hannah2000 hannah2000 komentáře u knih

Krylogie Krylogie Karel Kryl

Kryla beru hlavně jako písničkáře, kterého si ráda poslechnu. Písničkáře zpívajícího příjemným, naléhavým hlasem, zvláštní, melodické písničky. A člověk si rád poslechne kromě líbivé melodie i obsah textů. Aby ne, když je psal básník. A proto mě zaujala tahle knížka, na kterou jsem náhodou natrefila. Pro mě je to taková ta knížka ve stylu - co tím chtěl básník říci :-). Vyprávění, proložené texty jeho básní a písní, u kterých je vždycky napsáno, co tím vlastně myslel a co ho k napsání inspirovalo. Jak se píše v anotaci, původně to byly pořady vysílané na pokračování v rádiu Svobodná Evropa. Vyprávění je to zajímavé a sympaticky podané. Doporučuji všem, co mají rádi Krylovy písničky.

01.09.2017 5 z 5

Co s láskou Co s láskou Nicholas Sparks

Tahle knížka mě fakt dostala. Neskutečně emotivní příběh, který jsem pár dní dostávala z hlavy. Úžasně napsané.

07.06.2016 5 z 5

Medvídek Paddington Medvídek Paddington Michael Bond

U téhle knížky mě zaujala anotace, že "Paddington je pro anglické děti něco jako pro české Krteček". Takže jsem ze zvědavosti zkoukla film a pak přečetla knížku. A musím říct, že knížka, která obsahuje příběhy nemotorného medvídka, je velice milá. Ze všech příběhů sálá nadšení, medvídek se pouští do všeho možného a nikdy se nenechá odradit neúspěchy. V dnešním světě, kdy se nějak vytrácí laskavost, je to dle mého názoru velmi příjemně a mile podaný vzor pro malé děti. Takže si tuhle knížku zařadím mezi pohádky, které budu číst vnoučatům. Myslím, že si zaslouží zařadit v knihovně právě vedle Krtečka a spol. ;-) Všem, co mají malé děti, vřele doporučuji a těm, co ještě žádné nemají nebo jim již odrostly jako mně, též. Při čtení se totiž přesunete do laskavého světa plného různých dobrodružství.

17.03.2016 5 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Knihu jsem začala číst s představou, že se jedná o takovou tu klasickou autobiografii, popisující dětství, úspěchy a tak. Byla jsem ale překvapená, že se jedná o otevřenou, přímou zpověď ženy, která to, navzdory své kráse a inteligenci nebo možná právě proto, neměla v životě vůbec jednoduché. Vše, co ji v životě potkalo, vypráví bez příkras, s ničím ani nikým si nebere servítky a nic není tabu. Kniha je velice poutavě napsaná a čtenáři odkryje jak život Adiny Mandlové, tak dobu ve které žila a to bez všech příkras.
Po dočtení jsem začala trochu přehodnocovat moje oblíbené "Upřímnost nade vše." Adina v knize totiž přiznává, že za spoustu jejich problémů v životě asi může právě její oblíbená upřímnost a ironický humor. Protože jak říká: "Svět chce být klamán."

16.01.2016 5 z 5

Do temnoty: Zpověď českého vojáka v Afghánistánu Do temnoty: Zpověď českého vojáka v Afghánistánu Pavel Stehlík

Tuhle knihu jsem si vybrala jako knihu autora, kterou napsal do svých 30 let. Je to úžasně napsaný osobní příběh. Autor sice při psaní použil hovorový jazyk, ale možná právě díky tomu byl do svého vyprávění schopný "nacpat" neskutečné množství emocí. Myslím, že i forma psaní, kromě samotného příběhu, udělala knihu velice čtivou. Přestože je to příběh vojáka, a já radši romantiku, tuhle knihu jsem doslova "hltala" a chvílemi jsem měla slzy na krajíčku. Takže za mě doporučuji ke čtení.

