kalinkacz kalinkacz komentáře u knih

Pozoruhodná cesta domů Pozoruhodná cesta domů Dan Gemeinhart

Pozoruhodná cesta domů, middle grade, která zaujme nejen mladšího čtenáře, ale třeba i toho dospělého.
A to se stává málokdy...
Příběh je vlastně takový boj o čas, kdy se hlavní hrdinka snaží zachránit schránku plnou vzpomínek dříve, než na daném místě dojde k bourání... K tomu by jí mohl pomoci její otec, školní autobus a celá řada lidí, kteří se po cestě objeví...
Kniha se ke mně dostala vlastně úplně náhodou a nic konkrétního jsem od ní nečekala, byť jsem věděla, že recenze na ni jsou více než nadšené.
Sama musím říct, že mě tenhle příběh bavil i jako dospělou čtenářku, ocenila jsem, jak kniha zpracovala téma nelehké rodinné situace, minulosti, vztahu dcery a otce...
Vzhledem k recenzím jsem dost překvapená, že se o knize víc nemluví, já ji doporučit určitě můžu.
"R. I. P.: Radikální ignorace překážek"

05.01.2025 3.5 z 5

Farma zázraků Farma zázraků B. K. Borison

Poslední vánoční knihou, kterou jsem stihla o letošním adventu dočíst byla Farma zázraků.
O autorce B. K. Borison jsem slyšela ze zahraničí samou chválu a po dočtení si myslím, že je doporučována oprávněně.
Hlavní hrdinka vlastní farmu na vánoční stromky (božíí), která ale poslední dobou moc nevydělává... Aby vyhrála slušnou finanční sumu na její záchranu, tak musí předstírat vztah s naším pohledným hlavním hrdinou, do kterého je roky zakoukaná.
Ano, je to prvoplánové, ale na ty Vánoce mi to tak moc sedlo. Ta chemie mezi hrdiny, bylo to milé, uvěřitelné a prostě jsem si je oba oblíbila.
V příběhu se vyskytují i nějaká klišé, jako potlačování pocitů, ale to k tomuhle typu romantiky nějak patří a vlastně mi to nevadí.
Když jsem ale viděla, že má kniha epilog, tak jsem znejistila... Kdo tyhle romantiky čtete, tak víte, jak bývají na sílu... Tady mi ale nevadil! Dokonce jsem se i zasmála.
Farmu zázraků můžu tedy určitě jako milou romantickou oddechovku doporučit.
Mimochodem, miluju tu obálku a už se těším, až příští rok česky vyjde novinka Farma štěstí.

30.12.2024 4 z 5

Vánoční vyznání Vánoční vyznání Karen Swan

To si tak o adventu chcete přečíst milou oddechovku s vánoční tématikou... Vezmete si čerstvou novinku, která už nemůže mít víc vánoční obálku a pustíte se do čtení... A pak zjistíte, že to vůbec vánoční kniha není!
Vánoční vyznání svou obálkou opravdu volá "Vánoce", ale pod obálkou toho mnoho z tohoto období v roce nenajdete...
On je to vlastně opravdu milý román o lásce, rodině... ale come on, těch Vánoc tam bylo tak málo, až to bolelo a vzhledem k obálce se to prostě na mém celkovém dojmu ze čtení odrazilo, protože jsem po knize sáhla z důvodu, že jsem chtěla vánoční atmosféru a tu jsem nedostala.
Takže byť to byla fajn oddechovka, která by ale upřímně zasloužila trošku proškrtat, tak si připadám po dočtení lehce podvedená... Vím, že hodnocení má kniha i autorka poměrně vysoká, ale já prostě skončila zklamaná na průměru.
Upřímně, kromě jedné výjimky se mi vlastně všechny vánoční knihy, které jsem letos v průběhu adventu přečetla, líbily více než tato.

