Bryel Online Bryel komentáře u knih

Láska mezi řádky Láska mezi řádky Lauren Asher

"Jestli pobyt v blízkosti někoho, kdo září jako slunce, vypadá takhle, jsem ochotný se spálit. Bez váhání."

Milá romantická disneyovka pro dospělé. Příběh je to čtivý, zábavný, bez větších překvapení.
Veselá optimistka Zahra a citově vyprahlý cynik Rowan.
Příjemná oddechovka zalitá sluncem.

24.11.2023 4 z 5

Hraj o svůj osud Hraj o svůj osud Stella Tack

"Krásné věci v životě bývají často jedovaté."

Velice zdařilé YA urban fantasy.
Šachová partie mezi dvěma internátními školami, kde školní pozemky představují šachovnici a studenti jednotlivé figurky. Šachmat je zahrán smrtí jednoho z králů. Prokletí opakující se řadou generací.
A do toho se objeví 33. figurka a který král ji stáhne na svou stranu?
Příběh má skvělou dynamiku, je plný akce a ke konci parádně graduje. Nechybí ani humorné momenty a milostný trojúhelník.
Ačkoliv bych měla pár poznámek ohledně chování hlavní hrdinky, celkově knihu doporučuju a netrpělivě vyhlížím pokračování..

"Na špatné vtípky není nikdy špatná chvíle, Alice Saltová."
"Máš nějaký plán, jak utéct Jacksonovi?"
"Jen takový špatný."
"Nu což, špatné plány jsou skoro tak dobré jako špatné vtipy."

30.10.2023 5 z 5

Tetování za trest Tetování za trest M. K. Hardy

"Dámy a pánové, toto je naprostý konec. To vědomí, že mě potřebovala tolik, aby na mě okamžitě skočila, bylo příliš silný. Tak se mnou zamávalo, že jsem přestal přemýšlet úplně."

Po jaké jiné knize sáhnout v době konání MS v rugby? Pokračování o dalším členovi All Blacks Henrym byla jasná volba.
Příjemná romantická oddechovka s vtipnými momenty. A banda All Blacks, rodina, jejíž soudržnost hřeje i přes papír! :)

"Ka Mate Haka je to, co předvádíme před každým zápasem. To, co nás pohání a stmeluje, to, co nás donutí cítit se spojení a silní. To, co dělá z jednotlivých hráčů rodinu."

14.09.2023 4 z 5

Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

"Dovol mi, abych ti vyjasnil jednu věc. Já jsem alfa. Tohle je moje smečka. Moje rodina."
Zachvěla jsem se nad majetnickým tónem jeho hlasu. Jaké by to bylo mít alfu, kterému na mně tak záleží? Nebo druha, když na to přijde?
"Dávám ti šanci. Ale jestli uděláš cokoli, čím mou smečku zradíš nebo jí jakkoli ublížíš... Nebudeš žít dost dlouho, abys toho stihla litovat."
"Další výhrůžky. Ale opravdu bys to udělal? Nebo je tvůj štěkot horší než kousnutí?"
Vzal mi bradu do dlaně a přinutil mě, abych se mu podívala do očí. "Jestli mě budeš neustále provokovat, brzy to zjistíš."

Od Třináctého znamení jsem neměla velká očekávání a o to větší překvapení! Kniha se slušnou dávkou napětí, chemií postav, že by se dala krájet a ironickým humorem.. Navíc tento úvodní díl tetralogie zpracovává pro mě zajímavé a originální téma vlků a vlčích smeček. První polovina knihy je plná akce, pak příběh stagnuje. Ale vůbec mi to nevadilo a slupla jsem ho na jeden zátah. Ayla si mě získala už od prvních stran a celou dobu jsem zatajovala dech nad jejím osudem. Snad jediné, co bych vytkla, je používání některých expresivních slov.
Bez velkých cavyků vřele doporučuju pro milovníky silných hrdinek a žhavých alfa vůdců. Po tom strhujícím závěru jsem velmi zvědavá na pokračování, které, doufám, naváže pořádnou akcí a z vlčího světa poodhalí mnohem víc :)