01.01.2016 5 z 5

Jóga krok za krokem Jóga krok za krokem Svámí Gítánanda Giri

Také ji mám na doporučení lektorky jógy. Jde procházet stále dokola a pořád v ní nacházíte nové a nové informace. Není rozhodně určená k tomu, aby jste podle ní začali cvičit, přestože mimo jiné obsahuje i popisy jednotlivých cviků a sestav včetně účinků. Určitě ji ale doporučuji všem, kteří kromě základního cvičení jógy chtějí více proniknout i do životního přístupu jogínů. V dnešním uspěchaném světě to přináší určitý nadhled a úlevu od starostí.

04.02.2015 5 z 5

Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Čtyři moudra, která jsou zcela jasná, ale málokdo se jimi řídí.
Před časem jsem se dostala do velmi složité a pro mě náročné situace, a v té době jsem na tuto knihu náhodou natrefila. A právě ona mi pomohla dostat se dál. Hlavně moudra: "Nic si neber osobně a nic si nepředstavuj."
Nyní se ke knize občas vracím. Musím přiznat, že jsem ji četla letem světem a důkladně jsem přečetla jen samotná čtyři moudra. Ale právě ta moudra mě neskutečně zaujala. Měla by z nich být taková moderní modlitbička. Po probuzení odříkat, aby člověk nezapomněl a hned by mu bylo na světě líp :-).

21.03.2014 5 z 5

Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Jedna z nejlepších knížek, které jsem od Dana Browna četla. Napínavá, s lehkou milostnou zápletkou, s překvapivými zvraty v ději a s trochou sci-fi. Hlavní hrdinka je během děje tak dokonale vykreslena, že máte pocit, jako byste jí viděli před sebou, a její přítel je doopravdy sympaťák, který, přestože je vědec, si poradí v každé situaci. Kniha se moc dobře čte a nemá žádná hluchá místa. Nezbývá než doporučit.

20.01.2014 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Ještě bych chtěla u knihy ocenit, že jsem během čtení nenarazila na tiskové chyby, což je v poslední době dost vzácné. Stává se mi stále častěji, většinou u knih nedávno vydávaných a to i u knih dražších, že narážím na tiskové chyby, ale i chyby v překladu. Kolikrát zamění jméno postavy, vynechají nebo zamění písmenko, použijí nevhodné slovo v kontextu, a to skoro na každé stránce. Toto se dřív stávalo snad jen výjimečně. Myslím, že v dnešní době, kdy se už tolik nečte, by knihy měly prezentovat čistou češtinu. Knihy nestojí zrovna málo a proto mě štve, že si nakladatelství nedají tu práci a toto si nekontrolují.
Takže této knize dávám další plus.

29.01.2013 3 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Musím říct, že je velice čtivě napsaná. Občas slyším kritiku, že má jednoduchou slovní zásobu, ale možná právě to podtrhuje a zvýrazňuje čtivost. Určitě znáte to, že u některých knih, přestože mají zajímavý děj, je trochu problém prokousat se přes začátek. Tak u této knihy to určitě neplatí. Hltala jsem jí od prvních listů až do posledních. Také občas slyším, že se jedná o porno. No, určitě je tam několik, možná i víc erotických scén, ale to není to jediné. Pro mě tím autorka jenom dokreslovala děj. Co mě ale na ději velice zaujalo, bylo tajemno okolo hlavního hrdiny, které se postupně z děje vykresluje. Ze začátku není vůbec patrné, postupně se objeví jako slabá nitka a pak se začíná zvýrazňovat. Myslím, že to je ten hlavní důvod velké čtivosti. Postupně se objevuje spousta proč - proč se hrdina chová takhle, co se dělo v jeho minulosti, jak vše bude pokračovat. To byl hlavní důvod, proč jsem knihu během čtení nerada odkládala a proč se nemohu dočkat pokračování. Také bych ráda ocenila některá nápaditá pojmenování, například výraz moje vnitřní bohyně. Myslím, že každá "ženská" má svoji vnitřní bohyni, která ji našeptává pokušení navzdory rozumu ;-). Děj knihy se odehrává během velice krátkého časového úseku, ale obsahuje spoustu úvah hlavní hrdinky. Zajímavé oživení jsou také e-maily, pomocí kterých si hlavní hrdinové sdělují své pocity a názory. Jsem zvědavá, jak si autorka pohrála s pokračováním a jak budu knihu hodnotit na konci.

