DarthZira DarthZira komentáře u knih

☰ menu

Muž se psem Muž se psem Zdeněk Jirotka

Není vhodné srovnávat se Saturninem, je to něco jiného, ale stejně vtipného. Poprvé jsem četla jako malá holka a nezřízeně se bavila, podruhé jsem přečetla jako dospělá a bavila se neméně.

01.08.2024 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Četla jsem několikrát, viděla jako film, seriál i jako divadlení představení - každé má svůj specifický půvab, ale kniha je přece jenom nejlepší.
Nedoporučuji číst ve vlaku či jinde na veřejnosti - lidé kolem vás by si mohli myslet, že jste zbláznili, až budete padat smíchy ze sedadla.

01.08.2024 5 z 5


Kříže Kříže Jiří Kulhánek

(SPOILER) Kdo se dočtete až na konec tohoto (čtvrtého) dílu, možná pochopíte, proč zrovna tuto ságu miluji ze všech kulhánkovin nejvíc. Ten závěr je nejen překvapivý, ale pro mnohé na Kulhánka překvapivě filosofický (my, co jsme četli "Tak tedy Heil Hitler, ty svině", ovšem víme své).
Všechno naprosto dokonale zapadne na své místo, každé mučení i smrt v předchozím ději měly svůj hlubší smysl. Také mají své velmi významné úkoly nemrtví pronásledující Patejla (v něčem tento aspekt připomíná severskou mytologii), alchymisté, upíři, navrátivší se Veronika i znovuzrození Hnusák s Elvírou. Zářící Spasitel dostal přesně to, co si zasloužil (nebuďte měkoty, zasloužil si to), ovšem ta scéna se Satanem ukřižovaným na konci času je vážně mega epická. Pravda, někomu možná může jít hlava kolem ze všech těch alternativních budoucností, se kterými jsme seznamováni, já jsem si je však nesmírně užívala.
A samotné makabrózní finále? Kdo z nás by nechtěl vidět počátek (či snad konec?) času, kdy "oceány krve narážejí na útesy z kostí"!?
Kromě černočerného humoru v posledním díle nechybí ani zatraceně politicky nekorektní hlášky - zaujala mě zejména ta o mentálně postižených dětech: "Na první pohled nebylo vidět rozdílu mezi nimi a jejich gumovými zvířátky. Na druhý pohled jste zjistili, že gumová zvířátka mají inteligentnější výraz v obličeji a neslintají."

01.08.2024 5 z 5


Temný prorok Temný prorok Jiří Kulhánek

(SPOILER) Budu se zase opakovat, že jde o mého nejoblíbenějšího Kulhánka.
Černočerný humor ruku v ruce (či jiné končetině) s akcí tak rychlou, že ji člověk skoro nestíhá sledovat, a kupícími se hromadami (ne)mrtvol pokračuje neztenčenou silou.
Madam Barbar(a) je naprosto perfektní postava a jestli je mi něco opravdu moc líto, tak že celá Kelly Family v naší realitě tragicky neutonula. Mimochodem, vyvraždit loď jejich fanoušků mi přijde jako ušlechtilý skutek.

01.08.2024 5 z 5


Hardcore Hardcore Jiří Kulhánek

(SPOILER) Jak už jsem psala u hodnocení minulého dílu, tato sága je můj neoblibenější Kulhánek. Pasáž ve středověku vynikající, stejně tak i návrat zpět do našeho času.
Ti magoři z Církve Zářícího spasitele jsou samozřejmě naprosto top - a ještě lepší jsou cynické Patejlovy hlášky a ještě cyničtější činy.

01.08.2024 5 z 5


Čas mrtvých Čas mrtvých Jiří Kulhánek

(SPOILER) Sága "Divocí a zlí" je můj absolutně nejoblíbenější Kulhánek. Humor černočerný tak, že by mohl od hodiny sklízet bavlnu, a postavy, které nelze nemilovat (a dokonce se zdá, že ani jedna z nich není lezba).
Pasáže v Praze jsou super, ale přesun do minulosti je na můj vkus ještě lepší.

01.08.2024 5 z 5


Stroncium Stroncium Jiří Kulhánek

Kulhánek, který mě opět bavil.
Jen by se měl autor zbavit té své úchylky na lesby, které pro změnu vůbec nebaví mě.

01.08.2024 4 z 5


Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

(SPOILER) Klasický Kulhánek, který pobaví.
Jenom to trapné melodrama s ubohou (achich ach) děvkou chípající na AIDS si autor mohl nechat od cesty - respektive tu šlapku měl nechat v klidu chcípnout a upírku udělat z nějaké jiné ženské. V tomto daleko více cením Kotletu, jeho potřeštěná gothička je jako upírka mnohem zábavnější.

