Jonny komentáře u knih
Je třeba komentovat tenhle životopis? Já myslím že není. Byl fajn, ač jeho čtení zabralo spoustu času - přes svoji čtivost.
Stinné stránky "slavných" intelektuálů. Čekal jsem něco víc obecného (ale to je můj rybíz, měl jsem si o knížce přečíst dopředu víc informací).
Dobrá oddechovka, ale dech nevyrazí. Pratchett se vším všudy :-)
První kniha od 37signals (Restart) byla fajn. Nejspíš proto že byla plná inspirace. Práce na dálku mi připadá spíš jako oslava práce na dálku. Připadá mi to takové sluníčkové, americky motivační. Jakoby až neobjektivní...
Objemnost je nahnaná velkým písmem a spoustou obrázků. Ale (!) ty ilustrace jsou skvělý.
Řekl bych že je to spíš stručný základ, než všeobjímající teorie. Ale trochu inspirace se v knize našlo. Kdybyste chěli vědět která loga upotala konkrétně mě, tak se mrkněte na blog.
1984 je poměrně známá kniha, dost se o ni mluví a píše. Tak jsem si ji přečetl taky. A popravdě, na základě těch mlhvých zkazek co jsem o ní slyšel, jsem čekal něco úplně jiného.
Nerozumím tomu, proč se ta reality show inspirovala u Orwella s názvem Big Brother. Ve vile nebyla žádná ideopolicie, a soutěžící si nemuseli dávat pozor na to co si myslí...
Pan Zwiefelhofer je jednoznačně běžečká legenda. Věřím že až budu jednou na vrcholku svojí běžecké kariéry, tak budu běhat stejně rychle jako Pan Zwiefelhofer když teprve začínal se soustavným tréninkem.
Kniha nabízí vhled do života profesionálního běžce a tím je myslím dost jedinečná.
Je vidět že knihu nepsal "profesionál", sem tam jsou korektorské chyby, zapomenuté znaky... I samotná čeština občas tahá za uši.
Ale nelituju ani chvíli že jsem knihu četl, zahozený čas to rozhodně nebyl.
Nikoho asi nepřekvapí, že Aomame na začátku "povstala z mrtvých", ani mě to nepřekvapilo. Začátek byl zdlouhavý, "něco" se většinou stalo až ke konci kapitoly aby napínavě končila. Druhá půlka se mi líbila víc. A ten konec... ten mi k celému dilu tak nějak nesedl.
Mě tahle knížka nadchla se vším všudy. Steven Johnson mě zkrátka fascinoval a kápl mi do noty. Pravda, knížka má poměrně pomalý rozjezd, ale jako celek mě nadchla. Koneckonců blahořečil jsem ji už na blogu: http://postrehy.honzakacer.cz/odkud-se-berou-dobre-napady/
Muži ve zbrani byli dost fajn (Mám zkrátka rád noční hlídku, Karotku, Elánia atd) Těžké melodično už bylo slabší, ač tam vystupuje Smrť. Muži ve zbrani by ode mě dostali 4 hvěždy, melodično tak dvě.
Další "severská knížka", tentokráte od Jiřího Jaegra (příjmením se nezdá, ale byl to Čech). Jde o přepsané deníkové zápisky, uspořádané tak, že tvoří plynulý text. Text je dost přesný (třeba popis plavby na plachetnici se dost schodoval s mými dojmy z plutí). Nečekejte moc napětí, spíš popis denního života mezi eskymáky.
Kniha dokumentuje bádání nad tím zda-li byl Kolumbus v Americe první. Kniha skvěle dokumentuje celý průběh výzkumu, od rozboru staroseverských ság, po samotné vykopávky a zhodnocení věcí z nich vyplývajících.
Po snaze přečíst knížku od začátku do konce, jsem knížku jen prolistoval, nejúsměvnější je závěr knihy psaný na motivy "mláděž je dnes děsivě drzá, brzy už musí být konec světa."
Murakami je dobrý autor, tak asi nikoho nepřekvapí že 1Q84 je dobře napsané a čtivé dílo. Dost se mi líbilo splétání přiběhových linek do jedné. Závěrečné střídání kapitol z pohledu Tenga a Aomame mě už ale trochu štvalo. A jsem zvědavý jak to tedy celé dopadlo.
PA - RÁ - DA
Jsem nadšený. Jediné co mě trochu naštvalo je zjištění, že jde o pentalogii, která bude ještě pár let vycházet :-)
Krátké, pěkné, oddychové a přece to nebylo nic tuctového. Murakami zkrátka umí psát, ale to není nic nového pod sluncem.
Zas další knížka o severské divočině. Byla fajn. Žádný konstruovaný román jako od Londona a na druhou stranu to bylo pěkně uspořádané vyprávění. Tak jsem rád že jsem tuhle knížku objevil.
Škoda že se kolem téhle knihy tolik mluvilo a marketingovalo. Takhle zkrátka neměla šanci moje představy naplnit. Je to dobrý přehled osoního a osobnostního růstu. Název je tedy poněkud nešťastný (Marketingově nejspíš dobrej tah... ale kniha se zaobírá mnohým jiným.)
V průběhu čtení jsem se zůčastnil přednášky "Konec prokrastinace" s Michalem Musilem (z GrowJob) který mi celé čtení trochu znechutil. Prostě jen memoroval věci z té knížky... žádná přidaná hodnota...
Asi si to přečtěte, ale nemějte přehnaná očekávání.
Knížka kterou jsem si půjčil omylem (chtel jsem stejnojmenou knížku od V.Kadlecové) byla nakonec fajn. Monte je na jednu stranu obrovský samorost (povšechné odsuzování politiky a civilizace mi pilo krev), ale jednoznačně je to vlčí kapacita a dost nového i překvapivého jsem se dozvěděl.
Minimálně část "hovory s vlkem" bych doporučil všem majitelům psů.