Jidu Jidu komentáře u knih

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Tahle malá knížečka vám přinese obrovský příběh. Celou dobu jsem do ní chtěla vběhnout, obejmout Báru, ujistit ji, že ona je normální a dostatečná!
Matka byla na facku. Jedna dcera milovaná Katuška, druhá nenáviděná Baruna. I v tomto oslovení si dala autorka záležet, takže vás to bude psychicky deptat, kdykoli bude mluvit.
Neskutečná ukázka reálného příběhu, kdy bylo vše špatně. Rodina, učitelé. Až na Froda Bára neměla v nikom zastání. To mladou, dospívající dívku srazí na kolena.
Chování otce snad nebudu ani komentovat. Snad jen, že on a ta matka se hledali, až se našli. Jen neměli mít děti. Aspoň by nebylo koho týrat.
Toto je velmi silný příběh. Opravdu mi zasadil ránu do srdce. Autorka neskutečně vykreslila atmosféru a prostředí, ve kterém musela Bára žít. Smekám a pořizuji další její knihy.
Nemám ani jednu jedinou výtku. Smutné a dokonalé dílo. 100% doporučuji.

09.06.2023 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Tak na přečtení této knihy jsem sbírala odvahu docela dlouho! Ale to taková žánrová klasika a já si říkala, že to teda prubnu. A jo, chápu, jak je možné, že má kniha přes 4k hodnocení a procenty je na 90% - je to totiž skvost!

Marka mi bylo strašně líto a docela jsem z toho chytala úzkost. Být v jeho situaci, tak mě asi štrejchne. A jeho mnohdy málem taky. To na knize oceňuji, že to nebylo vše sluníčkové a styl "joo, tak já to dám", ale beznaděj střídala naději, zoufalství humor, prostě tak, jak by to velmi pravděpodobně bylo.

Kniha mi přišla na několika místech i opravdu dojemná. Dovedete di představit, že máte třeba syna někde ve vesmíru a nevíte, jak to dopadne? Nebo respektive spíš víte, že tohle nemusí dopadnout dobře? Uf...

Také jsem se několikrát opravdu zasmála. No, nebudu vám říkat, s čím tam zůstal a co všechno vyváděl, ale pobavilo mě to.

Také rozhodně musím ocenit autorovu znalost chemie a celkově těchto věd. Já, na tohle totální poleno, musela některé pasáže číst opakovaně...a stejně jsem je nechápala , takže promakanost velmi vysoká.

No, co vám budu povídat, tohle je kultovka, kterou podle mě zná absolutně každý a já můžu říct, že stojí za to! Doporučuji na 100%!

12.09.2024 5 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Přiznám se, že jsem si jako dost lidí na první pohled myslela, že jde o fantasy...No, tak to rozhodně ne.

Ukradené dětství, zážitky, které nemá mít žádný dospělý, natož dítě..Já až nemám slov.

O tento stát jsem se zajímala dost povrchně, takže jsem docela koukala, co se tam dělo.

A samozřejmě zde máme náboženské fanatiky, kteří jsou absolutně na palici a člověk by je nejradši odstranil z planety. Tolik zla, co se stalo v historii ve jménu jakékoli víry, protože je nějaký "lidský vyvolený" zmanipuloval, to fakt není normální.

Kromě smutného a strhujícího příběhu je v knize veliké množství zajímavých informací právě o daném státě, kultuře, způsobech apod. To mě moc bavilo, nahlédnout do jejich standardů.

Celkově knihu hodnotím na plný počet. Je napsaná bravurně, autenticky a opravdu vás nenechá klidnými..

05.01.2024 5 z 5

Terror Terror Dan Simmons

Chlad, až praskají zuby, nemoci, kdy postavy krvácí z různých míst na těle, hlad a zoufalství. To vystihuje tuto knihu nejlépe.
Terror je obrovská záležitost, má skoro 650 stran velkého formátu. Písmo je drobné a odstavce dlouhé, takže čekejte, že s knihou nějaký ten den strávíte. Ale stojí to za to.
Ano, jsou tam hluchá místa, kdy se opisují a popisují věci a různé situace, které by mohli být třeba na půl stránky a tady jsou na čtyři, ale to ke knihám tohoto rozsahu prostě patří.
Celkově je kniha dokonale propracovaných dílem. Úplně mě mrazilo v zádech a soucítila jsem s námořníky. Autor odvedl neskutečnou práci a předvedl obrovský talent. Smekám.