01.05.2023 5 z 5

Mráz Mráz C. N. Crawford

„Kdybych mohl, ukázal bych ti, jaká doopravdy jsi, a postaral se, abys na to nikdy nezapomněla. Jenže to se samozřejmě nestane. Protože mezi námi nemůže k ničemu dojít.“
„Co to mělo znamenat?“
„Znamenalo to, že se chováš neuvěřitelně povýšeně, i když nejsi o nic lepší ani horší než my ostatní. A teď to víš.“

Úplně mě mrazí... Tak dobré to bylo. Tak moc mě Mráz bavil. Přesně jak mi Majuš333 predikovala ;-)
Vtipné, svižné fantasy s důrazem na romantickou linku, se skvělou jízlivou a správně "lidskou" hlavní hrdinkou, kterou jsem si i se všemi jejími existenciálními problémy zamilovala od prvního odstavce.
Námět není dvakrát originální a mnoho scén už zname odjinud, přesto mě ta všudypřítomná chemie hlavních postav a jejich sarkastické konverzační souboje natolik bavily, že jsem knihu stěží zvládla odložit. Inu zakázané ovoce.
Trošku mě mrzí, že z tajemného vílího světa existujícího paralelně vedle světa lidí příběh neodhalil víc. Snad v pokračování, které zoufale potřebuju. Konec je přímo krutě otevřený...

26.04.2024 5 z 5

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

„Strach nikdy není volba.
Ale můžete si zvolit, jestli ho necháte, aby vás ovládl. Protože žít znamenalo mít vždycky nějakým způsobem strach."

Finále Nikdynoci bylo.. megalomanské. Možná až moc. Možná to bylo až příliš velké sousto.
I přes spoustu akce a zvratů je kniha prošpikovaná hluchými místy, kdy jsem se vážně nudila. Samotný konec na mě působil nedotaženě a trochu jednoduše, přestože série jako celek je svou brutálností, nepředvídatelností a propracovanými "šedými" postavami skvělá. 3,5/5

„Nejlepší způsob, jak se naučit vyhrávat, je prohrávat.“

29.03.2024 4 z 5

Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

"Strach může být dobrý. Může tě udržet naživu. Jen mu nedovol, aby tě ovládal. Nedovol mu, aby do tebe zasel pochybnosti. Jestliže se strach chopí vlády, musíš použít jedinou věc, která je silnější, nezničitelná, a bojovat s ním: svého ducha. A svoje srdce."

Tuto sérii jsem objevila na doporučení a rozhodně mě nezklamala. Naopak. Kniha mě vtáhla téměř okamžitě a nechtěla jsem, aby skončila.
Kastovní společnost šmrncnutá orientem, útlak části obyvatel, mocenský boj, bájné elementární bytosti. A tomu všemu vévodí dvě skvěle se proplétající linie příběhu, elitního válečníka a učenecké otrokyně, obě napínavé a plné bolestivých rozhodnutí, krvavých šrámů a naděje.
Jiskra v popelu ve mě zažehla velkou zvědavost po pokračování. Ještě že nemusím čekat na další díl.

16.01.2024 5 z 5

Poslední gambit Poslední gambit Jennifer Lynn Barnes

„Vy jste byli hlína a já byl sochař. A bylo radostí a ctí mého života udělat z vás lepší lidi, než jakým kdy budu já. Lidi, kteří možná budou moje jméno proklínat, ale nikdy ho nezapomenou.“

Tohle je ono.
Tohle je všechno.
Tohle je geniální série. Humor, nadhled, tajemství, záhady.
Výzvy a sázky, obchody a smlouvy. Poklady a šachy.
Tohle jsme my.
Šťastný nový život!
Doporučuju! Přímo královsky jsem se bavila.

29.12.2023 5 z 5

Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

"Obrovská moje část tě chce udusit - hezky postaru tě zardousit, ale s láskou."

