david5746 david5746 komentáře u knih

Krutý osud Krutý osud Dan Simmons

Poslední díl trilogie se mi nakonec četl možná i líp než díl druhý, možná trochu větší dějivý spád. Pořád tu máme drsného a nezničitelného Kurtze, zopár mafiánů, úchyláka a k tomu nějaký ten zločin, který Kurtz zlikviduje po svém.
Rozhodně nezklamalo, jak už jsem někde psal, tak Simmons je natolik geniální vypravěč, že mu ve finále odpustím ledacos.

09.01.2017 4 z 5

Kruté mrazy Kruté mrazy Dan Simmons

Trochu delší Kurtzovo dobrodružství, ale příběh jede pěkně v tempu, napětí, drňácký hlavní hrdina, fajn sekretářka a pěkně vystavěný, zamotaný příběh a hodně dobré finále. Super.

05.01.2017 4 z 5

Krutá hra Krutá hra Dan Simmons

Na Simmonse krátké a svižné dílko, které se čte samo a rychle. K dokonalosti určitě chybí hodně, subjektivně mi děj a postavy přišly takové hodně povrchní a málo prokreslené, semtam kulhá logika či realita, ale celkově velice příjemné počtení.

04.12.2016 4 z 5

Buch! Buch! Terry Pratchett

Příběh o Koumském údolí, které se skloňuje z leva z prava a maskuje současné rasové a kdejaké jiné problémy. Osobně mi to přišlo zbytečně natahované, zas tolik děje tam ve finále nebylo a závěr jako takový mě taky úplně nevzal ani za srdce, ani za bránici. Není to propadák a hromada lidí je nadšená a já bych asi taky byl, kdybych Zeměplochu neměl za posledních 20 let načtenou celou několikrát a nebyl zvyklý na trošičku vyšší úroveň.

29.11.2016 3 z 5

Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Kniha, bohužel, u mě získala smutný primát nejdéle čteného příběhu ze Zeměplochy. Přitom je tam všechno, co dobrá Zeměplocha míti má. Ať už je to Vlahoš, Patricij nebo Elánius. Ale příběhu prostě něco chybí, moc nevím co a jsem z toho vlastně nešťastný, protože mám pocit, že už budu mít jen jeden pokus na příběh od tohoto jinak geniálního autora. Tak snad to rozžehnání dopadne dobře. :)

01.11.2016 2 z 5

Zaslaná pošta Zaslaná pošta Terry Pratchett

Autor přišel s další skvělou postavou. Vlahoš je sice notorický podvodník, ale víceméně od začátku je to jasnej klaďas, kterej ten poštovní úřad prostě na nohy postaví. Skvěle jsem se bavil.

05.09.2016 5 z 5

Davidovy hvězdy Davidovy hvězdy Kristina Ohlsson

Opět velmi dobré.

30.08.2016 4 z 5

Oběti ráje Oběti ráje Kristina Ohlsson

Staré známé - skoro celé - Alexovo oddělení zase v trochu jiném schématu. Jestli se mi něco na autorce líbí, tak že se těchto změn nebojí. Kniha samotná v pohodě, možná trochu natahovaná, ale opět čtivé a do dalšího dílu se otevírá další hromada možností, doufám, že Eden nebyla jen epizodní postava...

14.08.2016 4 z 5

Andělé strážní Andělé strážní Kristina Ohlsson

Jsem rád, že jsem si u minulých dílů nechal hvězdičku k dobru, protože tento díl své dva předchůdce hodně převyšuje. Velice dobře napsané, hodně slušně zamotané, ale pořád na únosné úrovni. Potěšilo, že se autorka nebojí rozbít některé jistoty, které jsem o Alexově týmu z předchozích dílů měl. Příště bude hodně věcí jinak a na to už se moc těším. ;)

01.08.2016 5 z 5

Sedmikrásky Sedmikrásky Kristina Ohlsson

Dobře napsaná severská detektivka na aktuální téma. Postavy z prvního dílu prodělaly jakýsi vývoj, zápletka docela zajímavě propletená. V porovnání s prvním dílem mi to vychází tak na stejno.

