dagmar7365 komentáře u knih
Další z řady knih, kdy je historie českého národa 20. století vykreslena na osudech jedné rodiny. Může se zdát, že kniha jde málo do hloubky, jen tak klouže po povrchu, nastiňuje dějinné zlomy a hned zase skáče dál. Na druhou stranu je zde velký prostor pro vlastní představivost a uvědomění si hloubky událostí.
Nádherně zpracovaná kniha. Překrásné ilustrace a spousta zajímavých informací, které byly pečlivě vybrány, aby zůstala zachována rovnováha zábavnosti a poučnosti současně. Jediné mínus vidím ve velikosti formátu knihy. Chápu, že vzhledem k ilustracím nešel zvolit menší, současně to knihu ale mírně diskvalifikuje. Pro malé dětské ruce je příliš velká a neobratně se jim s ní manipuluje.
Knihu jsem četla s dětmi ve věku 4-10, líbila se jim, ale myslím si, že nejvíc si ji užila nejstarší 10-letá. A možná ještě víc já. Mám dojem, že občas děti nebyly schopny pochopit všechny narážky v textu, vynálezy a nákresy. Rozhodně je určena až školním dětem a ještě bych řekla, že spíše starším. Ačkoli svým velkým formátem a množstvím nápaditých ilustrací svádí k tomu považovat ji za knihu pro menší děti. Příběh měl na můj vkus nakonec velmi rychlé vyřešení, které ve mně i dětech vyvolalo víc otázek než, že by přinesl jasnou odpověď. Nicméně i tak hodnotím knihu vysoce, je to příjemné osvěžení na poli dětské literatury.
Nevím, jestli se hodí k této knize napsat nádherná, protože příběh, který vypravuje takový rozhodně není. Ale ona je. Velmi čtivá, po dlouhé době kniha, která mě pohltila a musela jsem číst a číst. Výborně vystavěný příběh, který ač byl vyprávěn ze vzpomínek, tak si do poslední chvíle uchoval překvapivá zjištění. Drobné každodenní lži a polopravdy mohou ovlivnit náš život víc, než si myslíme.
Po první kapitole jsem byla z knihy absolutně unešená. Velmi originální styl vyprávění z pozice budovy, která tu stojí stovky let. Navíc její čtení mě obohatilo o spoustu historických informací, které jsem doposud neznala, a to mám ráda, když se u čtení beletrie i něco dozvím. V druhé polovině mé nadšení trošku opadlo, ale i tak dávám 5 hvězd.
První moje kniha od Patrika Hartla a asi i poslední. Oceňuji zajímavý nápad vyprávět příběh z pohledu dvou lidí, určité momenty se hezky doplňovaly, ale celkově mě kniha nezaujala. Četla jsem nejprve Jáchyma a jeho příběh plynul neskutečně rychle, jedna událost stíhala druhou a kniha mi nedávala prostor vydechnout. Bohužel ale ne v tom dobré slova smyslu, kdy vás kniha pohltí a vy ji nemůžete odložit, protože chcete vědět, co bude dál. Tady to byl jen sled událostí, které klouzaly po povrchu, postrádala jsem nějaký hlubší rozměr, nějaké plastičtější vykreslení postav, smyslu konání. Příběh Veroniky se naopak táhnul, protože už jsem vlastně znala konec. Nechci knihu úplně zavrhnout, jako lehké prázdninové čtení k vodě plní svůj účel, já jsem ale asi pod dojmem marketingové kampaně čekala mnohem víc.
Čtivé, humorné, napsané s upřímností člověka, který byl kvůli práci nucen přestěhovat se z milovaného Říma do Paříže.
Knihu jsem si přivezla jako suvenýr z letní dovolené. Velmi čtivý a zajímavý příběh. Nejspíš místy přibarvený a ohlazený vlivem času a milosrdnosti paměti, ale i tak jsem si knihu s chutí přečetla a doporučuji dál.
Zajímavě vystavěný příběh založený na historických základech, kniha má spád, příjemné letní čtení.