Jazzminator Jazzminator komentáře u knih

Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Samotný text trvá přečíst tak 10 minut, je však nutno podotknout, že kniha si rozhodně zaslouží mnohem více - ať už je to proto, aby čtenář meditoval nad posláním, které chce kniha předat, nebo jednoduše k tomu, aby se pokochal krásnými ilustracemi.
Nečekejte nic převratného, ale spíše takové milé čtení k zamyšlení (ideální např. k šálku čaje ;-) ).

02.09.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Nakonec budu patřit do té skupiny lidí, kterým se kniha líbila, a musím říci, že jsem si ji užila i přesto, že (ano, přiznávám) to byl občas trochu mišmaš. Chvílemi působila, jako kdyby autorka vzala několik nápadů z různých fantasy knih a ty k sobě poslepovala. Také mě trochu zklamalo, že Violet je klasická profláklá fantasy hlavní hrdinka, krásná a navíc neskutečně chytrá, ale křehká a slabá (ale vlastně v závěru téměř nepřemožitelná) a ještě k tomu, aby toho klišé nebylo málo, je také naprosto jedinečná a propojí se s tím vůbec nejsilnějším drakem (resp. dokonce s dvěma draky). Proto jednu hvězdičku strhávám. To však nemění fakt, že příběh byl napsán velmi zdařile a čtivě, ale naprosto rozumím, že nesedne každému.

03.06.2024 4 z 5

Nebe Nebe Mieko Kawakami

"Teď žijeme, ale bez ohledu na to dříve nebo později všichni zemřeme, takže by se vlastně dalo říct, že být naživu znamená čekat na smrt, ne?"

Žádné nebe při čtení tohoto příběhu rozhodně nečekejte.

Tato kniha byla co se týká stylu psaní takový literární chameleon, protože na jednu stranu byla napsaná přímočaře, především když explicitně zachycovala průběh brutální šikany, které se spolužáci dopouštěli na čtrnáctiletém chlapci s přezdívkou Šilhavec. Jindy byla plná filozofických úvah postav, zamyšlejících se nad faktem, proč se staly zrovna ony obětí šikany a nebo obecně proč je u některých jedinců "dáno" být jejím terčem. Mapuje psychologii šikanovaných postav, které zaujaly rozdílné postoje k šikaně. Bavilo mě sledovat vývoj hlavní postavy Šilhavce, který byl uvěřitelný včetně jeho myšlenkových pochodů a jeho projevu, narozdíl od některých jiných postav, které se chovaly a smýšlely nepřiměřeně jejich věku, což mě u knih velmi často odrazuje. V tomto ohledu na mě kniha stejně jako na některé ostatní čtenáře také působila nedomyšleně.

06.10.2023 3 z 5

Tomie Tomie Džundži Itó

(SPOILER) Je to manga rozhodně uhrančivá, krvavá a brutální, a v některých částech až děsivě skvělá, avšak s přibývajícími přečtenými stranami začala být lehce repetitivní. Dle mého názoru by jí neuškodilo, kdyby byla tak o čtvrtinu kratší, protože některé kapitoly jakoby se "vykrádaly navzájem" a už to pak prostě nebylo ono. Přivítala bych osobně např. více kapitol zaměřených na to, jak se přemnožené Tomie navzájem snaží zlikvidovat (což se objevilo v podstatě jen na malou chvíli na konci knihy) než to, jak po ní/nich muži neustále prahnou.

27.09.2024 3 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Extrémně depresivní kniha, která je očividně postavená na tom, aby hrála čtenáři na city. Už jsem ve čtení nebyla schopná dál pokračovat a přečetla jsem si na internetu, jak skončí, a jsem opravdu ráda, že jsem knihu odložila ...

24.06.2024

Barva nachu Barva nachu Alice Walker

(SPOILER) Tato kniha poskytuje širokou škálu témat jako je rasismus, otroctví, ale i sexualita, rodina či mateřství, které zahrnuje do příběhu tak nějak přirozeně, nenásilně. Styl psaní autorky v Celiiných dopisech přidával příběhu na autenticitě. Stejně jako mnoho dalších čtenářů mne bavila zejména první část knihy, která se četla naprosto sama a měla spád, kdežto druhá polovina s dopisy mezi sestrami mě tolik nezaujala. Konec byl navíc na můj vkus až moc, řekla bych, zalitý sluncem? Nějak jsem nemohla uvěřit tomu, že se všechny postavy změnily k lepšímu, navzájem se usmířily a opravdu nakonec setkaly.

06.06.2024 4 z 5

Malý dům Malý dům Kjóko Nakadžima

Malý dům pro mě představoval takové odpočinkové, milé čtení, avšak dosti nostalgické a občas také trpké. I když je kniha kratší, upřímně mi přišla trošku zdlouhavá především těmi svými popisy, co všechno a jak služebná musela udělat (obecně se v knize vlastně nic moc "akčního" nedělo). Každopádně musím říct, že mě bavilo sledovat vykreslení tehdejšího Japonska třicátých a čtyřicátých let, jeho společnosti a jejího smyšlení. To vše bylo podáno očima služebné Taki, což mimo jiné líčila také na pozadí dění v rodině, v níž sloužila. Mile mě překvapilo prolínání rovin ,,Taki v současnosti", ,,Taki služebné" a nakonec vyprávění jejího prasynovce, který celý příběh uzavírá za ni.

11.01.2024 3 z 5

Dívka ze země Venku 1 Dívka ze země Venku 1 Nagabe

Zajímavý nápad, jsem zvědavá, jak bude v dalších dílech rozveden. Manga byla ale kraťoučká a příběhu nebyl tedy moc "dán prostor", a tak ani za mě prozatím není moc co hodnotit.

12.11.2023 3 z 5

Písař Bartleby Písař Bartleby Herman Melville

Příběh kratšího rozsahu, ze začátku takový odlehčený, občas jsem se u něj dokonce i zasmála. Tato novela měla však (alespoň pro mne) nečekaný zvrat - svou temnou stránku, která se postupně dostávala na povrch, a kniha tedy i skončila poměrně depresivně. Celkově vzato to byla četba zábavná, svižná, ale i k zamyšlení.

03.06.2024

Legend of Sleepy Hollow / Legenda o Ospalé díře (dvojjazyčná kniha) Legend of Sleepy Hollow / Legenda o Ospalé díře (dvojjazyčná kniha) Washington Irving

Legendu o Ospalé díře jsem poslouchala ve formě audioknihy, namluvené Zbyškem Horákem. Rozhodně doporučuji si nejdříve přečíst/poslechnout knihu ještě předtím, než se obrátíte k filmovému zpracování, abyste se vyhnuli zklamání z toho, že příběh je odlišný a alespoň pro mne tím pádem méně atraktivní. Některé postavy jsou úplně jiné a také se jinak chovají. Celkově vzato lze ve filmové adaptaci Tima Burtona vypozorovat značnou inspiraci samotným jádrem tohoto příběhu, jeho "obal" se však liší. Pokud pominu toto famózní zpracování s ještě famóznějším hercem Johnym Deppem v čele a vezmu v potaz to, že dílo je z počátku 19. století, určitě má tato povídka něco do sebe, sama o sobě je zábavná a poměrně čtivá, ačkoliv je krátká, a hodí se na četbu v tomto halloweenském období. Jen jsem čekala nějaké zajímavější rozuzlení.

26.10.2023 3 z 5