Crimble komentáře u knih
Trošku úspornější Faulkner, ale od provpočátku jasně rozpoznatelný nejednoznačný až chaotický styl (mistrovský!). V tom je ale krása jeho literatury, tak si nestěžujte! Téma kouzelně tragikomické, i když v součtu se zas tak moc nezasmějeme.
Krása v obyčejnosti.
Napadá mne toho víc, ale vše již bylo napsáno - lépe než bych to napsal já.
Tak druhé kolo jsem si dal po letech s Davidem Novotným, který to načetl tak nějak rozverně, ale v zásadě pěkně. Dnes už mi rozevlátí hrdinové tolik neimponují, ale stále je to neodolatelná jízda. Kerouaca nezpochybňovat!
Možná až moc přecitlivělé a někdy moc podivínské, ale takové křehce hezké. Nezpochybnitelný talent Capote naivně vypráví o snech.
Trošku roztříštěné na relativně útlou knihu. Předválečný příběh o ilegální vysílačce až příliš úsporně podaný. Pasáže ze současnosti jsou čtivé, občas ale plné klišé a někdy je moc znát, že nám autor chce sdělit svoje názory na různé záležitosti, aniž by to úplně pasovalo do děje.
Klasický Roth. Když nestačí alter-ego (Zuckermann), pořiďte si ještě alter-alter-ego (Tarnopol). Je to někdy náročné, zvlášť když si autor ještě pohrává s časovými rovinami, ale já jsem si tuhle opulentní literární hostinu užil. Poučení: vztahy nejsou jednoduché.
Dílko o neodolatelném, podnikavém a zároveň bezohledném snílkovi a kazisvětovi. O takových lidech si s chutí přečtete, ale ve své blízkosti byste ho fakt chtít neměli. Dobré čtení, které má spád.
V tomto případě do sebe všecko skvěle zapadlo a je z toho skvostné dílo. Nemám námitek.
Thriller se vším všudy, co mi na thrillerech vadí i co mne na nich baví. Napětí nechybí, gradace taky ne. Těžko uvěřitelná intuice nebo genialita hlavního hrdiny taktéž, o nereálném konci, kde vše visí na vlásku nemluvě. Takže OK.
West v sobě nezapře Fitzgeraldova souputníka. Dusná atmosféra Hollywoodu se všemi těmi směšně tragickými, marnými a marnivými figurkami vás uhrane. Utěšitelka, která Požáru Hollywoodu v tomto vydání předchází mne taktéž zaujala svou "přehnaností" i krutostí. Tragikomičtí hrdinové, kteří nevědí, čím jsou a co se sebou dělat.
Sarkastické a přitom dojemné. Starý muž smířený i nesmířený se svým osudem. Intimní detaily, které nechcete znát. Fiktivní namlouvací dialogy, které znějí tak reálně. Philip Roth ukazuje svoji stařeckou moudrost, svůj bezbřehý sarkasmus i smysl pro krásu, a svoji spisovatelskou genialitu v neuvěřitelném rozsahu a přitom na malé ploše. Zbožňuju ho.
Zajímavé objevování jiného světa, jímž Japonsko nepochybně je. Všechna ta odtažitost, formálnost, slušnost, pokrytectví tak pozvolna plynou a v nich se nenápadně rýsuje příběh oportunistického umělce a jeho rodiny. Klidné a nevzrušivé, přesto přitažlivě čtivé.
Velmi čtivá fikce staršího data. Nic pro fanoušky sci-fi, spíš tady jde o psychologii postav a společenství, boj o moc, vytváření hierarchie a tak. Byl jsem trošku udiven těžce podřadnou rolí žen v té době. Že by 70. léta byla už tak daleko a tolik věcí se změnilo? Občas mi ten Emmanuel přišel až neuvěřitelně inteligentní, předvídavý a mazaný.
Hele není to žádnej dostojevskej, ale to snad nikdo nečekal, ne? Cave tyhle extrémní ztracence prostě zná do detailu a umí o nich psát. Bizarní roadmovie s velkým drivem.
Moc příjemná kniha. Lehce humorné obyčejné čtení z té podělané doby, kterou jsme mnozí ještě zažili.
Čekal jsem trochu více té vážné linky mezi dědou a vnukem. Historek z vojny je tam až moc a ničím se nevymykají otřepaným klišé. Přitom je znát, že Křižan umí v pasážích o kolektivizaci a následném životě na vsi jít do hloubky a být přesvědčivý. Audiokniha se Somrem a Baťkem velmi kvalitně zpracovaná.
Moje první setkání s Rushdiem. Těžká i zábavná literatura. Kvalitní čtení.
Vynikající i na druhý pokus (poslech). Těžce intelektuální a přitom neodolatelně zábavné. Kundera je genius.
Správná jízda, jak to Welsh umí. Autenticita nevyprchává, postavy stále uvěřitelně nesympatické až nechutné. Sviňárny, násilnosti, koks, porno, děvky, chlast. Kamarádství a upřímnosti pomálu. Jediná drobná výtka - až příliš ukecané a dlouhé. Ale pět hvězd i tak.
Ano, musím souhlasit, opravdu velmi náročné čtení. Těžké soustředění při množství postav reálných i fiktivních, při přeskakování příběhů. Přesto velký zážitek, asi proto, že pan DeLillo je opravdový spisovatel a umělec, který to prostě umí. Zařazeno v sekci Těžká intelektuálština.