Iki1 Iki1 komentáře u knih

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Z knihy na mne vyprskla taková spousta citů, až jsem si říkal, jak já mám jednoduchý život. Ale ve stylu hlavních představitelů této knihy ho měnit rozhodně nechci. Čtenářsky je děj velmi rozplizlý, až mi občas připadlo, že tu děj žádný není. A tak nám tu před očima Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel odhalují svá nitra, své pocity, snaží se něčeho dosáhnout, aby posléze zjistili, že to vlastně není to, co předtím chtěli. Touží hlavně po lásce, objímání... Přiznávám, že mě to chvílemi fakt dost nudilo. No nic, jdu se teda po dočtení aspoň obejmout s manželkou.

16.03.2023 2 z 5

Zápas s nebem (1. - 3. díl) Zápas s nebem (1. - 3. díl) J. M. Troska (p)

Trilogii tohoto autora jsem hltal ve svých nějakých jedenácti letech. Tehdy se mi to zdálo naprosto úžasný. A i dneska musím smeknout klobouk nad autorovými úžasnými fantaskními nápady. Dějově je celá trilogie slabší, bez pořádného vyvrcholení. Troskovi zoufale chybí pořádná charakteristika postav včetně nějakého vývinu. Mladí hoši prostě vše jednoduše vyřeší... A hlavně, i přes snahu popularizovat vědu, je mimo mísu setkat se všude ve vesmíru s živými bytostmi. Takhle nějak končí dětská naivita, ale nešť.

14.03.2023 3 z 5

Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

Parádní, čtivé, napínavé, i s pořádným (téměř hollywoodsky přehnaným) překvapením na konci. Líbilo se mi, jak autorka rozčlenila děj na dvě linie, postupně nás seznamovala s prací v korporátu, vztahy mezi spolupracovníky. I když protnutí na konci bylo dost nadsazené, četl jsem stránku po stránce dost hltavě a nemohl se odtrhnout. A tak to má u správného thrilleru být. Navíc bylo určitě fajn, že tu bylo jen několik málo postav, takže vše je přehledné.

12.03.2023 5 z 5

Aligátor v koupelně Aligátor v koupelně Carter Langdale

Hodně nenáročné čtení mi připomnělo hospodské vyprávěnky štamgastů po třetím pivu. Několik povídek stojí za přečtení, většina je psána bez ladu a skladu, tedy bez gradujícího děje, pointy, či alespoň dějového zvratu. Několikrát jsem se i zasmál, ale spíš díky své představivosti, než umu autora. Protože takovéto příhody nezažívá každý z nás, je škoda, že autor nevytěžil za svých zkušeností víc.

08.03.2023 2 z 5

Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka Miloslav Švandrlík

Krásné připomenutí dob už naštěstí minulých. Perfektní jsou vsuvky mezi jednotlivými komiksy, které připomínají dobu vzniku, případné ústupky i malost či závist tehdejších mocných. Vzhledem k tomu, že již jsem pamětník, většinu komiksů pamatuju a jen tiše roním slzu nad rychlostí letu času. Něco pro mě bylo nové - to hltám sice s odstupem, ale neméně nadšeně. Takže díky za tento editorský počin.

06.03.2023 5 z 5

Stříbrný jednorožec Stříbrný jednorožec Ludmila Vaňková

Kutná Hora patří mezi moje oblíbená města, do kterých se rád vracím. Proto jsem sáhl po této knize, jejíž děj je sem zasazen. Autorka perfektně zpracovala postavy, jejich charakter, jednání, motivaci i vzájemné vztahy. Co se týče vzniku chrámu svaté Barbory, dozvěděl jsem se nové informace. Slabší místo vidím v dějové lince a dějovém napětí, které mi přišlo hodně slabé, nestupňující se. Tím román zabředával stále víc do stylu červené knihovny.

05.03.2023 3 z 5

Krásy naší země Krásy naší země Petr Dvořáček

V knize jsem si oživil místa v naší vlasti, které jsem v předchozích letech navštěvoval, vytipoval si několik míst, které bych rád navštívil. Pro člověka, který naši vlast procestoval, není tematické řazení míst až tak velkým problémem. Problémem je, že musí spolupracovat s počítačem, či nejméně s mapou a hledat, kdeže se ta krása nachází. Prostě alespoň načrtnutá mapka s vyznačenými místy (v lepším případě očíslovanými) prostě podstatně chybí. Popisky jsou zpracované prakticky bez autorovy invence (podobné popisky určitě vyplivne i google. Vyvažují to autorovy hodně zdařilé fotografie.

