hanka_reading hanka_reading komentáře u knih

Obřad ohně Obřad ohně Kamil Kalina

Indiánka Mau slyšela ve snu poslání a odjela za ním na dalekou cestu. Cestuje z Amazonie, přes Švýcarsko až do Československa na horu, kterou viděla. Cestou se jí potvrzuje, že její poslání je propletené s osudy a příběhy druhých, bez kterých by se nedostala dál. Dostane se až do Prahy, kde vykoná Obřad ohně.

A pak je tu Wapiti, její přítel, který se pojmenoval Velkým Jaguárem a rovněž vykoná ten samý obřad, ale za jiných podmínek.

Obřad ohně a jeho smysl byly velmi zajímavé. Během něj dojde ke spálení Starého času a uvolnění místa pro Nový čas - to se mi líbilo.

Náročné pro mě ale bylo zpracování. Hned od začátku je příběh nabitý informacemi (na mě až moc) a chvílemi se rozplývá široko do stran. Vystupuje tam spoustu postav a tak jsem se občas ztrácela. Nejčtivější pro mě byla cca poslední třetina.

Některé čtenáře by mohlo zaujmout, že celá kniha je takový mix různých kultur a jejich životů - indiánů, vyšších sil, mimozemšťanů nebo českých disidentů.

Myslím, že kniha není pro každého, ale své čtenáře si určitě najde.

16.02.2025 3 z 5

Skrytá perspektiva Skrytá perspektiva * antologie

“Vítej v naší příběhové galerii! Přesně takhle zní první věta téhle skvělé antologie. První recenzi jsem si přečetla u Lenky a hodně mě zaujala. O to větší mi udělalo radost, když mě oslovila Marcela, zda bych si chtěla knihu přečíst. Ano, jasně že chtěla!

A co vás v téhle knize čeká? Velmi netradiční spojení povídek a obrazů umístěných v Národní galerii Praha.

Při prohlížení obrazů záleží na úhlu pohledu. Mnohdy při pozorování jednoho obrazu vidí každý něco jiného. A právě jeden z mnoha pohledů můžete najít v této knize. Můžete si přečíst celkem 38 povídek a prozkoumat stejný počet obrazů, třeba od Klimta, Mánesa, Schikanedera, Schieleho a mnohých dalších.

Jsem mile překvapena, že i povídka o pár stránkách ve mě dokáže vyvolat tolik emocí. Tentokrát neumím vybrat pár nejlepších, protože mě bavily a oslovily takřka všechny. Nechala jsem se inspirovat u Lenky a povídky jsem se dávkovala postupně - v kombinaci s obrazy je to ideální.

Tenhle projekt se mi opravdu líbí. Je netradiční, originální a navede vás k zamyšlení, co v kterém obrazu vidíte vy oproti autorům povídek. A navíc - zakoupením knihy podpoříte Ateliér radostné tvorby.

14.02.2025 5 z 5

Terapie Stezkou Českem Terapie Stezkou Českem Jan Freml

“Dáváme často svým myšlenkám příliš velký prostor a váhu. Tělo i duše ví, co mají dělat. Jsou pro to stvořené.

“Všechno, co člověk prožije, je zkušenost, která jej formuje do současné podoby.

Zdravotní stav donutil autora se nad sebou zamyslet a přehodnotit některé věci. Rozhodl se, že udělá všechno pro to, aby se uzdravil a mohl tak absolvovat známou Stezku Českem. Prošel tak severní i jižní čás najednou. Vlastně to celé byla jeho cesta k uzdravení.

Je to velmi inspirativní příběh o odhodlání, touze a překonávání svých limitů.

Honza velmi lidsky popisuje svou pouť, která byla plná nezapomenutelných zážitků. Poznal spoustu zajímavých lidí, na které jen tak nezapomene. Některé úseky jsem absolvovala v rámci samostatných výletů a tak jsem i já zavzpomínala, jaké to kde bylo.

Kniha je napsaná velmi čtivým způsobem a navíc doplněna o spoustu fotografií. Mnohdy jsem tedy měla pocit, že jdu vedle Honzy.

Klobouk dolů před všemi, kdo jste zvládli celou trasu, obzvlášť pak před Honzou.

