Jirinamac Jirinamac komentáře u knih

České pověsti pro malé děti České pověsti pro malé děti Martina Drijverová

Jsou to pro malé děti krásně, vtipně a srozumitelně popsané pověsti. Myslím, že si je budou dobře pamatovat předškoláci i první čtenáři. Určitě upoutají i ilustrace D. Ježkové.

07.05.2021 5 z 5

Deník 1938–1945 Deník 1938–1945 Helga Hošková-Weissová

Díky popularitě deníčků, které si holčičky v té době psaly, se dozvídáme jejich neradostné příběhy. Žádné bezstarostné dětství, ale doba strachu a utrpení, co musely ty děti zažívat a kolik se jich už nikdy nevrátilo domů.

05.05.2021 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Tato knížka mě bavila ještě víc, než předchozí. Příběhy jsou opět zajímavé a k přemýšlení. Fotky mají širší záběry a v mé představě znázorňují právě tu velkou svobodu v přírodě. Pro mne je takové žití hodně vzdálené i když mám přírodu a samotu ráda.

04.05.2021 5 z 5

Můj syn není Rain Man Můj syn není Rain Man John Williams

Příběh je hodně podobný jako v knížce Kluk z kostek. Vztah otce a autistického syna. Rodiče to mají hodně těžké, ale často by jim to mohlo být ulehčeno, kdyby jim vycházelo vstříc okolí. Ani rodiče nebývají připravení na takovou diagnózu a i oni se musí naučit s dítětem spolupracovat.

30.04.2021 5 z 5

Pouto krve Pouto krve Kitty Sewell

Už je to dlouho, co jsem tuto knížku četla, pamatuji si obsah, ale vůbec mě nebavilo jí číst.

30.04.2021 3 z 5

Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Jsem trošku zklamaná. Myslela jsem, že půjde o příběhy čerpané ze skutečných událostí. Ten konec mě přišel úplně nedořešený, ale ono na tom v celku stejně nezáleží, když je to skutečnosti dost vzdálené.

27.04.2021 3 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Nedovedu si představit, že takové osamocené žití zvládne malé dítě. Naštěstí měla kolem sebe i pár lidí, co jí pomohli vysvětlit, jak to funguje v civilizovaném životě. Kya je velice učenlivá a dokáže se sama protlouct životem přírodním stylem. Lidi jí přitahují, ale zároveň se jich bojí a spíš se před nimi ukrývá. Konec mě ani nepřekvapil, byla chytrá. Moc pěkné čtení, ale v životě nepravděpodobné.

22.04.2021 5 z 5

Kalvárie Kalvárie Petra Braunová

Nejdřív mě docela štvalo, že se střídají kapitoly dvou nesouvisejících příběhů, ale nakonec se ty příběhy lehce propojí. Knížku jsem měla z knihovny, ale určitě jí nepotřebuji vlastnit. Autorčiny knížky mám ráda, ale tato mě nezaujala.

12.04.2021 3 z 5

Peklo jménem Rakká Peklo jménem Rakká Sophie Kasiki

Ona myslela, že přivede islámisty zpět k jejich rodině (matce) ve Francii, odkud zfanatizovaně odešli a zatím se chytla do pasti, ze které byl těžký a problémový návrat. Sama chtěla poznat i jiný život. Pár stránek, ale řeknou dost.

10.04.2021 4 z 5

Sonjin deník Sonjin deník Pavla Smetanová

Mám ráda cestovatelské knížky mladých lidí, obzvlášť po revoluci, když se jim otvíral svět poznávání. Trošku mi vadilo, že styl psaní nebyl ani spisovný a ani hovorový, ale pokud to byl původně její deník, tak to asi psala víceméně pro sebe.

06.04.2021 4 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Ta holka má odvahu. Plní si své sny, ale občas přecení své možnosti. Umí rozdávat a přijímat lásku. Přeju jí, aby jí ta odvaha a laskavá povaha vydržela celý život. Moc hezké čtení.

04.04.2021 5 z 5

Hluchavky Hluchavky Luboš Panda (p)

Slyšící si neuvědomuje, jak se žije život v tichu. S každým hendikepem je život těžší a je dobře, že doba pokročila a dokáže se přizpůsobit, aby tito lidé měli méně problémů. Knížka je moc dobře napsaná a příběhy zajímavé.

02.04.2021 5 z 5

Ať žijí padesátnice Ať žijí padesátnice Hana Hřebejková

Rychlovka do MHD. Příběhy žen po padesátce, ale spíš bych změnila název po šedesátce.

31.03.2021 2 z 5

Hlas pro vraha Hlas pro vraha Olina Táborská

Knížku jsem četla na doporučení a jsem za to ráda. Čekala jsem něco detektivního,ale to rozhodně není.

29.03.2021 5 z 5

Moje ulice v Paříži Moje ulice v Paříži Elaine Sciolino

Autorka je dobrá vypravěčka a její příběhy se moc dobře čtou. Knížku jsem četla dost dlouho, protože jsem často při čtení brouzdala i v Google mapách. Nejlepší možnost by byla ta, že si to člověk proběhne osobně. Ale to už určitě neprožiji. Žánr je spíš cestopis a místopis než román.

26.03.2021 5 z 5

Praha Praha Petr Král

Knížku jsem si stáhla z MLP,lákala mě, protože mám ráda knížky o Praze. Je to psané moc básnicky, můj styl to není.

17.03.2021 3 z 5

Šarlatán Šarlatán Josef Klíma

Zajímavé čtení. Kdyby nebyl tak často zmiňovaný film, tak bych asi tuto knížku nikdy nečetla. K léčitelům moc důvěru nemám, ale je fakt, že v dřívější době byli záchrana chudých lidí a dneska jsou to často podvodníci, kteří bohatnou na důvěře lidí. Knížka mě úplně nestrhla. Film jsem zatím neviděla, ale ukázky se mi líbily.

15.03.2021 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Knížka se mi líbila, ale trošku míň, než 1. díl, který mě seznámil s historií kraje, kterou jsem neznala. Ve 2. díle už to není nic, co by bylo jiné, než prožívali za války i v jiných částech republiky. Chybělo mi nějaké citové vyprávění, které by mě dojalo. Možná je to tím, že mi chyběla návaznost na předchozí díl a trvalo mi, než jsem se začetla. Přecejen pauza mezi díly byla rok a já mám ráda, když můžu hned číst další pokračování. Moc se mi líbí komentář Veronika5179 z 22.2.

26.02.2021 4 z 5

Nevěsta ze zámoří Nevěsta ze zámoří Hana Marie Körnerová (p)

Mám ráda galantnost té doby a ta dělá knížku romantickou. Není tady jen romantika, ale část děje je i napětí. Konec mě dojal k slzám. Milá oddechovka.

23.02.2021 4 z 5

Clařina válka Clařina válka Clara Kramer

Člověk si nedovede představit, že by prožil schovaný v nějakém malém vyhrabaném bunkru pod podlahou jen pár dní, ale vypravěčka příběhu, tam spolu s dalšími 17 osobami včetně dětí prožila 18 měsíců. Nad hlavou jim bujaře žili Němci a oni se nesměli ani pohnout, aby je nebylo slyšet. Měli štěstí, že mezi Němci se našla i rodina, která jim v této době hodně pomohla a díky nim válku přežili. Clara si celou tu dobu psala deníky a všichni jí v tom podporovali. Na základě vzpomínek z deníků vznikla tato kniha.

18.02.2021 5 z 5