29.01.2013 3 z 5

Zásah odnikud Zásah odnikud Sandra Brown

Dočteno a první, co mě napadlo, je, že Sandra Brown nikdy nezklame. I tento příběh je napínavý, s aktuální zápletkou, čtivý. A zas je tu dvojice sympatických hlavních hrdinů, překvapivé zvraty v ději, romantická linka a nečekaný závěr.

26.01.2025 5 z 5

Těla Těla Klára Vlasáková

Po přečtení prologu a začátku první kapitoly jsem knížku na několik měsíců zklamaně a znechuceně odložila. Pak mi to nedalo a začala jsem číst tam, kde jsem předtím skončila. Ale nakonec to docela šlo. Kniha zahrnuje témata, o kterých se sice moc nemluví, ale která nás v životě provází: stárnutí, vztah matky s dcerou, potřeba si v důchodu přivydělávat, aby člověk mohl žít trochu normálně a dokázal to poplatit, … Před kapitolou 19 bych dala dokonce hodnocení ****. Ale kapitola 19 byla stejně šokující jako prolog. První polovina knihy se vyvíjela dobře, mělo to děj, byly do toho přidány úvahy hlavních hrdinek matky a dcery a jako celek to působilo dobře. Sice děj depresivní, hlavní postava se nechová jako úplně klasická šedesátnice, protože v šedesáti už člověk víceméně ví, co je v životě důležité a co ne. První polovina knížky se tedy vyvíjela docela slibně, trochu děje, trochu mudrování, ale pak se tam začaly přidávat takové nestandardní nesmysly a konec byl divný. Vlastně žádný. Na to, jak se o té knížce mluvilo jako o zajímavé, mě tedy zklamala. Do první půlky jsem jí trošku srovnávala s knížkou Rozložíš paměť, ale tam se nemotalo tolik témat a byla víc propracovaná do hloubky, ne ani dějově ale myšlenkově a zpracováním hlavní postavy. U knihy Těla si myslím, že na mě působila trošku divně tím, že ji napsala autorka ve věku maximálně mladší hrdinky. A dle mého se tím nedokázala vcítit do života šedesátnice. Určitě bych knížku nedoporučovala nikomu mladšímu, aby si nevytvořil zkreslený pohled na život okolo šedesátky. A už vůbec ne někomu, kdo prožívá nějaké ne zrovna jednoduché životní období, protože je dost depresivní. U této knížky mi chyběl nějaký závěr, takovéto WOW, které jsem od toho čekala. Něco, díky čemuž by mi to téma chvíli nešlo vymazat z hlavy. Takhle z ní mám jenom velmi velmi smíšené pocity. Ale, tak je to jen můj názor a dojem z knihy a možná jsem měla jen na základě recenzí velká očekávání.

30.08.2024 3 z 5

Jan Masaryk: Pravdivý příběh Jan Masaryk: Pravdivý příběh Pavel Kosatík

Čekala jsem obyčejný životopis Jana Masaryka a dostala jsem rozsáhlou knihu se spoustou informací. Kromě popisu jeho života zahrnuje i nahlédnutí do života jeho blízkých a také nabízí jiný pohled na jeho otce. A kromě toho nechává nahlédnout i do doby, ve které žil. Zajímavě a z jiného úhlu, než je obvyklé, popisuje dějiny a historické souvislosti. Chronologicky, jak do nich Jan Masaryk zasahoval a ovlivňoval je, a jak události doby ovlivňovaly jeho. Z toho důvodu je to čtení na dlouho, aby bylo možné vstřebat tu spoustu zajímavých informací.

30.12.2021 5 z 5

Copak ze mě bude? Copak ze mě bude? Svenja Ernsten

Kniha mě zaujala názvem i obálkou. Je velmi hezky zpracovaná - jak texty tak obrázky - a myslím, že zaujme nejen děti. Popisy jsou totiž velmi zajímavé a v podstatě odborné, jen podané jednoduše, aby jim děti rozuměly. Kniha je čtvercového formátu a listy má pevnější, tak by měla dobře odolávat zvídavým dětským ručkám při prohlížení.

