IvaKo IvaKo komentáře u knih

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Kniha se mi hodila do výzvy a protože kočky obdivuji, tak jsem četla tyto povídky s potěšením a porozuměním. Jsou napsané s velkou láskou ke kočkám, které dokáží lidem pozitivně ovlivnit život.

22.07.2024 4 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Skvostný návrat HH! Bylo to jako vklouznout do starých oblíbených bot. Originální zápletka ( i když opravdu drastická a nechutná), promyšlené pohrávání si se čtenářem a gradující napětí v závěru, to všechno dělá z této knihy opět velké čtenářské potěšení. Nesbo to prostě umí! Už se těším na další případ.

04.11.2023 5 z 5

Město v oblacích Město v oblacích Anthony Doerr

Moje čtvrté setkání s tímto autorem mě opět okouzlilo. Příběh vyprávěný v různých časových rovinách je strhující, napínavý i dojemný a také varovný. Připomněla jsem si oblíbený Atlas mraků. Oslava knih a lidské touhy po vědění a štěstí. Čtenářská lahůdka.

10.01.2023 5 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Po dlouhých letech jsem se v rámci letošní Výzvy vrátila k mému oblíbenému Remarquovi a znovu mě tento silný příběh zasáhl. Vyprávění o mladých lidech, kteří během 1. světové války ztratili veškeré iluze a smysl života. V poválečné době žijí ze dne na den, těší se ze svého přátelství a pocit marnosti utápějí v alkoholu. A najednou zasáhne láska a s ní se objeví naděje, obětavost, touha žít...

15.03.2022 5 z 5

Z Izrastiny s láskou Z Izrastiny s láskou Jakub Szántó

Tato druhá kniha mého oblíbeného reportéra mě velmi zaujala stejně jako ta první, pomohla mi rozebrat se a uspořádat si informace o vzniku židovského státu a prapříčinách nekonečných a těžko řešitelných konfliktů v této neklidné blízko-východní oblasti. Autor s velkými znalostmi, zkušenostmi, obdivuhodným nasazením a citlivým přístupem k osudům Izraelců i Palestinců zastává sympaticky nestranný postoj. Doporučuji.

04.03.2021 5 z 5

Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Na tohoto autora jsem byla zvědavá a teď už vím, že mezi mé oblíbence patřit nebude. Knihu jsem dočetla jen s velkým přemáháním. Jistě, je v ní celkem trefně popsán úpadek západní společnosti od 50 let minulého století a prázdnota lidského žití obecně, ale většinu textu otravně a odpudivě zabírá explicitní popis sexuálních praktik nebo víceméně nesrozumitelné informace o vědeckém bádání . Zdá se mi, že autorova snaha provokovat převážila nad vším. Ocenila jsem promyšlený konec příběhu. Celkový dojem depresivní.

27.04.2020 2 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Pro Japonsko mám slabost a baví mě, když je příběh vyprávěn v několika časových rovinách. Pokud je navíc ještě vtipný a poutavý, tak jsem naprosto spokojená jako s touto nanejvýše zdařilou prvotinou. Už se těším na další čtenářské potěšení z pera této sympatické autorky.

04.06.2019 4 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Návrat k oblíbenému autorovi mého mládí, kdy mě ale tato kniha nějak minula. Strhující příběh o nezničitelnosti lidské vůle, o neutuchající touze po svobodě a lásce je napsán velmi působivě a moderně, čas se na něm vůbec nepodepsal.

30.09.2024 5 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Z téhle Ládíkovy knihy jsem nadšená, a to se mi moc líbily i všechny předchozí. Vyprávění jako vždycky nechybí humor, ale ani hlubší, někdy i dojemné, momenty k zamyšlení. Celé to putování, různorodá příroda, historické památky, ale hlavně setkávání s lidmi z celého světa, to všechno vyznívá tam lákavě, že pod vlivem této knihy poutníků do Santiaga nebo i jinam určitě přibyde. Krásný čtenářský zážitek opět umocňují nádherné ilustrace studia Tomski a Polanski.