Finále lehce pubertální urban fantasy série Dark Elements je příjemné čtení, které pobaví humornými dialogy a dobrou chemií hlavních postav. Rozuzlení milostného trojúhelníku bylo rychlé a takové, v jaké jsem doufala. Celou sérii táhne především Roth.
Z vedlejších postav musím vyzdvihnout pokrevníky, kteří mě strašně bavili, kdykoliv se objevili.
Celkově se mi Každý tvůj nádech líbil, ale mám i pár zásadních výtek - kniha obsahuje dost dlouhých pasáží bez nijakého posunu v ději, akční scény jsou málo propracované a zároveň tu bylo až příliš opomíjených zajímavých motivů. Škoda toho nevyužitého potenciálu.
I přesto, že se mi třetí díl líbil nejméně, jsem si sérii jako celek oblíbila a někdy se k ní určitě vrátím.

"Pokud bych si měl vybrat jen jedinou věc, na kterou se budu dívat až do skonání věků, byla bys to ty.. Vždycky bys to byla ty."

30.11.2023 4 z 5

Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Ana Huang

"Když ti život dá citrony, udělej z nich limonádu a seznam se s někým, kdo dostal od života vodku."

Připouštím, že jsem si k sérii vytvořila lehce sentimentální vztah. Sympatická skupina přítelkyň mě nutí vzpomínat na vlastní vysokoškolská léta, kdy jsem získala podobný čtyřlístek přátelství.

Kniha o Jules a Joshovi pobaví i potěší všechny romantické duše. Jejich sarkastické dialogy jsou jiskřivé, vtipné, občas trošku dětinské. Jejich vztah má velmi přirozený vývoj, je plný nenávisti a je hodně, opravdu hooodně žhavý.
Zároveň příběh obsahuje spoustu životní moudrosti.
Celkově je to milá, oddechová romantika a za ty emoce, které ve mě vyvolala, jí drobné nedostatky odpouštím a nemůžu jinak, než hodnotit plným počtem.
Každý díl této série mě baví víc než ten předchozí, takže jsem moc zvědavá na příběh Stelly a Christiana... :-)

"První dojmy si uchováváme nejdéle, ale navzdory všeobecnému mínění se někteří lidé mění. Jediný problém je v tom, že se mění rychleji než naše předsudky."

17.11.2023 5 z 5

Vládce hvězdné oblohy Vládce hvězdné oblohy Laura Thalassa

"Tvá lidská družka tě přivede napůl k šílenství, než ji vůbec najdeš. A potom z ní budeš šílet ještě víc."

Klíčové záblesky z dlouhého života Desmonda Flynna.
I když kniha nepřináší nic, co bychom už nevěděli, je to moc pěkná (a místy velmi vtipná) závěrečná tečka za celou sérií Handlíře.

"Tomuhle pocitu se nic nevyrovná. Nic. Tak tohle znamená být milován. Je to jako vesmír vytvořený z chaosu. Lehčí než vzduch a opojnější než magie. Je to všechno."

11.11.2023 4 z 5

Útočiště Útočiště Karen Lynch

"Nezapomínej, že slunce svítí i za bouře. I pokud ho zrovna nevidíš, pořád tam někde nad mraky je a čeká, až tě bude moci zase zahřát."

Perfektní urban fantasy okořeněné skvělou romantickou linkou!
Kniha je velice čtivá, plná humorných obratů a sarkasmu hlavní hrdinky. Nové prostředí plné Mohirů je skvělým osvěžením včetně spousty sympatických vedlejších postav.
Extra bych vyzdvihla romantické "oťukávačky" v mohirském stylu, ty mě moc bavily.
Sarin vývoj Útočištěm byl mnohem přirozenější než v Nezdolné. Sara poznává svého Moriho a snaží se přijít na kloub i svým vílím schopnostem, které sílí. Moc se mi líbil její vztah ke zvířatům a živým tvorům obecně.
Touto knihou se celá série katapultovala k mým favoritům. :-) Už aby bylo pokračování..
Doporučuju!!

"Jsi jeden z nejtvrdohlavějších lidí, jaké jsem kdy poznal, a nějaký démon na tvoje ovládnutí ani zdaleka nestačí." Rty se mu zvlnily úsměvem. "To vím z vlastní zkušenosti."

"Moje malá bojovnice."
"Ty jsi taky můj bojovník."

03.11.2023 5 z 5

Lapeni Lapeni Emily McIntire

"Wendy dělá to, co umí nejlépe. Celého mě pohlcuje. Moje rozervané srdce chrastí o černou klec ze žeber, bije jenom pro ni a doufá, že ho dokáže milovat i přes veškerou špínu."

