cotaholkacte
![Honzlová Honzlová](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16158/honzlova-Tzn-16158.jpg?v=1604485664)
Tahle doba musela být naprosto otřesná, člověk pykal za chyby ostatních, nemohl se jakkoliv bránit, protože to bylo akorát horší. I kdyby s Vámi měl někdo dobré úmysly, tak to nepoznáte a jistotou byla jedině podezíravost a nedůvěra.
Zdena Salivarová je osobnost se zajímavým životem a do Honzlové zakomponovala spoustu autobiografických prvků ze svého mládí. V roce 1968 poté utekla se svým manželem Josefem Škvoreckým do exilu, a v Torontu založili nakladatelství 68 Publishers, které vydávalo české i anglické překlady československých knih, v té době u nás zakázaných.
Tahle knížka je sakra dobře napsaná, ten bohatý jazyk, hovorová čeština, vulgarismy a humor jsou geniální kombinací, která vytváří nezapomenutelný zážitek. Nechápu, že jsem o knížce nikdy neslyšela. Vlastně ani o autorce, jejíž jméno je nejspíš schované ve stínu jejího manžela.
Přečtěte si to a šiřte povědomí o téhle knížce a o její autorce!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500584/co-vas-v-dejaku-nenaucili-Ywc-500584.jpg?v=1661493957)
Co vás v dějáku nenaučili je stručný, zábavný a snadno čitelný popis historických událostí v ČSSR po roce 1948. Autorka popisuje každé desetiletí zvlášť, důležité historické okamžiky, ale i běžný život obyvatel v té době, dopady komunismu na sport a kulturu, zajímavé nehody nebo i „slavné“ sériové vrahy ČSSR.
Naprosto skvělý nápad, protože nás tohle vážně nikdo na gymplu neučil – po dobrání druhé světové války jsme se my nematuranti z dějepisu soustředili na své maturitní předměty a tenhle důležitý úsek dějin, který nás tolik formoval, už šel mimo nás.
Kniha je hodně stručná a zmiňuje vše jen okrajově, ale chápu, že málokdo by se pustil do takovéto knihy, kdyby měla mít 800 stran. A jak sama Markéta na začátku knihy píše – pokud Vás ten text přiměje googlit si některé věci a zjišťovat si více, tak její počin byl úspěšný. Já teda googlila a hledala podrobnosti hned několikrát.
Co bych možná trochu vytkla, tak z knihy je cítit postavení autorky a text je poměrně hodně subjektivní. Na druhou stranu, Markéta je glosátorka a nikoliv historička, takže se i tohle dá pochopit.
Jsem ráda, že jsem si mohla zase trochu rozšířit obzory, ačkoliv se nepovažuji zrovna za nějakého ignoranta, který by si myslel, že socialismu = fronta na banány.
Pokud hledáte nějaký letmý náhled do dějin socialistického Československa, tak určitě doporučuji, je to psané takovou formou, že Vás to bude bavit a učit zároveň.
PS: Ještě bych ocenila více obrázků a dobových fotografií.
3,8*/5*
IG: @cotaholkacte
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Srpny Srpny](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510828/srpny-YQa-510828.png?v=1684602604)
"Násilí, nebo nic.
Je čas jít domů.
Znovu.
Znovu bez pochopení, znovu s vyplýtvanými slovy."
Kniha o psychické manipulaci a méně známém pojmu, tzv. gaslightingu.
Původ anglického termínu „gaslighting“ je motiv převzatý z divadelní hry britského scenáristy Patricka Hamiltona – muž mění intenzitu plynových světel (anglicky gas light) v domě a přesvědčí svoji ženu, že si tyto změny ona pouze představuje – přesvědčí ji manipulací o tom, že její zdravý rozum a pravdivé vnímání jsou nesprávné a že jeho lži jsou pravdivé – osoba s empatií nečeká, že jí osoba blízká vůči ní bude mít sobecké úmysly.
