holiz | Komentáře u knih | Databáze knih

holiz holiz komentáře u knih

Smůla a zázraky: Jak necestovat po severu Smůla a zázraky: Jak necestovat po severu Anna Fixová

Vtipné, vyšší hodnocení za úchvatné fotografické snímky.

02.02.2025 3.5 z 5

Korea: Harmonie tradice a pokroku Korea: Harmonie tradice a pokroku Soo Kim

Kniha ze série vydané nakladatelstvím Lingea opět nezklamala (Island, Japonsko).

04.01.2025 4.5 z 5

Japonsko: Proměny země sakur Japonsko: Proměny země sakur Jutaka Jazawa

Za mě opět velmi povedený cestopis - místopis z vydané série, i když Island od nakladatelství Lingea byl o hvězdu lepší.

04.01.2025 4 z 5

Island - život mezi živly Island - život mezi živly Nína Björk Jónsdóttir

Knihu doporučuji všem, kdo se na Island chystají, chtějí se s ním seznámit. Velmi čtivá forma.

04.01.2025 5 z 5

Neobyčejný život obyčejného muže: Paměti Neobyčejný život obyčejného muže: Paměti Paul Newman

Kniha mohla být za mě mnohem obsáhlejší (s ohledem na množství nalezeného materiálu, který byl Paulem Newmanem sepsán). Velmi osobní a citlivé vzpomínky, "veselých, radostných" kapitol se v osobních vzpomínkách moc nedočkáme.

04.01.2025 4.5 z 5

Osudové ženy: 33 příběhů neobyčejných životů Osudové ženy: 33 příběhů neobyčejných životů Ivana Denčevová

Opět jedna z knih, která nás utvrdí o tom, že ženská vydrží více než člověk. Autorce se povedl skvělý biografický výběr 33 osudů statečných žen, doplněný dobovými fotografiemi. Za mě jedna z nejlepších knih faktu roku 2024.

04.01.2025 5 z 5

Zeptej se vědce: Neexistují blbé otázky Zeptej se vědce: Neexistují blbé otázky Aleš Dvořák

Krtek umí přeplavat potok, modroocí rodiče mohou mít hnědooké dítě... věda zábavnou formou pro celou rodinu.

31.10.2024 5 z 5

Návrhář Návrhář Marius Gabriel

Z vydané edice zatím bohužel největší zklamání. Christian Dior jako jedna z mnoha vedlejších postav...

20.10.2024 3 z 5

Američanka Američanka Wojciech Dutka

Knize ubírá vleklý začátek, zejména pobyt Jane v Německu. Třetí část, věnovaná převážně táboru Jasenocac, je popsána bez příkras, snažící se dodržet historické reálie.

16.10.2024 4 z 5

Dáma z dobré rodiny Dáma z dobré rodiny Therese Anne Fowler

Předloha seriálu Pozlacený věk bez příkras, inspirující se významnou osobností Alvy Smithové Vanderbiltové Belmontové.

02.10.2024 4 z 5

Dáma ve zlatém Dáma ve zlatém Anne-Marie O'Connor

Na knize oceňuji, že je ryze faktografická. Nesnaží se o žádné fabulace, smyšlené osudy, vykonstruovaný milenecký poměr. Kniha popisuje zejména osudy rodiny Bloch -Bauerových, výborný popis dobové Vídně.

02.10.2024 5 z 5

Bezpečná Evropa?: Pravdy a lži pohledem bezpečnostního experta Bezpečná Evropa?: Pravdy a lži pohledem bezpečnostního experta David Bohbot

Střet civilizací je nevyhnutelný. Evropa je vysilena účastí v rusko-ukrajinském konfliktu, která není zaměřena pouze humanitárním směrem a na svých územích přestala bránit své kulturní a morální zásady.

25.09.2024 4 z 5

Život na pavoučím vlákně Život na pavoučím vlákně Anna Strnadová

"Proti trampotám života dal Bůh člověku tři věci - naději, spánek a smích." Hlavním hrdinům knihy se však nedostává ani jednoho. Velmi těžké téma vyloučení Židů z běžného života, období druhé světové války, transportu Židů z Terezína do Osvětimi; návratu Židů, s nimiž nikdo nepočítal, odsunu sudetských Němců a vzestupu komunistické moci a jejich pohlavárů. Velmi ponuré, ale pravdivé.

25.09.2024 5 z 5

Sestra: Pozoruhodný příběh Kim Jodžong, nejmocnější ženy Severní Koreje Sestra: Pozoruhodný příběh Kim Jodžong, nejmocnější ženy Severní Koreje Sung-Yoon Lee

Nejedná se "o klasický" životopis, valná část knihy je věnována politickým a mezinárodním vztahům s Jižní Koreou, USA..., ale také dynastii "rodu z Pektusanu".

09.09.2024 4 z 5

Amerikánka Amerikánka David Jařab

Inspirováno skutečnými událostmi, z kapitol z "pasťáku" doslovně mrazí. Za mě mohla být kniha ještě delší a podrobnější v osudech hlavní hrdinky a jejich blízkých.

06.09.2024 4 z 5

Žít dál Žít dál Narine Abgarjan

Brilantní vypravěčský styl autorky, o hrůzných zvěrstvech války prolnutých idylickými vzpomínkami na rodnou Arménii.

18.08.2024 5 z 5

Afrika přece není stát: Překonávání stereotypů o moderní Africe Afrika přece není stát: Překonávání stereotypů o moderní Africe Dipo Faloyin

Zapomeňte na Vzpomínky na Afriku, Bílou Masajku, Gorily v mlze apod. Reálný pohled na dopad vlády koloniálních mocností na africkém kontinentu. Najdou se i odlehčenější kapitoly jako Neexistuje nic jako africký přízvuk o stereotypním ztvárnění Afriky v hollywoodském pojetí.

08.08.2024 5 z 5

Host Host B. A. Paris (p)

Kniha se čte svižným tempem, výborný závěr.

08.08.2024 4 z 5

I v pekle potkáš anděly I v pekle potkáš anděly Milan Kopecký

Vzpomínky na šťastné dětství v Terešvě v kontrastu s hrůzami holocaustu popsanými bez příkras a stručnou formou. Snad autor věnuje svou další knihu poválečným osudům Etel a jejích sester.

20.07.2024 5 z 5

Japonskou krajinou a kulturou Japonskou krajinou a kulturou Denisa Vostrá

Moje první kniha od paní Vostré. Velmi milé překvapení. Autorka nás čtivou, vtipnou, přátelskou formou nechává nahlédnout do běžného, ale i soukromého třítýdenního života v Japonsku. Doporučuji.

20.07.2024 5 z 5