KLHannah KLHannah komentáře u knih

Devatenáct pařátů a jeden temný pták Devatenáct pařátů a jeden temný pták Agustina Bazterrica

Než jsem knihu začala číst, podivovala jsem se negativním recenzím a říkala jsem si, že to přeci nemůže být tak strašné. Znamenitá mrtvola se mi líbila, víc její první část. Ale povídky mi nesedly. Líbily se mi tak tři. Za půlkou knihy jsem to dělala tak, že když mě povídka na prvních dvou stranách nezaujala, tak jsem ji přeskočila. Můj čas je mi drahý.
Hvězdička navíc za grafické zpracování knihy.

04.02.2025 2 z 5

Tři malá prasátka Tři malá prasátka Alex Smith (p)

(SPOILER) Robert Kett je snad syn Chucka Norrise nebo nevím. Na konci druhého dílu jsem se bála, jestli díl o hledání Billi nebude klišé. Na začátku jsem byla nadšená, mělo to šťávu, napětí a spád. Pak se to, alespoň pro mě, zlomilo a stala se z toho superhrdinská neuvěřitelná story. Zajímalo by mě, čím Kett své kolegy a vlastně i všechny ostatní, dokáže tak okouzlit, že porušují pravidla, nehledí na sebe, na ztrátu zaměstnání a obětují se, aby on dosáhl svého.
Upřímně? Kett mě svou paličatostí děsně štval. Musel to urvat celý sám. Nevzal si zbraň, no a? Poradí si, je silný, i když má z předchozích případů nedoléčená zranění. Neuvěřitelně dlouhý čas na bitku v hořícím domě, tomu se snad ani nechtělo věřit. Rozhodně mě ale moje pocity neodradí od dalších dílů. Zajímá mě, jak na tom psychicky bude Billie, jak to šéf inspektorova rodina bude zvládat. Zda Bingo podá nějaké další vysvětlení. Jestli někdo konečně napomene sprostou Alici...

04.02.2025 3 z 5

Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Než jsem si vůbec všimla, že jsem knihu začala číst, tak byl konec. Četlo se to lehce, žádná zbytečná omáčka, ubylo otravných scén s inspektorovými dětmi. Čeho bylo víc, bylo vzpomínek na unesenou manželku. A přibyly hektolitry Porterova čaje, nebo řečnění o něm. Děj ale odsýpal i zápletka byla zajímavá. Vadily mi dvě věci. Hrdinské jednání našeho inspektora a sprostý slovník jeho nejstarší dcery, kterou ani nikdo nenapomenul. Proboha proč? Těším se na třetí díl, snad to nespadne do nějakého strašného klišé.

28.01.2025 3.5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Po spoustě let jsem zatoužila vrátit se do dětství a znovu si přečíst ten magický příběh, který změnil svět. Díky naší paní učitelce na výtvarnou výchovu v šesté třídě, která nám jednou do hodiny přinesla knížku o klukovi s jizvou na čele a poutavě o ní povyprávěla, jsem se stala jednou z prvních čtenářů knihy u nás. Ještě než vypukl potter boom, ještě než všichni věděli, kdo jeto mudla a že Bradavice jsou nejlepší škola čar a kouzel na světě.
Musím říct, že jsem toho spousta zapomněla a že spoustu toho bylo jinak než ve filmu. Znovu jsem ocenila vypravěčský styl autorky. A vlastně, spoustu věcí, které byly ve filmu jen naznačeny, jsou v knize řečeny. A tak je to v pořádku.

22.01.2025 5 z 5

Apatykář Apatykář Lucie Hlavinková

Chápu, proč někteří čtenáři nehodnotí knihu úplně kladně, ale mně se to líbilo. Mám ráda tuhle dobu a nevadil mi ani styl, jakým to bylo napsané. Že byl František úzkostný a nepříliš sebevědomý mládenec, budiž mu odpuštěno. Rodiče se na něm docela vyřádili. Čekala jsem, co z příběhu nakonec "vyleze", protože autorka na konci své knihy obvykle rozlouskne nějaké to rodinné tajemství. A povedlo se. Nebyla to nejlepší kniha autorky, ale jejího přečtení nelituji.