02.03.2023 3 z 5

Můj šálek umění Můj šálek umění Katerina Karolik

Tohle se hodně povedlo. Jak by se dal výtvarně zpracovat tvůj oblíbený šálek? Autorka ho představuje ve stylu Vincenta van Gogha (i s uříznutým uchem), Egona Schieleho (s výrazem obličeje), Františka Kupky (pěkně v pohybu), Kazimira Maleviče (pamatujete černý čtverec na bílém pozadí?),Vasilije Kandinského (samý rytmus), Pieta Mondriana (vzpomínáte na pravoúhlé linie a využití tří základních barev?), Pabla Picassa (s až děsivým výrazem), Edwarda Hoppera (s lidmi pijícími svůj šálek kávy v jinak prázdné kavárně). A nechybí ani Jajoi Kusama se svými puntíky (tady si šálek musíme objevit posunutím podložky). Prostě skvělé představení moderního umění pro školní děti.

02.03.2023 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Autor je velmi dobrý vypravěč, umí poutavě sesumírovat své myšlenky i názory. Asi víc mě upoutala první část věnovaná Nepálu. Osobně by mně bylo nejspíš líto, kdybych se s nemalými náklady vypravil do Číny a poznal tady hlavně silnice a tunely. Také jsem obdivoval autorovu zaseklost s jakou se ubytovával a stravoval u místních. Chápu, že se snažil poznat jejich život v syrové podobě, ale pak by snad stálo za to naučit se alespoň základy jejich jazyka. To, že za ním mockrát vyrazili policisté či běžní obyvatelé. zda nepotřebuje pomoct, svědčí o tom, v jakém oblečení se pohyboval. A i jeho zážitek z letadla při zpáteční cestě, kdy vedle nechtěl nikdo sedět, vše dokresluje.

01.03.2023 4 z 5

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Komplikovaný, ale bezvadně propracovaný příběh mě zaujal hned od počátku. Hodně se mi líbilo, jak autor kličkuje a mé odhady týkající se děje zase nevycházejí. Do toho zajímavé prostředí, prokreslené postavy i jejich vztahy v Armádě spásy. Tak zase pěkný čtenářský zážitek u řemeslně perfektně propracované knihy.

27.02.2023 5 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Hodně mysteriózní a psychologická kniha, se dvěma dějovými linkami, které se navzájem protnou. Autor disponuje výborným jazykovým umem, dokáže psát hodně poutavě. I když tu sem tam byla hluchá místa, celkově mě kniha zaujala a líbila se mi, až na trochu za vlasy přitažený konec. Hodně kladně hodnotím parádní charakteristiku lidového politika. Jak moc se hodí i do našich luhů a hájů...

17.02.2023 4 z 5

Slon pro Karla Velikého Slon pro Karla Velikého Dirk Husemann

Historické reálie autor v knize zpracoval poměrně dobře, tehdejší život lidí z různých koutů Evropy je tu sice na pokraji zájmu, ale přesto je tu obsažen. Dějová linka je jednoduchá, ozvláštněná dalšími linkami, které se v závěru protnou. Hodně mi to připomínalo počítačovou hru, hlavně přepálený závěr plný akce a krve. Některé postavy, které autor do děje přivedl, příliš nevyužil, připomínaly tak suché větvičky na kmeni (například panovníkova dcera).

15.02.2023 3 z 5

Deník uprchlice Deník uprchlice Oksana z Ukrajiny (p)

Kniha autorčiným subjektivním pohledem vypoví o válce víc, než novináři a reportéři. To proto, že se dotkne přímo duše čtenáře a nesjede jen po kůži. Navíc, když to není deník v pravém slova smyslu, ale spíš reflexe pocitů a zážitků. Na mysli mi při čtení vytanuly dvě věci - jak se připravit, až sem zase Rus pojede na dovolenou, a že konečně vidím, že sociální sítě opravdu k něčemu jsou. K vydýchání po přečtení jsem si pustil písničky Marien a vybavil si hodně pravdivé vyjádření Andrzeje Dudy: "Jsem připraven na to, že železná opona bude znovu spuštěna, pokud budeme mít za východní hranicí co do činění s agresivním státem, který chce zabíjet své sousedy, zabrat jejich území a odebrat jim svobodu. Ať si Rusko nechá svůj ruský svět pro sebe, jestli se Rusům líbí. Nám se nelíbí."

06.02.2023 4 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Skvělá čtenářská jízda. Napínavě šponovaný děj má několik zvratů, takže jsem byl po celou dobu držen v napětí. Tak aspoň ten konec přinesl kýžený oddech. Napínavému ději napomáhá použitá forma vyprávění v první osobě jakoby s lehkostí mezi obědem a dezertem. Do toho parádní charakteristiky hlavních postav a děj jako roztříštěné zrcátko, které postupně skládáme dohromady. Pro mě super čtenářský zážitek.