Parádní žhavá dark romance z mafiánského prostředí! Plná nenávisti, touhy po pomstě a nebezpečné přitažlivosti.
Anotace je silně zavádějící, kniha je inspirovaná Peterem Panem nanejvýš jmény postav.
Wendy a James alias Hook. Hodná holka a sadistický zabiják.
Energie a jiskřivost mezi hlavními postavami je přímo ohromující. Některým scénám nechybí značná brutalita a syrovost. Autorka se toho vůbec nebojí a její styl je úžasně čtivý.
Za mě silně návyková bomba!!!

"Tvou hodnotu neurčuje to, v jakých podmínkách žiješ, ale to, jak povstaneš z popela potom, co všechno shoří."

06.09.2023 4 z 5

Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

"Je to podvodník a tajnůstkář. Je jako odvrácená strana měsíce. Je moje krásné, hrozivé tajemství.
Můj přítel. Spřízněná duše.
Od první jiskry k poslednímu zrnku popela, od úsvitu do soumraku - až do skonání temnoty.
Je můj a já jsem jeho. Navždy."

Velkolepé završení série plné zvratů a napětí! Po dočtení se nacházím v naprostém emocionálním rozkladu. :)
Král a královna noci - Desmond a Callypso. Zvrhlá, rozkošně krutá dvojice, která si mě zcela získala. Jejich láska, jejich sarkasmus, jejich vývoj.. Nádhera!
I další postavy mě neskutečně bavily a to včetně skvělého hlavního záporáka. ;-)
Vypíchla bych velice kvalitní překlad, díky kterému jsem si knihu opravdu užila a vůbec se od ní nemohla odtrhnout.
Úplně, naprosto a zcela celou sérii Handlíře doporučuju!!

"Pro ty, kteří sní - nepřestávejte."

25.08.2023 5 z 5

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

"Vy vesničanky jste na začátku všechny víceméně stejně protivné, ale ty se projevuješ jako vskutku pozoruhodný příklad neschopnosti."

Knihy Naomi Novik poznáte okamžitě, její styl je zcela jedinečný a barevný. Autorka používá asociace ve velkém, takže na čtenáře chrlí spoustu detailů horem dolem. Jenže na příběh to působí místy rušivě až chaoticky.
V žádném případě netvrdím, že je kniha špatná. Je nevšední, bohatá po obsahové i jazykové stránce, s napínavými, akčními scénami a hlubším poselstvím... Jen mě zkrátka moc nebavila.
Kámen úrazu vidím především v hlavních postavách, ke kterým jsem si vůbec nevytvořila vztah.
Násilně tlačená romantická linka mi přišla zbytečná. Kde se vzaly vzájemné sympatie Draka a Agnieszky, to mi uniklo.
Jak jsem ze série Scholomancie nadšená, tak Ve stínu Hvozdu ve mě zanechává poněkud rozporuplné pocity.

11.08.2023 3 z 5

Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

"Jestli to fakt bude fungovat, tak se na tebe vrhne asi tak miliarda malů."
"A co kdybych je prostě pobíjel, jak budou chodit?" navrhl Orion, který v nejmenším nepochyboval o svých schopnostech zabít miliardu malů.
"Sklapni, Lakeu," řekla jsem, protože já jsem o jeho schopnostech zabít miliardu malů pochybovala značně.

Zatraceně! Tohle mělo grády!
Skvělá čtivá kniha! Neotřelý námět, spousta akce a napětí, nadhled a humorné hlášky, skvělé hlavní postavy a jejich vývoj. Od minulého dílu se nám Galadriel i Orion otevírají, vyzrávají a stojí to rozhodně za to.
Jediné, co bych knize vytkla, je prokládání obecného kontextu nebo retrospektivy do spousty scén, kam se to podle mě úplně nehodí. Ale obecně mě množství detailů těší, parádně dokreslují děj.
Poslední absolvent mě moc bavil a po infarktovém konci budu nedočkavě vyhlížet pokračování :)

09.04.2023 4 z 5

Pozlacená Pozlacená Raven Kennedy

Dark fantasy ze světa lidí, kde se setkáváme i s fae. Ačkoliv se kniha točí okolo favoritky harému krále Midase, erotickou bych tuto knihu nenazvala.