28.12.2024 3 z 5

Hospůdka v Praze Hospůdka v Praze Julie Caplin

Romantické útěky od Julie Caplinové jsou jednou z nejúspěšnějších romantických sérií na trhu... Sama k ní mám takový průměrný vztah, jako oddechovky jsou autorčiny knihy moc fajn, ale řadím je zkrátka jen do "čtení po práci", když chci vypnout. Když ale autorka oznámila, že další kniha v sérii bude z Prahy, resp. Česka, tak bylo jasné, že tu musím zkusit hned, když vyjde!
Novinka Hospůdka v Praze vypráví příběh mezi bývalými partnery, kteří se neplánovaně setkají v Praze jako stážisti, kteří se chtějí naučit připravovat nejlepší pivo na světě.
Hospůdka v Praze byla čtvrtým příběhem, který jsem ze série přečetla a zcela upřímně musím říct, že nemůžu být víc nadšenější a vlastně i překvapenější z toho, jak moc mě čtení bavilo. Byla jsem začtená, jak už dlouho ne! A to jsem měla obavy, jak autorka jako cizinka Prahu popíše a wow, byla jsem v šoku. Historické památky, čtvrti, podniky (nechyběl můj milovaný Lokál a dokonce citace z jídelního lístku). Bylo zkrátka vidět, že si autorka Prahu i další místa v Česku prošla, nastudovala (v knize se vyskytuje i TON nábytek)... A díky tomu celý příběh působil reálněji.
Co se vztahu a hlavní (romantické) dějové linky týče, tak ta byla jednoduše skvělá. Společná nevyřešená minulost patří mezi mé oblíbené zápletky a chemie mezi postavami nemohla být silnější. Skvělé!
Měla jsem možnost se s autorkou setkat na britském velvyslanectví a to mi celý zážitek jen umocnilo.
Julie Caplinová se netají tím, že Hospůdka v Praze vznikla jako takové poděkování nám, českým čtenářům a na tomto místě musím zase já poděkovat jí... za tohle krásné čtení.
P. S. Kniha končí před Vánoci, takže načasování pro vydání nemohlo být lepší.

27.12.2024 4 z 5

Nadělení před Vánocemi Nadělení před Vánocemi Kate Stewart

Letos jsem si stejně jako loni řekla, že o adventu budu číst vánoční knihy a doufala jsem, že se mi do rukou dostane i nějaká ta romantická komedie... a hele, dostala!
Nadělení před Vánocemi je kniha, kterou jsem párkrát zaznamenala na sociálních sítích, ale jinak jsem od ní neměla žádná větší očekávání a ve výsledku jsem po dočtení opravdu spokojená!
Pokud hledáte milou vánoční romantickou komedii, tak jste ji právě našli.
Hlavní hrdinka shodou nemilých okolností musí strávit Vánoce ve své rodině se svým ex a vy postupně odkrýváte jejich společnou minulost a sledujete, jestli bude i nějaká jejich společná budoucnost...
Tahle kniha byla vtipná, čtivá a odhadnutelná a já přesně tuhle kombinaci chtěla. Jasně, děj odhadnete, ale ta atmoška se na vás přenese a jako společník do adventních dní bylo Nadělení před Vánocemi supr volbou.

27.12.2024 3.5 z 5

Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Ana Huang

Ana Huang patří mezi nejčtenější a nejpopulárnější autorky spicy new adult romantik současnosti. O tom není pochyb. A pro mě je to rozhodně jeden z objevů letošního roku!
"Čtení po práci" je jak dobře víte můj oblíbený žánr, já prostě po práci chci vypnout. Ana Huang mi přesně takové vypnutí díky svým příběhům dává.
Ano, je to místy toxické, nereálné, ale tak šíleně čtivé, že nejde přestat číst dál a já to zkrátka hltám.
Twisted Hate: Nenávist na ostří nože je 3. dílem série Twisted a jedná se o můj vůbec nejoblíbenější díl! Postavy jsem si oblíbila nejvíce ze všech a možná to bude i tím, že v mých očích měly taková normální zaměstnání a celkově vztah mezi nimi vznikal nejpřirozeněji.
Neděste se tloušťkou knihy, uteče vám jako nic.
A ano, od autorky si přečtu cokoli dalšího napíše!

