Gustik5 komentáře u knih
Potěšily odkazy na předchozí Doktory, právě tak jako autentické zachycení osobnosti jedenáctého Doktora, což oceňuji dvojnásob jako autor fanfiction. Příběh byl celkem zajímavý a neměl bych problém si jej představit jako díl seriálu, opravdu ne! :) Jediné co mi trochu skřípalo, byli klauni, ale vzhledem k jejich účelu je to asi ok. Já jen že je prostě nemusím, a to asi nejmarkantněji od doby, co jsem dočetl To. Ale co už. Bylo to čtivé a zábavné, vůbec ne špatné. Těším se na další přeložené knihy a doufám, že jich nakladatelství Jota přeloží, ve spolupráci s českou Whovianskou komunitou, samozřejmě (ať žije Mýval! A Darek, pochopitelně. :) ), co nejvíce.
Za mne spolu s 1602, Ultimates a pár dalšími asi jeden z nejlepších komiksů, které doposud v rámci UKK vyšly. Ač Wolverinovy příběhy nemám zrovna v oblibě, není možné nemít rád jejich protagonistu. Pakliže se ještě tento příběh odehrává v padesát let vzdálené postapokalyptické společnosti, ve které většina velkých superhrdinů padla a Ameriku si rozdělili největší padouši MARVEL universa, není možné po něm nesáhnout. Zvlášť když je jeho autorem někdo, jako Millar. Zlomený a traumatizovaný Logan ve světě násilí, říznutého westernovou atmosférou mne chytl a nepustil. Proto nemohu než doporučit. Těšte se na komiks, ve kterém se autoři nebojí cákanců krve ani morbidity. Ikonický souboj s Red skullem včetně útěku z jeho pozměněného Bílého domu je jen třešničkou na dortu. A to, co Loganovi udělali, to jednoho skutečně nenechá ne pochybách, že ho to donutilo stát se zahořklým pacifistou, až do chvíle, kdy... No, však uvidíte.
Bylo to zvláštní, chvílemi mi to přišlo dosti hektické. Od začátku je jasné, že tohle dílo prostě nesedne každému. Kresba byla trochu jiná, než je u ostatních dobových komiksů obvyklé. Jedná se ale o dost povedený, temný příběh Wolverinova zrodu, či spíše přerodu do všem důvěrně známé podoby. Určitě si to pročtu ještě jednou, abych si povšiml detailů, které mi ušly.
Na onu dobu se jedná o velmi převratný komiks, který postavu Iron mana posunul současným směrem. Trochu mne zamrzelo, že se problémy s alkoholem neřešily ve filmech s Robertem Downeym Jr. ale co už. Mně se tento svazek líbil.
Bylo to slabší, ale duel Herkula a Thora měl grády. Ti dva se vskutku hledali. Ač je to samozřejmě Thor, kdo má větší... Kladivo. :D
Zamrzela absence zajímavějšího záporáka. Kresba mne nadchla, co víc dodat. Tato verze co do příběhu a zpracování je dle mého názoru lepší než třetí film s Iron manem. Už jen kvůli tomu, že tady neprzní Mandarina. O tom, že si Tony implantuje Extremis nemluvě. Chyběl mi tu jen Starkův humor a šarm (což je zase plus filmů). Mám pocit že v nových komixech je takový moc umírněný. To bude asi tím že přestal chlastat. :D
Kresba byla brilantní, líbila se mi skoro jako u Alexe Rosse a jeho Zázraků. Jenom mi při čtení trochu vadily ty výtahy z Furyho databáze S.H.I.E.L.D.U. Celkově mi to přišlo příběhově celkem slabé, nic moc se nepřihodilo. A to je s tak povedeným vizuálem škoda...