Takřka od samotného začátku jsem se nemohla od čtení odtrhnout, často jsem napětím snad ani nedýchala. Kniha má spád a je vcelku akční, ale dějově se příběh posouvá kupředu jen pozvolna. Lehce se seznámíme s intrikami světa a několika znepřátelenými stranami.

Hlavní hrdinka Auren mi sedla se svým jízlivým humorem, touhou se vzepřít, naivitou a citovou vyprahlostí. Jsem moc zvědavá na její další vývoj.

Pozlacená je úvod do série, která má obrovský potenciál ohledně budoucí hate-to-love linky. Proč si to myslím? Auren a velitel Rip si vymění přesně pět vět. A přitom napětí mezi nimi by se dalo nabírat lopatou.

Konec knihy je nemilosrdně useknutý. Hledáte další kapitolu a ona tam už není.. Zrovna ve chvíli, kdy máte pocit, že jste na konci úvodu a je prostor příběh rozparádit.

Ale čím déle nad tím přemýšlím, tím pozitivnější dojmy ve mě Pozlacená zanechala a nemůžu se dočkat pokračování.
Odnáším si očekávání především ohledně ero scén a taky jsem moc zvědavá, jak s příběhem zamíchá onen tajemný král hniloby.

28.07.2024 4 z 5

Corrupt: Skazení Corrupt: Skazení Penelope Douglas

„Chutí tak dobre, ako vyzerá?“ spýtal sa Kai.
Zdvihla som hlavu, spomenula som si, že nás pozoroval.
„Lepšie,“ odpovedal Michael pokojne.

Nespoutané? Rozhodně. Zvrácené? Určitě. Kontroverzní? Jistě. Toxické? Bezpochyby. Dostalo mě to? Absolutně!
Dark romance s dvěma časovými linkami, která zachycuje příběh dvou mladých lidí, Michaela a Riky, jejich působivý vývoj a vliv jednoho na druhého.
Spousta chaosu, pomsty, strachu, lehkomyslnosti a sebehledání zlaté mládeže.
Moc se mi líbila i ta stránka o sebepřijetí, o tom, že přijímáme druhé s jejich dobrými i horšími stránkami.
Musím připustit, že některé slovní obraty obzvlášť na začátku nedávaly smysl, ale celkově je Corrupt ve své nedokonalosti téměř dokonalá jízda. Čtenářům temnějších žhavých romancí vřele doporučuju!

„Vieš, prečo je väčšina ľudí na svete nešťastná, Rika? Pretože nemajú odvahu urobiť jedinú vec, ktorá by zmenila ich život.“

10.05.2024 5 z 5

Trnová královna Trnová královna Gina Chen

„Můžeme se navzájem zničit, a udělali bychom to bez váhání.“

Trnová královna je pozvolná nevšední pohádka s temnou atmosférou o prokletí, prospěchářství a politikaření. Takový poetický příběh prince Cyruse a věštkyně Violet. Bohužel na kráse příběhu ubírají méně propracované postavy.
Námět prokletého prince, který je ve svém prokletí vlastně spokojený, mi přišel velmi zajímavý, ale celkové, místy až zdlouhavé, zpracování a závěr knihy mi úplně nesedly. 3,5/5

14.04.2024 3 z 5

Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

„Bude to bolet.“
„Život vždycky bolí, malá Vráno. Život je bolest, ztráty a oběti. Ale měli bychom tu bolest vítat. Přináší nám spásu.“

Divoká spletená jízda plná krve a vraždění ve jménu pomsty. Vyzdvihla bych na celé sérii nepředvídatelné a nečitelné postavy, kterých nechybí zajímavý vývoj a působí vcelku uvěřitelné.
Všechnu tu akci, boj a drsný svět kolegia gladiatii alespoň trochu odlehčuje sarkasmus především stínových postav.
Konec je velmi napínavý, otevřený a jsem moc ráda, že na třetí díl nemusím čekat.

23.03.2024 5 z 5