Kate3003 Kate3003 komentáře u knih

Brisingr Brisingr Christopher Paolini

Další skvělý díl ze série o dračích jezdcích. Příběh o Eragonovi a Safiře je také takovou menší nostalgií, protože první dva díly série jsem četla již před lety, když u nás vyšli poprvé. Třetí díl jsem tehdy, ale nezačala což je škoda. Je vidět, posun ve stylu psaní autora. Příběh jako takový už se nezaměřuje jen na Eragona, ale i na další postavy, které známe z předchozích příběhů. Přestože některé části mě nebavily až tolik, celkově jsem si knihu užila. V příběhu ani tentokrát nechybělo napětí a zajímavé zvraty.
I přesto, že kniha má dost stran tak příběh plynul tak rychle, že člověk skoro ani nepostřehl, že už je konec. Jsem zvědavá na konečnou bitvu Eragona z Galbatorixem.

15.02.2023 4 z 5

Witch Komiks 4-6 Witch Komiks 4-6 Elisabetta Gnone

Tak tady je další kousek nostalgie, protože už na základní škole jsem tyhle komisy milovala a časopisy Witch o pěti dívkách, které se stali strážkyněmi Kondrakaru nesměl nikdy chybět. Tehdy jsem měla i diář a další doplňkové knihy. Dnes mě mrzí, že se nic s toho nezachovalo. Sice už příběh neprožívám tak jako kdysi, ale přesto si tyhle návraty do dětství opravdu užívám. Čtení jsem si po letech znovu užila a doufám, že vyjdou i další díly :)

15.02.2023 5 z 5

Hříšní světci Hříšní světci Emily A. Duncan

Tahle kniha předčila má očekávání. Jedná se o velmi zajímavě zpracovaný příběh, který je zároveň popisován ze dvou pohledů hlavních postav. Ze začátku mi střídaní pohledů trošku vadilo, ale pak jsem byla ráda že to vidím s obou stran a rozhodně to příběhu neubralo nic na napětí možná spíš naopak, protože čekáte na to co se děje na té druhé straně mezitím co čtete jednu z verzí. Konec mě naprosto překvapil a odrovnal, protože něco takového jsem naprosto nečekala.
Celou dobu jsem si představovala co by mě mohlo čekat dál a jak asi příběh skončí, ale autorka mé představy vzala a rozdrtila na malé kousíčky. Trochu mi chybělo osvětlení některých záležitostí, které se v knize objevily, ale celkově se mi kniha líbila a svět ve kterém se odehrávala byl zajímavě zpracovaný.

15.02.2023 4 z 5

Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Od této knihy jsem nedotala úplně to co jsem díky všeobecnému boomu a anotaci tak nějak čekala. Cestování časem bylo zmíněno spíše povrchově, velký boj mezi "legendárním hrdinou" a nestvůrami se taky tak úplně nekonal. Nemůžu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila. Bylo zde i dost momentů, které mě naopak zaujali. Jen má očekávání asi byla trochu jinde.
Autorka má poměrně čtivý styl psaní takže se kniha celkem dobře četla. Hlavní postavy Joan a Aaron jsou sympatické. Velmi se mi líbil nápad s rodinami nestvůr žijícími mezi námi, kde každá z rodin je vlastně zvláštní něčím jiným. Zaujalo mě také vystavění systému ve kterém nestvůry žily a také Legendy o hrdinovi, která zde hraje velkou roli. I když si myslím, že některé stránky života nestvůr mohly být více využity. Další díl ještě zvážím, protože přesto že jsem si z příběhu úplně nesedla na zadek ve výsledku byl fajn. Zvrat na konci knihy byl zajímavý a docela mě zajímá jak s příběhem bude autorka dále pokračovat.