21.12.2024 4 z 5

Klub vánočních sirotků Klub vánočních sirotků Becca Freeman

Každý rok se těším na období adventu, kdy se pustím do čtení vánočních příběhů... Většinou vycházejí romantiky, ale letos mě zaujala novinka Klub vánočních sirotků, která je klasickým společenským románem.
Děj se soustředí na čtveřici kamarádů a jejich společné Vánoce v průběhu mnoha let... Řešíme jejich lásky, komplikované rodinné vztahy, bolesti a ztráty, radosti i milá překvapení...
A jako takhle, bylo to hezké, nenáročné (i přes témata) a čtivé...
Jenže... Nějak se mě osudy postav nedotkly tolik, jak jsem očekávala, zkrátka jsem ten příběh nějak nebyla schopná plně prožít, ani jsem vlastně na konci nebyla dojatá.
Za mě tedy ve výsledku milý, průměrný příběh o přátelství, který v tomto období v roce je takovou fajn oddechovkou.
P. S. Miluju tu obálku.

21.12.2024 3.5 z 5

Zlozvyk Zlozvyk Alana S. Portero

Zlozvyk, román, který se stal senzací na knižním veletrhu ve Frankfurtu ještě před svým vydáním, vyšel nedávno v českém překladu.
Příběhem nás provází bezejmenná hrdinka, která je uvězněna v těle chlapce a snaží se pochopit sama sebe i svět okolo ní. Každý den se tak musí vypořádat se svým společenským statusem.
Román to není nikterak akční, ale o to více je dojemný a plný emocí a místy z něj při čtení doslova mrazí.
Děj se odehrává ve Španělsku, odkud pochází samotná autorka, která velmi aktivně bojuje na LGBTQ+ komunitu, což se odráží i v samotné knize.
Zlozvyk je vlastně krátká jednohubka, ale i přesto ve vás bude ještě dlouho po dočtení rezonovat.

20.12.2024 4 z 5

Objektivní nález: Moje nejtěžší mise Objektivní nález: Moje nejtěžší mise Tomáš Šebek

Tomáš Šebek, chirurg a autor úspěšných reportážních knih přichází s novinkou, ve které operuje sám sebe...
Objektivní nález: Moje nejtěžší mise je autorovou nejosobnější knihou, ve které čtenářům poodkrývá své dětství, střípky své kariéry a hlavně velmi otevřeně mluví o svých rodičovských "fuckupech".
Od Tomáše Šebka jsem nikdy předtím nic nečetla a tak jsem vlastně ani nevěděla, co od knihy čekat...
Styl psaní je velmi přímý... Začetla jsem se od první strany a to hlavně díky tomu, jak moc mě pohltila autorova otevřenost a upřímnost.
Mrazilo mě z jeho historek z dětství a oceňovala jeho sebereflexi.
Nebylo to lehké čtení, musela jsem si ho dávkovat, s mnoha situacemi jsem se dokázala bohužel v jistém směru i ztotožnit a díky setkání s autorem už asi nemohu být plně objektivní.
Ale doporučit knihu určitě mohu, sama ji budu letos na Vánoce nadělovat... a to nejen jednou.

19.12.2024 4 z 5

Pět přání pana Murraye McBridea Pět přání pana Murraye McBridea Joe Siple

Stačilo mi si přečíst anotaci knihy Pět přání pana Murraye McBridea v edičním plánu nakladatelství Prostor a věděla jsem, že tuhle novinku nutně potřebujete!
Příběh sleduje stoletého pana Murraye McBridea, který se jako starý morous nečekaně spřátelí s desetiletým chlapcem trpícím srdeční vadou.
Ano, pro někoho to možná může být kniha prvoplánově psaná jako velký doják, ale pro mě to byl neskutečně čtivý román o upřímném přátelství. Zároveň ale nebudu lhát, že bych nebyla dojatá, jasně, že jsem byla...
Při čtení se ale budete usmívat a plakat zároveň nebo alespoň já to tak měla, mám zkrátka ráda příběhy o přátelství.
V knize najdete témata a zápletky, které vám asi nebudou připadat nové, ale mně v této kombinace sedly.
Pokud milujete knihu Muž jménem Ove, tak si myslím, že by vám mohla sednout i tato. Ove je sice jen jeden, ale i tahle novinka si mě nějakým způsobem získala.

