Jancas.s Jancas.s komentáře u knih

Co tě nezabije Co tě nezabije Aňa Geislerová (p)

Velmi citlivě napsáno, příjemně čtivé a jediné co mě mrzelo bylo, že kniha není delší. Poslední povídka se mi dostala pod kůži více než ostatní, a dojala.

08.11.2024 5 z 5

SexyMamas: Matky matkám SexyMamas: Matky matkám kolektiv autorů

Abych nezačala úplně negativně, záměr to byl asi dobrý. Tím to končí. Zrovna jsem knížku dočetla a nemám ponětí, co mi suma sumárum dala. ...Odborné témata letem světem a subjektivní výpovědi mně vůbec nezajímaly:/ co si Alice myslí o Petře a kolik chce ta další (už nevím jméno) dětí a jestli kluka, holku, či mončičáka....to mě nebavilo číst.
Co mě ale zarazilo bylo doporučení mátového čaje (!) na podporu laktace, přičemž ji tento čaj naopak zastavuje, tak bacha:( A v kapitole nosítka a šátky nějaká nosící krosna na fotce, která nemá s ergonomickým nošením NIC společného.
Radši bych se držela blogu, protože cílovka této knížky je v mých očích mladá holka, která čeká první dítě a trochu jí chybí kritické myšlení a selský rozum.
Jo a nezapomeňte si umýt vlasy holky.

01.11.2024 1 z 5

Ďáblovy dveře Ďáblovy dveře Lee Mountford

(SPOILER) Celou dobu byla kniha příjemně napínavá, ale očekávané finále byl jeden velký úlet:D jednak z toho rodinka vyklouzla nějak rychle a snadno, a taky - mít barák plný končetin x lidí a završit to konstatováním, že policie jim nemohla nic dokázat, tak je museli propustit - to asi nemělo padnout raději. To měli raději hodit na velkého šéfa. Závěr zklamání.

06.10.2024 2 z 5

Začínáme s příkrmy Začínáme s příkrmy Petra Kuřátková

Perfektní knížka! Moc mi pomohla při zavádění příkrmů, byla jsem už nastavená na styl "první měsíc zelenina"..."alergeny až po prvním roce"...jak jsem slyšela ze všech stran. Ale díky přečtení má moje dítě pestrou stravu už od začátku. Taky mi to pomohlo trošku racionalizovat vaření doma, zapadla jsem do jakési rutiny a kniha celkově + recepty na konci mě vnitřně nakoply více přemýšlet nad skladbou rodinného stravování. Super!

19.09.2024 5 z 5

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Jako takto, člověk nemá ve vrcholné politiky úplně důvěru, ale když to vidí rozepsané do detailů černé na bílém, to je fialový hnus.
Škoda, že je p. Šlachta a pár jemu podobných v naprosté menšině.
Ale za "zpověď" díky

15.07.2024 5 z 5

Devatenáct dopisů Devatenáct dopisů Jodi Perry

Kdosi, kdo mě zná, mi tuto knížku doporučil s tím, že to není typicky červená knihovna. Musel to být kanadský žert, páč je to velmi velmi slaďoučké a na mě i dost mimo realitu ;)

19.06.2024 1 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Výborně zpracované téma, klobouk dolů před autorkou....opět excelentní kniha, děkuji !

26.03.2024 5 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Příběh mě úplně nevtáhl (jelikož jsem chvílemi myšlenkama lílala jinde, což se mi u dobré knížky nestává), ale přesto jsem byla čím dál víc zvědavá na odhalení toho sadisty...a nad motivem mi nakonec zůstal rozum stát, na můj vkus slušná slátanina.
Připomnělo mi to divadelní hru z filmu Jára Cimrman ležící spící :D

31.12.2023 2 z 5

Opravdové zločiny Opravdové zločiny Lucie Bechynková

Mně se knížka nečetla moc dobře. True crime mě baví, ale jelikož byly příběhy sypány z rukávu v basic verzi, vůbec mě to nevtáhlo. Nehledě na to, že se některé příběhy tím pádem hemžily jmény, a unikaly mi souvislosti, musela jsem se v textu vracet..nebo byla fakta nešťastně podána, např. "první zbraň dostala už v roce XY"..A hledej čtenáři v textu, v jakém roce se osoba narodila. Plus mi nesedí některé detaily u případů, které znám blíže díky shlédnutým dokumentům, ale bohužel neznám zdroje autorky, takže nemůžu nepřesnosti porovnat.
Škoda, je to můj žánr.