Dany postupně začíná pochybovat o sobě a svých činech, neví, co je pravda a co je smyšlené, ztrácí se ve vzpomínkách a pomalu začíná ztrácet i sama sebe. I když volá o pomoc u sestry a kamarádky, nenachází pochopení, až dojde k závěru, že chyba je na její straně.
Tohle byla síla. Buďme vnímavější ke svému okolí – ne všechny šrámy jsou na první pohled viditelné a možná někdo volá o pomoc, i když to nedokáže formulovat slovy.
Jakub má úžasný dar slova, jeho styl psaní mě naprosto pohltil, a i když se kniha nečte vůbec lehce, nedokázala jsem ji odložit a přečetla ji za den. Těším se na další dílo z pera autora.
5*/5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349801/dvur-kridel-a-zmaru-veZ-349801.jpg?v=1514934812)
„Čekal bych na tebe dalších pět set let. Klidně i tisíc. A kdybychom spolu neprožili ani jediný další den.. To čekání stálo za to.“
Po dramatických událostech na konci předchozího dílu se Feyre vrací na Jarní dvůr, kde předstírá náklonnost k Tamlinovi a jeho zájmům. Ve skutečnosti se snaží získat důležité informace o Hybernu a jeho králi. Po návratu do Velarisu jako čerstvá vladařka pomáhá vymyslet plán, jak Hybern porazit. Schyluje se k válce a je nutné svolat vladaře všech dvorů, aby se zjistilo, kdo bude bojovat za práva Prythianu a lidí a kdo je na straně Hybernu.
Seznámíme se s jednotlivými dvory a jejich vladaři, kteří jsou vykresleni dostatečně podrobně, abychom porozuměli jejich vývoji a vztahům a našli své oblíbence, ale i naopak. Tamlin mě již standardně s*al, ale pak si to vyžehlil a bylo mi ho vlastně líto.
Důležitými postavami zůstávají i Feyřiny sestry. Elain se zdá po své proměně ve vílu zlomená a na pokraji šílenství ze smutku, že musela opustit svého snoubence. Nesta se nikoho a ničeho nebojí a jde si za svojí pomstou. Už se těším na pokračování z pohledu Nesty (a na Cassiana).
Zpestřením a mými oblíbenci v tomhle díle byly nemrtvé postavy – Řezbář, Tkadlena a Bryaxis.
Nečekala jsem, že mě tenhle díl bude bavit víc, než ten předchozí, ale bylo to tak! Jednotlivé dvory a boje autorka popsala naprosto skvěle a poutavě, že jsem se nemohla utrhnout. Sem tam nějaký menší plot twist, někdy i slzy na krajíčku (Suriel). Mně také asi vyhovovalo (a asi budu jedna z mála), že ubylo erotických scén a převládají právě ta politická stránka knihy a válečné střety (ale nebojte, mezi Rhysandem a Feyre to stále jiskří a úplně ochuzeni nebudete).
5*/5*
IG: @cotaholkacte
![Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340643/dvur-mlhy-a-hnevu-ML1-340643.png?v=1491829451)
Byla jsem dost skeptická po prvním díle, který mě příliš nezaujal (3,5), takže jsem pokračování dlouho odkládala, protože jsem se obávala, že se to ponese v podobném duchu. První díl je ale důležitý pro pochopení tohoto, takže určitě nevynechávat!
Z té nesympatické a nudné Freye se stává postava s obrovským vnitřním růstem a taky badass víla! Tamlin je ještě větší idiot, než v prvním díle a Rhysand… ach Rhysand, můj nový knižní manžel Skvělé jsou i vedlejší postavy, Cassian, Azriel, Mor i Amren, ale i Freyiny sestry.
První polovinu knihy se seznamujeme s Nočním dvorem, Velarsiem a jejich historií a taky se buduje vztah mezi Freye a Rhysem. Jejich škádlení a pošťuchování bylo dokonalé. Posledních 200 stran je jízda, boje, ale i spicy scény, které všichni od téhle série očekáváme a samozřejmě nejvíc otevřený konec, který vám nedá na jinou možnost než okamžitě sáhnout po dalším díle.