18.12.2024 4 z 5

Den po dni Den po dni Nofreeusernames (p)

Adventní kalendář v knize?
Myslela jsem si, že to je něco, co je zkrátka nemožné...
Ale kdo jiný mě mohl přesvědčit o opaku, než královna adventních kalendářů Ola alias nofreeusernames.
Když mi přišel domů výtisk novinky Den po dni, tak jsem byla nadšená! Ta obálka, ze které vánoční nálada doslova sálá a ta zlatá třpytivá fólie na názvu... Vypadala opravdu skvěle!
Den po dni je romantická young adult contemporary, ve které najdete milou hlavní hrdinku, hokejistu a taky knihkupectví!
Já si knihu nechala opravdu až na 1. prosince, abych ji četla tak, jak bylo zamýšleno... Ale! První den jsem se začetla a během pár dní přečetla celou knihu, hups.
Podle mě je Den po dni Olina nejlepší kniha, je čtivá, milá, nemá žádné vycpávkové pasáže a obsahuje naprosto ideální množství seriálů a vánočních filmů!
Musela to být obrovská výzva napsat román, který bude obsahovat přesně 24 kapitol a do každé se muselo vejít přesně tolik, kolik bylo potřeba.
To mi přijde neuvěřitelné!
Já si čtení opravdu moc užila, na Vánoce prostě perfektní oddechové čtení!
Oli, díky.

15.12.2024 3.5 z 5

Havran Havran Daniel Cole

Jako by to bylo včera, kdy se ke mně dostal recenzní balíček s knihou Hadrový panák od Daniela Colea... Čtení bylo doslova nervydrásající a já nemohla knihu odložit. No a od té doby čtu každý krimithriller, který tento britský spisovatel napíše.
Havran je jeho letošní novinkou a už ta temná obálka v mých očích značila to, na co jsem u autora zvyklá - bude to temné a místy až šílené... A takové to přesně bylo!
Havran je prvním díle volné série, kde se společně s hlavními hrdiny snažíme dopadnout sériového vraha, kterému se přezívá (hádáte správně) Havran.
Mezi hlavní dvojící vyšetřovatelů to dokonce i zajiskří, což byl vlastně hrozně osvěžující prvek v ději, který je jinak i brutální.
Havran je přesně takové čtení, na jaké jsme od Daniela Colea zvyklí. Dostanete zkrátka to, co očekáváte.
Já měla možnost se s autorem letos v Praze setkat, odmoderovat jeho besedu a řeknu vám, on je prostě skvělý člověk, krásně jsme si popovídali, společně si zahráli přímo v Luxoru únikovku a já budu takto skrze podepsaný výtisk Havrana vzpomínat na vše, co jsem letos na podzim zažila.
Pokud máte rádi krimithrillery, tak Daniel Cole je sázka na jistotu.

15.12.2024 3 z 5

Bezchybně Bezchybně Elsie Silver

Co se stane, když musí na několikanásobného šampiona v jízdě na býkovi dohlížet dcera jeho agenta?
Bezchybně je prvním dílem volně propojené série Chestnut Springs od Elsie Silver a dá se zařadit mezi tzv. "western romance", které v zahraničí zažily v poslední době obrovský boom.
No a právě Elsie Silver patří mezi nejoblíbenější autorky tohoto, jak to nazvat... "subžánru"
Měla jsem proto velká očekávání... A víte co? Bezchybně bylo supr!
Chemie mezi hlavními hrdiny byla skvělá, budovala se postupně a to jiskření... (však vy víte)
Díky jinému prostředí je tahle romantika vlastně zajímavější než spousta jiných, snadno ji zkrátka odlišíte od ostatních a osobně mě to prostředí fakt bavilo, ke spicy romantice prostě sedí.
Pokud taky rádi čtete new adult romantiky ve stylu Lucy Score, tak Elsie Silver musíte zkusit! Ten hype je podle mě oprávněný.
V únoru vychází druhý díl a já se fakt těším!