04.02.2023 5 z 5

Expedice Z101: Cestou Hanzelky a Zikmunda (Africká etapa) Expedice Z101: Cestou Hanzelky a Zikmunda (Africká etapa) Tomáš Vaňourek

Autor v knize zveřejnil formou deníku své zážitky z jízdy po Africe po stopách H+Z. Porovnání knižních zpracování obou expedic nevychází dle mého příliš ve prospěch tohoto cestovatele. Píše značně rozvláčně, mnohé momenty se opakují na můj vkus až příliš často. Myslím, že zhuštěnější forma by knize prospěla. Také výběr fotografií by mohl být pečlivější. Porovnání časů expedic z pohledu čtenáře je dost tristní. V této knize cestovatel perfektně vystihl, jak se v průběhu let celkové cestovatelské možnosti výrazně zhoršily. A vystihující jsou, možná nechtěné, zmínky o pomoci ať už finanční či materiální světových organizací pro Afriku, které situaci na místě spíše zhoršují. Bohužel. Při čtení knihy si rychle uvědomíme, že ta pravé Afrika je něco úplně jiného, než nám předkládají cestovní kanceláře. A za to patří autorovi dík.

02.02.2023 3 z 5

Eska je hezká - Kola z Chebu 1892-2006 Eska je hezká - Kola z Chebu 1892-2006 Jan Králík

Zajímavé počtení plné fotografií, tehdejších katalogů a dalšího grafického materiálu. Moc pěkné je propojení s historickými souvislostmi. Člověk si takhle snadno uvědomí, jak byla doba 19. století a začátku 20. století plná podnikavých lidí. A hodně pečlivě je tu zpracována doba komunistické diktatury. Prostě historie v malém ukáže dějinné souvislosti v plné nahotě.

29.01.2023 5 z 5

Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Autorka je velmi dobrá vypravěčka, takže píše odlehčeně, čtivě a vcelku záživně. Kniha je velmi dobře strukturovaná, některá témata jsou nedopovězená, ale nijak to neubírá významu knihy. Oceňuji, že v závěru jsou přidány rozhovory s pamětníky. Ale právě tady vidím problém. Tyto rozhovory mi přišly hodně odbyté, jedná se o lidi, kteří by mohli cílové skupině čtenářů mnohé životní postřehy. Škoda, ale existuje Paměť národa, takže nic není ztraceno. A největší připomínka na závěr: Kde se pořád bere premisa, že učitelé druhého stupně se vyhýbají moderním dějinám a končí dějinami 2. světové války? Je k tomu nějaký relevantní výzkum? Osobně si myslím, že tomu tak není a záleží pouze na osobě toho kterého vyučujícího. Ale tak je to snad u všech školních předmětů, no ne?

22.01.2023 3 z 5

Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

Čtení celé série jsem si užil. Byl jsem docela zvědavý, jak se dají osudy rodiny Heřmanů dále proplést. Myslím, že se to autorovi dost povedlo, byl jsem příjemně překvapen. Cením si historicky poměrně přesně vylíčené situace v českých zemích, charakteru tehdejších obyvatel. Však se hodně podobají těm dnešním. Sem tam mi čtenářský požitek trošku kazily předimenzované milostné scény, i když jejich akcentaci v knize chápu. Celkově se jedná o hodně dobrou knihu, jejíž čtením můžeme získat i nějaké poučení pro současnost.

20.01.2023 4 z 5

Pod Palcem Pod Palcem Jarmila Pospíšilová

Kniha je lepším průměrem této edice. Jednoduše strukturovaný příběh s několika odbočkami, které čtení příjemně zpestří. Hlavní postavy jsou přiměřeně charakterizované, takže se jedná o fajn čtení pro volné chvíle. Autorku si cením jako zkušenou spisovatelku, kterou pro příjemné chvíle odpočinku vyhledávám.

18.01.2023 4 z 5

Krycí jméno Studentka Krycí jméno Studentka Milena Štráfeldová

Velmi povedená kniha, která bezvadně zachycuje atmosféru šedivého husákovského státu. Zaujal mě autorčin výběr hlavních postav i její vzorování mezi skutečnými postavami (Patočka, Hutka...). Popis některých událostí klouzal po povrchu, možná by stálo za to přidat hlubší sondu do charakteru osob. Ale toto vše je jen malý povzdech tehdejšího pamětníka a nijak to neubírá čtivosti. Cílová skupina je spíš mezi mladšími čtenáři, na které, věřím, dokáže citově zapůsobit. A doufejme, že tehdejší doba se již nevrátí.

14.01.2023 5 z 5