KáťaM. KáťaM. komentáře u knih

Slavík Slavík Kristin Hannah

Slavík se vryje do srdce, je to velmi čtivá knížka i proto, že nelíčí ta všeobecně známá fakta. Jako knížka o druhé světové válce nestaví primárně na hrůzách prožívaných v koncentračních táborech, ale líčí osudy (ne)obyčejných Francouzů. Knížka se mi moc líbila, nakopla mě zase do studia francouzštiny. Bohužel jsem poslouchala v audioverzi a úplně jsem si nesedla s interpretkou. Navíc mě zlobila kvalita zvuku - chvilkami to křičelo, zatímco v dramatických chvílích kniha úplně umlkla, že jsem si úsek musela přehrát zpět a zesílit, opravdu nedoporučuji jako poslech do auta, moc mě to mrzí, že jsem si audioverzí dojem z knihy v tomto případě trochu pokazila. Příběh jako takový o sestrách Vianne a Isabelle byl ale silný, navíc přinese čtenářů, kteří se zajímají o průběh druhé světové války, spoustu nevšedních informací. Určitě doporučuji jako klasickou knihu.

20.04.2020 4 z 5

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Opatství Northanger má v sobě všechno to, proč miluji klasiku a Jane Austen. Postavy, u kterých víme od první stránky jak dopadnou, sarkastický nadhled, nudnou hlavní hrdinku a šťastný konec. Navíc v jednom z těch starších antikvariátových vydání, které v sobě nese příběh samo o sobě. Ještěže toho ta žena napsala tolik... ♥

04.08.2019 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Scifi a ještě v kombinaci s young adult rozhodně není můj žánr. Přesvědčila mě ale moje sociální bublina. Musím říct, že už jen nákup knihy byl zážitek, byla jsem poměrně vyděšená z toho, když mi prodavačka šla pro knížku do oddělení pro mládež, to jsem si říkala, do čeho se to pouštím. Příběh mě ale pohltil, děj má neuvěřitelný spád a vývoj nelze odhadnout na první dobrou. Velkou zásluhu nese i pan Kotrle za skvělý překlad, sama jsem si v překladu zatrhla několik méně obvyklých českých slov, která do žánru ale naprosto zapadala. Vůbec mi nevadí, že na další díl si trochu počkáme, protože věřím, že překlad bude zase stát za to a já na něj budu tentokrát čekat v první vlně. Vypsala jsem si dokonce i pár citátů, což nepamatuji, kdy jsem naposledy u knížky dělala. Jediné, co bych příběhu vytkla, jsou postavy bez jakýchkoli slabostí, na to jsem trošku háklivá. Moje první zkušenost s Yoli (stydím se), můžu dál jen vřele doporučit!

20.08.2018 4 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Skvělá knížka, která přibližuje vietnamské dějiny, děsivé je, že celkem nedávné. Knížka se skvěle četla, celou dobu jsem si myslela, že čtu o příběhu reálné rodiny. Založila jsem si taky několik zajímavých citátů, v knížce je hodně moudrosti, určitě moc doporučuji milovníkům rodinných ság.

12.07.2024 4 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Tohle zase bylo pohlazení, Shari Lapena mě zatím nezklamala, stejně tak sehrané duo interpretů, kteří namluvili audioverzi, ti dodávají knížce tu správnou šťávu. Moc se mi líbilo ústřední téma - tři sourozenci lačnící po dědictví, vraha jsem tentokrát neodhalila, přišlo mi, že nám ho autorka tentokrát naservírovala o chlup dřív, byla bych si ještě počkala, ale ten epilog, to byla skvělá tečka. Moc se těším na Svět knihy, kam letos autorka zavítá a ještě víc na další knížky od ní.

10.06.2022 4 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Pro mě to už bylo druhé setkání s tímto autorem, který dokáže tak skvěle popisovat české prostředí. Tentokrát si jako historickou událost vybral výstavbu továrny Temelín. Hlavní postava Hana, která se v roce 2008 vrací do své rodné vsi na břehu Vltavy, aby si udělala pořádek sama v sobě, mě příliš nezaujala, ale zajímalo mě všechno, co se dělo kolem ní. Co se dělo předtím, než vystavili Temelín, vztahy v její rodině, zajímavá byla i zápletka jejího bratra. S interpretkou Danou Černou jsem se setkala poprvé, její projev nebyl špatný, pěkně podkreslil skvělý příběh. Stejně jako u Plachetnice na vinětách bych vytkla, že tu není žádný důraznější závěr, knížka prostě přestane hrát, začínám to brát jako takový podpis skvělého českého autora, těším se na další knihy od něj.