14.01.2025 3.5 z 5

Když andělé dřímají Když andělé dřímají Tereza Bartošová

Tahle kniha ve mně nechala hlubokou rýhu. Za dva večery a dvě noci jsem zhltla čtvrtou knihu Terezy Bartošové, která je jednoznačně nejlepší z její tvorby. Bylo znát, že je autorka v lékařském prostředí jako doma. A příběh? Dotýká se nás tolik jen proto, že je to příběh z Čech a ne z Ameriky? Dotýká se nás protože část republiky se po covidu nechala očkovat? Chápu i nechápu zlobu lidí na lékaře. Ale zlobit se prvotně měli na vedení státu. Někteří tu píší, že není možné, aby se svět během půl roku takhle změnil, ale já si myslím, že to možné je. Protože když jde o vlastní přežití a přežití nejbližších, půjdete přes mrtvoly. Protože hlad a zima jsou zlé. První část byla pro mě asi nejsilnější. Doktor Adam, i když to bylo asi schválně tak napsané, se stal okamžitě mou oblíbenou postavou. Třetí část mi připomněla knihu od Margaret Atwood Svědectví, o převratu a vzniku Gileádu. Bylo to díky izolovaným ženám, které neměly na výběr. Ve čtvrté části se přehoupneme do novodobých Želar. Líbilo se mi, že si Kristýna s Danielem nepadli hned zamilovaně kolem krku.
Suma sumárum, tahle kniha ve mě bude ještě dlouho rezonovat. Škoda překlepů a chyb, které se stále v knihách autorky vyskytují.

10.01.2025 4.5 z 5

Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

(SPOILER) Kniha povídek nebyla špatná. Některé byly horší, některé lepší. Docela mě naštvala nezvedenecká povídka ani v podstatě nevím proč. Vadilo mi jednoduše přiznání silného propojení Nimba a nezvedenců.
Povídka Cirrové, Marsovská minuta a Temná opona se zvedá jsou moje top tři. Marsovskou minutu si umím představit i jako více rozpracovaný románový prequel. I když vše bylo vlastně řečeno.
Trošku mě mrzelo, že jsme se nedozvěděli víc o našich dvou hlavních hrdinech z trilogie. O Citře a Rowanovi.

09.01.2025 3 z 5

Fantom Fantom Camilla Läckberg

Třetí díl se mi líbil, nebyla tam žádná hluchá nebo prázdná místa. Vyšetřovací tým mi přirostl k srdci. Možná mě jen mrzelo, že zhruba od devadesáté stránky jsem tušila, kdo je vrah. Ale i tak měla zápletka dynamiku a spád. No a co říct k tomu konci? Až neuvěřitelně uvěřitelné.

29.12.2024 4 z 5

Dřevěný král Dřevěný král Thomas McConnell

(SPOILER) Kniha mi svou atmosférou připomínala knihu Každý umírá sám od Hanse Fallady. Smutné, beznadějné, šedivé. Paní Alena byla na pár facek. Moje oblíbená postava byl Miroslav, tchán hlavního hrdiny Trna. Nevím, asi jsem čekala víc odboje, víc češství. Vztah otce se synem a jejich rozhovory byly hezké ale něco mi na tom všem vadilo. A mrzelo mě, že na konci jsme se nedozvěděli, jestli tvrzení paní Aleny bylo pravdivé nebo mělo sloužit jen jako rozbuška. A jestli s Toníčkem byla po všech těch událostech šťastná. Ovšem, otec není ten, kdo zplodí, ale ten kdo vychovává.
Chyby a překlepy v knize sice byly, ale četla jsem už i hůře zredigované knihy. A díky komentářům tady na tom byl člověk tak nějak připravený.

17.12.2024 3 z 5

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

(SPOILER) Třetí kniha detektivní série je podle mě nejlepší. Zezačátku mě sice vytočila zápletka s nevěrou, ale vím, že to bylo nutné. Na konci se to hezky spojilo. Jen se mi dvě teen hrdinky trošku pletly. Musela jsem se vždycky zamyslet, která dcera které matky to vlastně je. Navíc mi přišlo, že k této knize Erbenovský název sedí nejvíce. Do dalšího dílu, pokud bude, určitě půjdu.