PS: Toto je již několikátá naše knížka od nakladatelství Kazda a zase moc pěkná. Toto nakladatelství si k vydání vybírá hlavně knihy s přírodní tématikou a všechny, které jsem viděla, jsou moc pěkně zpracované.

23.06.2021 5 z 5

Všechno nejlepší, Anno Všechno nejlepší, Anno Petra Jirglová

Po dočtení hodnotím knihu 4*, neboť čtení (ušima) jsem si opravdu užila a pomohlo mi odreagovat se od únavné reality. (Na začátku jsem tedy tipovala hodnocení spíš 3*.)
Celý příběh je takový mix - sem tam humorná scéna, hodně hudrování dospělé/nedospělé hlavní hrdinky nad nespravedlností života a její trochu svérázné řešení problémů a vztahových exkapád, které se na ni stále “valí”, občas příběhy vedlejších postav a hodně uklízení. Doplněné popíjením kávy Starbucks a čaje s mlékem, pojídáním sušenek a toustů s limetkovou marmeládou a večerním popíjením vína. Stačí se začíst, přesunout se do Anglie a žít jiný život. Děj je sice jednoduchý, ale čtivý.
Takže pro mě to byl skvělý relax navzdory tomu, že hlavní hrdinka byla občas (spíš dost často) na “proplesknutí” :-D.

12.05.2021 4 z 5

Šarlatán Šarlatán Josef Klíma

Zajímavý příběh nevšedního člověka, jehož život ovlivnil dar léčit i doba, ve které žil. A také temné stránky jeho povahy. Zároveň se mi líbilo literární zpracování pana Klímy.
Na film do kina teprve půjdu, ale myslím, že oproti filmu má kniha jednu obrovskou výhodu. Na konci je totiž dovětek pana Klímy, který se svou typickou lačností po ověření, jak to bylo doopravdy, pátral v archivech a mluvil se žijícími svědky. A pak čtenáře seznámil i s Janem Mikoláškem skutečným a porovnal tyto skutečnosti s příběhem. To dalo tomu literárnímu příběhu další rozměr. Za mě doporučuji všem, co rádi životopisy, i těm, co se zajímají o přírodní léčitelství.
PS: Poslouchala jsem audioknihu a dávám *****. Je velmi dobře namluvená i zpracovaná.

17.10.2020 5 z 5

První obrázky První obrázky Oldřich Mikulášek

Komentář není třeba :-), stačí si přečíst pár veršů:

V
Nebe déšť jako mladé víno stáčí
pro hrdla stromů, co jich je.
Na zdraví tedy — i když nevím na čí?
Na zdraví třebas této aleje!

Dva zmoklí blázni zrovna tudy kráčí.
On říká jí, že obejmul by svět!
A ona jemu zas, ať ji obejme radši,

že mohla by mu jinak uletět,
a svět — ať počkat ráčí!

Jak sám jsem byl v té chvíli na světě!

XI
Jak víno čistý vzduch je v zimě.
A vítr tedy připíjí mně,
až třaská pohár jiskrný!
Tak užíváme celé dny,

krystalky ledu na dně číší.
A když se potom vítr ztiší,
slýchávám tlouci srdce své

a všechno, co se žene tepnou.
Ze zavátých brázd s křikem vzlétnou —

v sněhu schoulené koroptve.

17.10.2020 5 z 5

Znalcem vína za 24 hodin Znalcem vína za 24 hodin Jancis Robinson

Základní přehled o víně si sice uděláte, ale ... Těch ale je víc. 1. Autorka zmiňuje celý svět, ale o oblastech v ČR se nedozvíte skoro nic. 2. To samé platí o odrůdách pěstovaných u nás, ale třeba i v Maďarsku. ... Doporučení vín k jídlu a doporučené teploty vín pro podávání je ale zpracováno přehledně. Takže shrnuto, pokud o víně nevíte zhola nic a po přehledu našich vín a oblastí netoužíte, tato kniha vám bude stačit. Pokud vás zajímá víno, historie, přehled světových i našich vín, ale i vše, co k vínu patří (například jak si víno vybrat, aby mi chutnalo), navštivte raději nějaké muzeum vín a doplňte ji ochutnávkami a povídáním si u dobrého vinaře. :-D.

