eraserhead komentáře u knih
Fíha, až je mi líto, že mi není jedenáct. Výborně napsaný dětský příběh, který má skvělou atmosféru.
R. L. Stine jako by se rozhodl ukázat, že zvládne napsat i něco dospělého a pro dospělé. A svým způsobem se mu to i povedlo. POVĚRČIVÝ je romantické krimi drama s horrorovou gradací a příměsí, s dobře vykreslenými a vybarvenými postavami. Čte se to hodně dobře, postavy baví. jen toho horroru by tam mhlo být trošku více a projevit by se mohl trochu dříve.
Negativem omnibusu je, že i když některé kratší, většinou příběhy omílají pořád to samé. Jen tu a tam, u těch delších, tvůrci přijdou s nějakou zajímavou zápletkou. Hned první, titulní, příběh VETŘELCI VS PREDÁTOR mají naprosto úžasně vymyšlený začátek, fakt parádní sociálně-filosofický úvod nejen k příběhu, ale vlastně k celé značce AvP. Přesto je to však jen jakoby pouhý další díl Vetřelce, tentokrát i s Predátory. Z toho příběhu pak přímo či nepřímo vychází několik dalších příběhů (zajímavě akční VÁLKA nebo nápaditá a jen z jedné mikrolinie původního příběhu vykvetla i díky prosté černobílé kresbě zajímavá SÍŤ). Nejvíce mě zaujal nápaditý a až horrorově temný příběh VĚČNÝ. Opravdu netypické a nejvíce vybočující z klasického kánonu AvP příběhů v tomto omnibusu. Co se mi naopak nelíbilo, bylo ztvárnění vetřelců v příběhu VÁLKA, zde touha po vlastní invenci a změně u tvůrců šlápla fakt vedle. Jejich Vetřelci jsou jedním slovem hnusní.
Děti Raumy jsou pro mě hlavně ukázkou, jak moc se může kniha změnit po betačtenářských komentářích. A knižní Děti Raumy se od těch dvou třetin, které jsem četl jako betačtenář, liší hodně. V tom nejpozitivnějším smyslu. Děti Raumy jsou drsný, krutý, atmosférický horror přesně dle mého gusta. Jestliže jsem u Těch nepohřbených sporadické výtky měl, tady prakticky nemám (snad za to může umístění hlavní dějové linie do současnosti, což příběh činí jaksi přijatelnější, pronikavější a více prostě údernější. Je to akčnější a i ty "hnusné" scény působí intenzivněji). Hrozně rád bych si od Kristiny přečetl nějaký horrorový román nevycházející z tohoto jejího světa, ale po Dětech Raumy bych klidně třetí Violety dal.
Ach... GRRM nabízí i překvapivě svižný a příjemný sci-fi horror. Hodně dobře promísený sci-fi horror. Na malém prostoru (kniha nemá ani 100 stran) rozjíždí zajímavý vícevrstevnatý psychologický příběh promísený s hledáním mytologické lodě i drsnými scénami (snad mě nebude létající oko děsit ve snech) i zajímavým univerzem a mezilidským chováním. Nightflyers mě hodně mile překvapili.
Tuhle knihu jsem četl poprvé někdy před dvaceti lety. A v paměti mi utkvěly tři povídky z ní (u dvou z nich jsem byl později přesvědčený, že jsem je četl v jiných knihách, u té třetí jsem dlouho marně tápal, kde jsem jí to četl). Už to zřejmě o něčem svědčí. Sci-fi nějak zvlášť nevyhledávám, ale má u mě mnohem lepší pozici než fantasy a některé sci-fi povídky mě dokáží zaujmout. Druhá reprezentativní ročenka obsahuje povídky zajímavé i slabší. Zaujaly mě hlavně horrorově ladění TEMNOTA a HOWARD, výborná je poslední povídka POUŠTNÍ DÉŠŤ. Obecně skvělá ukázka, jak se psalo sci-fi před čtvrt stoletím.
Po fest nezáživném druhém díle se závěr třetího a rozjezd čtvrtého trošku zlepšili, ale dvakrát mi románový Švejk stačil. Uvolní místo v knihovně jiným knihám. Román Haškovi ani Švejkovi prostě nesvědčí. Budu si muset spravit chuť nějakými Haškovými povídkami.
Uf, tak tohle jsem málem nedočetl. Humor skoro nikde, většinou jen otravná nuda, až s příchodem Balouna se to trochu zlepšilo. Ještě dočtu třetí a čtvrtý díl a Švejka odteď už maximálně v povídkách.
Už při první čtení před patnácti lety mě Švejk dvakrát nezaujal. A teď druhé čtení mě v tom jen utvrdilo. Není v něm nic, co by v povídkách Haškovi nešlo lépe. Hašek byl prostě lepší povídkář, kde uměl vtip krásně vypointovat. Tak nějak chápu Švejkovu oblibu ale nemůžu se zbavit pocitu přecenění.
Ach, jak miluji tyhle "Staré" věci. ZELENÝ DĚS, PRONÁSLEDOVATEL a nakonec i SOUDCE HARBOTTLE výborně tajemné a atmosféricky napínavé povídky. Zjevující se a mizející opice je nepříjemně strašidelná, soud posmrtných až asociuje danse macabre. POKOJ V HOSTINCI DRAGON VOLANT je takový (před)poeovský detektivní příběh se silnout stopou mysteriózna v němž je všechno podstatné, předčasné pohřby, tajné komnaty, podvodníci, slepá láska, nejslabší příběh z knihy ale pořád slušný. No a upírská klasika s letmým leč silně voňavým lesbickým odérem CARMILLA, to je kapitola sama za sebe. I kdyby ostatní příběhy stály za starou bačkoru (jako že nestojí), CARMILLA je prostě skvělá. Ve své krátkosti stojí po boku Draculy na pozicích nejlepších literárních upířin.
