dr.horrible dr.horrible komentáře u knih

Tulák Rover Tulák Rover J. R. R. Tolkien

Rozkošné nápady, chcelo by to filmovú adaptáciu.

04.12.2022

List od Nimrala a jiné příběhy List od Nimrala a jiné příběhy J. R. R. Tolkien

Tak toto už je logickejšie vystavaná zbierka (oproti Príbehom z čarovnej ríše).
Viem, že som v menšine (absolútnej), ale rozprávky mám od Tolkiena najradšej. A tu sú na jednom mieste všetky tie najlepšie.

02.12.2022

Tajný společník Tajný společník John le Carré (p)

Za mňa takmer dokonalosť. Tento žáner nečítam, ale le Carré je meno, ktoré poznám od detstva (najradšej mám paradoxne Parkovu adaptáciu Malej bubeníčky).
Niekoľko príbehov, z ktorých každý by uspel ako samostatný film. Emocionálne ako na kolotoči. Vedie asi Kambodža a Modrian.
Ps: Dizajn obálky + preklad názvu = zlý vtip.

30.11.2022 5 z 5

Nepríťažlivé dievča Nepríťažlivé dievča Arthur Miller

Skvelá útla novela o nepríťažlivej žene, ktorá nebola pekná, ale vo svojej obyčajnosti dostatočne zaujímavá, aby čitateľa neodpudzovala. Páčil sa mi miestami až básnický jazyk, aký si Miller občas dovolil a že nevynášal nad svojimi postavami súdy. Tunajšie hodnotenie nechápem.

28.11.2022 4 z 5

Dubliňané Dubliňané James Joyce

“Sedliacke” poviedky ma bavili najmenej, v kontexte celého diela ale dômyselne dotvárajú kolorit mesta, vo viacerých jeho spoločenských vrstvách. Dá sa povedať, že väčšina poviedok sa mi páčila veľmi, najviac určite trojica Hlina, Penzión, Obláčik. Za nimi potom Evelína, Súperi a Matka. Každé mesto by malo mať podobnú knihu.

26.11.2022 4 z 5

Pohádky Pohádky J. R. R. Tolkien

Kovár z Veľkej lesnej, alebo teda Rozprávka o hviezdičke, je najlepšou z Tolkienových rozprávok. Nimral je taká fajn, starosvätská dickensovina, a Jilí so psom sú zábavní a originálni. Matematicky by mi to vychádzalo skôr na štyri hviezdy, chcem ale ohodnotiť aj skvelé audioprevedenie Ivana Trojana. Toho psa dal neskutočne. :)

26.11.2022 5 z 5

Zázračné oblaky Zázračné oblaky Françoise Sagan (p)

“On hľadí iba na vás, moja žena iba na neho a vy do vzduchu.”
Dosť ťažká vec pre mňa na hodnotenie. Niekde na pol cesty medzi červenou knižnicou a serióznou psychológiou.
Začiatok s tými dialógmi mi prišiel strašný, ale tak Francúzsko 60’s, beriem. Je to písané návodne, takže fandíte ženskej postave. Tá sa veľmi často chová jak sviňa a je vám to proti srsti. A potom, niekde začiatkom poslednej štvrtiny, ju autorka nazve deckom. Sily sa vyrovnajú. Svine sú všetci. Cez to všetko má pravdu skôr tá žena.
Rozhodne to je pokleslá literatúra, ale má niekoľko výstižných point.