19.05.2023 4 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Věřím, že spousta z vás má knihu dávno přečtenou, takže chápete, co jsem u čtení prožívala.

Mladý, chytrý kluk, plný ambicí a odhodláním vše zvládnout i v nelehké době se ocitá v situaci, která ho ani nenapadla. Vydíráním skrz rodinu z něj udělají informátora.

A začíná obrovský boj nejen s krutou dobou, ve které se Rumunsko nacházelo samo o sobě, ale i se sebou. Co dělat? Morální dilema jako blázen a řekněme si to narovinu, kdo z nás by nepomohl rodině a nešel do toho...?

Kniha je psaná jako román, ale je v ní spousta pravdivých historických faktů, takže si myslím, že by si ji měl přečíst každý a hlavně že i většinu bez problému zaujme. Není to žádný strohý informativní popis hrůz.

Všechny postavy mi nějakým stylem přirostly k srdci. Ať už tím, že jsem je měla ráda, nebo opakem. Bravurně a úderně popsány a vykresleny, ostatně jako vše v příběhu.

Konec byl drsný, smutný a hrozně frustrující, zároveň ale plný naděje, hrdosti národa a odhodlání. Plakala jsem, nebudu vám říkat že ne!

Tohle dílo mě neskutečně překvapilo. Mělo absolutně vše, co si od takové knihy představuji a myslím, že je hodně multigenerační, že opravdu každý si ten styl zamiluje v něčem jiném. Do škol a povinné četby!

Tenhle měsíc mě potkalo několik knih, které mají našlápnuto na top roku a tahle mezi ně rozhodně spadá. Přečtěte si to.

17.11.2024 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Pane jo! Co dokáže 180. stránková kniha vyvolat za emoce. Petra je mistr psaného slova, to je mazec.

Ze začátku jsem si říkala, o čem kniha bude, že se vlastně nic neděje. Nešťastný muž se vrátil do rodné vesnice a bojuje se životem, změnou, domem.

Ale pak přišel zvrat. A už to jelo. Co bych dělala já na místě sousedů? Jak bych k němu přistupovala?

A morální dilema jelo až do konce. On je špatný, ale nejsou sousedi ještě horší? Nezhoršují to a nepřibližují ho k zlomu, kdy to něco bouchne? A bude to jeho nebo jejich vina, protože ho k tomu dohnali? Tolik otázek, tolik úvah, to jsem celou knihu zažívala.

Dlouho po dočtení mi kniha rezonovala v hlavě a neustále jsem nad ní přemýšlela. To je u mě známka kvality.

Nevím, jak Petru námět napadl, ale to je taková pecka, že prostě nemám slov. Geniálně zpracované neskutečně těžké téma. A tohle já od knih čekám.

Nemám co vytknout. Jednoznačně nejlepší kniha za leden. Tohle si přečtěte.

15.02.2024 5 z 5

V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Tohle je tak multižánrová kniha! Horor, thriller, detektivka, fantasy, to vše zde najdete.

Barker střídá krátké, úderné kapitoly s dlouhými a podrobnými popisy, takže nikdy není nuda. Když už cítíte, že další kapitola podrobností by byla moc, tak tam hodí právě nějakou krátkou bombu, která vás udrží perfektně ve střehu.
Zaručuji vám, že vůbec nebudete vědět, kdo za vším stojí. Při čtení jsem měla pocit, že s vývojem příběhu mám neustále větší a větší množství otázek. Už jsem si říkala, že přeci tohle nepůjde nijak rozuzlovat!

No, šlo! Autor má geniální mozek, to nejde říct jinak. Opravdu všem doporučuji k přečtení, i když je kniha obr. Jak rozsahem, tak formátem, ale nebojte se toho.

Postavy vám přirostou k srdci, budete mít pocit, že v příběhu jste, jak je vše úžasně popsáno a představeno...No já bych vám tady mohla vyprávět do aleluja, tak moc mě to bavilo.

Každopádně nebudu zdržovat a jen vám povím - tohle je must have kniha.

05.01.2024 5 z 5

Frankie Frankie Jochen Gutsch

Tak tahle knížečka je opravdu skvost. Bohužel ji nikde moc nevidím, ale nebojím se přirovnání k Malému princi. Každý si tam v každém věku najde to své. Samozřejmě jsou tam obrovské rozdíly, tohle je více humorné atd a méně filozofické, ale prostě jsem si na něj při čtení vzpomněla.