30.11.2024 3.5 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

(SPOILER) Je znát, že oproti první knize šla kvalita textu (ať už se to týká obsahu nebo korektury) nahoru. Námět nebyl špatný a asi je to mnou a půjdu možná trošku proti proudu, ale tohle téma s bílým masem mi přijde už trošku ohrané. Propletené to bylo hezky, ale stačila by mi zamotaná klasická vesnická mordovačka, klidně s nějakým odloženým případem z minulosti jako v první knížce.
Další, co mi u autorky trošku vadí jsou stále se opakující motivy (zahrnuji i první knihu autorky). Hrozné teplo, cigaretka, hrnek s cibulákem, ufňukané, nešťastné a vystresované ženské, kterým se pořád něco klepe, ať už ruce, prsty, nebo nohy.
Na druhou stranu si autorčiny knihy umím představit jako námět na povedený seriál Kriminálka Příbram.
Komentáře ke třetí knize Dceřina kletba jsou ale pozitivní, tak hurá na ní.

21.11.2024 3 z 5

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

(SPOILER) Mám ráda české autory, obzvlášť u detektivek. Bonusem jsou čeká jména a známé lokace (představím si spíš Příbram než švédskou Fjällbaccu). Zaujala mě jak obálka, tak název knihy, otírající se o knihu balad od Erbena. Začátek super. Čekala jsem téma odložených případů se současnou kriminální zápletkou. Odložené případy se bohužel vyřešily na pár stránkách a současná krimi zápletka byla ve výsledku tak absurdní a ničím nepodložená (Proč? Kdo? Koho vydíral?). Velká část knihy byla dost psycho. Překvapilo mě, že se o nešťastnou matku oběti nezajímala její matka, která byla zmíněná na začátku příběhu. Bylo tam spoustu nedotažených linek. A popravdě bych byla radši, kdyby vrahem bylo rodinné pedofilní prokletí, než mafie. Navíc se mi asi 3x stalo, že jsem si musela přečíst souvětí vícekrát, ale stejně nedávalo smysl. O pár korekturních chybách nemluvě. Přesto mě "knižní jednohubka" neodradila od dalších knih autorky. Vyšetřovatelé jsou příjemní, tempo tak akorát. Tak snad promyšlenost textu bude míst stoupavou tendenci.

18.11.2024 3 z 5

Ředitel a hydra Ředitel a hydra Jan Jícha

Popravdě, ještě na padesáté stránce jsem si říkala: co to, sakra, je? Vůbec jsem nechtěla pokračovat ve čtení, v polici na mě čekala řada dalších, lákavějších, knih. Ale jelikož kniha byla na doporučení kamarádky, která byla nadšená, říkala jsem si, že tomu dám ještě šanci. Zhruba od půlky se ve mě vzbudil jistý zájem o osudy aktérů knihy. Shrnuto, podtrženo. Dalo se to. I když do další autorovy knihy asi nepůjdu.

18.11.2024 3 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

(SPOILER) Nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Spíš mě zarazilo, jak se ten příběh takříkajíc zvrtl úplně jiným směrem. Smrtky byly ve třetím díle spíš takový doplněk. Nevadilo mi sledovat Faradaye, jak hledá Zemi Šlofíků. Čekala jsem, co objeví a co se stane. Jak Goddart dostane na prd*l a z Citry bude moudrý vrchní sekáč. Možná by mi nevadilo, kdyby Citra zemřela a Rowan nesl dál její poslání. Ale takhle to "velké vítězství" nějak vyznělo do ztracena. Nicméně, pojistka smrtek zakladatelek byla dobře vymyšlená. V podstatě ji na nesmrtelný svět mohly aplikovat rovnou a žádné smrtky vůbec nemusely být. Ale možná to byla zkouška charakteru. Zkouška, která ne úplně dopadla.
Zkrátka a dobře. Myslím, že cesta do vesmíru mohla být vynechána. Na druhou stranu, třeba si autor nechal otevřená vrátka pro další díl.

02.11.2024 4 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Co se týče AI jsem docela skeptik a myslím si, že nám v reálném světe přinese v budoucnu spíš to horší, než to dobré. Ale v případě Nimba jsem propadla jistému okouzlení. Líbil se mi jeho pohled a přístup k řízení světa. Jak neporušovat svůj vlastní zákon ale najít kličku. Až tedy na ten konec, kdy Nimbus začal vystrkovat růžky.
Smrtka Anastázie získala v mých očích vážnost, smrtka Lucifer měl můj obdiv. Zvrat událostí byl ještě jakž takž uvěřitelný. A konec? Konec knihy byl famózní. Říkala jsem si, že to přeci nemůže být pravda. Ale byla. Hurá do třetího dílu.