15.02.2023 3 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Velmi zajímavý příběh, kde se ukazuje co dokáže s lidmi udělat společnost ve které žijí.
V této společnosti mají hlavní slovo muži, kteří se k ženám ve svém městě chovají jako by nebyli víc než dobytek. Dokud se hodí tak je tolerují, ale jinak musí z cesty. V rámci své absolutní moci tvrdí, že všechny ženy jsou prokleté a v rok kdy je jim šestnáct se musí uchýlit na odloučené místo kde mají rok na to se svého prokletí buď zbavit nebo ...
Díky tomu, že jsou v tom všechny dívky vychovávány ony sami věří, že je to pravda navíc je mezi ženami zakázáno o "prokletém roce" mluvit takže žádná z nich neví co je čeká. Jediné co ví je, že není jisté že se vrátí a pokud se nevrátí jejich rodiny mohou být vykázány.
Hlavní hrdince Tierney se na tom všem, ale něco úplně nezdá. Všechno opravdu nemusí být tak jak se na první pohled může jevit.
Příběh jako takový je velmi čtivý i když romantická linka je tam vyvedena trošku nešťastně, ale v celkovém konceptu do příběhu zapadá. Bylo velmi zajímavé sledovat jak hlavní hrdinka odhaluje celou pravdu a děj si po celou dobu udržuje celkem příjemný spád. Přesto že má kniha růžový přebal v žádném případě se nejedná o žádné milé čtení. V knize je poměrně dost násilý a to né zrovna v nejjemnější formě. Za mě, ale stojí za přečtění.

14.02.2023 4 z 5

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

"Tak nějak pořád doufám, že debilita některých lidí má skrytý smysl nebo poslání. Člověk přece nemůže být k*etén jen tak - pro nic za nic..."

Když se mi do rukou dostala reading copy knihy Jiné místo něvěděla jsem co přesně čekat, protože se jedná o moje první setkání s autorkou. Anotace mě, ale zaujala natolik že jsem se rozhodla knihu zkusit.
Autorka má velmi příjemný styl psaní a díky krátkým kapitolám se kniha čte skoro sama. Jediné co mi trošku nesedělo byl styl vyprávění. Hlavní postava Monika mluvila přímo ke čtenáři a v jistých momentech mě to připravilo o překvapení a trošku to zmírnilo napětí které bych u thrileru očekávala.
Kniha je rozdělena do několika částí. První je spíš pozvolná a seznamovací, ale jakmile dojde na v anotaci zmiňovanou vyjížďku na kolech děj se rozhýbe a člověk se ani nestihne divit jak rychle se vše semele.
Navíc je příběh doplněn i o novinové články a záznamy zpráv, které celý děj příjemné doplní.
Přesto že mi styl vyprávění úplně neseděl k thrileru tak pohled na myšlenky Moniky v průběhu jejího zážitku na výletě byl velmi zajímavý. A konec byl poměrně překvapivý, protože nic nemusí být takové jak se na první pohled zdálo.

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.

14.02.2023 4 z 5

Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

"Některé věci nás naučí jen bouře"
Tak tohle byla slušná jízda. Od knihy jsem se v podstatě nemohla odtrhnout a během jednoho dne jsem měla přečteno. Kniha má skvělou atmosféru.
Maličké městečko v bažinách ve kterém má většina obyvatel nějaké zvláštní schopnosti a které ukrývá pár tajemství a parta dětí, která s většinou z nich více či méně souvisí. To už samo o sobě zní skvěle. Když k tomu přidáte velmi čtivý styl psaní autorky tak to prostě musí fungovat. Jediné co bych příběhu vytkla, je to jak dlouho se hlavní postavy točí v kruhu a jisté části se opakují než dojde k vyústění príběhu.
I přesto autorka skvěle dokáže udržet pozornost. A jak se postupně přidávájí jednotlivé dílky skládačky a tajemství jsou rozplétána příběh je čím dál zajímavější a teorie o tom co se vlastně stalo jsou čím dál neuvěřitelnější. Já jsem se nakonec jedním ze svých podezřelích trefila, ale i přesto jsem díky několika indicíím opravdu dlouho neměla jasno a ten závěr byl opravdu skvělý. Takže za mě opravdu velké doporučení.
Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce děkuji Albatros media.