Příběh je opravdu zajímavý a nápad na takovou hlavní postavu velmi originální. Vypravěčem je totiž sám Frankie, úžasný pouliční kocour.

Takže se dozvídáte něco o těžkostech kočičího života, o kočičích láskách a zkrátka běžných záležitostech života těchto úchvatných tvorů. Autoři to opravdu podali tak bravurně, že jsem mu baštila každé slovo.

Neskutečně zajímavé je to, jak dokáže Frankie říct nějakou totální hovadinu v jedné větě a absolutně skvostnou hlubokou myšlenku v té druhé. A není to na sílu! Totéž vulgarismy - jsou zde, ale ani jednou jsem si neřekla, že by mi to vadilo a že to je moc, jak to často u těchto výrazů v knihách mám.

Gold, naše druhá hlavní postava, mi taky přirostl k srdci. Doufala jsem, že svůj smysl života zase najde a na konci mi až slza ukápla, nebudu říkat že ne.

Zkrátka a dobře, tohle doporučuji na 100%. Malá knížka, velký příběh. Miluju!!

Tři Sekery Tři Sekery Kateřina Surmanová

Že Kateřina umí psát jako málokdo, to vím dávno. Její Šepot mě dostal do kolen a vím, že od té doby budu milovat od autorky absolutně vše. Ale toto, přátelé?! To bylo jako co?!

Autorka v předchozích knihách píše hodně mysteriózně, troufám si říct až hororově, hodně popisně a obrazně. To vše je zde také, ale ještě navíc dostaneme pěkně krvavou řež.

Jakoby, já jsem milovnice extra drsných detektivek, takže jsem totálně nadšená a čumím, co vše dokáže autorka napsat. Dokonalé popsání postav, prostředí a i případu, který se opravdu stal, to je skvost.

Písmo je drobné, kapitoly delší, formát velký, ale i tak jsem knihu slupla za cca 3 dny a fakt to nešlo jinak!

Mi-lu-ju jak si autorka umí pohrát s češtinou, s popisy, kdy vidíte každý lístek, cítíte letní vzduch a pak vám do toho hodí krvavou scénu!

No, jediné, co musím vytknout, tak je nová fobie z kukuřičného pole. Já měla ta bludiště ráda! Achjo.

No co vám budu povídat, Kateřina je úžasná autorka a přečtu si od ní cokoli a vím, že to bude top. Doporučuji!!

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Další jednohubka z pera této autorky si mě získala daleko víc jak Odbočka v lesích. Postavy jsou hezky popsané, mají nějaký vývoj a Monika mi opravdu přirostla k srdci a hodně jsem s ní soucítila.

Samotný příběh mi přišel daleko víc strašidelný a víc nervy drásající, ač se zde jedná o thriller. Vím, jaký je v tom rozdíl, ale fakt mi osobně z této situace běhal mráz po zádech.

Autorka celou dobu, a to opravdu až do konce, udržuje napětí a nic moc úplně nerozplete, takže si každý čtenář může domyslet, jak to celé bylo.

Já upřímně nejsem zastánce takových konců, ale věřím, že spousta z vás to naopak bude milovat. Já bych snesla alespoň něco víc dotažené. Takhle můžu jen v rámci žánrového řazení hádat. Za mě by to opravdu chtělo čtenářovi poskytnou takové to pomyslné "něco", aby to nebylo celé na něm.

Myslím, že příběh je ideální číst zrovna teď, když je sychravo, prší a všude je mlha. S nějakým dobrým pitím dostanete krásně mrazivý příběh.

Celkově je knížka rozhodně fajn a doporučuji ji. Kdo má rád nějaké extra hluboké příběhy s velkými zvraty, tak nadšený nebude, ale já to brala jako oddychovou četbu a jsem spokojená, ač to nějaké mouchy mělo.