13.12.2024 4 z 5

Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Zuzana Burešová

"Vlastně pořád toužím po klidu. Stejně jako všichni ostatní. Sám od sebe nepřijde, nejtěžší je si pro něj dojít."
Knižní rozhovory jsou rok od roku populárnější... Já sama mezi jejich velké fanoušky patřím, dozvídám se díky nim spoustu nových věcí, poznávám zajímavé osobnosti... Takže když vyšel knižní rozhovor se Štěpánem Kozubem, jehož tvorbu mám moc ráda, tak jsem se nemohla dočkat momentu, až se začtu...
Jsem moc ráda, že jsem Štěpána díky knize Klaun se zamáčknutou slzou poznala o něco více.
Rozhovor se četl velmi dobře, ale ve své podstatě mě ve čtení poháněla hlavně zvědavost než to, jakým způsobem byl rozhovor vedený. Přeci jen jsem už x knižních rozhovorů přečetla a mám tak s čím srovnávat a v tomto případě mi přišlo, že byl rozhovor rozdělen až do zbytečně mnoha částí. Není to nic zásadního, jak jsem již psala, kniha se četla opravdu dobře, ale zmínit jsem to zkrátka musela.
Jestli mohu knihu tedy doporučit? No rozhodně! Pokud patříte mezi příznivce Štěpána Kozuba, tak vlastně nemáte na co čekat a do čtení se určitě pusťte.
Kniha vyšla pod novou značkou Talk a já se už teď těším na jejich další novinky.

11.12.2024 4 z 5

Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

Rebecca Yarros, autorka, jejíž jméno každý z knižního světa pravděpodobně poprvé uslyšel až díky Čtvrtému křídlu.
Teprve po dočtení Čtvrtého křídla jsem zjistila, že autorka napsala i new adult romantiky!
Všemi smysly je první díl volné romantické série.
A co si budeme... Ta obálka a ořízka?! Plus moje zvědavost, jaké to bude, udělaly své a musela jsem se pustit do čtení.
Dějově kniha není nikterak originální - hlavní hrdinka zažívá nejtěžší období ve svém životě a do toho potká potetovanou hokejovou hvězdu...
Jako takhle hlavní hrdinka je někdy trošku... na facku, vztah působí občas lehce toxicky a chybí v něm komunikace... Ale já už to v dnešní době od těchto knih tak nějak asi očekávám.
Příběh byl tedy průměrný, ale čtivé to bylo neskutečně! Už jen proto se těším na další díl, až vypnu a začtu se.

10.12.2024 4 z 5

Mutabor Mutabor Norbert Scheuer

Mutabor, novinka autorka, který se proslavil především svým románem Zimní včely. Ten mám doma, ale zatím na něj nepřišla řada, neměla jsem proto před čtením této novinky srovnání.
Hlavní hrdinkou knihy je osiřelá Nina, jejíž život se změní po setkání s učitelkou Sophií... Díky ní se ponoří do svých vzpomínek na dětství a její svět se najednou čím dál více mění...
V průběhu čtení jsem se podívala na hodnocení na Databázi knih a byla v šoku z toho, jak moc rozporuplné názory jsem našla.
Po dočtení knihy už jsem je vlastně chápala...
Osobně jsem byla z první poloviny knihy nadšená, přišlo mi to nevšední, zajímavé... Ano, vyžadovalo to mou plnou pozornost a soustředění, ale prostě jsem měla pocit, že to stojí za to.
V druhé polovině jsem se ale přistihla, že jsem musela neustále hledat jakési skryté významy v příběhu... Až jsem si říkala, zda tak vůbec jsou...
Mutabor rozhodně nepatří mezi díla plná akce, naopak... Pokud však vyhledáváte pomalejší, originální příběhy jak co se tématu, tak i zpracování týče... Tak můžete tuto novinku zkusit, určitě ale není pro každého.