05.02.2023 5 z 5

Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Knihu jsem četla jak už je u mě zvykem ve štafetě.
Celkově knihu hodnotím kladně, i když se tam našlo pár nedostatků, jako drobné chybky v textu nebo pár nudnějších spíš vycpávkových částí, které toho do děje moc nepřinesly. V knize jsem, ale našla více pozitiv. Naprosto skvělý byl sarkasmus hlavní hrdinky Emy a taky její chemie s Eskarem.
Oblíbila jsem si i vedlejší postavy Erika, který svými poznámkami mohl soupeřit s Emou a taky Luciena, který mi velmi připomínal svého jmenovce ze série Dvory od SJM. Díky jednotlivým postávám jsem se u knihy i dost pobavila
Dokonale byli do příběhu zapracovány i různé narážky na knihy a flmy, což mě velmi potěšilo. Nápad Smrtek žijících si běžné životy a celkové zpracování Ruin bylo velmi povedené a kniha byla velmi čtivá.
Už se těším až se do Ruin podívám znovu a doufám, že tentokrát v nich budu častěji potkávát Emu a Eskara pohromadě :)

02.02.2023 4 z 5

Uchvatitelé říší Uchvatitelé říší Victoria Aveyard

Kniha mě zaujala svou anotací i obálkou. Čekala jsem epický příběh, ale tak úplně jsem ho nedostala. Autorka vymyslela velmi zajímavý svět, který v příběhu povedeně vykreslila. Nápad s vřeteny, která propojují světy a můžou se otevřít pouze za určitých podmínek byl skvělý.
Autorka má velmi čtivý styl psaní, ale zbytečně moc popisný. Myslím, že kdyby byl obsah stažený na cca polovinu byl by příběh mnohem zajímavější. Kniha sleduje osudy několika postav, které se v průběhu děje navzájem propojí, ale bohužel se toho o nich vlastně moc nedovíme. Což je dle mého škoda. Líbí se mi, že hlavní hrdinka příběhu není super dokonalá jako většina YA hrdinek. Je to příjemná změna. Děj by rozhodně snesl trochu víc akce a méně popisů putování i když musím uznat, že pár zvratů bylo opravdu zajímavých. Také mě bavilo popichování Doma a Sorasy. Celkově hodnotím knihu poměrně kladně. Čtení jsem si užila a další díl rozhodně zvážím. Za poskytnutí knihy bych ráda poděkovala albatrosmedia.

23.01.2023 3 z 5

Legenda Legenda Stephanie Garber

Druhý díl série Caraval mě bohužel nezaujal tolik jako ten první. Přestože byl příběh podobný a znovu velmi dobře promyšlený, něco mi tam prostě chybělo. Líbí se mi, že kniha začala přesně tam kde předchozí skončila. Takže příběh plynule navázal. Tentokrát byl, ale odvyprávěn z pohledu Donatelly namísto její starší sestry Scarlett. Tella v této hře už nebude skryta v pozadí hry, ale bude muset sama hrát. Zápletka je tentokrát trošičku zajímavější než v prvním díle, ale princip je stejný. Důležité je vyhrát Legendovu hru a tím vyhrát možnost setkat se přímo s Legendou. První část knihy byla mírně nezáživná, ale pak se vše rozjede a už si drží tempo stejně jako u prvního dílu. Jestli budu číst další díl zatím nevím. Kdyby byl v češtině tak do toho určitě jdu, ale bohužel není.

20.01.2023 3 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Zajimavá doplňková kniha k příběhu o chlapci který přežil. Tentokrát o Famfrpálu, jednom z nejoblíbenějších sportů ve světě kouzelníků. Líbí se mi jak do detailu je tato hra a její historie v knize popsána. Nejenže se tu dočtete základní informace o různých týmech, ale i to jak vlastně tato hra vznikla a jak se v průběhu času vyvíjela až do podoby, kterou známe z knih o Harrym Potterovi. Kniha je velmi pěkně zpracovaná a rozhodně by neměla chybět v knihovně žádného fanouška této ságy.

