Bonnet Bonnet komentáře u knih

☰ menu

Sladké nic Sladké nic Jamie McGuire

Celou dobu se mi hlavou honila jediná myšlenka: "Co to hergot je?"

Nejdřív jsem si dovolila domnívat, že půjde o harlekýnku v moderním kabátu, ALE to by osudy všech nemohly být tak tragické, že i přeživší z koncentráku by vypadali jako výherci loterie. (Jo, a nefunguje je to, protože nakupení traumat samovolně nedodá postavě plastičnost, víme?)

Je to dlouhá, nudná, nezáživná četba a ten konec byl červivou třešničkou na dortu. Jestli na tohle byly potřeba 2 autorky, tak nevím, jak vypadá jejich solo tvorba. Ani nechci vedět, radši teda.

29.07.2020 odpad!


Věčný manžel Věčný manžel Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Osoby potí vodku, rudnou, líbají se, pitvoří, umoří děvčátko, podvedou a jsou podvedeny... Jestli on to nenapsal Rus?

06.08.2018 5 z 5


Michelup a motocykl Michelup a motocykl Karel Poláček

Je rok 2018 a já jsem právě dočetla příručku o přemýšlení malých lidí, už zapadnu všude, díky, Karle!

06.08.2018 5 z 5


Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Jedno velký jawohl! Čtivé, příběh nepokulhává, doba vyvstává před očima, nejsou tam trapné úseky popisující milostné pletky.

06.08.2018 5 z 5


Čtenář z vlaku v 6.27 Čtenář z vlaku v 6.27 Jean-Paul Didierlaurent

Autor se asi nemohl rozhodnout, o čem bude hlavní dějová linka - jestli o boji zaměstnance a zlé mašiny, a nebo o duševních nížinách toho toho zaměstnance. Tak obému věnoval odhadem půl knihy, přičemž na sebe ty půlky nenavazovaly, a ještě z knhy udělal novelku plnou prázdných stránek. Občas vyšvihl zajímavou myšlenku, tak za to má hoch jednu hvězdičku. (Tu druhou má za to, že mě dlouho nezdržoval.)

17.04.2018 2 z 5


Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Jedno z mála francouzských děl spadajících pod realismus, které nemá tisíc stránek a zároveň nezachází do nepříjemně syrových detailů. Což jednoho krapet zaskočí - jen co přelouskal úvod a začíná se orientovat v postavách, příběh končí. Tak nevím.

09.04.2018 2 z 5


Okvětní plátky a další nepříjemné povídky Okvětní plátky a další nepříjemné povídky Guadalupe Nettel

Asi tři povídky se mě vážně dotkly (o opravdové samotě, muži-kaktusu a špehující ženy). Zbytek povídek působil, jako by si autorka vybrala téma na hraně odpudivosti natruc a... nic. Třeba ještě něco napíše.

26.03.2018 3 z 5


Doplavat domů Doplavat domů Deborah Levy

Kdyby byla celá kniha psaná stylem poslední kapitoly, tak bych autorku označila za mistryni řemesla. Ale kdepak, její styl se vyznačuje rádoby uměleckými náčrtky a strohostí, ale dle mého to tak akorát nešikovně zakrývá fakt, že Deborah nebyla s to napsat něco hlubšího.

26.02.2018 1 z 5


Můj život Můj život Anton Pavlovič Čechov

Trošku jiný Čechov s lehkým komunistickým (socialistickým) podtónem.

21.02.2018 3 z 5


Žij jako všichni Žij jako všichni Anatolij Marčenko

Povinně dát přečíst všem, kterým se zdá, že za komunistů byla tráva zelenější a oblaka modřejší.

19.02.2018 5 z 5


Mor Mor Albert Camus

Taková útlá knížka a kolik moudra se do ní vejde.

12.02.2018 5 z 5


Pod jednou střechou Pod jednou střechou Nora Adamjan (p)

O současnější ruské literatuře se moc nemluví, všichni tušíme proč. Je to ale škoda, protože kromě jmen jako Tolstoj, Puškin a Dostojevskij, toho obyvatelé Matičky Rusi spatlali mnohem více. A to, co se v povídkách děje, to nikdo jiný než Rus tak intenzivně nenapíše.

12.02.2018 5 z 5


Letní lži Letní lži Bernhard Schlink

Schopnost napsat vše a zároveň zanechat příběh otevřený vyžaduje určitou virtuozitu. Famózní počtení pro mě hlavně poslední povídka.

06.02.2018 5 z 5


Tichá dohoda Tichá dohoda Elia Kazan

Zajímavý námět, ale klidně bych to zredukovala na takových 200 stránek, takhle se to neuvěřitelně vleklo a kvůli zbytečným pasážím nevnikly stěžejní myšlenky. Čekala jsem víc, něž tuhle navoněnou bídu.

31.01.2018 1 z 5


Boží muka Boží muka Karel Čapek

Má člověk za potřebí psát komentář? Trochu temnější skvost a pro spoustu lidí nezvykle komplikovaný Čapek.

03.01.2018 5 z 5


Zpověď hochštaplera Felixe Krulla Zpověď hochštaplera Felixe Krulla Thomas Mann

Milé, rozdováděné, ale to by to nebyl Mann, kdyby ke konci taškařice neustoupily předlouhým (a občas pekelně nudným) polemikám o vývoji člověka. Holt je znát časová prodleva mezi jednotlivými částmi. Ale i přesto (!!!) kniha Mannovi upevnila jedno z prvních míst v mém osobním seznamu oblíbených spisovatelů.

03.01.2018 5 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

„Lhát neznamená jen říkat to, co není pravda. Znamená to říkat hlavně víc než to, co je pravda.“ Útlé, neplné a pro mne dech beroucí a pod kůži zalézající. Bohužel se domnívám, že ke strohé literatuře je potřeba velmi dobrá poznámka někoho, kdo čtenáři poodkryje oponu ukrývající hlubší smysl sto stran textu.

03.01.2018 5 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dílko je to rozsáhlé, přeplněné tématy a otázkami stále aktuálními a skrz naskrz ruské. Občas se ten ruský oder vyznačoval takovou intenzitou, že šla až hlava kolem a musela jsem vyloučit četbu v MHD, aby mi nic neuniklo. A taky si občas odpočinout u jiné knihy, protože se tenhle Dostojevský nevyplatí číst na čas. (Ale za to už nikdy nevyvane!)

03.01.2018 5 z 5


Ladič Ladič Anna Vovsová

To mi hlava nebere, proč to má tak nízké hodnocení. Čte se to samo a příběh nijak netrpí strohostí, která je asi pro autorku přirozenější, ba naopak.

19.11.2017 3 z 5


Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Po přečtení Haškova díla mám novou kategorii na posuzování lidí kolem tzv. jaký názor na tohle geniální dílko (a geniálního autora) mají. A taky bych chtěla pozdravit mé učitelky ze základní školy (pokud neumřely, čarodějnice jedny), že mě svýma kecama o Haškovi alkoholikovi od četby odradily a já si to mohla vychutnat v zralejším věku.

19.11.2017 5 z 5