borupet komentáře u knih
Jedna z nejlepších knih, co jsem vůbec četla! Drsné, napínavé, trochu jiné pojetí detektivky, s prvky sci-fi. Doufám, že brzy bude další díl. Určitě doporučuji.
Další díl z "dokonalé série", i když tento byl malinko slabší. Dvě dějové linky, jak je zvykem a větší prostor byl věnován vztahu mezi Lucem a Avou. Už už to vypadalo, ale Ava jako obvykle všechno moc hrotí...
Od dokonalé série se nemůžu odtrhnout. Sympatičtí vyšetřovatelé a fantastické zápletky. Jdu na další díl.
Tak tohle byla jízda! Sérii mám doma už dlouho, ale teprve teď na ni přišla řada. První díl se mi moc líbil, nemohla jsem se odtrhnout. Dvě vyšetřovací linie, sympatičtí inspektoři. Vrahovo myšlení i počínání mi přišlo uvěřitelné. Jdu na další díl.
Velmi zdařilé pokračování detektivní série s Augustem a Marií. Zasazeno do nádherného prostředí severské zimy. Čtivý příběh, autorce se podařilo udržet čtenáře v napětí až do konce. Za mě byla Bouře maličko napínavější, ale to je asi věc názoru. Paní Ohlsson umí.
Neuvěřitelně propracovaný nejen tento šestý díl série, ale všechny díly s Fredrikou a Alexem. V tomto posledním se autorce podařilo propojit několik zápletek z předchozích dílů dohromady. Tuto sérii se opravdu vyplatí číst od začátku, soukromému životu vyšetřovatelů je zde věnována velká pozornost. Autorka avízovala konec, ale třeba se ještě dočkáme pokračování. Za mě jedna z nejlepších detektivních sérií co jsem kdy četla.
Typická Petra Soukupová, naštěstí nezklamala, protože jsem se na ni moc těšila. Její příběhy jsou opravdu ze života, každý se v nich najde (tedy alespoň já ano a soudě podle komentářů pode mnou nejsem sama). Je to nepřikrášlené, syrové, místy drsné, prostě typické pro autorku. Ikdyž mi vlastně všechny hlavní postavy lezly něčím na nervy, musím dát plný počet hvězdiček, protože to bylo čtivé a hlavně uvěřitelné. Moc se těším na další knihu!
Knihy Simona Mawera mám ráda. Mendelův trpaslík mě hodně "zasáhl", tak moc, že jsem při plánované návštěvě Brna navštívila Mendelovo muzeum a vstřebávala jeho atmosféru. Tak moc, že jsem si objednala učebnici genetiky, abych si osvěžila znalosti získané na vysoké škole. Genetika mě vždycky hodně bavila a tím pádem i Mawerova kniha. Ovšem moc dobře si uvědomuji, že pro člověka, který nemá o genetice alespoň základní znalosti, patrně bude nezáživná a bude působit příliš odborně.
Prolínající se dvě dějové linky, zakladatele genetiky Gregora Mendela a jeho vzdáleného příbuzného Benedicta Lamberta, se příjemně nerušeně doplňovaly. Je pravda, že v knize autor hojně připomínal nedoceněnost Mendelova objevu, ale mně to nijak nevadilo, spíše mě fascinovalo, jak dokonale si autor nastudoval danou problematiku.
V komentářích je hodně diskutovaná všudypřítomná Benova sexualita, ani ta mě neiritovala, dovedu si představit, že pro člověka jako on má velkou důležitost. Naopak, sonda do jeho duše, popisy chování, těch nejniternějších myšlenek.... Bylo to upřímné, otevřené a pro mě uvěřitelné.
Použití moravských reálií bylo, stejně jako u Skleněného pokoje, třešničkou na dortu.
Jediná výtka. Nemám ráda otevřené konce. Proto hvězda dolů.
Příjemné oddechové čtení, někdy veselé, někdy smutné. Milé pohlazení na duši.
Tato trilogie mě dostala. Opravdu cítím smutek a lítost, že už je konec. Člověk má pocit, že přečetl dokonalou knihu a najednou je ta další ještě lepší a další zase ještě lepší.... Teď mám pocit, že trilogie z ostrova Lewis je snad úplně to nejlepší, co jsem kdy četla.
