kalinkacz Online kalinkacz komentáře u knih

Imitátor Imitátor Daniel Cole

Krimithrillery z pera Daniela Colea jsou pro mě skvělou oddechovkou.
Jsou akční, napínavé, čtivé a plné dialogů.
Imitátor je autorova čtvrtá kniha, která u nás vychází a jedná se o standalone - nemusíte tedy číst autorovu předchozí trilogii Hadrový panák. Za sebe ji ale doporučuju!
Imitátor byl tedy přesně takový, jaký jsem očekávala, že bude.

26.12.2022 3 z 5

Na Zemi jsme na okamžik nádherní Na Zemi jsme na okamžik nádherní Ocean Vuong (p)

Kniha je krátkou prózou, která je dopisem syna jeho matce, která neumí číst.
Dopis se věnuje nejen vztahu matkaxsyn, ale také postavení ve společnosti či předsudkům.
Kniha je hodně vidět na zahraničním booktubu, proto jsem po ní také sáhla.
Nejsem zklamaná, kniha je to silná a má čtenáři co předat, jen mi tedy moc nesedl styl psaní.
Rozhodně ale pokud vás kniha láká, tak ji zkuste.

Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Pět kroků od sebe je za mě jedna z nejdojemnějších young adult contemporary, jaké jsem kdy četla. Proto jsem se na novinku autorek s názvem Celou tu dobu opravdu těšila.
Příběh se věnuje vyrovnání se ztrátou velmi blízké osoby, pocitu viny a novému začátku…
Tato novinka stojí určitě za pozornost - je čtivá, ma super postavy a mega zvrat ve své polovině, který neodhadnete.
Je to lepší než Pět kroků od sebe? Ne. Stojí za přečtení? Ano.

Hodný holky umírají první Hodný holky umírají první Kathryn Foxfield

Young adult thrillery jsou v poslední době mým velmi oblíbeným žánrem. Jsou čtivé, napínavé a neodložitelné. Navíc skvěle vytahují ze čtecí krize!
Hodný holky umírají první vypadaly suprově! Taky takové do třetiny byly… Pak se ale objevila za mě naprosto zbytečné nadpřirozeno a bylo to. Já tohle fakt nemusím a myslím si, že námět by si vystačil sám o sobě úplně v pohodě. Škoda.

Polovina tebe Polovina tebe Brit Bennett

Polovina tebe byla jednou z mých nejočekávanějších podzimních knih. Super recenze na Goodreads a doporučení z Book of the Month.
Kniha vypráví příběh dvou sester, dvojčat, jejichž životy se v minulosti rozešly…
Příběh zpracovává taky celou řadu témat - od rasismu přes postavení ve společnosti, nevyřešenou minulost a rodinné vztahy.
Celkově jsem spokojená! Jen bych možná ocenila trošku jiný konec…

Pořád jsem tady Pořád jsem tady McGarvey Black

Další “Kattovka” za mnou.
Jestli něco knihy z Katta splňují - tak je to vytáhnutí ze čtecí krize. Každý jejich příběh je lehce napsaný, čtivý a napínavý.
Pořád jsem tady je za mě spíše průměrnější psychologický román s thrillerovými prvky, na kterém byly ale skvělé kapitoly z pohledu zavražděné.
Tato novinka není za mě ničím přelomová, ale na vypnutí po práci super volba!

Marta spí Marta spí Romy Hausmann

Milé dítě, první knihy Romy Hausmannové, je thriller, který mě neskutečně bavil. Na Martu spí jsem se proto moc těšila!
Autorka totiž jako jedna z mála umí přijít s něčím novým. Její příběhy vždy cca 2/3 nedávají pro čtenáře smysl a na konci přijde velké wow, kdy se vše propojí.
Milé dítě bylo v tomto geniální a Marta je za mě bohužel trošku slabší, holt laťka byla vysoko.
Pořád je to ale velmi čtivý thriller!
Tvorba této autorky nemusí sednout každému, ale pokud máte rádi nevšední thrillerové zážitky, tak ji určitě zkuste.

Dívka, had, trn Dívka, had, trn Melissa Bashardoust

Krásná obálka a lákavá anotace - tak na mě působila Dívka, had, trn.
Z počátku se příběh vyvíjel skvěle. Hodně akce, spád a na young adult né úplně klišé zápletky!
Jenže… postupně mi začalo připadat, že je kniha až moc rychlá… Akce střídala akci a mně chyběly informace. Jako když kolem vás projede vlak - víte, že projel, ale ani nevíte kam jel nebo jestli byl plný…
Během 10 stran autorka byla schopná dát hned 2 zvraty a byť běžně říkám, že by se kniha mohla proškrtat, tak v případem této říkám rozepsat!
Za mě originální čtení, které ale bylo pohřbené velkým množství zvratů, které ve výsledku působily nelogicky a překombinovaně.

Bez dechu Bez dechu Jennifer Niven

Uf, tak Bez dechu je můj horký adept na největší zklamání letošního roku
Autorku mám neskutečně ráda - Všechny malé zázraky jsou top.
Bez dechu ale pro mě bylo příliš dlouhé vyprávění o létě jedné nesympatické hlavní hrdinky, která se snaží zjistit, který kluk je ten pravý pro ni a co s tím vlastně v létě udělat….
Za mě ne.
A na odstavec o tom, jak chce hlavní hrdinka olíznout displej telefonu, na kterém je fotka kluka, asi nikdy nezapomenu.