„Líbilo se ti, jak před tebou klečím?“
Mě tohle bavilo mnohem víc, než Čtvrté křídlo.
5*/5* MILUJU TO
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511138/pribeh-lasky-1ut-511138.jpg?v=1677967177)
Knížka se četla sama, za dva dny nebylo o čem, bylo to příjemné zpestření mezi fantasy knihami, kterých teď bylo nějak moc. Moc mě příběh bavil, ačkoliv má své mouchy.
Vyhovoval mi styl psaní autorky, trochu horší to bylo s překladem (když je Hazel převlečená za muže, mluví o sobě jako o ženě – v angličtině nevidíme rozdíl, ale v češtině ano.)
Myslím, že zdravotníci budou mít s touhle knížkou velký problém, protože jsou zde věci, které prostě nejsou možné, nedávají smysl a v průběhu knihy se je autorka ani nesnaží vysvětlit – prostě to tak je, protože proto. Mně to celou knížku taky vrtalo hlavou, nakonec to autorka vyřešila v podstatě zázrakem. Ten konec mi nevyhovoval, přišel mi odbytý. Čekala jsem reálnější pointu knihy, ale nijak mě neurazila, jen bych ocenila trochu propracovanější detaily.
4*/5*, hvězdičku odebírám právě za ten konec a nedostatek propracovanosti detailů. Ale obecně nechápu, proč má kniha tak tak nízká hodnocení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Trnitá kletba Trnitá kletba](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519552/trnita-kletba-ECe-519552.jpg?v=1689624294)
Elin neboli Convallaria je obyčená holka s velkým snem, které ale není vlivem okolností přáno. Není to na první pohled žádná superhrdinka, je lehce oplácaná, nos má plný pih a je dost neohrabaná. O to sympatičtější má ale osobnost – je chytrá, houževnatá, ale hlavně je to taková čistá duše . Při poznávání různých částí její milované země, a zejména jejích obyvatel, začíná přicházet o ideály.
Autorka vytvořila nádherný kouzelný svět postavený na základech lékařské botaniky, ekologie a aztécké mytologie. Postavy mají svoji historii, která se promítá do jejich povah, ale také se vyvíjí a s nimi i jejich vzájemný vztah.
Pokud nejste velkými fanoušky erotiky nebo obecně romantických scén v knihách fantasy, tak tohle je přesně pro Vás. Romantická linka je zde velmi nenápadná, slow-burn a jedná se spíše o postupné vytváření pouta přátelství a důvěry mezi dvěma odlišnými povahami a lidmi různých kultur. Mně to přišla jako fajn změna, smut je teď všude.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jeho banán Jeho banán](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426978/jeho-banan-43m-426978.jpg?v=1604075011)
A máme tady adepta na nejhorší knihu roku!
Pokaždé, když jsem míjela v knihkupectví knížky Penelope Bloom, všechny ty banány, třešničky a křovíčka, tak jsem si říkala, jaká to musí být blbost… No a ono jo! (Naštěstí jsem tuhle blbost dostala zadarmo k nákupu eknih u Dobrovského a krátila si čtením venčení psa nebo výpadky internetu v práci).
Bylo to dost hrozný. Když ponechám stranou klišé, jako neohrabaná a sexuálně nezkušená stážistka a namakaný, nadměrně vysoký sexy šéf, tak jejich dialogy mi pomalu ubíjely moje mozkové buňky, příběh téměř žádný a postavy naprosto nezajímavé. Bruce je kretén, který nám zhruba každých třicet stran připomene, že jakkoliv vysoká finanční částka jsou pro něj vlastně jenom drobné, ale i přes to se rozhodne Nataše za stáž neplatit, ačkoliv si z ní udělal osobního otroka. A celá knížka je vlastně takový učebnicový popis sexuálního obtěžování na pracovišti.
„Budete si přát, abyste se mého banánu nikdy nedotkla, vy stážistko. To Vám slibuju.“ – já si rozhodně přeju, abych se Jeho banánu nikdy nedotkla.