Krásná kniha, moc pěkně se čte, jako zatím všechny příběhy od autorky. Autenticky vykreslená sedmdesátá léta. Velmi příjemné čtení, člověk jakoby místy byl součástí děje...
Vila Tugendhat a její skleněný pokoj jako stěžejní téma prolínající se celým románem. Popisy vily tak působivé, že jsem při čtení hledala fotografie na internetu a našla i virtuální prohlídku vily. Klobouk dolů před "rozborem" tehdejší doby očima cizince. Strhující příběh až do okamžiku nástupu Tomáše a Zdenky, celá jejich "vsuvka" mi tam vůbec neseděla. Konec přinesl rozčarování. Tak nepravděpodobné setkání Ottilie s Marikou (stejně nepravděpodobné jako příchod Katalin do vily a její setrvání jako chůvy dětí). Kdyby příběh skončil setkáním Liesel a Hany a kdyby v něm nebylo tolik Hanina lesbického snažení, byl by téměř dokonalý.
Za mě skvělé. Autora jsem zařadila mezi oblíbené po přečtení Zimního ohně. Ostatní díly ze série ročních období mě teprve čekají. Ale dostal se mi do rukou Pán hory, moje první knížka zakoupená a přečtená v podobě e-knihy. A jsem nadšená! Když pominu podobu s Jussi Adler - Olsenem a jeho oddělením Q..... Hned co jsem knihu dočetla vyšel Skleněný muž, tak pokračuji........
I tento díl mi přišel, narozdíl od komentářů pode mnou, stejně dobrý jako první dva. Opět dvě dějové linky a opět fantasticky propracovaná zápletka. Vrah se dal odhadnout poměrně brzy, ale ani trochu to neubralo na napětí. Za mě super a těším se na další díl.
Moje druhá knížka od autorky. Opět těžké tíživé téma, kdy člověka zradí jeho nejbližší. Příběh je čtivý, prožitá traumata dávkovaná postupně, jen tak, jakoby o nic nešlo. Autorka má evidentně v oblibě otevřené konce, tady mě hodně otevřený konec trochu zklamal, ráda bych věděla, jak se osud Sisi vyvíjel dál.
Moje první knížka od autorky. Napadá mě jen marnost nad marnost. Matka i otec, oba nesoucí stigma neutěšeného a neradostného dětství. Prožité útrapy ovlivňují jejich chování i v dospělosti. Dokonalé vykreslení psychologie jednotlivých postav je naprosto jedinečné. Některé pasáže z příběhu Thea čtenář pochopí až po přečtení pohledu matky, pohled otce vše dokresluje a teprve na konci do sebe zapadnou všechny dílky pomyslného puzzle celé vleklé rodinné tragédie. Líbí se mi, že některé pasáže nechávají prostor pro čtenářovu fantazii a pochopení nechává autorka na něm. Škoda, že oddíly matky a otce nedostaly větší prostor, oproti oddílu Thea jsou málo rozvinuté. Rozhodně však autorku řadím mezi své oblíbené.
Velmi zdařilé pokračování! Prvních šest dílů jsem přečetla všechny hned za sebou před dvěma lety. Ale toho brutálního násilí bylo tolik, že jsem nebyla schopná otevřít Lazara dříve. Mám pocit, jakoby komentující pode mnou byli rozděleni na dva tábory. Jedni zmrtvýchvstání Jurka Waltera přivítali a druzí ho odsuzují. Ale za mě to byla pecka. Dobře, způsob, jakým přežil, je těžko uvěřitelný, ale jak už tady pode mnou někdo psal, je to knížka! Velice čtivá, napínavá, autorům se podařilo udržet napětí od začátku až do konce. Vynikající! Jdu na Zrcadlového muže. Bude tam Jurek? Nebo už je opravdu mrtvý? :)
Skvělá česká detektivka. Dvě dějové linie, překvapivé rozuzlení. Pan Březina umí.
Vynikající čtení. Moje druhá knížka od autora a jsem nadšená. Střídání pasáží s Martou a s vyšetřovateli mě moc bavilo, i "odtajňování" Martina životního příběhu, dávkované postupně. Ani poté, kdy už bylo jasné, koho hledají, to neubírá příběhu na čtivosti. Akorát mi místy přišlo nepochopitelné, jak Marta zvládla postarat se o dítě, ale to se v knížce nijak zvlášť neřešilo a asi bych zabíhala do zbytečných detailů....