13.02.2025 4 z 5

Nech těch lží Nech těch lží Philippe Besson

“Protože touha nezhasne rychle jako sfouknutá sirka, ale musí dohořet sama.

V první části nás autor zavádí do 80. let 20. století do Francie. Hlavní postavou je sedmnáctiletý Philippe. Pozornost přitahuje tím, že je podle ostatních geniální. Vždycky dělá, co se mu řekne a co se očekává.

A právě v těchto letech, na střední, se zamiluje do Thomase. Vlastně je rád za svou orientaci, protože už přestane být vzorným dítětem a není jako ostatní - a to se mu líbí. Ale jejich tajná láska nemá dlouhé trvání.

Už jako malý psal příběhy a to mu zůstalo - stal se známým spisovatelem. S odstupem více než 20 let během jednoho rozhovoru vidí procházet osobu, která je Thomasovi podobná. A tak začne vzpomínat.

Phillipe nám podrobně vypráví o svém vztahu s Thomasem - v 80. letech něco naprosto nepředstavitelného a nepřijatelného. Je to syrové, bez příkras a bezprostřední. Pro mě to byl silný příběh, zároveň i smutný a dojemný - o to víc, že se v něm objevují autobiografické prvky. Sílu jejich lásky poznáte vlastně až na konci a pochopíte tak Thomasovo chování. Rozhodně doporučuji přečíst.

11.02.2025 5 z 5

Tíživá lehkost lásky Tíživá lehkost lásky Lena Kiefer

“Protože to, co nás rozděluje, bude vždycky silnější než všechno, co nás spojuje.

“Myslím, že bych pro takový pocit udělal cokoli. Bez ohledu na to, co na to kdo řekne.

Helena měla sestru Valerii, která bohužel zemřela na zásnubním večírku. Jejím manželem se měl stát Adam, který také nepřežil. Ten má zase bratra Jessiaha. A právě zmiňovaná tragická událost ještě víc znepřátelila tyto dvě rodiny. Všichni dávají vinu Valerii, ale s tím Helena nesouhlasí a tak se vrací New Yorku, aby pátrala po pravdě a očistila její jméno.

Ze začátku byla nutnost potkat se s Jessem, aby se dozvěděla něco víc. Ta bolest, kterou oba cítili po ztrátě svých sourozenců, mezi nimi ale vlastně vytvořila pouto. Brzy cítili, že mezi nimi něco je. Jenže jejich vztah byl zakázaný vzhledem k postavení jejich rodin ve společnosti.

Jak se Helena v pátrání posouvala a dostávala se tak do náročných situací, zdála se mi chvílemi až naivní v tom, že si myslela, že dojde k vytyčenému cíli. Ale byla odvážná a přesvědčena o svých činech a to se mi na ní líbilo.

Snobské prostředí nemám ráda, ale ti dva mě bavili tím, že byli jiní než ostatní, i když podléhali vlivu rodiny. Potvrdilo se mi, že většina jedná jen tak, aby to vypadalo dobře ve společnosti a ne tak, jak cítí - jak smutné.

Tuhle emoční jízdu jsem si užila, stejně tak i scénář hate to love. Ale ten konec - to jako fakt??

09.02.2025 4.5 z 5

Winton nebyl sám Winton nebyl sám Mikuláš Podprocký

"Víte, já vždycky žil spíš pro to, co bude, než pro to, co bylo."

“Víš, to není optimismus. Já prostě jen nesnáším, když lidi říkají, že něco nejde, zkrátka proto, že je to náhodou moc složité!"

“Udělal jsem, co se udělat muselo, protože to bylo třeba.
Já, Trevor, Doreen, Bea, Marie a další…
Všichni jsme dělali takové věci."

Příběh sira Nicholase Wintona známe asi všichni, ten si nemusíme připomínat. Veškerý dík je přisuzován tomuto mladému makléři, ale málokdo ví, kdo všechno mu s celou záležitostí pomáhal. Zmínit tedy musím jména jako Dorren Warrinerová, Beatrice Wellingtonová nebo Marie Schmolková či Trevor Chadwick. Ti všichni se podíleli na záchraně všech 669 dětí. A právě i s nimi se v této knize seznámíme.