12.10.2024 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Nechápu, proč jsem čtení této série tak dlouho odkládala. Celá myšlenka knihy a rovněž její zpracování mě uchvátilo. Všechny hlavní postavy vám přirostrou k srdci. Popravdě jsem čekala poněkud jiný vývoj situace, ale i tak to bylo parádní. Konec knihy byl uspokojivý, ale naštěstí máme ještě dva další díly, kde osudy našich hrdinů a hrdinek budeme moci sledovat.

16.09.2024 5 z 5

Poprava Poprava Alexander Gordon Smith

(SPOILER) Číst pátý díl Výhně bylo jako číst úplně novou knihu a potkávat v ní staré známé. Poprava byla pohlazením po duši a důstojným uzavřením celé pentalogie. Furnace, alespoň pro mě, ztrácí svou masku padoucha a na pár řádcích se stává nešťastným klukem. A nejen Furnace je nám ukázán v jiném světle, než jsme ho doposud znali. Z berserků se stávají domácí mazlíčci, z chlápků v černém někdo, kdo za vás ochotně položí život. Líbilo se mi propojení současnosti a minulosti. Přišlo mi, jako by kniha byla napsána malinko jiným stylem než ty předchozí. Myslím, že pozorní čtenáři v ní našli odpovědi na všechny nezodpovězené otázky z předchozích knih. Konec nebyl tak temný, jak jsem si přála. A série se klidně mohla jmenovat Donovanův odkaz.

21.08.2024 4 z 5

Město strachu Město strachu Alexander Gordon Smith

Čtvrtý díl, na rozdíl od některých čtenářů, hodnotím čtyřmi hvězdami. Nejhorším dílem série pro mě tak stále zůstává díl druhý. Čtyřka byla o fyzické síle, psychické síle, síle přátelství a touze po pomstě. Je fakt, že tohle byl převážně Alexův díl. Těším se na pátý díl, který nám snad smysluplně ságu uzavře a dozvíme se ještě víc informací o našich záporácích. A možná bych si i přála, aby vzniknul i nový záporák. Prostě, aby to nekončilo happy endem.

02.07.2024 4 z 5

Odchýlení Odchýlení Victor Dixen

(SPOILER) Kdy bude třetí díl??? Upřímně, dvojka neměla takový wow efekt, jako byla jednička. Prostředí a postavy už známe, děj se místy vlekl. Začátek měl pro mě dlouhý rozjezd, ale chápu, že autor musel trošku do děje uvést ty, kteří by se dostali k druhému dílu dřív než k prvnímu a nebo čistě jen pro připomenutí. Nemohla jsem se dočkat, jak se našich dvanáct statečných rozhodne. Bylo tam i pár matoucích situací, třeba proč Alexej vytáhl Léonor do toho "sadu"? U jedničky jsem si stěžovala, že tam chybí žárlivost, tak alespoň ta se v druhém dílu objevila. Konec byl ovšem překvapivý a my se můžeme těšit na další díl. Je tam toho rozehráno opravdu mnoho. Nemůžu se dočkat.
Jen ještě takový poznatek, možný bych v knize uvítala někde na začátku medailonek každého obyvatele Marsu. Stačí pár vět a a kdo je jeho protějšek. Holky celkem dávám, ale někteří kluci se mi občas pletou. Vyjma Marcuse a Alexeje.

13.04.2024 3 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Slepá mapa byla milým pohlazením po duši. Trošku mi to ze začátku připomínalo Šikmý kostel od Karin Lednické, ale naštěstí kniha nebyla tak smutná. I když tam pár dramatických okamžiků bylo, to zase ano. Všechny ženské hrdinky si člověk oblíbí. A muži také nejsou na vedlejší koleji. Bylo tam vše, co tam mělo být. A vůbec se nedivím, že spisovatelská kariéra paní Mornštajnové, se po její prvotině, kterou Slepá mapa je, rozběhla směrem k těm nejvyšším příčkám, co se čtenosti týče.

22.03.2024 4 z 5