30.12.2020 4 z 5

Praskliny Praskliny Klára Vlasáková

Do Prasklin jsem se ze začátku příliš nehrnula, anotace, začínající tím, že se zjeví kulovitý útvar, ve mně vyvolávala dojem, že půjde o scifi, což není můj žánr. Nechala jsem se nalákat recenzemi, které knihu velmi chválily a rozhodně jsem nešlápla vedle. Kniha popisuje rozklad společnosti, dotýká se se spousty aktuálních témat (ztráta motivace, nezaměstnanost, závislosti...), naprosto se hodí do dnešní doby, kdy se vše svádí na koronavirus, tady mají kouli. Je to velmi depresivní čtení, rozhodně ne pro každého, ale já moc doporučuji, jen čekejte, že vás knížka vhodí do zvláštní nálady. vytkla bych jen to, že kniha neměla nějaké důraznější zakončení, o to vyzněla ještě depresivněji, ale třeba to byl záměr. Kniha ve mně zůstane a budu z ní dlouho čerpat. Poslech knihy byl příjemný.

23.07.2020 4 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Tohle bylo něco tak nepopsatelně nádherného. Pro mě to byla úplně první knížka v životě, u které mi ukáplo pár slz, jestli je Romeo a Julie romantika, tak tohle je pak něco se svou vlastní kategorií. ♥ Tahle knížka mi zlomila srdce, naštěstí mám svého Augusta, který ho vyléčí. ♥

23.02.2020 5 z 5

Sama v černém lese Sama v černém lese Cass Green (p)

Bohužel tohle byl jeden z těch slabších thrillerů. Nalákal díky skvěle zvládnuté anotaci, ale obsah? Námět se mi vcelku líbil, ale zpracování pokulhávalo. Potvrzuji to, co psali čtenáři níže, hlavní hrdinka je naprosto šílená, ufňukaná a slabá a je to v knížce to jediné, z čeho mrazí. Nemám ráda silné hrdiny, ale tohle je snad ještě horší, pořád si něco dopřává, pořád je unavená, protože teď toho děsně moc prožila, přitom se jen bezcílně plácá a nic nezvládá. Myslela jsem si, jak budu tematická, když vezmu knížku s sebou na dovolenou do lesa, ale víc v lese jsem tedy byla já, než děj knihy. Za mě bohužel průměr.

18.08.2019 3 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

~ Přestože mi nesedli hlavní hrdinové, knížka se mi líbila. Je to přesně taková oddechovka, jak knihy Julie Caplin prezentují média. Daleko víc než příběh postav jsem si užila atmosféru hygge, tu autorka vystihla dokonale. V této sérii určitě budu pokračovat, pravděpodobně audio, knížka se příjemně poslouchala. ~

05.02.2025 3.5 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

To bylo takové milé pohlazení. Ta knížka je strašně lidská, optimistická a vtipná. Obzvlášť pasáž o sobovi mě pobavila, knížku jsem poslouchala v MHD a fakt se nešlo nesmát. Knížka je i dokonale načtená, už tu nám připraveno Hájemství a moc se těším. Takhle knížka je vážně skvost, moc doporučuji.

15.01.2025 5 z 5

Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Jako vždycky, skvělá práce, miluju, jak autor zachycuje dobu, uvítala bych kdyby knížka byla ještě trochu delší. Audioverze je skvěle načtená, rozhodně můžu doporučit.