1*/5* a to jen proto, že to bylo místy tak absurdní až směšné a taky to má naštěstí jen 220 stran, takže to mučení netrvá tak dlouho.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Hlava plná lásky Hlava plná lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525989/hlava-plna-lasky-654d6c1fecd99.jpg?v=1699572768)
Bee je trochu střeštěná, raněná minulostí a odhodlaná se soustředit na práci a kariéru. Levi je zamračený a zamlklý mrzout, který je ale samozřejmě hrozně sexy, nasvalený a pod tvrdou slupkou neskutečný slaďák a romantik. Cliché, rozhodně, ale já je oba miluju.
Zhruba od třicáté stránky je úplně jasné, jak se bude příběh vyvíjet, v čem je hlavní nedorozumění a jak to celé dopadne, ale vůbec mi to nevadilo. Úplně mi vyhovovalo nemuset příliš přemýšlet a jen si úžívat vtipné přestřelky a myšlenkové pochody hlavních postav. Jediné, co bych vytkla, tak že Bee byla sice více než nadprůměrně inteligentní, ale natvrdlá byla teda neskutečně. A taky nikdo neuvěří, že chlap by 6 let bez sexu, protože nenašel adekvátní náhradu za svou platonickou lásku
Ali opět bojuje za práva žen ve vědě a za rovnoprávnost menšin a ekonomicky znevýhodněných skupin při přijímacích testech na studia.
Tohle bylo to, co jsem přesně teď potřebovala číst – jak se říká, sedlo mi to jako pr… na hrnec a já se od samého začátku smála.
IG: @cotaholkacte
(SPOILER) Pokaždé, když jsem míjela v knihkupectví knížky Penelope Bloom, všechny ty banány, třešničky a křovíčka, tak jsem si říkala, jaká to musí být blbost No a ono jo!
IG: @cotaholkacte
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg?v=1708341794)
„I will not die today.“
Já nakonec zvolila anglickou verzi a to ze dvou důvodů – abych FW stihla přečíst před tou největší vlnou, která nás čeká v následujících týdnech na českých bookstagramech, a také abych nemusela čekat na překlad dalšího dílu, i když ten má u nás být také už v letošním roce, takže to by mělo být docela v pohodě.
Nejlepší na celé knížce jsou draci, kteří jsou naprosto úžasní. Sarkastičtí, vtipní, roztomilí, mají všechno! Tairna a jeho poznámky a rozhovory s Violet jsem zbožňovala, a celkově mě dialogy i jednotlivé postavy v knížce moc bavily. A i když Xaden je úžasný, tak romantický trojúhelník mě nechával trochu chladnou, i když enemies to lovers je můj oblíbený koncept, takže mě to trochu mrzí.
„Chocolate cake. Stop being weird.
Asi Vám k tomu neřeknu nic nového, co jste ještě nečetli. Je to od samého začátku příběhu svižný, vtipný a napínavý příběh, chápu jeho popularitu (draci!!), ale pro Vaše vlastní dobro bych trochu krotila své očekávání.
4*/5* - cílovou skupinu YA už převyšuju o pěkných pár let, ale čtení jsem si užila a bavilo mě to, ale život mi to vzhůru nohama neobrátilo. Poslední čtyři řádky jsem ale zůstala zírat, to jsem nečekala
PS: Kdo proboha přirovnal FW ke Hře o trůny? To je jako bychom přirovnávali Dalajlámovu kočku a Řbitov zvířátek, protože tam je kocour.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kde zpívají raci Kde zpívají raci](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447981/kde-zpivaji-raci-blU-447981.jpg?v=1598943617)
(SPOILER) Nádherný a dojemný příběh, popisy přírody a souznění života člověka v ryzím srdci přírody. Kya se celý život učí všemu sama, vždy když někdo přijde, tak ji nakonec zlomí srdce a zase odejde. Od samého začátku vyprávění, kdy byla ještě jako malá holčička, mi ji bylo hrozně líto. Příběh je poměrně utahaný, ale ani mi to nevadilo, celou dobu jsem byla lehce napjatá.
