Jennkie komentáře u knih
Kniha je brilantní, i když z mého pohledu se spíše než o beletrii jedná o něco na hranici mezi teoretickou fyzikou a filozofií. Reálného děje tam neni zdaleka tolik jako teorií o něm.
Opět jsem knihu zhltla za 1 den, ale děj byl místy tak propletený, že jsem ztrácela nit.
Hra o trůny je velkolepý román. Místy je děj dosti nevyzpytatelný, stejně jako zájmy mocných mužů a žen. Moc se mi líbí styl psaní, jazyk i dialogy. Hlavně dialogy nenásilně, ale pravidelně prokládané realistickými detaily, jako třeba "ukousl si sousto", "olízl si prsty", "pohnul se a na stěně se odrazil lesk jeho zbroje" apod. I když na první pohled to vydadá lacině, celkové zpracování a dojem je velmi dobrý, protože scéna nevypadá staticky a dokládá, že postavy mají život i mezi dialogy. Používají to i jiní autoři, ale tady tomu věřím více a dobře to tam sedí. Mnohdy jsou na mě ty intriky hodně komplikované - obzvlášť, když člověk neví, komu věřit. Výsledkem je ale velmi dobře postavená komplexní mozaika.
Na můj vkus jeden ze slabších dílů. Tématicky mě asi úplně nezaujal, ale i tak je to pořád typický Pratchett a zasmála jsem se.
Ještě že jsem se dokopala sérii dočíst. Vyvrcholení děje bylo velkolepé. Autor má sice ve zvyku v každé knize ze sebe udělat nesmrtelného, ale tady je to docela nasnadě a kniha se velmi dobře četla. Vše už se začalo vyjasňovat a nevypadá to už tak beznadějně.
Tady už jsem se začala trochu nudit po neustálých bojích a začala jsem více přeskakovat. Děj se stále zaplétá a někdy to vypadá, že to nikdy nebude mít konce. Všechno je nejasné a zmatené.
Po prvním dílu už všechno moc opakuje a některé pasáže s nekonečnými boji jsem začala přeskakovat. Ale zápletka je stále zajímavá a ještě více se zamotala.
Děj knihy se moc zajímavě zapletl, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Hodně se tam bojuje a samozřejmě se nešetří mrtvými, s těmi autor očividně nemá problém v jakékoliv podobě.
Pratchett s Rosretem nezklamali. Autor zde rpzvedl trochu jinou oblast Zeměplochy a je to vážně legrace :-)
Velice zajímavá a samozřejmě vtipná sonda do historie zeměplošských národů a také do rodinného života Sama Elánia.
Místy se mi sice některé Pratchettovy teorie věcí zdály trochu moc překombinované, ale pořád sedí a vypovídají mnoho o povaze naší reálné společnosti. Tento autor by, je i bude nadále v mé knihovně číslo jedna!
Děj je stále zajímavý, ale čím dál tím více mě rozčilují dlouhé a někdy úplně zbytečné popisné pasáže. Autor už se uchyluje k tomu, že poskytuje při každé zmínce na dané téma čtenáři zevrubnou rekapitulaci předchozích knih, což mi (alespoň v tomto rozsahu) přijde zcestné, protože nikdo nezačne číst sérii od poloviny, alespoň ne s takto jasně navazujícím dějem. Takže zákonitě všichni čtenáři této knihy už v hlavních bodech vědí, co se dělo předtím, pokud je někdo nepraštil do hlavy - čímž jsou tyto popisy jen zbytečným pokusem o zaplnění obsahu knihy.
Nejsem si jistá, jestli e více verzí překladů knihy, ale přijde mi, že od tohoto dílu se změnil překladatel, a to k horšímu. Spousta ustálených názvů a jmen lidí, věcí a zemí se změnila, což mi narušilo požitek při čtení knihy, jelikož už jsem na ty názvy byla zvyklá a některé z nich byly opravdu trefné a hezky vymyšlené. Třeba mě vyloženě tahá za oči i uši, když se z matky představené najednou stala prelátka, což mi přijde vzhledem k důležitosti té funkce jako poměrně vulgární výraz, jako by překladatel překlad nedotáhl. Některé slovní obraty a věty jsou dosti neobratné a celkově už mi příběh nepřináší takový požitek.