01.11.2024 4 z 5

Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

Autor mě na podzim požádal, abych si jeho knihu přečetla a napsala k ní tady své dojmy, jinak bych to v tomto případě volila asi soukromě. V prvé řadě se omlouvám, že jsem se ke knize dostala až teď, během podzimu jsem neměla na tento žánr chuť, tak jsem si počkala na zimní dny... Odkud začít, autor vytvořil svůj fantasy svět, který by byl poměrně zajímavý, kdyby v něm nežily tak průsvitné postavy. To mi vadilo asi ze všeho nejvíc, jak všechny postavy byly černobílé, buď kladné nebo negativní, nic mezi, proto jsem vlastně od začátku tušila, jaké budou jejich osudy a nemýlila jsem se, za celou dobu nepřišel žádný překvapivý moment. Autor pěkně popsal prostředí, ale na můj vkus byl až příliš popisný vzhledem k jednoduchému (až plytkému) příběhu, který jsem si přečetla, děj by se klidně vešel do poloviny rozsahu. Autorovi bych poradila, aby nezacházel do extrémů - všechny postavy měly buď nejpřísnější rodiče nebo nejtvrdší dětství, všechno se hemžilo nej, to bylo moc velké klišé. K největším rozporům, které jsem vnímala: Trochu jsem se pozastavila nad tím, jak se hlavní hrdinka do svého milého zamilovala ve chvíli, kdy byl zbitý a ani ještě neotevřel oko, další rozpor jsem pozorovala v tom, že postavy žijí týdny v jeskyni, a přestože to byla láska na první pohled, milostný styk přijde až po takové době... Rozčilovala jsem se nad tím, jak banda přírodních hrdinů bojuje s nedostatkem vody, když autor líčí, jak jsou dny deštivé, nebo že nemohou takovou dobu najít sever. Hlavní hrdina Jon je sice zbitý, se zbytky sil a hned na to se vypořádá s bandou vojáků. Trochu jsem nepochopila, proč Jona jeho společníci tak respektují, nebylo popsáno, čím si je získal, proč ho následovali, jak se stal velkým vůdcem. Postrádala jsem i bližší informace o životě společníků Jona ve chvíli, kdy se hrdinové nacházeli v zotročené zemi. Dobrota hlavní hrdinky Ya-ny hraničila až s naivitou, čekala jsem trochu vášně v jistím klíčovém okamžiku asi uprostřed knihy. Zcestné mi přišlo i příliš krásné první milování a celkově popis všech sexuálních scén a následky, které tyto scény (ne)zanechaly na hlavních hrdinech. Vyzdvihla bych asi to, že text byl poměrně bez chyb (upozornila bych na divné obraty jako "strašný strach," který se opakoval nebo chlap, který se hihňá. Pěkná byla i úvodní ilustrace. Je mi líto, že mě kniha nezaujala a nemohla jsem napsat pozitivnější hodnocení, jsem ráda, když tu vidím, že si našla své čtenáře.

29.01.2021 1 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Baletky mě opravdu příjemně překvapily. Knížka mapuje cestu jedné slečny v 90. letech za snem stát se baletkou. Líčí, co všechno to obnáší, dobré i špatné, také tehdejší dobu. Přestože knížka popisuje 90. let a oblast baletu, v mnohém se dá přenést i na dnešní dobu a sny úplně jiného rázu, za kterými se mnohdy ženeme. Tahle knížka přiměje čtenáře k zamyšlení nad sebou samými. Jako náctiletá jsem hltala knižní série o mladých baletkách a i takhle knížka se mi moc líbila, takové baletky pro dospělé, kde si každý můžeme najít to své. Knížka je skvěle načtena v audioverzi Terezou Dočkalovou, od této interpretky jsem poslouchala už více knih, ale v u této vyloženě zazářila. Baletky vřele doporučuji všem, co právě hledají samy sebe.

28.09.2020 4 z 5

Toulky českou minulostí 1 Toulky českou minulostí 1 Petr Hořejš

Knížku jsem poslouchala jako audioknihu. Čekala jsem, že si tak připomenu české dějiny, mám dějepis ráda, ale musím říct, že mi knížka připadala zbytečně vleklá, zabírala se až zbytečnými podrobnostmi (opravdu nepotřebuji vědět, jaký měl svatý Václav tvar hlavy). Audiokniha vznikla tak, že se pospojovaly jednotlivé díly, které v minulosti vysílal Český rozhlas. Když už to spojují do audioknihy, čekala bych, že tam sestříhají alespoň úvodní a závěrečnou znělku, to bylo trochu rušivé. Špatná byla i kvalita poslechu. Některé interprety nebylo (obzvlášť při poslechu v autě) skoro slyšet. Skoro bych řekla, že klasická kniha by bývala v tomto případě lepší. Knížku hodnotím jako průměr, čekala jsem víc.