Přijde na to... Některé citáty jsou perfektní, jiné jsou díky vytržení z kontextu a jinému překladateli spíše úsměvné, nebo až dokonce trošku hloupé. Někde by zkrátka neškodilo napsat, při jaké příležitosti to či ono "mudrosloví" padlo, ne jen moudra rozdělit do tématických kategorií. Ale i přesto se jedná o příjemný, hezky ilustrovaný doplněk k sáze, který by v knihovně fanouška Tyriona a Písně ledu a ohně neměl chybět. :)
Tento díl je dle mého z celé ságy trhlinových válek nejlepší a nejčtivější. Zvláště pro magii, jejíž ztvárnění v dalších dílech trošku pokulhává. Přesto jsou však i následující dva díly velmi dobře napsané. Jediné, co mi trošku vadilo, byl malinko hektický konec knihy. O to má však Stříbrný trn pomalejší rozjezd.
Krásné navázání na dějově předcházející Zaslanou poštu. Ačkoli, ta se mi líbila drobet víc. Každopádně i tato kniha je plná osobitého humoru, nadsázky, a hlavně Vetinariho s Vlahošem, tato kombinace je jednoduše geniální. :)
Dost možná lepší, nežli díl předchozí, je to i více "odkloněné" od seriálové předlohy, hlavně co se Hry týče. Přesto se to nemůže rovnat s genialitou seriálu, díky němuž nejsem schopen hodnotit cokoli, co s ním má něco společného, objektivně proto opět 4*...
Velmi kvalitní kniha, ve které se poprvé objevuje Bábi Zlopočasná. Jeden z prvních titulů, který se objevil v mé "zeměplošské" knihovničce.
Velmi dobré pokračování, pro mne asi zatím s jedničkou nejlepší díl, a to zvláště díky dalšímu rozvoji hrdiny, který ve trojce také pokračuje, ale možná až příliš rychle...
V době, kdy jsem knihu četl, patřila u mne mezi absolutní špičku, byla to doba, kdy jsem se začal více zajímat o literaturu, a začal psát vlastní dílka. Od onoho času se toho moc nezměnilo, snad se jen posunula hranice, a tahle kniha, ač ji mám stále velice rád, nepatří k mým nejoblíbenějším. Přesto však má v mé knihovničce místo, a vždy se rád vracím k jakémukoli dílu série.
Kamil Bednář velmi zajímavě přepsal Goethovu báseň, a udržel kvalitu poutavého příběhu, který mne nenudil, a donutil knihu přečíst až do jejího konce.
Nevím, ale Zkáza mi těžce připomínal velitele Elánia ze Zeměplochy, jinak knihu jsem dočetl, a pravdou je, že mne bavila. Popravdě se mi ještě nestalo, že bych narazil na knihu od Pratchetta, která by mne vyloženě nudila, nebo bych ji nedočetl, a že jsem jich přečetl hodně!
Zábavné dětské čtení. Verze "Kdepak je můj tatínek?" by mne také zajímala, zvláště jaké by asi měla ilustrace :). Mně se však vždy vybaví úsek z knihy "Buch!", kde Elánius v trpasličím dole "čte" malému Samíkovi, a přitom si, ovládán vztekem probojovává cestu ke krakům.
Kdyby se to nevydávalo za pravdu a zůstalo u beletrie, půjdu s hodnocením výš. Ale vymýšlet si něco takového a tvrdit že se to skutečně stalo, je podle mne hnus. Příběh je ovšem jinak velmi dobrý.
Kameňák, podobně jako kultovní a právě tak ne nepodobně kontroverzní Vrána (The Crow), je už jen kvůli tomu, jakým způsobem je vyprávěn a k čemu v něm dojde jedním z těch komiksů, kterým buď totálně propadnete, nebo vás příliš neosloví. Já se řadím do první skupiny.
Potulný rytíř je nadprůměrným komiksem s líbivou, byť mainstreamově laděnou kresbou, jenž snoubí příběh prosycený rytířstvím, zlem, fantasy nádechem a turnajovými kláními, jejichž výjevy jsou v komiksovém podání pastvou pro oči. Dílo funguje perfektně jako prequel a doplněk, ale obstojí výborně i jako samostatný příběh, jenž navíc velmi věrohodně převádí knihu do barvitých obrázků. Jedná se o zajímavý náhled do historie Sedmi království, a ať už jste fanouškem knih či seriálu, či ani jedno neznáte a máte zkrátka rádi dobré rytířské příběhy, nelze než tento sympatický počin nedoporučit.