Kni-holka Kni-holka komentáře u knih

Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Nejvíce mě překvapila rozdílnost mezi sérii Griša a Šest Vran. Stejný autor, ale úplně rozdílný styl i kvalita vyprávění. Série Griša se mi líbila. Četlo se to dobře a za víkend se to dá v pohodě přečíst. Bála jsem se třetího dílu, protože druhý se mi moc nelíbil. Připadal mi zbytečně moc "táhlý". Ale trojka byla lepší, i když jsem očekávala trochu "drastičtější" konec obávaného Temnyje. A trochu moc patetická mi přišla první společná noc Mala a Aliny v předvečer závěrečné bitvy. Ale tak každého vkus. Ale přiznám se, že malinko slzička ukápla, když ty dva upalovali a všichni vykřikovala "Svatá Alina", ale na Alexandra si nikdo nevzpomněl. Ano, zabil mnoho lidí a grišů, ale po tom, čím si prošel, jak byl vychován a co bylo jeho cílem - ochrana a právoplatné postavení grišů - tak se mu člověk někdy nemůže ani moc divit. A proto oceňuji, že Alina, i když potichu, jeho jméno vyslovila. Evidentně to pro něj bylo důležité, aby jej někdo jménem znal. Na Zjizveného krále se těším.

09.08.2021 3 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Se Samanthou Shannonovou jsem se poprvé setkala u série Kostičas, do jehož příběhu jsem se po prvních stránkách zamilovala. Proto bylo Převorství u pomerančovníku jasnou volbou. Na rozdíl od Kostičasu je ale Převorství složitě propletená fantasy s množstvím postav a dějových linek. A to miluju!

19.03.2024 3 z 5

Papírový drak Papírový drak Tereza Schillerová

Knížku jsem měla přečtenou za 2 dny. Těžko jsem ji odkládala. Potřebovala jsem vědět, jak to dopadne.
Antisociální, manipulativní, pokrytecký psychopat. A další podobná přirovnání by seděla na Viktora Krause. Asi každý máme nebo jsme měli v životě takového člověka. Muže či ženu, kteří jsou sobečtí, vysávají z nás energii, a přesto to jsou úspěšní lidé. Jenže pod svícnem bývá největší tma. Nic není takové, jak se na první pohled zdá. A jestli takového člověka ve svém životě máte, tak pryč s ním. Hned!

25.10.2023 5 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Tohle je opravdu příběh, který pohladí na duši. Omámí vás svou vůní skořice, čerstvě namleté kávy a sladkého kardamonu. Během čtení budete mít pocit, že jste se ocitli v sice moderní, ale útulné kavárně, kterou si postavila orkyně Viv. Ta hodila za hlavu svůj život krvelačné válečnice a nájemné vražedkyně, pověsila svůj meč na hřebík a vyměnila dobrodružný život za život plný dobré kávy a skvělých přátel. Ještě se uvidí, zda je káva odpovědí na vše.

Někteří knihu přirovnávají ke knihám T. J. Kluna - Dům v blankytně modrém moři a Pod šeptajícími stromy). Já bych to ale nedělala. Jsou to sice obě feel-good fantasy s poselstvím, i když skrytý význam má už každá kniha. U T. J. Kluna to jsou propletenější alegorie, které jsou složitější na pochopení. Přijde mi to více ve stylu Ezopových bajek, které nás mají něco naučit, než Legendy a latéčka. Tím ten příběh ale nechci nijak hanit. Právě naopak.

Legendy a latéčka je milý, jednoduchý příběh, který přelouskáte za dva podzimní večery - nejlépe s hrnkem horké kávy. Po přečtení ve vás zanechá pocit naprostého míru a štěstí. Jeho podstatu a poselství pochopíte velmi snadno a nebude k tomu zapotřebí, abyste si prošli všelijakými útrapami, které ve vás zanechají pachuť hořkosti. To se vám tady rozhodně nestane. Maximálně si odnesete šílenou touhu na skořicové šneky a krásně napěněné latté.

