loď Wilhelm Gustloff byla vojenským cílem, protože vedle stovek zraněných vojáků a tisíců civilních uprchlíků prioritně evakuovala personál celé ponorkové školy, připravený k bojovým akcím, Závěr knihy, popisující pro mě nepředstavitelné ledové peklo, je opravdu napsán strhujícím způsobem. Bez diskuse dávám zasloužených pět hvězd.

29.01.2017 5 z 5

Andělé smrti Andělé smrti Michael Shaara

Právě jsem knížku dočetl a konstatuji, že se mi líbila. Četla se dobře a vcelku přehledně mě provedla klíčovou bitvou americké občanské války. Přece jen jí ale něco nedefinovatelného chybí, abych jí přidělil všechny hvězdy.

25.01.2017 4 z 5

Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Svižné a čtivé, i když také od poloviny knihy poměrně předvídatelné.

16.01.2017 3 z 5

V mrazivých časech V mrazivých časech Fred Vargas (p)

Právě jsem dočetl svoji první knihu s komisařem Adamsbergem a musím konstatovat, že se mi moc líbila. Jak osoba komisaře a jeho kolegů, tak i samotný příběh. Měl jsem (a stále ještě mám) o francouzské buržoazní revoluci takové povšechné a placaté školní povědomí. Zbouraná Bastila, král a královna sťatí gilotinou, ale jinak nic. Tady se najednou při policejním pátrání objevují rekonstrukce události, kterými žili skuteční lidé konce 18. století, a které dokonce mají svůj přesah až do současnosti. Moc zdařilé a zasloužených 5 hvězd.

13.01.2017 5 z 5

Smrt krále Šumavy Smrt krále Šumavy Martin Sichinger

Tato kniha mě zaujala. Jak píše v komentáři Vojslava, mohou ji číst i starší děti, což rozhodně není na závadu. Byl jsem na dovolené na Šumavě před několika roky a rád jsem opět četl o známých místech. Děj měl pro mě překvapivé rozuzlení, ale více nebudu prozrazovat, aby si i další čtenáři mohli příběh naplno užít.

05.01.2017 4 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Právě jsem přečetl příběh prvního českého krále a jsem naplněn hrdostí. Asi příliš patetické, ale pravdivé. Na podkladu historických faktů je předložen velmi dobře napsaný příběh lidí z masa a kostí. Kniha opravila můj náhled na středověk, který jsem si dosud spojoval jen s dobou Přemysla Otakara II., Jana Lucemburského a Karla IV.
Jedinou výhradu mám k samému začátku knihy, kde jsou Vratislav a Ota na lovu divočáků. V 11. století bachyně se třemi selaty opravdu nemohla stát dvacet metrů od lovců. Stejný nedostatek jsem již komentoval u knihy Rozhřešení vraždou. Snad pan Vondruška při dalším vydání knihu v tomto směru opraví a čtenářský zážitek bude dokonalý.

04.01.2017 5 z 5

Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

Dobrá knížka, kterou jistě ocení každý příznivec příběhů z pera (či spíše klávesnice) Vlastimila Vondrušky. Ve světle zpráv o současném dění v českých zemích je to jako pohlazení, když spravedlnost vítězí.

27.12.2016 5 z 5

Ztracená Ztracená Anna Ekberg

Dal bych 3 a půl hvězdy, tak to matematicky zaokroulím nahoru. Knížka se četla vcelku dobře, ale po přečtení mám pocit, že všechno nebylo dotaženo do konce. Závěr byl takový nějaký urychlený a odbytý.

21.12.2016 4 z 5

Křížové výpravy Křížové výpravy Antony Bridge

Moc dobrá knížka, která v kostce shrnuje dvě století bojů křesťanů a muslimů o nadvládu nad Jeruzalémem a Svatou zemí. Také poučný příběh o náboženské zaslepenosti, omezenosti a bigotnosti - jako příklad může sloužit osoba Renauda z Chátillonu, magora a válečného štváče.

11.12.2016 5 z 5

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Je to drsný a syrový příběh, který podnítil můj zájem o válečné události na severní frontě 2. světové víáky. Trochu mi dělaly problém dějové linky a přeskoky v čase při identifikaci některých postav a objasnění jejich postojů a jednání. V závěru se to vše spojilo dohromady, nicméně v průběhu čtení, zejména na začátku, to byla trochu záhada. Překladatelka měla asi dost práce se slangovými a vulgárními výrazy, a že jich tam málo nebylo :-).
Připomínku bych měl k části páté, kdy Víločka ztratila nejen své postavení v táboře, ale i zuby. Když se odvolávala na to, že je milenkou Johannese, byla uvedena generálská hodnost s označením Gruppenführer. Přitom všude Johannes vystupoval jako poručík, a to by asi měla být hodnost Untersturmführer, možná Obersturmführer.

03.12.2016 3 z 5