23.11.2022 3 z 5

Sběratel autogramů Sběratel autogramů Zadie Smith

“Všeho litovat a vždycky žít minulostí.”
Presný opak môjho životného kréda. :)
Celkom sklamanie táto kniha. Zachytil som tu v komentároch, že Smithová mala mať počas písania blok (a v úvode ďakuje dvom inštitúciám pre spisovateľov, z čoho asi ten komentár vychádzal). A je to cítiť. Prológ z minulosti je ešte super, trafí všade kam chce, klasická Smithová. Za posledný rok som sa pri žiadnej knihe tak nezasmial. A niekde za polovicou, keď sa dej presune do USA, rozprávanie zrýchli a zakčnie. Je to zábavné, vrátia sa emócie.
Ale tých 100 strán medzi bolo k nevydržaniu. Čisté tápanie. Hromada nesympatických postáv rieši svoje nezaujímavé dilemy, a absenciu diváckej príťažlivosti má kompenzovať experimentovanie s formou, čo zákonite vždy vedie do slepých uličiek. A je to dosť aj tou témou. Nie som samozrejme antisemita (rovnako by ma nebavilo pitvanie sa v kresťanskej, alebo akejkoľvek inej viere), ale už som niečo podobné čítal v Gold nad zlato, ktorým sa podľa mňa Smithová čiastočne (priznane) inšpirovala (istý Joseph tu pracuje v “Poisťovni Heller”) a do tretice by som už tému “muž v strednom veku a kríza židovskej viery” nepodstúpil.
Oni obaja tí autori, Heller aj Smithová, vychádzajú z mylného predpokladu, že náboženstvo je nielen zaujímavé, ale aj zábavné.
No a keď sa v druhej polovici knihy prestane židovskými symbolmi zaoberať (našťastie), stratia úplne zmysel. Ak ovšem jediným dôvodom toho všetkého nebola zmätenosť hlavnej postavy, to potom jo. Ale čitateľa tým ubila.

19.11.2022 3 z 5

Hlad Hlad Knut Hamsun (p)

“Pravím ti, ty svatý Baale nebes, ty neexistuješ, ale kdybys existoval, tak bych tě tak proklínal, až by se tvoje nebe třáslo pekelným ohněm.“
Dostojevského pripomínajúce (avšak agresívnejšie) potulky mestom, človeka, ktorý je (možno nevedome) zosobnením samých nízkych, hlúpych a zlých ľudských vlastností, zamieňajúceho v sebe hrdosť s dôstojnosťou, pýchu so skromnosťou. Pohŕdal som ním ešte viac (a častejšie), ako Henry Millerom, ktorý ma k nemu priviedol, a ktorý v Ružovom ukrižovaní prebral nemálo z jeho štýlu, predvedeného v tejto knihe. Štýlu strhujúceho a obdivuhodného, čo treba podotknúť, aj cez nesúhlas s hlavnou postavou, a v nej sa značiacej starosmilskej zadubenosti autora, ktorá ho neskôr doviedla až ku kolaborácii s nacizmom.

18.11.2022 5 z 5

Příběhy z čarovné říše Příběhy z čarovné říše J. R. R. Tolkien

Tolkienove rozprávky samé o sebe sú štvor- až päťhviezdičkové (vrátane tu nezmyselne podhodnoteného Toma Bombadila), ale ako celok je tá kniha ideál prakticky len pre tolkienológov.
Postavenie Návratu Beorhtnothea za Príhody Toma Bombadila samozrejme má istú skrytú logiku, obe sú fiktívna poézia, akurát jedna z anglickej histórie a druhá zo Stredozeme.
To isté O pohádkach a List od Nimrala; obe pôvodne vyšli spoločne. Lenže tu to pôsobí skrátka tak, jak to je: 50 stránková úvaha (aj keď výborná), priamo uprostred detskej knihy.
Podľa mňa ten formát nebol zvolený šťastne. Respektíve bol, ale menšinovo.

17.11.2022 4 z 5

Mrakodrap démonů Mrakodrap démonů Jason Dark (p)

Démon: “Se Satanem nejsou žádné žerty. Ale o tomto tématu pomlčíme…”

16.11.2022 1 z 5

Vánoce nebudou! Vánoce nebudou! John Grisham

Slabučká storka na relax. Celý čas som si hovoril, že ako film by to bolo lepšie, až potom mi došlo, že som filmové spracovanie videl a nepáčilo sa mi.
V mojej hlave to ale aspoň malo lepší casting; Krankovcov by hrali Bonnie Bedelia, Bruce Willis a Mary-Liz Winstead - McClaneovci z Die Hard. :3

10.11.2022 2 z 5

Nils Holgersson #07 Nils Holgersson #07 neznámý - neuveden

Jedna z naj epizód. Škoda len opäť bonusového komiksu o Mumajovi. Už klasicky to kazí, navyše tentokrát pôsobil nedokončene.

