Jorgito Jorgito komentáře u knih

V Caracasu bude nejspíš stále tma V Caracasu bude nejspíš stále tma Karina Sainz Borgo

Toto edici Světová literatura chybí - hodně knih je UK, Germany, France - možná více této španělsky psané prózy. Ke knize samotné - paráda - od poloviny to hltáte stránku za stránkou (přečteno za večer), dost morbidní podoba Venezuely..paráda

25.01.2021 5 z 5

Na světě žijeme každý jinak Na světě žijeme každý jinak Jean-Paul Dubois

Opět mistrovsky napsaný krátký román z francouzského pera, tentokráte alokován do kanadského Montrealu, je to zachycení osudu člověka, kterému ve výsledku nezůstane nic, ani ten čokl, melancholie na druhou...svižné, možná lehce předvídatelné

24.01.2021 4 z 5

Zpověď kleptomanky Zpověď kleptomanky Florence Noiville

Bohužel v konkurenci spoluobčanů De Vigan a Michel Houellebecq je Noiville, a její první český překlad, pohou třetí ligou francouzské oblasti, taková předměstská soutěž v Paříži (sorry za sportovní přirovnání)...konec knihy už je vyloženě hloupý rádoby americký Hollywood...

28.11.2020 2 z 5

Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

oproti Žertu a Život je jinde jde o možná lehčí téma z prostředí "lázeňské scenérie", ale kombinace témat potratu, smrti, umělých oplodnění, smrtící tabletky, destruktivní lásky atd vytvořila dosti výbušný koktejl, no a konec, jak už to u Kunderu bývá, je další existenciální traktát ala Camus/Sartre

30.06.2020 5 z 5

Život je jinde Život je jinde Milan Kundera

Říká se, že kniha Život je jinde je absolutní Kunderův vrchol, musím tu tezi podpořit, myslel jsem si, že půjde jen o román o rádoby zapáleném rozmazleném fakanovi a komunistovi, co bude jen tak klouzat po povrchu..opak byl pravdou, existenciální fraška, která se Vám dostane hluboko pod kůži a závěr je absolutní vrchol

30.06.2020 5 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Snažím se číst jeho dílo v pořádí, jak to psal, vynechám-li Směšné lásky, začíná se Žert(em) a to je silné kafe hned na začátek...jak sám píše, musíme se odprostit od doby, ve které se to odehrává, to se mi povedlo, jde o velmi existenciální knihu, kdy si uvědomíte, že vše Vám protíká mezi prsty a některé věci se prostě nedaří, nihilismus, ne, pesimismus, ne, realismus se vším všudy

08.06.2020 5 z 5

Neviditelné nestvůry Neviditelné nestvůry Chuck Palahniuk

Jeho prvotina nebyl hned přijata, chápu i proč, dost těžké čtení po stránce stylistické, syntaktické i pojmové...konec to vše vyváží, hodně zajímavá pointa, místy sice až přehnané a po americku hrané do extrémů, ale vřele doporučuji těm zdatnějším čtenářům

23.03.2020 4 z 5

Amsterdam Amsterdam Ian McEwan

Tak takový konec nevymyslíš, aneb Nizozemí z jiného pohledu, na první pohled nijak super záživný příběh má dosti nečekané rozuzlení :)

20.03.2020 4 z 5

Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Autor je střelec, aneb jak propojit na jedné straně život úspěšného muže středního věcku (pozice, peníze, milenky) a na straně druhé jeho nechuť k životu, deprese, nicota, prášky, opiáty...žádné lehké čtení, pořádná dávka deprese na papíře :)

18.03.2020 5 z 5

Opozdilec Opozdilec Dimitri Verhulst

Toto je velká paráda, takový motiv konce života našeho Hrabala, ale něco více sakrastického, až pervérzního, vymyslet si demenci a ošálit okolí včetně ženy, která je jak komár a pije jen krev, tleskám

18.03.2020 5 z 5

Divoký kluk Divoký kluk Paolo Cognetti

Takové intro do Osmi hor nebo resp outro...opět po dějové stránce vlastně nic mo převratného, ale o to "svěží pero" autora a vyvážený mix autobiografie a postřehů ze života

18.03.2020 4 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

top kniha, rozteklý konec, hodně deprese, hodně reality, střet s kulturou korejské společnosti, do toho snová složka promíchaná s reálnem, velmi silný příběh a popisy, trošku krve, takto mají vypadat knihy pro náročnější čtenáře

17.03.2020 5 z 5

Vděk Vděk Delphine de Vigan

asi to nejlpeší v poslední době, Odeonu se povedl majstrštyk podepsat Deplhine de Vigan, její knihy jsou emociálně působivé a zachycuje témata, která jsou dost těžká a odmítaná většinovou společností, opět krátký rozsah, o to větší hloubka

17.03.2020 5 z 5

Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Jednoznačný kandidát na knihu roku 2020 v rámci Odeonu, přečete to za tři hodiny, je to skoro ve stylu filmové střižny, odkud Vám postupně vypadají všechny dějové linie postav a zůstane jen jedna, extrémně silný motiv bez zbytečné psychologizace postav, stručný popis, až morbidní, máte-li žaludek na poválečné téma, hned koupit

15.09.2020 5 z 5

Na paměť mým smutným courám Na paměť mým smutným courám Gabriel García Márquez

Extrémně silné vyprávění starce ve věku 90. let, ale vitality třicátníka, pan autor a hlavně pan překladatel, protože přeložit ty ironické perly do češtiny je kumšt...tento auto se nikdy neomrzí

06.09.2020 5 z 5

Manžela jsem nezabila Manžela jsem nezabila Liou Čen-jün

začnete a vy zdatnější i dočtete, ale není to úplně ono pro běžného evropského čtenáře, je to fraška, nebo je to opravdu realita Číny, už to bylo zdlouhavé, hromada postav, čínské reálie...rozhodně ale to chce zkusit

12.08.2020 3 z 5

Jakub a jeho pán Jakub a jeho pán Milan Kundera

krátké drama do vlaku na dvě až tři hodiny, ale obrovská perla, nikdy jsem nečetl něco ve stylu dramatu v dramatu a tam to je pravidelné, jednoznačný přesah knihy Diderota do současných dnů a ten jazyk je přímo skvostný, současná mánie kolem Kundery tomu dodává punc, ten pán věděl, jak své knihy prodat - vit předmluva a doslovy

11.08.2020 5 z 5

Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

Palahniuk je mistr slova a detailu, hodně zajímavý námět kombinace vlivu sekty a střetu s kulturou současného konzumu, sice už trošku ustřelené v některých pasážích, ale proč ne..on je prostě dobrý spisovatel a malé hovádko

07.04.2020 4 z 5

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Robert Louis Stevenson

Známý motiv není vůbec špatný, taková oddychová detektivka ze staré Anglie, ale povídky, které jsou součástí této edice - Lupič mrtvol, a hlavně, Markheim - jsou top...tam klidně i pět hvězdiček

22.03.2020 4 z 5

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Kniha konce 18. století, doba romantických idálů a snů...už je nám to prostě a jednoduše strašně vzdálené na sto stránkách brečet nad nenaplněnou láskou a sáhnout si kvůli tomu i na život, je to ale kánon literatury, měl by to přelouskat každý

19.03.2020 3 z 5