Lehké, trefné, zábavné. Tohle klouže jako nešťastník na zimní námraze. Škodolibé, troufalé, rýpavé, padni komu padni - stáří, mládí, snobství. Hrozně mě bavil Barnabáš.
Stejně jako jsem psal u třetího dílu, největším problémem je již nepřekvapivá schématičnost v níž absentuje jakékoliv překvapení a nečekanost. Ono se to nečte špatně, na to je Masterton dobrým autorem, ale Katie již zatáhl do takové tuctovosti a schématičnosti, že prostě víte už dopředu co a jak bude. Už i ty osobní Katiiny peripetie, přesahující meze a hranice jednotlivých dílů a "uzavřených" příběhů nezaujmou a stávají se jen pouhým klišé. Přesto je tohle pořád lepší a záživnější než onen třetí díl, už jen pro nápaditost mordů a jejich pointové zabarvení. Co takhle zase od Mastertona přeložit a vydat nějaký horror? Abych mohl být uspokojen pořádně?
Musím říct, že mě až překvapilo, jak je to na v podstatě dětskou knihu, tedy knihu pro děti a mládež, drsné, ale nakonec jsem si řekl, proč ne? Dějově jde o vcelku strhující příběh, který krásně plyne, je zajímavý a dokáže dost překvapit. Navíc i dost ukazuje a odhaluje. Vadou na kráse jsou až okaté propagandistické vsuvky. Dítě si toho asi nevšimne, ale dnešního dospělého to prostě klepne přes nos. Ale v tehdejší době se není čemu divit. Ta kniha je fajn, jen nemám rád knihy, u nichž se dočtu na konec, abych zjistil, že je to první díl a má to pokračování. Ono to jakýsi konec má, ale pídit se po tom, jaké je pokračování asi nebudu.
Z počátku jsem měl trochu pocit nenaplněnosti, že knize chybí cosi, co jsem od ní čekal, ale nakonec mě přesvědčila, že je to zajímavý pohled a zajímavé zpracování velmi zajímavého tématu. Z té knihy opravdu dýchne závan historie.
V obecné Šrámkově básnické tvorbě trochu slabší sbírka. Mnoho básní se pojí k těsně před a těsně poválečné době, ba přímo k samotnému sklonku války. Ve své specifické době jistě působili mnohem silněji, než dnes. Je ale hodně zvláštní číst 7. 5. 2019 báseň, kterou Šrámek napsal 7. 5. 1945.
THYL ULENSPIEGEL je výborná báseň s citem pro postavu a její význam. Byť v závěru lehce interpretační, respektive zobrazující spíše básníkův pohled na postavu než postavu samotnou. (****) DUMKA O OPANASOVI je formálně zajímavé dobové ohlédnutí za historickým úsekem. (***) ÚNOR je pak strohé a místy až nezáživné vzpomínání se silným autobiografickým podtónem, který způsobuje, že báseň může říci více autorovi samotnému, než jejímu čtenáři. (**)
"Tma skřípe pod pilníky cikád
a kolébá se boky lodními."
Prostě nádhera. SCHODY, JIŽNÍ NOC, ČTYŘI UZLY, PEKAŘ, OD OBLOHY K OBLOZE, RUCE, POŘÁD jsou skvělými ukázkami síly a krásy poezie. Jiří V. Svoboda má skvělou představivost a až dokonalou alegorii. Krása a radost jazyka, verše, rýmu, života sevřená v 90 stranách.
"Kolikrát vídal
z tvrdého polštáře
jenom fáč oblohy
zmokvalý krví
na tržné ráně večera."
Slovenština ve verších je hrozně krásná. Některé básně až chytají za mysl a srdce. Např. hned úvodní VERŠE LÁSKY jsou úchvatným a chytlavým vyznáním či hned následující soubor ŠEPTANÉ DO MUŠĽE. Zvláštně pochmurně smutné PROSTÉ VĚCI O STO LIET II či nepateticky (tedy ne tak, jak je dnes zvykem) vlastenecká ROZHOVOR VLASTI S ĽUDOVÍTOM ŠTÚROM. Výborná je také první část delší básně ŽALOSPEV MÚZY, ODPOČÚVANÝ VO VÍCHRE, škoda jen, že si tuhle krásu báseň neudrží po celou dobu, střední část se dost rozplývá a do zajímavého koryta se dostane zase až v poslední části.
Hlavně sklářské básně mají své kouzlo a jejich slova jsou přesné jako rýhy ve skle. Hodně se mi líbily i ilustrace.
Snad ještě lepší, syrovější a temnější než Interview s upírem. Snad těžkopádně může působit mnohovrstevnatost příběhu, nemůžu si pomoci, ale myslím si, že jeho obsah by v pohodě uživil dvě samostatné knihy. Minimálně příběh Akáši a Enkila by si zasloužil samostatnou knihu. Anne Rice se však musí uznat, že rovnou půl tisícovku stran zaplnila jen minimem suchých a slabších částí a zcela překvapivě dokázala přijít s velmi zajímavým a výživným závěrem. Kdysi před přečtením Interview by mě to asi nenapadlo, ale jsem spokojen a s chutí půjdu do další knihy Kronik.