26.09.2020 2 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Kniha nemá tak vysoké hodnocení, jak by se vzhledem k úspěchu seriály dalo očekávat. Důvod je prostý, kniha Vám nedá ani o chlup víc, než seriál. Seriál z knihy dokázal vyždímat i to, co v ní nebylo a tak je to pro mě jeden z mála případů, kdy je filmová adaptace lepší, než kniha. Mně se knížka četla dobře, děj pěkně odsýpal, je dobře namluvená. Jediné, co bych vynechala, byly ty historické vsuvky na konci, které byly takové plytké, asi měly být humorné, ale mně opravdu nesedly. Knížku rozhodně doporučuji před seriálem, pokud jste už seriál viděli, kniha vás už nemá šanci příliš oslovit.

10.08.2020 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Jeden z nás má skvělou zápletku, co týká knih této autorky, nutno ale dodat, že také nejméně reálnou. Na začátku knížky je pohřešovaná žena, jejíž zmizení nahlásí její manžel. Později se najde její mrtvola v autě na dně jezera. Do toho se mísí příběh dospívajícího Raleigha, který našel potěšení v tom, že se vkrádá do cizích domů. Když to zjistí jeho matka, považuje za slušnost informovat o tom majitele domů, které syn při svých toulkách navštívil. Vše se zkomplikuje ve chvíli, kdy vyjde najevo, že jeho otisky se ocitnou i v domě zesnulé ženy, drby se šíří rychle. Super knížka se zajímavými zvraty, nečekaným koncem mi připomíná trochu Nevítaného hosta,. Nevím, jestli se mi ten závěr úplně líbil, každopádně skvěle vystavěný příběh, který mě držel v napětí po celou dobu, určitě mohu doporučit. Audioverze se skvěle poslouchala.

21.06.2020 4 z 5

Loutkář Loutkář Daniel Cole

Loutkář si dokázal udržet kvalitu, která byla nasazena Hadrovým panákem. Skvělý debut musel na autora vyvinout neskutečný tlak, ale ten se nenechal zahanbit, opět nám naservíroval postavy z první série, které jsme si tak oblíbili a navíc přidal pár dalších propracovaných postav, které za mě zcela nahradily už trošku slabší zápletku, kterou hodnotím až jako příliš nereálnou vzhledem k množství úmrtí a ochromení velkých měst, to asi autor trošku přestřelil. I tak jsem se ale od příběhu o mrtvolách s nápisy "LOUTKA" a "NÁVDADA" nemohla odtrhnout a už netrpělivě vyhlížím poslední díl, který mám už z Knižního klubu na cestě.

09.04.2020 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Poslouchala jsem jako audio knihu, znuděný hlas Hynka Čermáka se ke knížce parádně hodně, je to přesně sarkastický Harry Hole. Obsah knížky ale za mě trošku pokulhával, přišel mi takový neucelený, další knížky od Jo Nesbø se mi líbily víc, v Netopýrovi je jen zárodek jeho velkého umění. Jsem opravdu ráda, že sérii s Harrym Hole jsem nezačínám tady, ale čtu / poslouchám na přeskáčku. V tomto dílu bych si totiž Harryho neoblíbila a asi o něm nechtěla číst dál. A to by byla vážně škoda.

19.03.2020 3 z 5

Mám nad tebou moc Mám nad tebou moc Teresa Driscoll

Mám nad tebou moc za mě rozhodně patří k těm lepším psychothrillerům, nevšední zápletka, autorka navíc od začátku rozehrává se čtenářem hru, ve které ho utvrzuje, že vrahem může být opravdu každý, to se mi líbilo, proto jsem chtěla číst pořád dál.
Oceňuji postavu svědkyně, to bylo originální, líbilo se mi, jak jsme v knize odhalovali životy jednotlivých postav. Vytkla bych trošku pomalý úvod a cítím takovou nedokončenost - během celého thrilleru mě provázelo víc postav, mrzelo mě, že jsem si nemohla přečíst i konec z jejich perspektivy. Knížku ale určitě doporučuji.

02.01.2020 4 z 5