06.12.2024 3 z 5

Pilná jako včelka Pilná jako včelka Sára Topinková

Stačí mávnout křídly od Sáry Topinkové je heavy contemporary, která mi před 2 lety zlomila srdce... Nyní vyšlo pokračování Pilná jako včelka! I k tomuto čtení si určitě připravte kapesníčky.
V příběhu sledujeme Šarlotu a Damiána... Jejich starosti, radosti... Kniha se soustředí i na rodinné vztahy a tíhu minulosti...
Sára je prostě skvělá vypravěčka, její knihy se čtou samy i přes celou řadu těžkých témat, které v sobě mají...
Vztah hlavních postav se neustále vyvíjí a vy jste svědky nepochopení, ale i odpouštění...
Já bych vám toho opravdu nechtěla moc prozradit, možná proto vše působí tak neurčitě, protože je podle mě nejlepší se do knihy pustit s co nejmenším množstvím informací.
Jedno si ale neodpustím - babička...
Knihy Sáry Topinkové jsou podle mě tak skvělé, že mohou skvěle konkurovat všem young adult senzacím ze zahraničí a nadšený z nich bude i ten čtenář, který již mezi cílovou skupinu nepatří.
Nemůžu se dočkat, až mi Sára zase zlomí srdce (znovu do toho půjdu dobrovolně).

05.12.2024 4 z 5

Purpurea Purpurea Adalyn Grace

Poslední roky určitě nepatřím mezi velké čtenáře young adult fantasy, spíš naopak... Když ale loni na podzim vyšla Beladona, tak jsem se nechala zlákat krásnou obálkou a ořízkou... A byla jsem nadšená! Skvělé, atmosférické, temné a originální!
Pokračování s názvem Purpurea jsem tedy vyhlížela s otevřenou náručí.
Kniha je to opět překrásná, jak svou obálkou, tak i ořízkou.
Příběh navazuje tam, kde první díl skončil a určitě nelze začít až tímto dílem. Druhých dílů sérií se dost obávám, bývají výplňové. Pro Purpureu to ale neplatí! Ta je stejně skvělá jako Beladona. Hlavní postavy zbožňuju, atmosféra opět neměla chybu a pokud po knize sáhnete, když bude za okny tma a zima, tak budete nadšení, jak na vás vše v knize doslova dýchne...
Já jsem nadmíru spokojená a zároveň překvapená, že mě tak moc chytla tato young adult fantasy série. Doporučuju.
P. S. Třetí díl se již plánuje k vydání.

03.12.2024 4 z 5

Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Martin Moravec

Tak to Martin Moravec dokázal i popáté!
Bylo nás mnoho, kdo jsme netrpělivě čekali, až se dozvíme, s kým Martin napíše svůj další knižní rozhovor. Po různých profesí přišla taková, o které jsem třeba já (a vím že nejsem sama) vůbec neslyšela.
Elitní vyjednavač... kdo to je? Kolik lidí má takové povolání na světě? Moc ne! Ale Adam Dolník ano!
V novince Svět elitního vyjednavače se o této profesi dozvíte úplně vše, co by vás mohlo i nemuselo napadnout.
Stejně jako u předchozích knižních rozhovorů jsem i v případě tohoto šla večer pozdě spát a dozvěděla se takovou koupu nových informací...
Knižních rozhovorů jsem přečetla už celou řadu, ale stále si stojím za tím, že ty od Martina Moravce jsou prostě nejlepší.
A doufám, že tím pátým autorova cesta nekončí, protože už teď se nemůžu dočkat, s kým napíše rozhovor příště.
Na závěr jen dodám, že Svět elitního vyjednavače je stejně jako všechny ostatní rozhovory Martina Moravce perfektním a hlavně univerzálním vánočním dárkem, který potěší každého (i nečtenáře).

01.12.2024 5 z 5

Žít dál Žít dál Narine Abgarjan

Od arménské autorky Narine Abgarjanové jsem loni četla román Čtyři ženy a jeden pohřeb, který se mi moc líbil. Když se mi tedy do rukou dostala novinka Žít dál, tak jsem věděla, že si od ní určitě musím přečíst něco dalšího.
Žít dál je povídkovou sbírkou, která vás přenese do arménského městečka poznamenaného první světovou válkou. Všechny texty tvoří jakousi mozaiku, která vám přiblíží, jak se tamním lidem žije, co po válce prožívají a jak se vyrovnávají s traumaty, která v nich válka zanechala.
Při čtení jsem se do arménského městečka skutečně přenesla, autorka mě svými popisy okouzlila a atmosféra udělala také své. Čím více máte z knihy za sebou, tím více se vám dotváří obraz celého místa. Samozřejmě se mi některé povídky líbily více, jiné méně... ale jako celek to bylo vlastně moc fajn čtení.

29.11.2024 4 z 5