Knihu jsem měla n TBR už hodně dlouho, ale kdysi jsem viděla na IG Luxoru video – něco ve stylu „Populární knihy v jedné větě“, ve které prozradili celou zápletku a já byla naštvaná a knihu nečetla. Naštěstí mám mravenčí paměť a zapomněla jsem, co jsem slyšela, a knihu si přečetla teď. I tak jsem ale v podvědomí tušila, jak kniha dopadne
Několikrát jsem měla slzy na krajíčku, tahle knížka se mi vpila hluboko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264561/jsou-svetla-ktera-nevidime-IIY-264561.jpg?v=1442343546)
Když já pořád nevím, co si mám myslet.
Jsem pořád hrozně rozpačitá, asi jsem prostě čekala bomba dělo knihu a dostala jsem (vzhledem k tématu) poklidný příběh s poměrně překvapivým koncem.
Úplně mi nevyhovovalo neustálé skákání mezi obdobími a v tomto případě asi poprvé mi také nevyhovovaly hodně krátké kapitoly.
Kniha má ale přes 500 stran a já ji zvládla přečíst za tři dny a nemusela se k tomu nijak nutit, takže to nemohlo být úplně špatný. Ale zase nemám po dočtení žádný konkrétní názor ani pocity, to asi zase není úplně dobrý.
Oceňuji závěr, ve kterém bylo vykresleno, jak válka ovlivňuje nejen přímé účastníky, ale i jejich pozůstalé a další generace.
Dám 3*/5* jako takový průměr. Knížku asi nikdy nepotřebuji číst znovu.
IG: @cotaholkacte
![Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502743/pratele-lasky-a-ten-ohromny-prusvih-PVv-502743.png?v=1666339766)
(SPOILER) „Musíte se stát slavnými, abyste zjistili, že to není odpověď. A tomu nikdo, kdo slavný není, nikdy neuvěří.“
Ach, Matty.
Snad nikdy jsem nebyla víc rozpolcená z jedné třísetstránkové knížky.
Já velmi oceňuji, že knížku napsat Matthew sám, takže opravdu působí, jako by seděl vedle Vás a svůj příběh Vám bez příkras vyprávěl.
Knížku na základě svých pocitů obecně rozdělím na třetiny.
V první části Matthew vzpomíná na své dětství, které nejvíc ovlivnil rozvod rodičů. Ačkoliv pravidelně opakuje, že za své problémy neviní své rodiče, měla jsem při čtení opačný pocit. Vyznělo mi to asi takhle: „Moji rodiče jsou skvělí, vůbec je neviním za ten ohromný průšvih mohou za to geny“ ou, počkat sakra
V druhé části se věnuje Matthew průběhu svého života, své kariéry, vztahům, a také vývoji své závislosti.
Vůbec nechci zlehčovat tuhle nemoc a uvědomuju si, že jako „normálňák“ to nikdy nemůžu pochopit, ale několikrát v téhle části mě napadlo, že když někdo utratí stovky milionů za různé terapie, rehabilitace a na odvykačky lítá soukromým letadlem, a přes to vyjde ven a jako první shání další léky, tak je to trochu výsměch obyčejným lidem, kteří se závislostí bojují také a nemají ty prostředky.
Druhou část bych shrnula takto: „Měl jsem skvělou přítelkyni, dostal jsem strach, že mě opustí, tak jsem se s ní rozešel první, zase jsem do toho spadl, někdo zasáhl, já byl čistej a našel jsem si skvělou přítelkyni, dostal jsem strach,“
V tuhle chvíli jsem byla trochu roztrpčená sama sebou, že tak strašně smutný příběh vnímám tak negativně.
A pak přišla poslední část. Ta, ve které píše Matty ze současnosti o fyzických následcích své závislosti, o strachu ze smrti, chuti do života, o víře a naději. O tom, jak chce pomáhat ostatním, aby si neprocházeli tím, co on. Tady jsem opravdu pocítila, jaký Matty byl a závěr knížky jsem obrečela.