13.10.2024 3 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Tak už i na mě došlo a já si konečně přečetla svoji první KINGOVKU! No a musím říct, že jsem se asi zamilovala.
Příběh Johna Coffeyho, co se píše skoro jako kafe, vás dostane na lopatky.
Zkrátka King absolutně dokonale vykresluje emoce, zabíhá do nejmenších detailů a opravdu ve vás vyvolá salvu pocitů.
Musím říct, že při otevření knihy jsem si řekla "no potěš." Neskutečně dlouhé odstavce, kapitoly, které končí jen odsazením dvou řádků a pak hned další + úplně bílé stránky. Zkrátka vše, co bytostně nesnáším.
Nojo, jenže pak jsem jsem se začetla.
Jsem velká ostuda, ale neviděla jsem ani film, takže jsem příběh opravdu prožívala, a co budu povídat, na konci i slzička ukápla.
Kniha je veledílo a autor mistr. Takhle bravurně zahrnout víru, rasismus, násilí na lidech a nikoho ve své podstatě neurazit?
Vlastně jsem někdy nevěděla, co cítit a autor mě donutil soucítit s vrahem tím, jak popsal jeho něžnou stránku atd.
Jednu hvězdičku strhávám za opakování scén, někdy to bylo fakt až doslovně, a za místy mi to okecávání trochu překáželo. Já vím, je to King, je to u něj normální, ale mně to vadilo.
Celkově knihu rozhodně doporučuji a jako start s ním jsem si asi nemohla vybrat lépe. Tohle je skvost.

29.09.2023 4 z 5

Dracul Dracul Dacre Stoker

Můj první šok nastal, když kniha dorazila. Je obrovská! Že má 512 stran jsem věděla, ale ten formát?!

Druhý šok nastal, když jsem si pořádně uvědomila, že to je příbuzný původního autora. Neskutečně jsem se bála, že se sveze na slavném jménu, ale příběh bude hrozný.

Třetí šok nastal, když jsem se začetla. Sakra, tohle je DOKONALÁ kniha!!!

První část knihy je vyprávěna malým Bramem a jeho sestrou Matyldou. Dětská dobrodružství, průzkumy, ale i temná nemoc a útrapy.

V dalších částech už jsou i další postavy, zejména sourozenci hlavní postavy, a jsou dospělí. Postupně odkrýváme dávná a temná tajemství, která měla zůstat pohřbena, ale bohužel se dostala ven.

Není to klasická upířina, kde je sexy boy, který se třpytí na sluníčku, nebo je hodný a pije jen zvířecí krev. Je to temný, děsivý a až démonický příběh, který nás zavede do dob před původním Drákulou.

Nemám co vytknout. I přes rozsah zde nebylo žádné hluché místo a já knihu doporučuji na 100%.

19.07.2023 5 z 5

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Tohle byla zatím nejlepší životopisná kniha, jakou jsem četla. Je mi jasné, že ji budou číst převážně absolutní fanoušci Harryho Pottera, ale pokud to máte jako já, že jste tomu ještě nepropadli, nebo to třeba neviděli/nečetli (ano, i tací jsou!), tak se vůbec nebojte, že by se vám kniha nelíbila. Jen to způsobí naléhavou potřebu filmového maratonu - varování!

Musím říct, že jsem si myslela, že se budu ztrácet, že to fakt bude celé jen o HP. Ale omyl. Máme tu představenu Tomovu rodinu, jeho další zájmy, přítelkyni, zkrátka vše podstatné pro pochopení, jaký je Tom, ne pouze Draco. To já moc oceňuji a miluju ten kontrast, který byl v knize představen!

Zkrátka Tom není Draco a Draco není Tom. To by bylo fajn, kdyby si uvědomili i diváci, protože některé situace v knize popsané mě opravdu překvapily.

Životní cesta Toma by se asi nám, obyčejným lidem, mohla zdát sluncem zalitá, ale v knize jsou zmíněny i útrapy spojené se slávou a popularitou. No, každá mince má dvě strany a mně bylo někdy Toma opravdu líto.

Co se týká HP, tak si myslím, že pokud byste to brali s tím, že chcete nějaké obrovské zákulisní info, tak budete docela zklamaní. Je to spíš takové vzdání holdu svým kolegům a sem tam nějaká zajímavost z natáčení. Za mě dostačující, ale věřím, že to někomu může vadit.

Celkově je kniha skvělá, moc mě bavila a rozhodně ji doporučuji. Teď si prosím totéž akorát od Emmy!

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Takže, kde začít! Asi hned v úvodu zmíním, že tohle nebude nic pro hororové nadšence, protože i já, totální posera, zůstala klidná.

Parta přátel se vydá na dovolenou a dalo by se říct, že špatně odbočí. Vidíte v tom Wrong turn? Já taky. Ale to nevadí, ono žádný námět není v dnešní době úplně originální.