Celý příběh je velmi dojemný i mrazivý zároveň. Z knihy na vás bude dýchat napjatá atmosféra, strach o život nebo touha po záchraně a velká dávka odvahy. Pro mě bylo překvapením, že i komiks ve mě dokáže takové pocity vyvolat.

Kniha je mimořádná právě svým komiksovým zpracování, ze kterého jsem maximálně nadšená a jsem přesvědčena, že budete i vy. Krásně, výstižně a poutavou formou seznamuje čtenáře s tím, jak celý proces probíhal.

Tohle se opravdu povedlo a navíc ještě česko/slovenským autorům. Tuhle prostě musíte ve své knihovně mít!

06.02.2025 5 z 5

Vnitřní svět fousatého dítěte Vnitřní svět fousatého dítěte Petr Franka

Petr to nemá vůbec jednoduché. Má HPO, sociální fobii a sekundární závislost na alkoholu, obsendantní myšlení a středně těžkou depresi. Je velmi citlivý, má sklony být extrémní v prožívaní, ale přesto všechno se chce naučit mít rád život.

V knize popisuje svoji léčbu a pobyt v léčebně, návrat domů a zapojení do běžného života.

Je to podrobný popis jeho myšlenek, pocitů a především obav z toho, co by se mohlo stát. Každý si občas vytváříme nějaké domněnky, ale u Petra je to opravdu extrém - vymýšlí jich tolik, že ho nenechají v klidu, dokáží ho totálně rozhodit a z minuty na minutu je všechno jinak.

Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní - je to vlastně vyprávění s minimálním použitím přímé řeči. Ale pokud vezmu v potaz, že se noříme do jeho vnitřního světa, tak to jiné asi nemůže být. Až ke konci vede dialog s terapeutem, který na jeho zpovídání reaguje.

Bylo hezké sledovat jeho uvědomění si, že se jeho bezpečný svět zvětšuje. Určitě je potřeba si čtení dávkovat, protože to moc lehké čtení není - obzvlášť, když je to pravdivý příběh.

Oceňuji, že šel Petr s kůží na trh a dovolil čtenářům nahlédnout do jeho myšlenek a úvah. Vůbec si neumím představit něco takového prožívat. Jen mě za něj mrzí ten konec.

Ač to bylo náročné čtení, knihu jsem si užila.

Petrovi děkuji za zaslání knihy a přeji mu, aby zvládal co nejlíp všechny jeho stavy a to včetně abstinence.

04.02.2025 4 z 5

Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky Marie Hamáková

(SPOILER) Jana - matka, Jakub - syn a Matylda - jeho partnerka. Obě zmiňované ženy Jakuba milují, ale každá tou svou láskou. A obě ho chtějí jen pro sebe. A je na Jakubovi, jak se zachová a jak s tím vším naloží.

Za mě byla velmi povedená charakteristika postav - Jana mě totiž neskutečně iritovala hned od první kapitoly. Matylda se zdála jako klidná a milá, ale dokázala si jít za svým a nevzdávala se - to se mi na ní líbilo. Jakub byl dost ovlivněný matkou a o to horší to Matylda měla.

Celý příběh je vlastně jednoduchý, ale pro mě byl napsaný velmi čtivým způsobem. Vyvolal ve mě spoustu emocí a užila jsem si ho od začátku do konce. Oceňuji vyprávění střídavě z pohledu Matyldy a Jany - to mě vždycky baví.

Některé recenze kritizují milostné scény. Já bych to tak ale nehrotila. Pro mě tam nebyly to hlavní, ale jen poukazovaly na tu spalující vášeň mezi Jakubem a Matyldou.

02.02.2025 5 z 5

Druhý dech Druhý dech Daniel Krásný

Mě kniha moc nebavila. Nesedl mi styl psaní a vyjadřování - asi jsem už hodně stará, protože jsem spoustě slov nerozumněla. A konec byl na mě moc rychlý - tak, jak bych ubrala nějaké strany v průběhu knihy, tak na konci bych jich několik přidala.