20.01.2023 5 z 5

Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Začíná mě mrzet, že mě série minula v tom správném věku. Přesto že si čtení poměrně užívám tak vidím jak jsou některé činy hlavních postav poměrně hloupoučké, ale vzhledem k jejich věku nic neobvyklého. Pořád mě z postav nejvíc baví Christian a Rose i když v tomhle díle jsem si velmi oblíbila i Masona, který tentokrát dostal mnohem více prostoru. Líbila se mi i změna prostředí a nová postava. Jsem zvědavá jak se vše kolem Adriana vyvine dál. Celkové mě asi druhý díl bavil více než první, protože má lepší spád a netočí se dokola kolem jednoho problému. Navíc ten konec. Ten mě naprosto odrovnal. Rozhodně jsem nečekala, že se něco takového stane. Jsem zvědavá co přinesou další díly. A abych nezapomněla musím samozřejmně zase vypíchnout novou obálku od Adela.stopka, která je zase boží.

20.01.2023 4 z 5

Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Jako u většiny knih od Tolkiena musím ocenit promyšlenost a propracovanost celé knihy a samotného příběhu. Jedná se o další část zapadající do příběhu o Středozemi. V tomto případě se jedná spíše o takový popis dějin Středozemě ve stylu Silmarilionu, než o výpravný příběh jako je tomu například u Pána prstenů. To ale neubírá celému příběhu na jeho velkoleposti. V některých částech jsem měla trochu problém se začíst, protože popisy byli velmi rozsáhlé, ale zároveň se toho moc nedělo. Přesto jsem si čtení užila a jsem ráda za doplnění dalších střípků do mých znalostí Středozemě.

10.01.2023 3 z 5

Přízraky noci Přízraky noci Kateřina Ševčíková

Po této knize jsem pokukovala již delší dobu, protože jsem na ni na instagramu viděla poměrně pochvalné recenze a navíc ta obálka je prostě krásná.
Líbilo se mi, že v příběhu jsou zapracovány prvky ze slovanské mytologie a pověstí. Narážky na pověsti o Kazi, Tetě a Libuši či Bivojovi, které znám z dob strávených ve školní lavici mě velmi zaujala.
Celý příběh je vyprávěn z pohledů čtyř hlavních postav, které se ve vyprávění střídají, přesto že mi tento styl většinou úplně nevyhovuje zde mi to nevadilo. Nejspíše hlavně díky tomu že na sebe jednotlivé části navazovali a neopakovali se jen proto aby se ukázalo vše i z jiného pohledu. Děj velmi příjemně plynul, rozjed byl velmi svižný, protože jsme vhozeni o již rozjetého příběhu. Druhá polovina je trochu pomalejší, celkově více vysvětluje o co vlastně jde a díky pohledu z více stran jsem se toho mohla dozvědět mnohem více. Celkový pohled příjemně doplnili i občasné pohledy zpět do minulosti jednotlivých postav. Bylo velmi zajímavé sledovat jak jednotlivé postavy šli za svými cíly a přesto jak moc velké mezi nimy byly rozdíly tak se snažily svoje osudy aspoň na chvíly spojit. V příběhu nechyběli ani nečekané zvraty, které za mě byly velmi dobře zpracované. Mě samotnou v určité chvíli vývoj děje velmi překvapil. Nejvíc mě zaujal konec, protože něco takového jsem po celém příběhu opravdu nečekala.
Děkuji Albatrosmedia za možnost si tuto knihu přečíst a za mě určitě velké doporučení.

02.01.2023 4 z 5

Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Joanne Rowling

Svět Harryho Pottera je pro mě srdcová záležitost a každý návrat do Bradavic si naprosto užívám. Přestože jsem měla trochu strach z toho jak se mi bude scénář číst, jsem si knihu užila. Krásně doplnila můj pohled na filmové zpracování. Při sledování filmů některé drobnosti uniknou, ale když si člověk přečte scénář vidí všechny detaily v příběhu.
Kniha je navíc plná nádherných ilustrací, které znázorňují scény filmu, nebo různé dokumenty, lístky, či kostými. Kniha je navíc doplněna o pohledy jednotlivých herců a bylo opravdu zajímavé si přečíst jak své postavy vnímali. Rozhodně doporučuji přečíst všem, kdo se chtějí zase na chvíli vrátit mezi kouzelníky.
Děkuji moc Albatrosmedia za poskytnutí knihy a možnost vrátit se zase na chvilku do Bradavic.