Jenže tady tomu předchází dost dlouhý a pro mě nudný úvod, kdy autorka vykresluje jednotlivé postavy, ale na mě to nějak nezapůsobilo a upřímně mi byly úplně volné.

Takže čteme kdo, co, kde s kým apod...a čekáme...a čekáme. Pak se začnou dít nějaké věci a já začala hodně doufat, že teď to autorka nabombí a pojede to ve velkém stylu.

Bohužel se tak nestalo. Vysvětlení toho, co se tam dělo mi připomnělo zase jiný horor, který nebudu zmiňovat, ale je to opravdu hodně podobné.

Bohužel musím říct, že se tady objevovalo i dost nelogických věcí, které mi dost vadili. Logiku v knihách úplně nepotřebuji, ale zase všeho s mírou.

Ale ať jen nebrblám. Příběhu se nedá upřít čtivost a obrovský potenciál. Jen by to chtělo maličko upravit. Chápu, že autorka (dle toho, co bylo v některých úryvkách jednotlivých postav) asi nemusí třeba takový slasher, ale tak to chtělo víc zabrousit na to tajemno, ať se zkrátka čtenář bojí. Je to přeci jen horor.

Nicméně další knihy od autorky se mi líbily podstatně víc a těším se, až vám je v dalších recenzích představím!

01.10.2024 2 z 5

Cujo Cujo Stephen King

(SPOILER) Čím dál víc zjišťuji, že tohohle autora opravdu miluju! Každá jeho kniha má něco do sebe, každá je jiná, ale každá nese jeho jednoznačný rukopis. Zkrátka, tenhle autor opravdu umí.

Neskutečně se mi líbí, jak si na začátku vždy "připravuje půdu" a že i v takto krátké knížce navodí tu správnou atmosféru a nikam nespěchá.

Příběh si pomaličku graduje, nabírá na intenzitě, až to bouchne v dokonalé a mnohdy srdcervoucí drama.

Taky se mi líbí, jak si autor hraje s čtenářovou psychikou. Hlavní "postava" není to žádný démon, kterého nenávidíte od první strany, ale je to obyčejný a hodný pes, který měl smůlu a onemocněl. Takže mi ho vlastně bylo líto, ač se z něj stala krvelačná bestie.

Zároveň jsou v knížce zase krásně popsané různé vztahy, rodinné problémy apod., které mě bavili stejně, jako scény s Cujem. Opravdu autor jde prostě až na kost a nic nevynechá.

Ještě musím zmínit, že autor neděsil jen Cujem, ale bylo zde několik dalších hororových aspektů - SPOILER: Strašidelná skříň.

No co víc dodat, autor prostě umí a fakt jsem si ho oblíbila! Na prvním místě zůstává Zelená míle, ale i tato knížka si zaslouží jasných 5*. Moc doporučuji.

28.08.2024 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Tahle knížka mě zaujala, protože jsem spíš fanoušek prozkoumávání naší krásné země, než cest do zahraničí, takže jsem musela omrknout rady a tipy od zkušeného cestovatele.

Autor nás vytáhne do všech koutů ČR. Do těch známých, ale i do těch odlehlých, krásně autentických, turistikou pomalu nepolíbených. A ty mě lákají nejvíce.

Kromě spousty tipů zde máme vtipné situace, ať už z lodi, nebo z auta, nebo zkrátka ze situací, které cestování často přináší.

Dalším plusem, který je potřeba zmínit, jsou absolutně dokonalé ilustrace, které knize přidávají na autentičnosti. Upřímně se mi to líbilo více, než kdyby zde byly třeba fotografie. To už by byl takový výletní "spoiler". Takhle mě to nalákalo ještě víc a reálný pohled mám stále jako překvapení.

Další věc, která zaslouží zmínku, jsou historické poznatky k zrovna řešené oblasti. Takže i když se třeba v naší historii tolik neorientujete, tak vám autor vše přiblíží a vysvětlí a opět naláká.

Co víc říct, kniha je absolutně úžasná a já si určitě s radostí přečtu autorova další díla.

17.06.2024 5 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

Tak tohle byla skvělá detektivka! Zmizení kamarádky, mrtvola, divné vztahy ve všech směrech, tajemno, tohle já můžu.

Moc jsem si oblíbila detektivy. To byli opravdu sympaťáci a bylo super, že autorka mi je nepředstavila jen jako detektivy, ale také jako obyčejné lidi s rodinou, svými problémy atd. Moc jsem oběma fandila.