08.04.2024 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Chytře vymyšlený a skvěle napsaný příběh o pokusu změnit dějiny. Nehledě na rozsah knihy, je to napínavé, místy vtipné i dojemné čtení. Pobavilo mě propojení s městečkem Derry z knihy "TO." Asi vezmu Kinga na milost, protože horory nevyhledávám, ale tentokrát to opravdu byl čtenářský zážitek

02.04.2023 5 z 5

Noční brána Noční brána Peter May

Peter May je můj oblíbenec, takže další příběh Enza mě vyloženě potěšil. Zápletka vyprávěná ve dvou časových rovinách je zajímavá i napínavá, osobní život Enza se také posunul. Naprostá spokojenost.

30.08.2022 5 z 5

Má cesta za štěstím Má cesta za štěstím Karel Gott

Rozsáhlá autobiografie zpěváka, který provázel naše životy je napsaná upřímně, místy s vtipným nadhledem, jindy s hlubším zamyšlením. Při čtení jsem úplně slyšela hlas KG, jeho charakteristickou dikci. Rozhodně zajímavé nahlédnutí do jeho života, jeho zrání jako zpěváka i člověka. Na konci mi bylo znovu smutno z jeho odchodu.

14.07.2022 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Líbily se mi všechny předchozí Ládíkovy knihy, takže jsem se zvědavostí sáhla i po této. Tentokrát jde o opravdový cestopis, kterému nechybí objevování neznámých zajímavostí a míst naší nádherné země, ale ani vážnější zamyšlení nad historickými událostmi. To vše vyprávěno jako vždycky vtipně a svižně. Kniha mě bavila, přestože některá místa znám z vlastního cestování a část historek z Ládíkovy pražské přednášky, která také byla skvělá.

21.01.2022 5 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Markus Zusak patří k mým oblíbencům, takže jsem ráda sáhla po této knize, která se mi navíc hodila do letošní Výzvy. Příběh s originální zápletkou je poutavý, lidský a k zamyšlení. Každý může svým přičiněním v životě dosáhnout víc, než na co zdánlivě má schopnosti.

01.04.2021 4 z 5

Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Velice působivě a chytře napsaný psychologický román. Chvilku jsem si musela zvykat na archaický jazyk, ale pak jsem si naopak každé již dávno nepoužívané slovíčko užívala. Panoptikum postav, nekonečně ponurá atmosféra a naprostá beznadějnost tohoto temného příběhu dělá z této knihy čtenářský zážitek, pro mě ale až moc depresivní.

29.02.2020 4 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Poutavý sci-fi příběh vyprávěný bohatým jazykem a rozmanitými styly - prostě mistrovské dílo klasika. Varování před lidskou hamižností, lhostejností a pokrytectvím má, bohužel, přesah až do dneška, protože člověk je v podstatě pořád stejný.

31.10.2019 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Moje první setkání s touto autorkou. Ke knize jsem přistupovala s určitou skepsí vyvolanou tou její obrovskou popularitou, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Moc se mi líbil věcný, až strohý styl vyprávění, který umocňuje působivost sdělení. Na podobné téma jsem už leccos četla a viděla, takže úplně omráčená jsem nebyla, ale postavy příběhu, vylíčené s pozoruhodnou věrohodností, a jejich tíživé osudy mě zaujaly. Hlavně mě překvapilo a potěšilo, že i tato "těžká" tématika si získala takovou oblibu.

11.06.2019 4 z 5

Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Kniha se mi hodila do letošní výzvy a nelituji. Čtivé příběhy s detektivní zápletkou jsou poutavé a zábavné, aniž by se nějak hluboce nořily do historických souvislostí. Asi v budoucnu v této sérii budu pokračovat.

22.06.2023 4 z 5

Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Po této knize jsem sáhla kvůli Bretani, kterou mám moc ráda. Potěšilo mě proto, že autor kromě kriminální zápletky působivě píše o bretaňské přírodě, ale hlavně o charakteru místních obyvatel a jejich zvycích. Samotný děj se odvíjí v poklidném tempu a komisař Dupin je takový normální chlapík - ani alkoholik, ani superman. Těším se na další díly série.

29.05.2023 4 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Peter May je můj oblíbenec, takže i tentokrát jsem četla s nadšením. Tento poslední díl "francouzské" řady se opravdu povedl, jen mi je líto, že tím skončily příběhy se sympatickým Enzem McLoedem.

03.12.2021 5 z 5