30.01.2025 3 z 5

Země Země Marek Epstein

Tahle skvělá kniha vypráví životní příběh Ley, se kterou se život nemazlil. V 17 otěhotněla s profesorem matematiky Vincentem. Jejich láska byla oboustranná, ale nebylo jim přáno. Vincent byl deportován do vězení a Lee, coby mladé a podle tehdejšího systému neschopné postarat se o dítě, byla Mirabelka odebraná. Jenže Lea se nevzdává a tak dceru po několika letech získává zpět. Ale zase jen dočasně.

Lea je velká bojovnice a dcera je pro ni vše, stejně tak Vincent. Dělá tedy, co může, jen ať můžou být spolu.

V knize se dozvídáme o osudech Vincenta a jeho přežívání v lágru. I život Mirabelky nám autor postupně servíruje. Všichni byli neskutečně silní a odvážní. A jejich životy byly ovlivněny tehdejší situací v naší zemi.

Autor zvolil pro mě zvláštní formu vyprávění, resp. přeskakuje v čase sem a tam. Musela jsem si zvyknout, ale postupně tak celý příběh začal do sebe zapadat.

Pro mě to bylo silné čtení, při kterém jsem se moc nesmála. Ale na druhou stranu je to čtivá kniha. Zajímalo mě, jak dopadnou jejich osudy a tak mě to nutilo číst dál a dál.

Je to příběh o touze žít a přežít. O silných vztazích v rodině a o naději, že bude líp. Atmosféra doby byla vylíčena velmi věrohodně. Rozhodně tedy doporučuji si knihu přečíst.

30.01.2025 5 z 5

Magie pro každého Magie pro každého Jiří Pavlovský

Nejdřív musím říct, že kdyby nepřišla nabídka z nakladatelství , po knize bych sama nesáhla, protože je mimo můj žánr. A hele, jsem mile překvapena, jak mě bavila a to od začátku do konce!

V prvním díle se seznámíme s Felixem Jonášem, který je přezdívaný Kladivo na čaroděje a to kvůli jeho metodě do všeho praštit. Byl několik let zavřený v blázinci, než ho přišli doslova unést. Jenže se něco zvrtlo a Jonáš je svobodný. Ale ne tak docela. Jeho úkolem je zjistit, kdo nebo co zabijí magiografy - vědce zabývající se magií. Sestaví si svůj tým z lidí s nevšedními schopnostmi a jde do toho. Nejen mezi nimi, ale i v okolí je napjatá atmosféra a o to je to horší. Ale Felix se nevzdává a to se mi na něm líbilo.

Kniha je akční hned od začátku. V příběhu se pohybujeme ve známém prostředí jako je Národní muzeum nebo Olšanské hřbitovy, i když ne vždy v prostorách přístupných veřejnosti. Je to svět magie, přízraků a oživlých mrtvol, ale všechno tak nějak na pohodu bych řekla, nic přehnaného na můj vkus.

Pobavila jsem se nad vtipnými hláškami, které do příběhu skvěle zapadly. Celá kniha je tak kombinací napětí, akce, humoru a děj neskutečně odsejpá.

Takže díky za skvělý čtenářský zážitek a už teď jsem zvědavá na pokračování.

28.01.2025 5 z 5

Křídla padlých andělů Křídla padlých andělů Karolína Škachová

Jednou z hlavních postav této romantasy je Elizabeth, která po probuzení neví, co se stalo a kde je. Mezi prvními se ji ujme Keiron a později se přidá Lionel. Beth si nic nepamatuje a jen tu a tam ji probleskne hlavou nějaká vzpomínka. Samozřejmě má spoustu otázek, ale odpovědí se jí dostává jen málo. Keiron a Lionel nechtějí, aby si vzpomněla - sice tvrdí, že ji chrání, ale ve skutečnosti chrání jen sami sebe.

Elizabeth se přeci jen dozví, že byla anděl krve a že ji doktoři vzali nejen křídla, ale i vzpomínky. A její cíl je jasný - být jako dřív.

Líbilo se mi, že se čtenář nedozvěděl hned, co se Beth stalo, ale až po nějakých cca 100 stranách a že to autorka nevybalila hned. Taky mě bavilo, že celý příběh sledujeme z pohledu třech zmiňovaných a také sestry Nadine. Každý byl povahově úplně jiný, ale přesto dokázali fungovat jako tým, když bylo potřeba.