19.11.2023 2 z 5

Stíny Halloweenu Stíny Halloweenu * antologie

Přichází mé oblíbené období roku a chtěla jsem si jej zpříjemnit dobrou knížkou, Stíny halloweenu zaujaly už obálkou, takže jasná volba.
Je to kniha povídek - každý spisovatel má tedy jiný styl psaní a uchopení tématu. Bohužel, nemůžu hodnotit kladně, jelikož mě bavily tak 3 povídky. Zbytek byl na mě příliš....pohádkový? Takové spíše young adult čtení, takže si musím spravit chuť něčím jiným :)

31.10.2023 2 z 5

Agnes a ostrov Stínů Agnes a ostrov Stínů Veronika Hájek Hurdová

Stejně jako u první knihy Agnes a zakázána hora, i u této jsem měla pocit, jak zázračný balzám na duši to je. Moudrá kniha. Kéž bych se dočkala světa, ve kterém takto přemýšlí mocní.

10.09.2023 5 z 5

Nasraná máma - Nekorektní průvodce těhotenstvím od početí k porodu Nasraná máma - Nekorektní průvodce těhotenstvím od početí k porodu Tereza Maroušková

Přečetla jsem toho času v 15. týdnu mého prvního "plodu" a za mě super! Fakt jsem se pobavila, hlavně v plno situacích joo ztotožnila (musela jsem pár pasáží přečíst mužovi, páč mě podezřívá z toho, že na těhotenství svádím lautr všechno)... Už jsem se potřebovala odreagovat od všech těch seriózních rad zkušených matek a odborných knih:) A ten konec byl moc hezký hele. J.

10.09.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

(SPOILER) Velmi silná knížka. Žijeme v době, která je tolerantnější než kdy dříve a boří sociální konstrukty, které přežily staletí...ALE pedofilie je pořád tabu a v zásadě velmi tenký led, proto jsem ráda, že autorka právě toto téma otevřela. Je to v zásadě smutný život odsouzený k lásce, která nebude (a nesmí) být opětována.

02.07.2023 5 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Příběh o dvou chlapcích - kamarádech, jejichž přátelství ovlivní nešťastná událost.
Rozděleni velkou louží jsou formováni místem, kde žijí a dospívají.
A nakonec se potkají přímo v epicentru pekla, v době, která z nich udělá ty největší nepřátele.

Úžasná kniha založena na historických faktech, které jsou pevně spjaty se životy hlavních postav. Situace jsou popsány tak detailně, že je vidíte živě před očima. Naprosto skvělé dílo.

05.04.2023 5 z 5

Propast Propast Jozef Karika

"Labyrint nemá začátek ani konec, nereálno se zakusuje do vlastního ocasu a plodí něco reálného. Bludné údolí se touží rozpínat, pohltit do svých záhybů co nejvíc lidí, co nejvíc myslí. Pokud jsi doposlouchal až sem, i tebe už chytilo, i ty už bloudíš a mnohé z toho, co považuješ za reálné, jsou jen divné obrazy před tvýma očima. Dříve nebo později zjistíš, že ti zbývá jediné.."

Příběh mě opět dokonale vtáhl a odmítl pustit. I když zde spařuju určité podobenství s jinými knihami, tak to byl skvělý zážitek.

02.03.2023 4 z 5

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

(SPOILER) Po knize jsem sáhla z důvodu slibného hodnocení na databázi a lákavému názvu, ale podle mého názoru se jedná o podprůměrné čtení. Příběh je takový kostrbatý s pár wtf momenty (porod na wc), dialogy nepřirozené, žádná z postav nebyla vykreslena tak dobře, abych s ní sympatizovala. Že vše dobře nakonec dopadne bylo jasné a v zásadě jsem se těšila, až dočtu a spravím si chuť něčím kvalitnějším. 1*

21.02.2023 1 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Tuto autorku mám moc ráda. Ve svých knihách ve mně skrze postavy umí vyvolat smutek, který se těžko dá popsat, ale cítím jej až fyzicky. Možná proto, že tady nejde o nějaké velké lidské tragédie, ale velmi citlivě popsané chvíle, okamžiky utvářející život, které nakonec upletou nešťastné osudy, jeden vedle druhého. V knize Neděle odpoledne je společným jmenovatelem rodina, ve které velmi často vše začíná, nebo se kruh uzavírá. Jak kdy.

13.02.2023 5 z 5

Smršť Smršť Jozef Karika

Karikovy knihy mám moc ráda a tato mě opět nezklamala. Vše začalo záhadnou nahrávkou autokamery, děj nabíral na intenzitě a měl skvělý spád. Ale co byla pro mě opravdová smršť, to byl samotný závěr, který mě vytrhl z vlastní reality a vzal mě na filosofickou krasojízdu relativismem. To bylo skvělý.

07.02.2023 5 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Skvělý námět s velkým potenciálem, ale mohl být rozpracován víc. Škoda, 3*.

19.01.2023 3 z 5

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Jednoznačně plný počet! Kriminalistika mě vždy zajímala a skrze tento rozhovor jsem se dozvěděla plno zajímavých informací a přečetla si příběhy z praxe. Chválím i položené otázky.
A v neposlední řadě nemůžu opomenout ani to, že mi Josef Mareš připadá skrze své odpovědi a vyjadřování jako dobrý chlap.

19.01.2023 5 z 5