Co stojí za zmínku, tak je výběr jmen, které autorka pro postavy zvolila. Minimálně jedno mi zůstala v hlavě Nebudu říkat jaké, protože to když budete číst, tak fakt vyprsknete smíchy.

Samotný případ byl zajímavý, hodně neobvyklý, neodhalila jsem, co a kdo za tím přesně je. Také se mi líbí, že autorka nevymýšlela žádné překombinované bláznoviny a ten vrah byl vlastně dost logický, i když byl příběh originální. Já tyhle reálnější příběhy zkrátka můžu.

Tajemno, které je citelné už z anotace, prostupuje celou knihu. Pořád jsem si říkala, jestli tam teda nějaké nadpřirozeného bude nebo ne. A v jednu chvíli jsem fakt čekala pravého vodníka.

Malá výtka - postav bylo až moc. Těžce se v nich orientovalo a pořád přibývaly další a další. Zvažovala jsem, že si je už vypíšu a to nemám moc v lásce.
Jinak jsem spokojená a moc tuto českou detektivku doporučuji.

22.05.2024 4 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Když jsem viděla rozsah tohohle mistery thrilleru/hororu, tak jsem se maličko lekla. Když mi přišel, tak jsem se lekla podruhé. Safra to je dacan! Ale..

Kniha je prostě dokonalá. Dávkovala jsem si to po 50. stranách denně a úplně si to vychutnávala. Popis krásného prostředí vesnice, hor, lesů. Úplně jsem cítila vůni jehličí a cítila to mrazení, když vstoupíte do hustého a temného lesa.

Postavy totéž. Normálně jsem měla pocit, že je znám celý život. Paradoxně jsem měla nejvíce oblíbenou záporačku Hanku. Popsat kladnou postavu, to si myslím, že není až tak těžké, ale aby vám záporná postava pila krev, to je um. A Kateřina to dokázala dokonale.

Samotný příběh byl přesně takový, jak mám ráda. Nebudil strachy ze spaní, ale při čtení mě (ne)příjemně mrazilo.

Jasný, Petr, hlavní hrdina, je trochu dobrodruh a očividně si libuje v situacích, kde by 99% z nás s jekotem zdrhalo, takže se to někdy může zdát zvláštní, ale zase na druhou stranu - kdyby takový nebyl, nebyla by kniha, protože by to vzdal a šlus.

No já bych vám tady mohla vyprávět do aleluja, ale nebudu to natahovat. Kniha je skvost a kdo máte rádi detailní a komplexní příběhy, tohle je přesně pro vás. MILUJU TO.

04.03.2024 5 z 5

Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Tyjo, kde začít... Opravdu se mi běžně recenze píšou lehce, ale tady je to náročné.

"Rodiče" byli na ránu. Jak vidíte dle anotace, tak jeden lepší, jak druhý. Wavy viděla to, co by správně neměl vidět ani dospělý, natož dítě, a mně ji bylo neskutečně líto a vzbuzovalo to ve mně VZTEK a LÍTOST.

Vztah mezi Wavy a Kellenem ve mně často vzbuzoval RADOST, ale také ROZPORUPLNOST, protože to vážně není žádný svatoušek.

Tetin přístup byl ze začátku pln VDĚKU, ale potom HNĚVU...vidíte těch emocí?!

Samotný konec knihy byl RADOSTNÝ, ale i SMUTNÝ. Všechny emoce máte velkým písmem, abyste viděli, co vše se ve mně pralo na cca 350. stránkách.

Opravdu nemám slov a příběh Wavy řádím k top knihám a doporučuji ji na 100%

25.08.2023 5 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Parádní oddychová detektivka. Děj se odehrává v malé vesničce, kde každý zná každého a nyní každý také každého podezírá, protože jeden z nich je vrah.
Je to opravdu odpočinková detektivka s vtipnými pasážemi, debatami o umění a neustálém bavení o počasí.
Co bych vytkla a za co jednu hvězdičku uberu jsou francouzské nepřeložené výrazy. Něco je jednoduché a dojde vám, co říkají, ale něco ne, a to mi fakt vadilo.
Celkově knihu doporučuji lidem, kteří mají rádi detektivky, ale nemusí moc krvavé a detailní popisy jednotlivých vražd, to tady skoro není.

19.05.2023 4 z 5