Výhrady mám k překlepům a občas se mi zdálo, že chybí nějaké slovo. Také některé věty by stály za úpravu. A konec byl na mě moc rychlý - tam bych uvítala pár stran navíc.

Kdyz to shrnu, je to příběh o zamotaných vztazích, o lžích a nebezpečí, o Nebi a Peklu a hlavně o andělech.

26.01.2025 3.5 z 5

Bábovky na konci světa Bábovky na konci světa Radka Třeštíková

Bezradná Rebeka, vděčná Milána, absurdní Linda, důvěřivá Magda, šťastná Saša, odložená Nikola, všehoschopná Karolína a obětavá Bety - osm žen různého věku, se kterými prožijeme osm let a jejichž osudy jsou navzájem provázané.

Musím upozornit, že přívlastky před jmény žen jsou použity přímo z knihy a podle mě výstižně charakterizují jednotlivé postavy.

Líbila se mi různorodost jejich životů. Každá je jiná, každá má svoje problémy a zároveň jsou to obyčejné ženy. I přesto, že životy žen nejsou moc veselé a některé situace přitažené za vlasy, byla pro mě kniha čtivá a bavila mě. Jen závěr mi moc nesedl. Ale jinak za mě ano.

24.01.2025 4 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

(SPOILER) Děj začíná v roce 1930. Autorka nás zavádí do malé tatarské vesnice, kde žije Zulejka se svým manželem a jeho matkou. Oba jsou na ni dost zlí a Zulejka je prakticky jejich otrokem.

Doba je pro všechny zlá, není co jíst a všichni se bojí o svůj život. Manžel Zulejky je zastřelen a ona se dostává do vězení, resp. s dalšími kulaky je deportována na Sibiř. Už cesta tam je sama osobě děsná. A tam na ně nic nečeká a pracovní tábor si musí od základu svými silami vybudovat.

Postupně se tábor rozrůstá a všichni se naučí v těch příšerných podmínkách žít. Ale nakonec si zvyknou - vždyť co jiného jim zbývá.

Tento román byl pro mě silný kafe. Celý život Zulejky byl z mého pohledu náročný, ať už podmínky, ve kterých žila nebo i z pohledu vztahů mezi lidmi. Přesto ji vlastně pracovní tábor otevřel oči a naučil ji žít a poznat i něco nového. Dokonce tam porodila a vychovala syna, se kterým měla velmi silný vztah.

Moc legrace v knize nezažijeme, ale i tak stojí za přečtení. Poznáme jinou krajinu, ale můžeme pozorovat, jak se člověk dokáže změnit. Některé recenze vytýkají autorce zdlouhavé vyprávění, ale mě to tam sedlo.

Chcete-li se tedy přenést do drsných podmínek Sibiře, zkuste tuhle knihu.

22.01.2025 5 z 5

Za katrem: Historky, co utekly z basy Za katrem: Historky, co utekly z basy Kateřina Míková

Kdo sleduje profil @zakatrem, tak autorku zná a tuší, co v knize najde. Čtivým a mnohdy zábavným způsobem nás seznamuje s životem v base z pohledu vychovatelky.

Pro mě je to zcela neznámé prostředí a o to víc jsem se na knihu těšila. A musím přiznat, že mě bavila od začátku do konce a dala mi to, co jsem čekala.

Užila jsem si její vyprávění a stejně tak mi sedl její humor a sarkasmus.

Klobouk dolů před zaměstnanci věznic. I když nám autorka vtipným způsobem ukázala, jak to v tomhle zařízení funguje, rozhodně si uvědomuju, že to žádná sranda není.

21.01.2025 5 z 5

Dvojí život Dvojí život Jana Poncarová

Spolu s Podbrdskými ženami jsou tohle za mě top knihy, které autorka napsala. V této skvěle a velmi reálně vystihla atmosféru doby, náladu a postoje lidí. Chápu, že obzvlášť pro mladé ve věku Julie to bylo velmi náročné období. Celá kniha byla pro mě ohromně čtivá a tak mi nezbývá, než dát palec nahoru.

19.01.2025 5 z 5

Deprese je dar Deprese je dar Pavel Baše

Při čtení jsem měla pocit, že autor mluví k těm, co mají depresi. Poskytuje spousta rad, co dělat, když má člověk toto onemocnění. Jen jsem čekala, že tam bude víc toho osobního a toho, jak sám s depresí bojoval a jak se mu žije.

