changaj Online changaj komentáře u knih

Goya aneb Strastná cesta poznání Goya aneb Strastná cesta poznání Lion Feuchtwanger

Je možné, že autor není Španěl? Všechny vůně, vášně, barvy a rytmy Španělska jsou zachyceny v této knize. Stejně, jako Goya si nebral servítky když portrétoval své modely, tak ani Feuchtwanger Goyu nijak neidealizuje, ukazuje ho takového, jaký asi byl, ješitný, praktický, sobecký, geniální, ale hlavně s touhou po životě, po pravdě a po lásce. Obrázek Malíře a Španělska z pera Spisovatele.

03.01.2020 5 z 5

Slyšel jsem sovu zavolat své jméno Slyšel jsem sovu zavolat své jméno Margaret Craven

Kněz odchází kamsi na periferii světa, do osady kanadských indiánů. S pokorou postupně splývá s místními a sdílí s nimi jejich tragické i veselé příhody. Syrové prostředí tříbí hodnoty a mladý kněz vyspívá ve zralou bytost, zároveň se svými blízkými. Času totiž ani jemu ani "jeho"vesnici moc nezbývá...

02.01.2020 5 z 5

Čas a smrt: Tajemné příběhy Čas a smrt: Tajemné příběhy * antologie

Osobité fantaskní a hororové příběhy od (některých) méně známých českých autorů. Záležitost pro fajnšmekry na dlouhé zimní večery.

02.01.2020 4 z 5

Uralské okno: Esej o menšinách Ruska Uralské okno: Esej o menšinách Ruska Ville Ropponen

Kniha finského novináře je nahlédnutím do osudů málo známých samojedských a ugrofinských menšin v Rusku. Nejde o ryze odbornou záležitost, autor je osobní a výběr faktů je subjektivní, vychází také ze svých zážitků z cest. Přesto nejde o pouhý cestopis, ale o vylíčení nelehkých osudů vybraných národností (Komijci, Udmurti, Marijci, Chantové, Něnci, Selkupové, Mordvinci). Téma slouží autorovi i jako jakési zrcadlo (sám se identifikuje spíše s uralským než s indoevropským světem). Knížka však téma přesahuje a nabízí i úvahy ekologické a obecně o postavení menšin v Evropě. U nás ojedinělá knížka, která zaujme a přivede k zamyšlení nejen odborníky na uralské národy.

02.01.2020 4 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Závažné a zajímavé téma, ale provedení by více slušela esej. Hlavní linie příběhu (osud trpaslíka - genetika) dovedla zaujmout, vedlejší linie (život Mendela) už moc ne. Některé vložené odborné pasáže nejsou ani moc srozumitelné ani nutné. Knížka je to chytrá, jednou se dá jistě přečíst, ale autor vystupuje spíš jako vědec než jako spisovatel románu.

02.01.2020 3 z 5

Santiniho jazyk Santiniho jazyk Miloš Urban

Pokud Dan Brown vykradl Eca, tak Urban vykradl Browna. Prostě bohužel upachtěný odvar z odvaru. Příběh je celý jaksi nedůvěryhodný, křečovitý, mistr Santini se musí v hrobě obracet.

06.12.2019 odpad!

Vládni, Británie Vládni, Británie Daphne du Maurier

Netypická ale zase strhující Maurier. V imaginárním historickém dramatu (obsazení Británie Američany po jejich vystoupení z EU(!) rozehrává osudy jedné bizarní rodiny a jejich sousedství. Příběh nenápadně graduje a pod tlakem okolností se vyvíjí či vybarvují jednotlivé postavy. Z nudného městečka je najednou místo plné hrdinů, prospěchářů, hazardérů, přikyvovačů ale i nenápadných obětavých lidí.

06.12.2019 5 z 5

Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Srozumitelně napsáno, čitelné jedním dechem, vlastně jsou to "samozřejmosti", které ale v dnešní překombinované době z výchovy malých dětí jaksi vypadávají.

31.10.2019 5 z 5

Kolala petřínská Kolala petřínská Jana Šrámková

Milý příběh o původu koal na Petříně

27.10.2019 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Příběhy lidí, kteří žijí za rohem a přitom jakoby na jiném kontinentu. Chtělo by se napsat "inspirativní" čtení, ale asi málokdo z nás by následoval hrdiny knížky do jejich existence. Ale přesto - ukazují, že žít se dá různě, jednoduše, pravdivě. Tímto směrem se můžeme vydat do nějaké míry my všichni, aniž bychom hned kupovali maringotku na samotě. Doprovodné fotografie mají stejnou sílu jako text. Díky za tento dnes tak užitečný vhled do "jinam".