Je to škoda, příběh má velký potenciál, když se to vezme za správný konec.
Docela zajímavé dokreslení doteď tajemných počátků Hariho Seldona. Nicméně už si ta začínám všímat některých nešvarů, co se děje týká. Třeba mi trochu vadí Hariho pasivní přístup ke všemu, a nejen u Hariho. Veškerá akce je ukryta v množství polemik o tom, jak to bude a jak to má být. Tyhle diskuze sou sice zajímavým duševním cvičením pro čtenáře, protože si provětrá logiku a vědecké základy. Nicméně to dost brzdí děj, takže i velmi akční děje nevyzní akčně, pokud tomu předchází podobné diskuze.
Moc zajímavé čtení, i když mnohdy už se autor trochu opakoval. Obzvláště mi to vadilo, když pořád dokola vysvětloval to samé, jen jiným způsobem. Ale jinak velmi poučná i čtivá kniha :-)
Tato série už trochu ztrácí dech. Dialogy jsou rozvláčnější, neplynou tak lehce a je zde daleko výraznější a někdy i otravnější autorova snaha vše vysvětlovat i třeba několikrát během celé knihy a pořádně dopodrobna. Trochu to vypadalo, že autor už neví, o čem psát.
Nicméně autor zde nastínil zajímavé možnosti vývoje Země a jejích obyvatel během dlouhých tisíciletí v Galaxii... :-)
Velmi zajímavé čtení a rozhodně poučené. Člověk zjistí spousta zajímavých věcí o strategii, je to něco jako detektivka, film by z toho asi moc dobrý nebyl, protože tu není moc skutečné akce. Vše je dílem myšlenek, i když někdy až moc rozvláčných myšlenek
Nejprve jsem se trochu bála, že pro mě bude tento svět poněkud nesrozumitelný, ale po pár stránkách bylo jasné, že i když nerozumím všem těm kosmickým výrazům, je kupodivu jednoduché zorientovat se v ději a oblíbit si ho. Tento příběh není o poměřování sil, ale o politice, docela rafinované politice a tenhle celkový koncept je velmi nápaditý. Také sdílím s autorem zálibu ve vysvětlování nejasných věcí a tady jsem si přišla na své, i když někdy to šlo až do nápadného extrému. Celkově pro mě kniha byla příjemným překvapením a doufám, že si tak užiji i zbytek série :-)
Když odhlédnu od knih, díky kterým se tato autorka stala slavnou, tak je Hostitel velmi dobrá kniha. Ve filmu to tolik nevyzní ale v knize jsou hezky ukázaná dilemata dvou duší v jednom těle a problémy soužití odlišných kultur. Děj se chvílemi docela vlekl, ale jinak se to četlo docela dobře.
Očekávala jsem trochu víc. Nemělo to pořádný spád, hlavně proto, že mě zdržoval ten vymyšlený týnovský jazyk. S ním se to nedalo plynule číst a ani to příběh neozvláštnilo, jak by autor chtěl. A konec byl takový divný...
Taková menší knížka, ale je v ní mnoho inspirativních myšlenek, ze kterých si téměř každý něco vybere :-)
Velmi zajímavá kniha ze života. je tam hezky popsán průběh terapie a srozumitelně podané souvislosti diagnoz, příčiny a následky nemoci, takže to pochopí i psycholog laik, pokud se o problematiku aspoň trochu zajímá. Výběr z deseti povídek je velmi rozmanitý a ukazuje hodně aspektů života, které si člověk ani nemusí uvědomit, dokud není pozdě. Je to kniha osudů i takový návod, protože rozšíří čtenáří obzory, co se týká vnímání ostatních lidí.