Matty, děkuji, že ses s námi podělil a doufám, že teď už tě ta tvoje zatracená hlava tak netrápí a je ti dobře.
3,75*/5*
Můžj nějvětší problém je, že prostě nevěřím, že kdyby knížku napsal někdo jiný, než Chandler Bing, měli by lidé stejné pochopení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275172/tady-byla-britt-marie-T4L-275172.jpg?v=1460470063)
Fredrik Backman je prostě láska. Má neskutečný dar slova a dar chytit za srdce a nepustit. Krásný dojemný přiběh o hledání vlastní hodnoty, přátelství a o tom, jak je duléžité de nevzdávat.
Nejde nevidět podobnosti s Ovem a Medvědínem - Britt-Marie je podobně nesnesitelná jako Ove a místo kocoura je tu krysa, místo hokeje se hraje fotbal a nechybí rebel s ryzí duší. (Jenom dodám, že Medvědín byl vydaný až po Britt-Marie, takže ta inspirace je opačná).
Oveho jsem milovala od začátku, Britt-Marie mi dost dlouho byla hrozně protivná a celkově mě začátek příliš nebavil. Konec mě naopak dojal opět až k slzám a byl nádherný
Britt-Marie dám 80%. Fredriku Backmanovi dávam ale 100%
IG: @cotaholkacte
![Pomocnice Pomocnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514983/pomocnice-YqF-514983.jpg?v=1681582620)
(SPOILER) Millie Calloway má ve svém trestním rejstříku škraloup a je pro ni více než těžké si sehnat práci. Z té poslední ji vyhodili, jen tak tak nezavolali policii a Millie je teď bez peněz a přežívá na zadním sedadle svého auta. Už ztrácí naději, když jí najmou jako pomocnici Winchesterovi, velmi bohatá rodina bydlící v luxusním domě na Manhattanu. Millie se k nim dokonce nastěhuje, ačkoliv v porovnání s celým domem dostane jen směšný krcálek na půdě – lepší než spát v autě. Do práce se pustí s vervou a zodpovědností, tuhle šanci si nechce nechat pokazit. Už po pár dnech ale pozná, že s její šéfovou Ninou není něco v pořádku – nechává po sobě neskutečný nepořádek, dává ji nesmyslné příkazy a obviňuje ji z věcí, které neudělala, dokonce i okolí začne Millie naznačovat, že Nina není úplně v pořádku. Všechny situace zachraňuje Niny milující manžel Andrew, který každou situaci vyřeší s klidem a rozvahou, ale napětí v domě Winchesterových se stále stupňuje a zhoršuje.
Oecja - člověk je napjatý od samého začátku, ačkoliv není těžké odhadnout, jak celý příběh vygraduje, takže hlavní zvrat je poměrně jasný, ale ten konec je i přes to síla.
85%
Kniha má nějakých 300 stran, krátké kapitoly a rychlý spád situací vás nenechají knihu jen tak odložit, takže se čte velmi rychle
IG: @cotaholkacte
![Zuzanin dech Zuzanin dech](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428845/zuzanin-dech-mkh-428845.jpeg?v=1601541529)
Kolik bolesti jeden člověk dokáže vydržet? Kolik fyzického týrání zvládne jedno tělo? Jak moc silná je vůle žít a přežít?
Tak moc jsem si oddechla, když se Zuzana (relativně) zdravá vrátila z Osvětimi domů, ale její osud jí přinesl další příšerné zkoušky a nejhorší, když si začala myslet, že je k tomu předurčená a že si to zaslouží.
Bylo mi z knihy moc smutno, ale kniha byla úžasná, v mých očích lepší, než tolik popularizovaná Hana.
85%
IG: @cotaholkacte
![Gazely Gazely](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522477/gazely-65191cb6cd45e.jpg?v=1696144566)
S vydáním nového Hartla na mě na českém bookstagramu vyskákalo spoustu různých a rozdílných názorů, obecně bych řekla, že jsou dva tábory – ti, co Hartla milují a ti, kterým přijde úplně o ničem a nezajímá je. Já se v tomto případě pohybuji někde mezi. Četla jsem všechny jeho knihy a některé se mi líbily moc a některé byly i pro mě poněkud slabými kousky.