25.07.2016 4 z 5

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Příjemná severská detektivka. Manželka byla nadšená, tak jsem se do toho pustil taky. A na to, že je to od autorky prvotina, tak nadšení. Rozumná délka, napětí stabilně na slušné úrovni, kniha čtivá bez tuny zbytečných plků, které mi vadí třeba u nesba. Plný počet nedávám, jednak prý přijdou díly ještě lepší a trochu mi vadilo, že jsem sice mohl vykouknout motiv, ale nikoli identitu hlavního ujeťáka. A pak mi trochu chybělo finále s Jelenou. Ale celkově příjemný víkend na chatičce. ;)

10.07.2016 4 z 5

Valis Valis Philip K. Dick

Tak tahle teologická detektivka je ujetá i na PKD.

08.07.2016 2 z 5

Poslední hrdina Poslední hrdina Terry Pratchett

Tak obrázky jsou to pěkné, to je asi tak všechno.

08.07.2016 3 z 5

Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

Uff, po marco-úletu je Olsen zpět a oddělení Q opět nemá chybu. Četlo se samo.

07.07.2016 5 z 5

Klobouk s oblohou Klobouk s oblohou Terry Pratchett

Tonička s Fígly a Bábi v plné parádě.

28.06.2016 4 z 5

3x Agatha 3x Agatha Agatha Christie

Soubor tří detektivek. Kdyby šlo hodnotit jednotlivě, tak 95%-95%-50%. Poslední mi přišla už taková utahaná a za ten naprosto ujetej konec by si teda autorka zasloužila naplácat, to bylo vážně au. Ale Marplová a Poirot samozřejmě nezklamali.

EDIT: Jen bych doplnil, že jsem Zkoušku neviny od přečtení tohoto kousku viděl 2x zfilmovanou a minimálně samostatný seriál z letošního roku byl fakt jízda. Tak já si tu povídku snad někdy přečtu ještě jednou, jestli je problém u mě nebo v tom blbém knižním konci, kterej filmaři naštěstí nepřevzali. ;)

20.06.2016 4 z 5

Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Zase něco trochu nového, možná nesedne každému, ale Tonička je fajn, piktmužíci taky. Ikdyž Toničce těch 9 let moc nevěřím... ;)

29.04.2016 4 z 5

Podivný regiment Podivný regiment Terry Pratchett

V kontextu okolních knih je to prostě hodně, hodně slabé. Sice jsou v sérii mnohem větší propadáky (poslední kontinent, erik...), proti kterým to jakousi kvalitu má, ale to je asi tak všechno. Vedlejší role Elániovi prostě nesekne, celý regiment je děsivý a základní myšlenka je taky na hlavu padlá. Tady se prostě mistr utnul.
EDIT: Po celkem třetím přečtení po nějakém tom roce musím - ač nerad - dát hodnocení ještě níž. Poslední třetina ("útok" na pevnost, soud, "nečekané" rozuzlení, naroubovaný neelániovský Elánius) je jeden velký gejzír trapnosti.

15.03.2016 1 z 5

Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

Pokud není tato brilantní kniha absolutním vrcholem, tak se určitě k vrcholům celé ságy řadí. Děj dokonale propracovaný, super překlad příjemného vyprávění, chvilku jsem se nenudil a zblajznul to (nevím už poklikáté) jak malinu.

15.03.2016 5 z 5

Když mrtví mládnou Když mrtví mládnou Philip K. Dick

Tahle knížka je prostě dokonalej úlet, sice to má díry v logice, ale PKD já odpustím skoro všechno (asi kromě Valis). Každopádně jsem se skvěle bavil.

23.02.2016 4 z 5