Jirinamac komentáře u knih
Co se paní Dvořákově daří, tak vybírat téma, které je zrovna populární, ale její příběhy jsou většinou negativní a jednoduché. Příběh týraného dítěte, negativní život na vesnici a teď doktor a jeho problémový život, ať milostný nebo alkoholový. Jen by mě zajímalo, proč má takový člověk sympatie čtenářů. Příběh jak z televizních seriálů. Dočetla jsem to, ale asi to byla moje poslední autorčina knížka.
Četla jsem obě autorčiny knížky a opět se mi líbila, je v ní napětí a do posledních stránek jsou podezřelí téměř všichni.
Půjčit si z knihovny, prohlédnou obrázky, letmo něco málo přečíst a zase vrátit. Úplně to stačí.
1. Ježková 5*
2. Kocábová odpad
3. Nesvadbová 3,5*
Na pár stránkách je stručně popsáných 13 měsíců, které musela prožít Amani El Nasiv pod tradičním a krutým velením rodinných tradic své syrské rodiny. Vyrůstala s matkou v Itálii a do Sýrie odlétala pod záminkou, že je potřeba opravit v jejím pase pouze chybné písmeno v příjmení a za 5 dní bude zpět. Knížka je rychle přečtená a za pár dní mi splyne s podobnými příběhy.
Čte se to hezky a člověk by jim i přál, ať jsou spolu šťastní, jenže Wavy je dítě, které nevyrůstá tak, jak by mělo dítě vyrůstat. Nevhodné rodinné prostředí, kde jsou s malým bratrem odkázaný jen sami na sebe. Drogy, lhostejnost rodičů a pak někdo, kdo se jí v tom snaží její život ulehčit. Jenže....
Každé léto v ní hledám, co bych zase z cuket vytvořila a vždycky něco dobrého v ní najdu.
Syndrom opomíjení, způsobuje ho poškození pravé hemisféry mozku. Může jít o následky mrtvice, ale i jiná poranění mozku.
Je zajímavé, když nás autorka seznamuje s ne tak známým postižením, ale předchozí její knížky, které jsem četla, tak mě bavily víc, ale i tak doporučuji, protože takové knížky nám poskytnou spoustu informací a nejde o zábavu.
Knížka je čtivá, ale zase nějak silné zážitky ve mně nenechává. Že se takové příběhy stávaly, to je dost známé a bylo už zmíněno ve více knížkách a tady mi přišel konec dost rychlý. Líbí se mi obálka.
Knížky od M.M. mě baví, ale stačí mi, když je mám půjčené z knihovny a nemusím je vlastnit.Umí si užívat život v důchodu, nehnije doma u televize, ale žije. Jen čtení o jejím životě mi přijde občas trošku zdlouhavé vyprávění. Například, když si otevře doma flašku vína, kterou dostala od syna, tak už je mi úplně jedno, že to bylo Rulandské šedé z velkopavlovického vinařství Veverka.
Šikovný kluk, ale spíš to jednou bude taková vzpomínka pro něj, než nějaký přínos pro čtenáře.
Knížku jsem poslouchala v rozhlase a když to člověk poslouchá čtený jako humorné zážitky, tak se to nezdá tak děsivé, ale děsivé to je a člověk si uvědomuje, co znamená svoboda. Díky Nino za informace ze života v KLDR. Snad se také někdy dočkají svobody.
Autor napsal knížku v r.1946 a vydal v r. 1947, kdy jeho vzpomínky byly ještě hodně živé. Nové vydání v r. 1958 bylo přeloženo do mnoha jazyků a stalo se klíčovým literárním svědectvím o koncentračních táborech. Určitě budu chtít přečíst další jeho knížky.
Tak nevím, co si o ději knížky myslet. Na to, že tam bylo nějaké tajemství, tak mi chybělo napětí a spoustu děje je předvídatelné už při čtení a nemusí čtenář čekat na rozuzlení na konci. Děj knížky je dost staromodně popisován, odehrává se v dnešní době, ale se vzpomínkami na minulost před padesáti lety, které tajily všechny ženy
Jako 1. jsem četla až druhý příběh detektivní dvojice, který mě bavil o trošku víc, ale zajímal mě i příběh z jejich soukromého života a myslela jsem si, že tady bude více zmíněn.. Detektivky z českého prostředí mě začínají dost bavit. Vraha jsem odhadla brzy, ale 100% jistota to nebyla.
Nebýt knížky Životice, tak bych se asi k této knížce nedostala. Fiktivní příběh se dobře četl, ale zase až tak mě nechytil. Dneska je takových smyšlených příběhu z válečné doby napsáno hodně. Pro někoho možná bude forma románu přijatelnější, než forma kroniky od K. Lednické. V každém případě je dobré, že se tato událost dostane do vědomí lidí. 3,5*
Další zajímavý životopis sepsaný I.Borskou. Hamzovo jméno jsem znala, ale vůbec jsem netušila, že bylo tolik problémů se zakládáním a provozem plicní léčebny. Sama jsem nemocí prošla, ale už to bylo v jiné době, kdy nebyla velká úmrtnost. V knížce je dobře popsaná doba konce 19. a začátek 20. století i 1. světové války, kdy museli jít do války mladí muži všech profesí.
Na Štěpánova bedra padá spoustu životních starostí, které ho dovedou z dětství k zodpovědnosti dospělých. Život se s ním nemazlil, ale zvládl to a musel se stát díky starostem soběstačný. Moc dobře napsaná knížka.
Málokterou knížku čtu víckrát, ale když jsem v knihovně našla nové vydání této knížky, tak jsem neodolala. Mám ráda životopisy a ten o životě Vlasty Kálalové opravdu stojí za přečtení a paní Borská to uměla sepsat perfektně. Vlasta Kálalová byla tvrdá žena, někdy i ke svému okolí, ale nechybělo jí dobré srdce. Toto nové vydání má i další doslovy od Ilony Borské z porevoluční doby, třeba, že jí kontaktovala Valja Holubová z Curychu, aby jí kdysi poskytla nějaké informace a po revoluci se I.B. z Mitrochinova archivu dozvěděla, že tato žena byla nastrčená špionka KGB
Obě části knížky jsou napsány opravdu poutavě. První část je psána formou rozhovorů, které autor vede se svými židovskými příbuznými a jejich přáteli. Otázky směřuje na život před válkou, za války, ale i po návratu z lágrů. Druhá část je ucelený příběh života pana Weinera, který sepsal v r. 1992. Doporučuji.