22.12.2022 4 z 5

Limea Limea Lin Rina

Lin Rina má velmi příjemný styl psaní o čemž jsem se přesvědčila už u čtení Kronik prachu. Stejně jako u nich jsem, ale u této knihy měla problém se do první poloviny příběhu začíst. Minimálně první třetinu se v knize vlastně nic moc neděje a příběh se trochu točí v kruhu. Naštěstí zbytek knihy už se nese v poměrně akčnějším duchu a stránky ubýhají mnohem lépe.
Musím ocenit krásné popsané a propracované prostředí. Také originální příběh, doplněný o velmi povedené ilustrace. Narozdíl od Kronik prachu, kde je velmi slowburn romantika, je zde romance zažehnutá v podstatě rychlostí blesku. Hlavní hrdinka Limea je sebevědomá mladá dívka, která je nezavislá a cílevědomá. S tím souvisí i to, že se jí nelíbí jak některé věci v jejich kmeni fungují a ráda by s tím něco udělala. Je škoda, že některé informace v knize nebyli lépe vysvětleny a místo toho se prvních pár stran točíme v kruhu. Celkově to ale bylo příjemné čtení a možná bych ocenila i něco ve stylu Pár stránech navíc u Kronik prachu pro doplnění informací.

22.12.2022 3 z 5

Tulák Rover Tulák Rover J. R. R. Tolkien

Milá pohádka o zakletém psíkovi. Příběh je skvěle propracovaný jak je u Tolkienových děl zvykem. Líbila se mi předmluva, kde bylo zmíněno proč vlastně tato pohádka vznikla a další informace k samotnému životu Tolkiena a vzniku knihy.

22.12.2022 4 z 5

Jal Jal Veronika Kutičková

Tahle kniha mě neuvěřitelně bavila. Styl psaní je příjemný a příběh je velmi čtivý. Najde se pár míst kde se nic moc neděje, ale zbytek příběhu to plně vynahrazuje. Postavy jsou velmi dobře vykresleny, celé prostředí a svět skvěle promyšlené a propracované do detailu.
Hlavní postavu Stephanie jsem si oblíbila, protože prostě miluji přidrzlé hrdinky. Velmi se mi líbil nápad se spřízněnými dušemi které se v příběhu objevují i když si sama nejsem jistá zda bych ji sama chtěla mít.
Taky oceňuji to, že je v příběhu ukázáno, že né všechno musí být takové jak nám tvrdí nebo jak se naprvní pohled zdá. A lidé by se neměli soudit jen podle toho do čeho se narodili. Příběh byl napínavý a já jsem opravdu zvědavá jaké následky bude mít rozhodnutí Stephanie a také co vlastně má za lubem Damon, protože jeho jednání je jistě velmi dobře promyšlené. Doufám, že se mi již brzy dostane do rukou další díl a dozvím se co bude dál.

15.12.2022 5 z 5

Nick a Charlie Nick a Charlie Alice Oseman

Kniha se četla velmi dobře, je to takové milé připomenutí Srdcerváčů, ale celkově mi to přišlo jakože jsme se vlastně nic moc nedověděli a nějak tomu chybí jiskra, která provázela komiks. Takže doporučuji pokud se chcete vrátit k Nickovi a Charliemu a prožít si s nimi pár chvil, ale příběh jako takový bohužel není až tak poutavý.

15.12.2022 3 z 5

Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Já osobně mám superhrdiny a superhrdinské příběhy ráda. Tato kniha mě na první pohled zaujala obálkou a poté i anotací. Příběh výjimečných žijících v Galtonu mi od začátku hodně připomínal X-meny od Marvelu, ale přesto si zachoval velkou míru originality. Autorka zvládla vymyslet velké množství úžasných schopností kterými Renegáti, Anarchisté i další výjimečný vládnou. Celkově je kniha velmi čtivá, plná akce a nečekaných zvratů, styl psaní Marrisy Meyer se mi velmi líbí a přečetla jsem všech 509 během pár dní. Kdybych si mohla nějakou schopnost vybrat dost by se mi líbila ta Sketchova.

12.12.2022 5 z 5