kikies kikies komentáře u knih

Bubáček Bubáček Daniela Krolupperová

Milý příběh o roztomilém strašidýlku. Jednoduché, přímočaré a dětsky kouzelné. Skvělá volba pro začínající čtenáře. Naše děti mají novou oblíbenou sérii.

19.09.2024 5 z 5

Pohádky z jedné i druhé nádrže Pohádky z jedné i druhé nádrže Petr Čepek

Další várka příběhů z Brzdína, tentokrát se veškeré dění soustředí na autoškolku a výběr nového učitele/učitelky. Čeká Vás záplava originálních vlastních jmen, milé ilustrace, sem tam trefná narážka (ty možná spíše pro dospělé) a spousta vtipných příběhů. Děti zaujme důležitost malých vozítek, která sama vybírají úspěšného adepta. Jednotlivé kapitoly mají ideální délku (ač u nás se musely každý večer číst alespoň dvě), děti zaujmou a pobaví. Ideální pro předškoláky a menší školáky.

19.09.2024 5 z 5

Jak zabránit další pandemii Jak zabránit další pandemii Bill Gates

Pokus a o ucelený přehled informací o boji nejen s pandemií COVID, ale i dalšími nemocemi, které sužují především chudší část světa, hromada úžasných (a těžko říct jak moc reálných) vizí, obrovská porce sebechvály a reklamy pro nadaci exmanželů Gatesových. Skvělá myšlenka, chvályhodná činnost v této oblasti a zásluhy, které nelze upřít... ale celou dobu jsem se nemohla zbavit vtíravé myšlenky, jestli zrovna tento člověk je ten správný "odborník", kterému lze podávané informace věřit. Protože má spoustu kontaktů a známých spolupracovníků v odborné sféře? Protože na rozdíl od nás si telefonuje s politickými špičkami a "večeří" s těmi, kteří tomu rozumí? Jako chápu jeho snahu, rozumím možná jakési touze pomáhat, ba přímo spasit svět, ale pořád mi přijde dostatečně nekompetentní. Myslí to nepochybně dobře, má vize a prostředky, ale bije mě tu do očí jakýsi spasitelský komplex říznutý trochou naivity. Trochu jako když USA násilím exportují demokracii, ať už je o ni zájem nebo není.... Kniha je určitě plná užitečných dat a informací, ale je třeba ji číst se zdravou porcí obezřetnosti...

16.09.2024 3 z 5

Ať žijí auta! – Pohádky z Brzdína Ať žijí auta! – Pohádky z Brzdína Petr Čepek

Veselé a vtipné příběhy psané krásnou češtinou (mnohdy jsem si při předčítání připadala jak na logopedickém cvičení - některá vlastní jména mi dala dost zabrat, a to mám jazyk ohebný ažaž) a doplněné milými ilustracemi. Zamilovali si je oba synové a už se vrháme na další díl a posvítíme si i na další knížky od tohoto autora, protože jedna brožurka s Říkadly o autech u nás doma už leží a mnohé verše jsou nezapomenutelné. Doporučuji (nejen) všem klukům.

15.08.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Čtivé, napínavé a napsané velice dobře, ale zdlouhavé a to jako že moc. Nějak mě odrazuje, když autor začne sérii tlustou knihou a každý další díl je už jen tlustější a tlustější. Berte ohled i na staromilce, kteří nepřičichli k e-knihám a audioknihám a pište tak, aby se to dalo (fyzicky) unést... musela jsem speciálně kvůli knize tahat permanentně batoh, kniha se nedá ani rozevřená dlouho udržet, vleže lze číst jen na břichu... zabralo to několik nocí ve strnulé poloze s podloženou knihou... Téma online her a zfanatizovaných fanoušků mě neoslovilo tak, jak bych očekávala, a přepisy chatů pravděpodobně způsobily ono nafouknutí knihy o pěknou hromadu stran navíc, ale jejich čtení nebylo úplně nejzábavnější. Práce Robin, Strika a celého týmu jako vždy skvělá, oceňuji větší prostor pro Robin i rozvíjení mimopracovní linie, ale ty jejich vztahy.... o-ou.... jako vážně se dva dospělí lidé nedokážou vyslovit a ujasnit si, co mezi nimi je, a nějak se k tomu postavit? Neskočili jsme náhodou na nějakou mnohem nižší úroveň mezi románky pro náctileté? (Stručně: Já ho děsně miluji, ale nemůžu mu to říct, protože co kdyby pak se mnou přestal kamarádit?.... Ona se mi hrozně líbí, ale má na někoho mnohem lepšího, než je obtloutlý mrzák, tak se budu radši chovat jako promiskuitní ko*ot a tvářit útrpně, kdykoli se o ni otře nějaký jiný chlap... asi tak)

15.08.2024 3 z 5

Parte Parte Čou Chao-chuej (p)

Zajímavé skrze pořád ještě exotické prostředí Číny, ale místy až moc zamotané (občas mám pocit, že se to ani nepodařilo pořádně rozmotat). Navíc si člověk musí zvykat na trochu odlišné čínské prostředí (Amíci by se do všeho vrhli hned po hlavě), no a samozřejmě ta jména, to je kapitola sama pro sebe. Četlo se to dobře a určitě dám šanci dalším dílům, ale smířila jsem se s tím, že prostě čtu a občas nevím, kdo je kdo... Obálka je luxusní.