Kniha Gazely bude určitě bližší ženám a zejména ženám v podobném věku, jak jsou hrdinky. Gazely řeší úplně normální problémy od počínajících vrásek a celulitidě na zadku, přes erotické fantazie o kolegovi z práce, až po problémy ve vztahu a rebelující potomky, ale mají jedna druhou a tím se to všechno zdá alespoň o trochu snesitelnější.
Obecně bych řekla, že komu se líbila kniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel, tak tady se najde a bude spokojen. Je to psané v hodně podobném duchu, dokonce se tu objeví i postavy ze zmíněné předchozí knihy.
Zezačátku mě kniha trochu vyděsila, že mě asi bavit nebude, přece jen jsem ještě o kus mladší, než její hlavní postavy. Po jejím přečtení ale musím knihu pochválit, moc mě bavila a krásně jsem si u ní oddechla. Takže i když je to stylově pošesté od Patrika to samé, tohle dílo řadím k jeho top třem knihám (spolu s Erotikonem a Prvokem).
Neočekávejte nic převratného, ale styl nám známého, (starého), dobrého Patrika Hartla, připravte se na oddech a nebudete zklamáni. Já jsem moc ráda, že jsem to udělala!
Dávám 3-4*
IG: @cotaholkacte (v listopadu bude o knihu soutěž, můžete se zapojit!)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dallas 63 Dallas 63](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140275/dallas-63-sNm-140275.jpg?v=1424723248)
Dokáže Jake, středoškolský učitel z malého města, zabránit jednomu z nejcitlivějších atentátů v historii USA a jaký to vůbec bude mít dopad nejen pro něj, ale i pro budoucnost celého lidstva?
Dallas 63 je rozhodně jiná kniha než všechny, co jsem dosud od S. Kinga četla. Žánrově spíše sci-fi než horor. S. King ale stále zůstává mistrem svého oboru a kniha je samozřejmě velmi promyšlená a splňuje všechny požadavky, které za ty roky tvorby na autora máme.
Já mám S. Kinga velmi ráda a pravidelně se k němu vracím, ačkoliv po přečtení většiny jeho knížek mám stejný pocit proč to bylo tak dlouhé? Kdyby kniha místo 700 stran, měla těch stran třeba 500, tak se dle mého názoru nic nestane, pořád budeme mít podrobný popis tehdejšího světa i zápletky. Pocitově pro mě takhle kniha byla snad ještě delší, než byla ve skutečnosti.
Plusové body tady dávám i za romantickou zápletku hlavního hrdiny s knihovnicí, do těchto vod se King moc často nepouští a musím říct, že je to škoda, docela mu to jde.
V USA bude mít kniha určitě větší úspěch i dopad na lidi, vzhledem k citlivosti tématu pro americké občany, kde JFK zůstává dodnes pro mnoho lidí vzorem správného prezidenta.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nacistova snoubenka Nacistova snoubenka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508166/nacistova-snoubenka-UzH-508166.jpg?v=1672158656)
Knihu jsem si koupila s představou, že to bude příběh dívky, která se zamiluje do Němce, který je nacistou tělem i krví a bude svádět vnitřní boj sama se sebou a svým svědomím. Johann von Richter je ale nacistou z donucení, aby přežil, veškerá ideologie se mu příčí.
I když je příběh postaven do strašlivého dění druhé světové války, je to především romantický příběh. Válka je tu jen jako děsivá kulisa, komplikace v cestě za láskou. To nic nemění na tom, že se kniha čte moc hezky a do příběhu jsem se ihned ponořila, jenom jsem očekávala něco jiného dávám knize 75%.
Knihu ale určitě doporučuji, obzvlášť pokud třeba chcete číst knihu z tohoto období, ale pokud nechcete číst přímo o holokaustu a nevyhledáváte surové popisy tehdejších událostí.