boxas komentáře u knih
Mrazivé a stále potřebné! Takovýchto knih není nikdy dost. Ti, co zpochybňují, zda byly, či nebyly plynové komory, a malují si dobu nacistického Německa na růžovo, by měli číst tuhle knihu povinně.
Je to tak. Stephen King je skutečně skvělý vypravěč příběhů, a když mu to nekazí další spoluautoři, tak je ho radost číst. Přesně jako tuhle jeho knihu!
Z toho, co jsem od této autorské dvojice přečetla, zatím nejlepší.
Napínavé? To ano!
Logické? To ani náhodou!
SPOILER:
Vadí mi "nesmrtelní padouši", do kterých můžeš vystřílet třeba dva zásobníky a strčit je pod led, ale stejně ožijí! A vadí mi natvrdlí klaďasi, kteří strkají nos, kam nemají, nebo lezou V NOCI zjistit, jestli fakt našli v přístavu starou deskovou hru... A to už nemluvím o překladatelských perlách typu: ..."když XY konečně osamí..."
A takových drobných "potíží" je s touto knihou víc.
Souhlasím s názorem, že tato kniha se nedá odložit. Jenže z jiného důvodu, než že od ní nedokáže člověk odejít. To jsem si totiž myslela první třetinu knihy, druhá část je však tak rozvláčná a se začátkem málo související, že pokud čtenář knihu odloží řekněme na 3 týdny, tak má problém vzpomenout si, kdo je kdo. Pak se "vlak" sice zase rozjede, ale konec je vzhledem k předcházejícímu ději nelogický. A ještě jedna poznámka: překlad vyžaduje opravdu velkou, VELKOU trpělivost od čtenáře! Především 3. osoba sg. přítomného času je fakt místy nesnesitelná!
Díky čtenářské výzvě jsem se zase vrátila do dětství.
Poctivě odvedená práce na knize o lidech, na jejichž oběť bychom nikdy, NIKDY !!! neměli zapomenout.
Pan Šulc nám velice čtivě ukazuje, že "být vlastencem" znamená něco úplně jiného, než řvát o vlasti někde něco na náměstí.
Dva proti Říši je knížka, na kterou po přečtení už nikdy člověk nezapomene. Ono se totiž na ni ani zapomenout nedá. Tak nějak se vám vryje pod kůži.
Vy dobře víte, jak to všechno skončí, bohužel, ale stejně jste napjatí, držíte Gabčíkovi, Kubišovi, ale i všem ostatním palce a tolik, tolik si přejete, aby to všechno skončilo tentokrát jinak!
Nevím, jak je to možné, ale přesně tohle se mnou Jiří Šulc udělal.
Pane Šulci, jménem těch, které jste svým příběhem dostal do kolen, děkuji!
Když jsem před mnoha lety tuhle detektivku slyšela v rozhlase, udělalo to na mne takový dojem, že si svoje pocity dokážu vybavit i po těch letech.
To napětí, tíživá atmosféra blat, mlha a divné zvuky, záhadní lidé, tajné místnosti a cesty...a pak ty zvony! Bylo mi absolutně jedno, že zápletka trochu pokulhává nebo že technické detaily jsou jaksi mimo, atmosféru to má! A když jsem na Zvony smrti po letech zase narazila, s chutí jsem se znovu ponořila do záhady ukrytých "citronů" a hele! Pořád to funguje a bavilo mě to i dnes.
Po druhém dílu, který mi připadal o něco slabší, se tady představuje Larsson znovu ve své nejlepší formě.
Dobrá detektivka, ale je v ní na mne příliš mnoho náhod. A také první část knihy ne a ne nabrat tempo.
Nicméně i přes tyto drobné "chybky" se vám tento díl Milénia nesmazatelně vryje do hlavy a ke konci už jen poposedáte do noci na židli, nebo kde zrovna jste, a svádíte sami se sebou bitvu na téma: To dneska dočtu, i kdybych vůbec nešla spát!
Škoda, věčná škoda, že Stieg Larsson nám už nic nenapíše!!!
Tý jo...!!!
Už dlouho jsem nečetla něco, co by mě tak bavilo jako tahle kniha!
Moderní verze Červené knihovny. Dobře řemeslně zvládnuto, tím pádem se to také dobře čte, ale to je vše. Neuvěřitelné charaktery, lehce předvídatelný děj, stejně jako přeslazený závěr. Jediným plus je propojení s hudbou.
Myslím, že přítomnost druhého autora knize uškodila. Kingův rukopis už znám, tak si troufnu říct, že při "jeho" pasážích měla kniha tempo. Byly ovšem části, zvlášť při putování Jacka, kdy jsem dokonce několikrát chtěla knihu odložit. Můj celkový dojem napravil až konec, který je v duchu kingovek strhující a napínavý. Velkým plus je postava Vlka.
Elon Musk bezesporu skvělý je, o tom není žádných pochyb!
Ale je i skvělá kniha o něm???
O tom bohužel pochyby mám. Podle mě je to lehce nadprůměrný (a jednostranně oslavný) životopis muže, který je od průměru tak daleko jako Mars od Země.
Elon Musk je člověk, na kterého tato planeta nikdy nezapomene.
Jméno autora jeho životopisu jsem zapomněla už teď.
Autorovi se nedá upřít smysl pro dramatičnost. Knížka dokáže bezesporu zaujmout i v dnešní době, protože některé otázky lékařské etiky jsou nadčasové, ale...
...ale charaktery jednotlivých hrdinů jsou šablonovité, děj je předvídatelný, popis lékařských postupů přespříliš detailní atd., atd. Je trochu škoda, že nám autor nedopřál takový ten dodatek, co např. bylo po pěti letech, a tak jsem si "nový konec" vymyslela sama...
Knihu znám především jako naprosto a bezkonkurenčně skvělou rozhlasovou adaptaci. Když jsem ji slyšela poprvé, nebyla jsem schopná se od nahrávky odtrhnout. Nedávno jsem ji znovu poslouchala a uvědomila si, jak poctivou práci, postavenou na výborné předloze, režisér, herci, ale i všichni ostatní odvedli! Vřele doporučuji!