03.01.2020 3 z 5

Německé pohádky Německé pohádky Jacob Ludwig Carl Grimm

Komentář k vydání z roku 1961:
Tyto pohádky-příběhy jsou trošku jiné než v novějších dětských knihách. Takové míň pohádkové, víc poučné. Na konci se píše, že jde o překlad originálu Kinder und Hausmärchen z roku 1957, a kniha vyšla v edici Klasické sbírky světového folklóru. Začíná úvodem o klasické sbírce německých pohádek, informacemi o historii německé lidové slovesnosti i o tom, jak tvorba bratří Grimmů vznikala. Také se tam píše, že toto vydání z roku 1961 je první úplný překlad Pohádek do češtiny. Pak následuje 200 "pohádek", kdy většina je dlouhá jen 1/2 - 2 stránky, jen pár je delších jak 3 stránky, námět se občas opakuje, jen je to vyprávěno trochu jinak. Na konci je ještě kapitola, která tvorbu Grimmů shrnuje a v závěru docela podrobná "Poznámka překladatele", že nebylo úplně jednoduché přeložit do češtiny texty psané nářečím a cizí jména, a to tak, aby to bylo srozumitelné, a že se nakonec překladatelka Helena Helceletová rozhodla pro překlad a ne pro převyprávění, aby lépe zachovala, pokud možno věrně, způsob originálu.
V této knize je spousta "pohádek", o kterých jsem nikde neslyšela žádnou zmínku, a knihu jsem si vyhledala na popud pohádek, které vysílá TV Nova v neděli dopoledne - např. mě zaujala pro mě neznámá Paní Zima. V knize ale tyto pohádky končí jinak, jak už jsem psala, míň pohádkově víc poučně. O to zajímavější ale kniha je. Jen nevím, zda by zaujala malé děti a zda by je některé pohádky trochu neděsily.

A přidám jednu kraťoučkou pro ukázku:
190. DROBEČKY NA STOLE
Kohout povídá jednou svým slípkám: „Honem si pospěšte nahoru do komory sezobat drobečky se stolu. Naše panímáma si vyšla někam na návštěvu.“ Ale slípky řekly: „Ne ne, my nepůjdeme. Víš přece, jak se na nás panímáma vždycky potom zlobí.“ Ale kohout na to: „Vždyť o tom přece neví, jen pojďte, stejně nám nikdy nic dobrého nedá.“ Tu řekly zase slípky: „Ne ne, už jsme řekly, nahoru my nepůjdeme.“
Ale kohout jim nedal a nedal pokoj, až konečně šly, vyskočily na stůl a všechny drobečky tam do posledního sezobaly. A jako z udělání tam zrovna v tu chvíli vešla panímáma, popadla hůl, sehnala je dolů a zle jim zatopila. A když zas byli všichni dole před domem, tu řekly slípky kohoutovi: „Tak tak tak, tak to vidíš!“ Ale kohout se dal do smíchu a povídá jen: „He he he, copak jsem to nevěděl?“ A tak jim nezbylo než jít po svých.

20.08.2019 4 z 5

Karel Kryl - komplet Karel Kryl - komplet Karel Kryl

Karel Kryl patří mezi zpěváky, kteří mě zaujali už v mládí. Tedy jeho písničky. Poslouchám desky, četla jsem knížky o jeho životě i jeho básně. Ale chyběla mi knížka s jeho kompletní hudební tvorbou, takže jsem neodolala. Knížka má pěkné zpracování, obsahuje kompletní, přehledně zpracované texty, noty i akordy, velikost je přiměřená tomu, aby se dala postavit na stojan na noty a dobře se podle ní "brnkalo" :-). Jenom to uvedení informace v anotaci, že obsahuje i "výběr z básní Karla Kryla, výběr dobových fotografií s datem a místem pořízení", je trochu zavádějící, protože jich tam je opravdu jen pár a knížku spíš jen oživují. Je to takový hezky udělaný zpěvník. Ale dovětek k názvu "vyměň kordy za akordy" přesně sedí na jeho tvorbu i na tuto knihu.

A přidám opis jedné z mála básní z knihy:

8. básnička na zrcadlo
Klárce Humhalové na otázku "Co je to víra?"

Když boží muka
rozpadlá