26.12.2022 2 z 5

Zuzka v šatech svátečních Zuzka v šatech svátečních Michaela Kalivodová

Zuzka v šatech svátečních je výborná oddechovka.
Jsem si skoro stoprocentně jistá, že se v hlavní hrdince každý aspoň trošičku najdete. Každý z nás totiž někdy neví, co se sebou, s životem a plácá se na jednom místě a neví co změnit.
Fakt supr! Jasně, nic přelomového, ale kniha se čte sama a já se bavila. Možná bych ocenila, kdyby byl příběh delší…

26.12.2022 3 z 5

Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

Já mám Thea a jeho contemporary moc ráda. A mám vždycky hroznou radost, že se setkám znovu s Danielem a Kitem.
Supertajný seznam věcí pracuje s transgender tematikou… Bavily mě postavy i ten netradiční supertajný seznam věcí, u kterého jsem se i nasmála.
Za mě tedy rozhodně ano, byť Muffin a čaj je jen jeden.

Sexuální výchova: Road trip Sexuální výchova: Road trip Katy Birchall

Tak tohle mě bavilo!
Sexuální výchova: Road Trip je příběhem našich oblíbených seriálových hrdinů, který ovšem ze seriálu neznáme.
Já se nejprve bála, že se bude jednat jen o přepis scénáře, ale tohle je něco jiného! Trošku mě děsilo, jestli autorka nepokroutí povahu postav, ale naopak! Byly přesně takové, jaké je máme rádi.
Za mě super oddechovka, u které jsem se nasmála a která se četla doslova sama.

Nefritová lilie Nefritová lilie Kirsty Manning

Nefritová lilie byla zajímavým historickým románem, který vás zavede až do Šanghaje.
Námět mě lákal, ale přiznám se, že už mi přijde trošku “ohrané” vyprávět příběh stylu “vydám se na místo, kde žila má rodina, ať se o ní dozvím pravdu”. Příběh to byl silný a líbily se i dvě časové linie, ale tohle mě trošku mrzí…
Rozhodně se jedná ale o velmi dobrý román, který je zajímavý a skvěle napsaný.

Mazel Mazel Akwaeke Emezi

Mazel je middle grade novinka od autory knihy Zřídlo, což byla jedna z nejdivnějších knih, co jsem vůbec kdy četla. Byla jsem proto zvědavá, jaký bude její příběh pro trošku jinou cílovou skupinu…
A řeknu vám, bylo to supr! Originální, čtivé a jasně, že divné.
Čtení jsem si užila a fakt by mě zajímalo, kam autorka chodí na ty nápady.
Rozhodně tvorba Akwaeke Emezi nesedne každému, ale na druhou stranu je tu konečně něco, co tu ještě nebylo!

Queenie Queenie Candice Carty-Williams

Queenie zněla skvěle.
Čtení přesně pro mě! První třetina byla top - ztotožnila jsem se s hlavní hrdinkou a chápala ji. Zbylé dvě třetiny už mi chování Queenie moc nesedělo a vše se točilo kolem sexu… Když ale čtete mezi řádky, tak vám vše dojde. A za to palec nahoru!
Není to sice nej román letošního roku, ale za přečtení stojí.

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Addie pro mě byla jedna z nejočekávanějších knih celého roku.
Očekávání byla vysoká, ale ve výsledku jsem ještě nadšenější, než jsem si myslela.
V. E. Schwab napsala neskutečně originální, kouzelný a prostě vynikající příběh. Pro někoho je děj pomalejší, ale jelikož je vše napsané nádherným jazykem, tak jsem si užívala každou větu…
Skvost a naprostý MUSTHAVE!

26.12.2022 5 z 5

Uzdravení Rose Gold Wattsové Uzdravení Rose Gold Wattsové Stephanie Wrobel

Uzdravení Rose Gold Wattsové se věnuje silnému a dost nepříjemnému tématu - zneužívání a týrání dítěte rodičem.
S tímto námětem jste se asi už setkali v jiné knize či seriálu, ale já byla zvědavá, jak si s příběhem pohrála autorka v případě této knihy… První polovina nebyla špatná, ale druhá byla mnohem lepší a akčnější. Bohužel jsem ale odhadla konec a největší zvrat tak pro mě nebyl překvapením.
Takže za mě silné čtení, které mohu doporučit, ale nic úplně velkolepého nepřišlo.

Návrat Návrat Nicholas Sparks

Knihy Nicholase Sparkse čtu od mých asi 13 let a budou u mě v knihovně vždy mít své místo️
Autorova novinka Návrat se věnuje ztrátě blízkého, objevování neznámého a jak jinak… než lásce.
Nicholas Sparks píše romantické příběhy, které se ale zabývají i důležitými tématy a jsou napsány vždy překrásně. Takový balzám na duši!
První polovina Návratu byla hodně jiná, než jsem u autora zvyklá, ale ta druhá - to je starý dobrý Sparks.
Takže za mě rozhodně ano.

Rodina především Rodina především Karen M. McManus

Karen M. McManus je pro mě autorka, která mě vždy vytáhne ze čtecí krize. Píše prostě tak čtivé young adult psychothrillery!
Rodina především je už čtvrtá kniha, kterou jsem od autorky četla. Musím říct, že na této knize mě lákalo odhalování temné rodinné minulosti a tajemství. A jako ano, to jsem dostala a kniha se četla sama, ale popravdě mi zápletky nepřišly tolik šokující a celkově mi od autorky víc sedla její série Jeden z nás lže… Rozhodně ale knihy autorky stojí za pozornost a mě prostě baví!

Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Delphine je prostě neskutečná a ve své novince to jen potvrdila!
Děti nade vše je autorčinou horkou novinkou, která se věnuje problematice a nástrahám sociálních sítí… Každá hlavní hrdinka má na online svět jiný pohled a to za mě bylo skvělé.
Autorka napsala nesmírně aktuální a důležitý příběh, který měl místy až krimi nádech.
Zkrátka a dobře Děti nade vše opravdu doporučuju.

26.12.2022 5 z 5