09.11.2022 4 z 5

Jablko Jablko Michel Faber

(SPOILER) No v prvom rade sa mi nechcelo veriť Faberovmu predslovu, že by niekomu mohla vôbec napadnúť teória, že po konci Kvítku sa Sugar, Sofia a Agnes stretli, a žili šťastne, až …
A už vôbec naznačovanej väčšinovosti tejto infantilne nezmyselnej myšlienky.
Čo už som ochotný chápať by bolo, že čitatelia potrebovali vysvetlenia, aj keď mne osobne sa to viac páčilo bez nich.
No a tento spin-off bol teda jak stvorený pre mňa. Zároveň som rád videl starých známych, zároveň som nenarušil tajomstvá, no a v neposlednom rade som sa dočkal vyvrátenia (evidentne) nonsensu s živou Agnes.
Čo sa týka poviedok ako takých, najslabšie mi prišli obe o Sugar. Bezkonkurenčne najlepšia s Emelínou, to bola genialita. Ten zvyšok príjemne dotváral atmosféru okamžikov tej ktorej postavy, a najviac mi to sedelo asi u Bodleyho.

07.11.2022 4 z 5

Tráva Tráva Keum Suk Gendry-Kim

“Odpoledne se venkovní krajina proměnila. Zlatá barva luk a polí zmizela a zůstala jen hnědá půda, obnažená po sklizni. A za ní topoly, osmahlé jako tvář stařenky na konci slunečného léta, pouštěly své listy po větru.”

07.11.2022 5 z 5

Vražda v katedrále Vražda v katedrále Thomas Stearns Eliot

Eliot nie je pre mňa. Skúšal som ho raz a navždy odložil (a Vražda v katedrále ma v tomto presvedčení iba utvrdila). Ale. Nejakým nedopatrením sa v mojom mobile ocitlo rozhlasové spracovanie. Pustil som si ho do slúchatiek počas zdravotnej chôdze lesom a to vám bola atmosféra!
Tie 4* teda hodnotím viacmenej čisto dramatizáciu.

05.11.2022 4 z 5

Hnízdo Hnízdo Ellen Steiber

Cez 20 rokov mi táto knižka ležala v knižnici, pretože “Vytrhávač pečení” (ako sme ho v detstve volali), bol vždy mojou najobľúbenejšou epizódou. Preto tu dnes aj pridávam, vcelku neopodstatnenú tretiu hviezdu.
S odstupom rokov ňou zostal, akurát z knižného spracovania som vyrástol. Pretože je pre deti. Megaveľké písmo (24 riadkov na stranu), neobjavný, nešikovný pisateľský štýl cielený na extrémne nenáročného čitateľa, a v neposlednom rade pravdepodobne najhorší - až smiešny preklad plný archaizmov, na ktorý som v živote narazil (“kopol do dvier”, “hotovať sa”, “pregúlil sa”, “nijakovsky”, “zamrieť”).
Toto všetko značne likviduje atmosféru a pôsobivosť pôvodného TV seriálu.
Ak to bolo určené pre deti, tak pre akú vekovú skupinu?
Ps: V knižnici ostane.

05.11.2022 3 z 5

Naháňačka áut Naháňačka áut Boris Filan

To je tak strašne zlé, jak tá obálka. Jak básničky, aj obrázky, celé nezmyselné a úchylne divné. A strašne sme to mali v detstve radi. Dám z nostalgie 3*, viac už by bolo nezákonné krivenie hodnotenia.

05.11.2022 3 z 5

Hank Pym: Ant-Man / Giant-Man / Yellowjacket / Wasp Hank Pym: Ant-Man / Giant-Man / Yellowjacket / Wasp Larry Lieber

Za mňa hlavne úvod s Kirbyho kresbou a finálna pointa prvej trojepizódy Mighty Avengers. A ten zvyšok už sa nejak dal. 70%

03.11.2022 4 z 5

Nils Holgersson #05 Nils Holgersson #05 neznámý - neuveden

Veľká škoda pre Nilsa Holgerssona, že do neho od štvrtej epizódy začali dávať bonusový komiks. Je o dve triedy slabší a kazí atmosféru celému zošitu.

03.11.2022 4 z 5