01.08.2024 4 z 5


Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Druhý díl Nočního klubu bavil stejně jako ten první, když jsem poprvé před léty četla, probděla jsem celou noc, abych jej dočetla - a do práce jsem pak šla jako zombie.
Ovšem ty lesbokurvy mě vážně děsně točily.

01.08.2024 4 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

První Kulhánek, kterého jsem kdy četla. Tehdy jsem byla nesmírně nadšená. Ovšem všudypřítomné lesbokurvy mi po čase začaly strašlivě lézt na nervy.

01.08.2024 4 z 5


Děti Duny Děti Duny Frank Herbert

(SPOILER) Všichny ty náboženské kidy by si mohl Herbert vetknout za svůj ctěný klobouk a dát mi aspoň jednu pořádnou záporačku, která není magor.
Alia vypadala tak slibně - a autor s ní zatočí takovým způsobem, že je mi z toho nanic. Když už Paula a ty jeho spratky nezabila Irulán (což na můj vkus měla), proč je - sakra - nechala naživu Alia? Přece měla zatraceně dost důvodů svého bratříčka i jeho potomstvo nenávidět k smrti, když přece tou prvorozenou měla být původně ona.
Do dalších dílů se mi už vůbec nechce.

01.08.2024 2 z 5


Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

(SPOILER) Fakt nesnáším Paula Atreida a jeho bandu džihádistických fanatických špinavců.
Fremeni mi připadají jako cikáni křížení s beduíny, tedy kultura opravdu nic moc.
A největším zklamáním je pro mě Irulán. Tak ona dělá celou dobu vše pro to, aby ta Fremenka nezabřezla, má miliony sakra dobrých důvodů Paula k smrti nenávidět - a potom místo aby těm jeho bastardům, co zplodil s Chani, podřízla krk, tak se o ně začně obětavě starat? To si ze mě jako autor dělá srandu?

01.08.2024 2 z 5


Duna Duna Frank Herbert

(SPOILER) Nelíbí se mi celý tento svět a jeho mytologie, vadí mi, že z knihy je příliš patrné, že autor nekriticky obdivuje islámskou kulturu. A Fremeni mi vážně děsně lezou na nervy.
Všechny postavy jsou z mého hlediska na facku, sympatická mi není ani jedna.

01.08.2024 2 z 5


Oneskorené reportáže Oneskorené reportáže Ladislav Mňačko

Kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo se jako historik chce zabývat 50. lety minulého století u nás, i ten, komu rodiče a prarodiče vykládají, jak ten minulý režim byl vlastně fajn. Pokud někdo pořád neví, proč nebyl, tady najde odpověď. Ale pozor, není to příjemné čtení.

01.08.2024 5 z 5


Nočný rozhovor Nočný rozhovor Ladislav Mňačko

Máme jen málo autorů, kteří by dokázali psát o druhé světové válce lépe než pan Mňačko. Na tuto poměrně útlou knihu jsem před pár lety narazila úplnou náhodou - a protože jsem byla nadšená z románu "Smrt si říká Engelchen", přečetla jsem ji taky. A rozhodně nelituji.

01.08.2024 5 z 5


Ako chutí moc Ako chutí moc Ladislav Mňačko

Geniálně jednoduché - a jednoduše geniální. Je zbytečné dodávat více.

01.08.2024 5 z 5


Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Jeden z nejlepších válečných románů, který byl kdy v ČR napsán.
A stejnojmenný film je neméně skvělý.

01.08.2024 5 z 5


Tajnosti Londýna II. Tajnosti Londýna II. Paul Féval

Mohu zde v podstatě jenom zopakovat své hodnocení prvního dílu - mírně brakový krimi thriller Londýna první poloviny 19. století je vynikající oddechovka.

01.08.2024 4 z 5


Tajnosti Londýna I - část 1-2 Tajnosti Londýna I - část 1-2 Paul Féval

Napínavý krimi thriller zasazený do prostředí Londýna první poloviny 19. století. Dobře se čte - a pokud nehledáte nic jiného než oddechovku přesahující až mírně do brakové literatury, výběrem této knihy nejspíš neprohloupíte.

01.08.2024 4 z 5


Tajnosti pařížské. První díl Tajnosti pařížské. První díl Eugène Sue

Máte-li rádi mírně brakové oddechové čtivo, tato kniha to splňuje na 110 %.
Jednu hvězdičku navíc přidávám z nostalgie, protože poprvé jsem četla v pubertě.

01.08.2024 4 z 5