27.10.2019 5 z 5

Co složím, to mám Co složím, to mám Václav Svoboda Plumlovský

Kniha je věnovaná díle "naivního básníka" Václava Plumlovského. Přibližuje jak jeho jedinečnou tvorbu, tak jeho (ne)přijetí okolím a až posmrtné docenění zvláště v uměleckých a recesistických kruzích. Autor knihy shromáždil množství různorodých dokumentů a svědectví o osobnosti Plumlovského. Najdeme zde pohrdlivý úryvek z dobové kroniky, vzpomínky místních, zprávy o chystané oslavě výročí básníkova narození, psychologický rozbor jeho díla, dokonce i horoskop Plumlovského. Z těchto střípků vystupuje plastický obraz básníka, který v čtenáři budí střídavě smích, lítost, obdiv a údiv.

12.06.2019 5 z 5

Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků Slovem svět: Příběhy mizejících jazyků Miroslav Černý

Tak trochu jiný cestopis...autor je odborník, ale dovede téma mizejících jazyků podat i laikům. Jednotlivé kapitoly jsou věnované Skalním Védům, Sámům, Berberům, Austrálcům a severozápadním Indiánům. V knížce si každý najde svoje, cestovatel, lingvista, antropolog.

07.05.2019 5 z 5

Svědkyně temnot Svědkyně temnot Mike Ashley

Zdařilá antologie duchařských příběhů, včetně medailonků autorek. Doprovodné ilustrace dokreslují příjemně starosvětskou atmosféru knížky.

27.04.2019 5 z 5

Kuba Tuba Tatubahn Kuba Tuba Tatubahn Jana Šrámková

Knížka, na které se vyřádila autorka i ilustrátor. Bizarní příběh Kuby, který hledá tubu v podzemí metra, kde je všechno a všichni tak trochu divní. Psychedelická pohádka pro děti i dospělé.

27.04.2019 5 z 5

Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně Václav Loukota

Tak trochu jiný pohled na modlitbu Otčenáš...Velmi zasvěcený a neotřelý výklad, jdoucí až ke kořenům křesťanství pokud je autor katolický kněz, tak klobouk dolů.

26.04.2019 5 z 5

Hora lebek: V Japonsku plném duchů Hora lebek: V Japonsku plném duchů Lafcadio Hearn

Hearn píše se zaujetím a láskou pro japonskou kulturu. Knížka je pozoruhodným "hybridem" není to ani etnografická studie, ani sbírka příběhů, je to prostě to, co autora (editora?) na japonské kultuře zaujalo. Takže tady najdeme zamyšlení, pověsti, přísloví, zážitky autora na cestách Japonskem, poezii a ještě něco navíc. I přes tuto určitou roztříštěnost zprostředkovává kniha Japonsko velmi plasticky a přístupně.

25.04.2019 5 z 5

Vyvolení Vyvolení Chaim Potok

O směrech v judaismu, o vztazích otců a synů, o závazcích a svobodě. Opět zvolné odvíjení děje, kde nic tu nic a v závěru vás Potok rozseká a pohne k slzám. Krása a laskavost, pochopení, respekt a láska ke všem zúčastněným osobám, jejichž předlohy autor určitě poznal osobně.

26.03.2019 5 z 5

Kniha světel Kniha světel Chaim Potok

Kniha je to velmi neokázalá, prostý jazyk, pozvolný příběh - síla sdělení vygraduje v posledních kapitolách. Příběh o vině, o světě generací rodičů "rozbitém na skořápky" a pozici nové generace, hledající si cestu tímto novým světem. "Důležité není to, že tam dál už možná nic neexistuje (...) důležité je, že pokud opravdu nic neexistuje, pak musíme být připraveni vytvořit něco z toho jediného, co nám zbývá - z nás samotných."

13.03.2019 5 z 5

Hlupák Gimpl a jiné povídky Hlupák Gimpl a jiné povídky Isaac Bashevis Singer

Moudré povídky o rázovitých figurkách Frimopole...některé vyděsí a skoro uvrhnou do beznaděje (ty o démonech škodících mezi lidmi - Zrcadlo), některé překvapí pointou (Požár). Nejpůsobivější jsou podle mě povídky Ševčíci a Stařec - se silným a vlastně vzácně optimistickým zakončením, což je v kontrastu k většině toho, co si představíme pod "židovskou literaturou".

10.03.2019 4 z 5

Čarování s láskou Čarování s láskou Louise Erdrich

Indiánka trochu jinak...Svět domorodých Američanů v menší rodinné sáze od 30. do 80. let. Násilí, alkoholismus, prostituce, vězni a váleční veteráni, ale také milující a odhodlaní muži, ženy i děti a věčná touha po lepším a spravedlivějším světě. Při čtení je skoro lépe kreslit si rodokmen, jinak se lze trochu ztratit, jinak ale čtivé, s krásným, vlastně i nadějeplným koncem.

27.02.2019 4 z 5