Boby17 komentáře u knih
Nuda. Nedočetl jsem ji. A to mě ještě čekalo nekonečných 100 stran. Možná se k ní někdy vrátím, ale pochybuju.
Výborná knížka, která patrně uzavírá sérii příběhů Hynka Tase z Boru. Další díly by asi již byly jen odvarem.
Tak jako jsem byl Výjimečnými lidmi dosti zklamán (připadalo mi to jako pohádka o kohoutkovi a o slepičce), tak Kritik je mnohem, mnohem lepší. Příběh má švih, napětí a spád až do samého konce. Myslím, že 4 hvězdy si zaslouží.
Musím konstatovat, že už dlouho jsem se u knihy nesmál nahlas. Ale při čtení Strany štěstí si mi to stalo několikrát. Za to patří autorovi moje díky. Zvláště výživná byla pasáž, když se vojenské komando nejmenované velmoci snažilo probojovat ze Slovenska do českých zemí.
Ve srovnání se Stráží na Psí skále je to slabý čajíček, chvílemi velmi nudný. Charaktery postav jsou dost plytké a nedotažené, příčiny jejich jednání a proměn postojů nedovysvětlené. Celkově vzato zklamání. Tři hvězdy by byly moc.
Tak tato kniha je velice podařená a má mých 5 hvězdiček. Jako kluk jsem ji četl stále dokola.
U mnoha knih záleží, v jakém věku si ji člověk přečte. Já jsem měl to štěstí, že jsem ji u dědečka v knihovně objevil v tom správném okamžiku a jako kluk ji hltal stále dokola. Zvlášť, když psala o západních stíhačích a ti byli na přelomu 70. a 80. let téměř tabu. Za mě si zaslouží všech pět hvězd.
Tak tahle knížka je absolutně bez chyby. Extra třída! A 92% z 202 hodnocení se mi zdá nespravedlivě málo.
Bohužel silně tendenční socialistická publikace, pro potřeby stávajících kronikářů prakticky nepoužitelná.
Toto byla oblíbená kniha mého dětství.
Po přečtení Lorda Morda je tato kniha pro mě zklamáním. Jednak jsem se ztrácel v osobách jeptišek a kromě toho mi zcela unikala motivace jejich jednání. Vysvětlen byl pouze důvod zranění mrtvol v sadu, jinak nic.
Kniha mě nijak neoslnila, zato filmové zpracování s Ondřejem Havelkou a Oldřichem Víznerem nemá chybu.
Kniha se mi četla dobře, bohužel jsem se poměrně záhy začal ztrácet v podobných jménech a nepřehledné změti příbuzenských vztahů.
Po několika stránkách jsem knihu odložil jako nečitelnou.
Kniha staví nohama na zem pokulhávající legionářskou legendu o "bitvě", která ve skutečnosti byla bezvýznamnou šarvátkou. Tomu samozřejmě odpovídaly počty nasazených vojsk - na císařské straně půlprapor, tedy dvě roty.
Tož tahle knížka prostě nemá chybu! ... Na sirotky, tož to ja. To bych si liščil eště jednú!
Toto je kniha mého dětství. Sešitové vydání z roku 1969 s ilustracemi Zdeňka Buriana jsem četl snad stokrát.
Bohužel se britský autor věnuje z drtivě většiny pouze západní frontě a ostatní válčiště, pro nás podstatnější, přechází "letem světem". Takže víc než 3 hvězdy nedám.