17.01.2025 3.5 z 5

Moje rudá knížka Moje rudá knížka Lenka Blažejová

Hravě a nezávazně o menstruaci.

Myslím, že menstruace v dnešní době už není tabu a bereme ji jako součást života žen. A právě tohle téma si autorka vybrala pro svou knihu.

Je to vtipné, veselé, ale i naučné čtení a navíc plné zajímavých informací. Klobouk dolů před takovým zábavným zpracováním.

Přečíst si ji můžou mladší i starší, ale hlavně i kluci a muži. Věřím, že dokáže zaujmout každého.

A víte, že první moderní tampon s aplikátorem nebo vložku vymysleli muži? Pro mě je překvapení, že tvůrci jsou muži.

Opět chválím grafické zpracování jako u jiných autorčiných knih, to je opravdu poutavé. Není to žhavá novinka, ale ke čtení se hodí kdykoliv.

17.01.2025 4 z 5

Kde je mi dobře Kde je mi dobře Emily Henry

Harriet a Wyn patří do party přátel ze studentských let. Postupem času se z nich stanou partneři. Jako každý rok se schází u Sabriny na chalupě. Jenže už se rozešli a ostatním to neřekli. A tak během další dovolené musí hrát spokojený pár, což není vůbec jednoduché.

V knize sledujeme dvě časové linky - minulost, kde je Harriet někdy dobře a někdy míň a kde se dozvídáme víc o jejich vztahu před rozchodem - tahle mě bavila.

A pak současnost, kde jsou na zmiňované chalupě a předstírají trvající vztah. Navíc Harriet pořád nechápe důvod rozchodu. Tohle mě moc nebralo - nerozuměla jsem tomu, proč si ti dva nepromluví na rovinu - je jim 30, tak by to už mohli zvládnout. A taky mi přišlo zvláštní, že nikdo nic nepoznal - zase tak výborní herci se mi nezdáli.

Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl vyjadřování a musím říct, že některé výrazy pro mě byly zvláštní (katalogizace jeho paží, biologický imperativ k rozmnožování, zkratovala mi frontoparietální síť) - možná to mělo být vtipné a já to jen nepochopila.

Posledních cca 100 stran mě ale chytly a bavila mě i současnost. Jak je vidět - je důležité mezi sebou komunikovat a hlavně dělat to, co chceme my sami, nikoliv naše okolí.

A musím pochválit obálku a ořízku - ty se moc povedly.

16.01.2025 3.5 z 5

Proměny Kafkovy Prahy Proměny Kafkovy Prahy * antologie

Kniha byla vydána u příležitosti 100. výročí úmrtí Franze Kafky, který je spojnicí všech 12 povídek z pera současných českých autorů. Najdeme v nich odkaz na jeho díla, jeho rodnou Prahu nebo připodobnění jeho děl. Některé povídky mě bavily víc, jiné méně, ale všechny byly zajímavé.

Vybrala jsem tři, které mě oslovily nejvíc:

ZÁMEK - K. Meixnerová
Povídka o úspěšné herečce Kláře, která se přestěhovala na vesnici, kde koupili s partnerem zámek. Jenže samotu jaksi nezvládá, obzvlášť se svými fobiemi. Autorka úplně skvěle vylíčila atmosféru.

MAX, MARTA A ZÁMEK V BERLÍNĚ - J. Rudiš
Tady se mi líbila kombinace Kafky a techna - za mě hodně originální.

PROCES - M. Epstein
Skvělá povídka o tom, jak se jedna nešťastná událost zvrtla v soudní spor. Sama jsem nevěděla, na jakou stranu se přiklonit.

Oceňuji také grafické zpracování a moc hezké ilustrace, včetně obálky. Každá povídka je uvedena medailonkem o autorovi a úvodním slovem, které čtenáře zve ke čtení - dobrý nápad.

Povídky jsou různých žánrů a tak si každý najde to svoje - to se mi na tom moc líbí, protože je kniha vlastně určena všem čtenářům.

Zkrátka celý projekt hodnotím kladně a jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky.

14.01.2025 4 z 5