15.08.2024 3 z 5

Čas lovu Čas lovu Jeffery Deaver

Skvělý a neohrožený Colter jako vždy - vše vyřeší, se vším si ví rady, všechno ho už otec někdy učil... Napínavé, tentokrát zajímavě zamotané s nečekaným rozuzlením. Nebudu tvrdit, že nejlepší ze série, ale určitě patří k těm lepším.

15.08.2024 4 z 5

Pište správně česky – druhé aktualizované, rozšířené vydání Pište správně česky – druhé aktualizované, rozšířené vydání Dalibor Behún

Kniha mě moc nezaujala. Od bestselleru jsem očekávala větší čtivost. Tohle mi přišlo jen jako Pravidla českého pravopisu převedená do "lidštiny". V podstatě šlo o trochu barvitější výklad doplněný možná možná o trochu modernějšími příklady a testy na procvičení, ale já očekávala něco jiného.

14.08.2024 2 z 5

Justýnka a asistenční jednorožec Justýnka a asistenční jednorožec Kateřina Pantovič

Trochu jsem se bála, že mě mí dva kluci (5 a 7 let) s knížkou s jednorožcem a pastelovými barvami pošlou někam, ale poslouchali a ani nedutali. Takže doporučuji všem holkám i klukům. Krásný příběh, krásná myšlenka a krásné provedení.

14.08.2024 5 z 5

Popelářské pohádky Popelářské pohádky Zuzana Pospíšilová

Knížka mě původně velice zaujala, ale zřejmě jsem očekávala více. Autorka má určitě řadu lepších děl. Pohádky byly takové nemastné neslané - děti však bavily více, než jsem čekala. Příběhy děti určitě něco naučí o ekologii a třídění, ale já se už asi pomalu podívám po další autorce, po několika přečtených knihách, které mě zpočátku nadchly, mi přijde už její tvorba nějaká vyčerpaná a vyčpělá...

14.08.2024 2 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Bylo příjemné se vrátit na začátek série a seznámit se s postavami od úplného začátku. A upřímně musím říct, že tato linie mě bavila víc než samotný případ, ten byl spíš slabší než obvykle. Ale patřím k věrným a pokračuji v sérii.

Kavárna na konci světa Kavárna na konci světa John P. Strelecky

Příjemné zastavení a zamyšlení nad smyslem života. Nic převratného, o tomtéž již psalo mnoho jiných, ale zase trochu jiný úhel pohledu zasazený do jiného prostředí s jinými postavami. Kratinké, čtivé a určitě přínosné.

Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Děsivé, nepochopitelné a odsouzeníhodné chování matky popisované očima dítěte doufajícího pořád alespoň ve ždibíček lásky, na kterou má nárok. Trochu mi chybělo nějaké vysvětlení, proč se chování matky takhle změnilo/vyvinulo, ale to zřejmě nechápal ani sám autor. Silný a drásající příběh...

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Líbila se mi zápletka, zaujaly mě i postavy a vrhám se na další díly. Námět možná nepatří k těm nejoriginálnějším, ale celek prostě sedí a baví, takže jen tak dál.

14.08.2024 5 z 5

Pohádka Pohádka Stephen King

Velice dobrá knížka, skvěle vystavěný příběh. Napínavá pohádka pro dospělé, čtivé, promyšlené, bohaté, silné i dojemné. Příběh, který vás vtáhne a nepustí.

Řetěz Řetěz Adrian McKinty

Napínavé, mrazivé, drsné na psychiku (obzvláště rodičů). Doporučuji, ale asi přijdete o trochu klidu a na děti budete dohlížet ještě víc než dosud!

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Skvělý příběh, při kterém ve Vás trochu zatrne...

26.07.2024 5 z 5

Policejní křeček a záhadná záměna Policejní křeček a záhadná záměna Daniela Krolupperová

Skvělá kniha pro předškoláky a malé školáky. Vtipný a napínavý příběh odvážného hlodavce, psané poutavou formou, v ideální délce, příjemným jazykem. Synové si oblíbili celou sérii a další díly bychom klidně uvítali.

26.07.2024 5 z 5

Policejní křeček a zámecký zloděj Policejní křeček a zámecký zloděj Daniela Krolupperová

Křeček Bruno opět zasahuje! Další případ, další porce zábavy, napětí a slušné detektivní práce v provedení a rozsahu tak akorát pro děti. Je to naše oblíbená postava, jejíž příběhy nás s dětmi neskutečně baví.

Policejní křeček Policejní křeček Daniela Krolupperová

Křeček Bruno je perfektní postavička pro předškoláky a menší školáky. Je to vtipné, svižné, milé a nápadité, má to přesně ty atributy, které má dokonalá dětská knížka mít. Doporučuji celou sérii.