Crimble Crimble komentáře u knih

Příliš mnoho štěstí Příliš mnoho štěstí Alice Munro

Velmi osobité se specifickou (možná kanadskou) atmosférou. Někdy děsivě tíživé, jindy nevzrušeně plynoucí, vždy promyšleně vystavěné. Závěrečná titulní povídka mne trochu mátla a nudila, až ke konci získala větší spád. Celkově u mě dobrý.

18.12.2019 4 z 5

Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

Ano, skutečně hodně dlouhá kniha. Ne, není to klasický válečný román. Válka jsou jenom kulisy, postav je hodně a dost se o nich taky dozvíme. Ano, druhá půlka knihy je záživnější. Osobnosti hrdinů jsou odhaleny beze zbytku a do hloubky. Vynikající.

06.12.2019 5 z 5

Fízl Fízl Petr Placák

Díky za lidi jako je Petr Placák. Žijí si po svém ať se děje co se děje, i když to leckdo nechápe a tehdejší mocné a jejich represivní složky to vytáčelo do vrtule. A on se jim vysmíval. Věřím tomu, že takový nedisident jako Václav Klaus i se svým institutem by si nad tímto dílem hlavu ukroutili a učinili by si spousty nesouhlasných podtržení vlnovkou.

21.11.2019 4 z 5

Ručně vyřezávané rakvičky Ručně vyřezávané rakvičky Truman Capote

Milé povídky psané lehkou rukou, bez velkých příběhů, ale přirozené a nostalgické.

14.11.2019 4 z 5

Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Začal jsem poslouchat na Vltavě, první hodina plná zábavných trefných postřehů, pak se nadšení začalo vytrácet. Takové ty sci-fi prvky mi přišly samoúčelné, rádoby efektní. Zápletka s Kasparem příliš vyumělkovaná, ke konci směšná. Pak už se to nedalo brát vážně. Většinou mne česká literatura moc nenadchne, a tohle teda výjimka fakt bohužel nebyla.

05.11.2019 2 z 5

Milovaná Milovaná Toni Morrison

Opravdu náročná četba. Plné metafor, snění, přeskakování v čase, změn vypravěče. Nakonec do sebe vše zapadne a čtenář pocítí zadostiučinění, prozření i obohacení.

04.11.2019 4 z 5

Hanba Hanba Salman Rushdie

Opulentní satirická jízda politicky labilním Pákistánem. Díky mistru Frejovi, že mi tu nálož usnadnil a zpříjemnil. (audiokniha rozhlas Vltava)

04.11.2019 4 z 5

Rozhořčení Rozhořčení Philip Roth

Roth ničím nepřekvapil, ale standard si udržuje. Je tam to, co byste čekali, i přesto se budete dobře bavit a obdivovat autorovu trefnost, vtipnost i smysl pro dialog a konflikt.

10.10.2019 5 z 5

A zalévej kytky - Příběh uprchlíka A zalévej kytky - Příběh uprchlíka Jiří Boudník

Je to čtivé, ale občas příliš roztěkané a nevyrovnané, některé větve příběhu opuštěné, nedokončené. Je znát, že pan Boudník není řemeslný spisovatel. Určitě cenný dokument doby nedávno minulé. Celkově pěkné počtení a záslužný počin.

03.10.2019 3 z 5

Mantisa Mantisa John Fowles

Neskonale zábavné, i když možná příliš ukecané a občas opakující se.

30.09.2019 4 z 5

Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

No tak jako jsem už dvakrát napsal, že "tentokrát mi Kurt nesedl" - tak tady musím napsat, že tentokrát mi sedl na 100%! A tím víc jako audiokniha v podání Ivan Řezáče. Celé je to vlastně takové nostalgicky humorné. A přitom tolik děsivé a kruté. Tak to chodí.

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Myslím, že v tom (když vidím některé komentáře zde) někteří čtenáři hledají něco jiného, než má ta kniha záměr sdělovat. Tady nejde o nějaký thriller nebo silný příběh a odhalení. Tady jde o stísněnou atmosféru, posunuté motivace a myšlení hrdinů v důsledku jakési nenápadně děsivé deformace systému. Pro mne velmi hluboké a uhrančivé dílo.

Jako každý člověk Jako každý člověk Philip Roth

Obyčejný příběh o zdánlivě záporném hrdinovi, který má smůlu na zdravotní trable. Nakonec přichází uvědomění, že každý hřeší a nic není tak jednoznačné. Jako každý člověk ani tenhle hrdina není černobílý. Ty Rothovy postřehy a analýzy mne nikdy nepřestanou bavit.

Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

Útržkovité, nechutné, bizarní. Prostě klasický Palahniuk.

09.09.2019 4 z 5

Lidská skvrna Lidská skvrna Philip Roth

Opravdové veledílo, skvost literatury. Jako vždy Roth úžasně přesně formulující, nenápadně zábavný, empatický, nahlížející a hodnotící zároveň dobu i postavy a jejich motivace. Tolik děje v jedné knize. Krása až to bere dech.

04.09.2019 5 z 5

Vdovy z Eastwicku Vdovy z Eastwicku John Updike

Já jsem se královsky bavil od začátku do konce, a musím konstatovat, že tahle rozlučka se mistru Updikeovi podařila! Prostě miluju ten nadhled, sarkasmus a geniální vystižení drobných, ale důležitých nuancí vztahů mezi lidmi.

30.08.2019 5 z 5

Láska & smetí Láska & smetí Ivan Klíma

Musím přiznat, že se z této knihy nestane moje favorizovaná od Klímy, ale přesto vysoký standard. Mám rád Klímovo pochybování, zvažování, těkání od jednoho k druhému i důslednou analýzu myšlenkových pochodů a osobních zvratů. Samozřejmě krásná čeština jako bonus.

16.08.2019 4 z 5

Svedeni tajemstvím-z tajných archivů Stasi Svedeni tajemstvím-z tajných archivů Stasi Kristie Macrakisová

Když si přečtete anotaci, tak přesně víte, co od toho čekat. Nějaké velké vzrůšo to není, ale pasáže, kde jde o přeběhlíky, jsou docela napínavé. Některé oddíly mne bavily méně, ale to je asi subjektivní.

16.08.2019 4 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Obyčejný silný příběh z války. Instinkty přežití a morální dilemata. Celé to tak v klidu plyne, až v závěru přichází vše najednou - konec války, nadšení, poznání krutosti a deziluze, zklamání, rozhřešení a poznání.

10.08.2019 4 z 5

Pravdivý příběh Plastic People Pravdivý příběh Plastic People Ivan Martin Jirous

Velmi cenný autentický dokument. Magor mohl být magor, ale osobnost zcela výjimečná a nenahraditelná.

06.08.2019 4 z 5