No a ta obálka a ilustrace? Bomba. Přesně to jsou ty malé detaily, které vás přimějí si knihu koupit. U mě to teda zabralo a nelituji

17.07.2023 5 z 5

Ti, co vidí Ti, co vidí J.R. Erickson

Nakonec se z toho vyklubal docela jiný příběh, než jsem čekala. Myslela jsem si, že se celou dobu budu s duchy prohánět po temných chodbách Ústavu pro choromyslné. Ale místo toho jsem se ocitla uprostřed příběhu jedné výjimečné holčičky, její lásky, dětech a smutném osudu. Ale nebojte se, krvavých a děsivých scén, ze kterých vám bude běhat mráz po zádech, si užijete dostatek.

Ti, co vidí je samozřejmě kniha o duších a lidech, kteří je vidí, ale je to i příběh o následcích, které s darem přicházejí. Je děsivé, že v minulém století bylo běžné dívat se na pacienty psychiatrie skrz prsty. A občas se mezi doktory objevili tací, kteří svého postu zneužívali a místo léčení prováděli na svých pacientech pokusy. A procházelo jim to. Nejednou jsem se otřásla při čtení těchto pasáží a upozorňuji slabší nátury, není to příjemné.

Avšak lidská stránka příběhu je možná ještě děsivější. Čeho všeho jsou lidé schopni? Co je pohání k pachání zla? A jak to snášejí ti, kteří jsou tímto honem na čarodějnice zasaženi? Příběh vlastně není ničím originálním, ale je psán čtivě, dramaticky a s citem, že si ho opravdu užijete.

29.05.2023 3 z 5

Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

V místním městečku obchází duch malé holčičky.
Tajemný ženský hlas, opuštěná chata v islandské pustině a čtyři mrtvá těla. Může člověk, když umírá zimou, přijít o rozum?

Mrazivé vyprávění stand alone novinky Kořist od Yrsy jsem si opravdu užila. Na rozdíl od série s Frejou a Huldrem zde nebylo tolik krkolomných jmen a názvů, takže se to četlo mnohem lépe.

Popsaná islandská krajina ve mně opět zažehla touhu navštívit tuto severskou zemi. I když teď si budu dávat ještě větší pozor na lidi, které potkám, protože bych nerada dopadla jako oběť vraždy.

Do příběhu jsem se plně ponořila a nejednou mi přeběhl mráz po zádech. Sice se jedná o thriller, ale nechybí zde prvky tajemna, někdo by řekl až paranormálna, které nebylo vysvětleno, takže si člověk musí říkat, co to asi mohlo způsobit? A dokonalá provázanost všech postav, která se odhalí až v poslední kapitole, je opět neuvěřitelná. U Yrsy mám vždy problém během čtení odhalit, kdo je vrah. A to se mi líbí. Je to napínavé až do konce a navíc každá maličkost, každý detail a situace má v příběhu svůj smysl. A to mě na tom právě baví.

27.04.2023 4 z 5

Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Obálka téhle knížky je naprosto úchvatná. Tmavý podklad, růžovo-fialové květy, aligátoří oko pozorující z pravého horního rohu. Je to Willie Nelson, aligátor z La Cachette v Louisianě, hlavním městečku nadpřirozena. A na zadní straně je anotace vyvedená v růžové barvě. Prostě něco pro mě.

Nadpřirozený thriller z městečka plného magie. Deset Letních dětí, každé obdařené nějakou mocí, nevyřešené vraždy a záhadný chlapec se zářivě modrýma očima a s mocí bouře a moře, který se vynoří ze zátoky. Kniha opravdu slibuje pořádnou dávku napětí i nadpřirozena. Ale já byla malinko zklamaná.

Moc mi nesedl autorčin styl. I při čtení v duchu jsem se občas zadrhávala. Ale to je každého styl. Spíše jsem čekala něco víc. Asi je to opravdu spíše YA knížka pro teenagerky, protože na mě to bylo trochu ploché a občas málo uvěřitelné. Hlavně co se unáhlených závěrů a pocitů hlavní hrdinky týče. Já, která jsem už malinko starší a namlsaná propracovaností příběhů třeba Tolkiena a Maasové, tak už mám určitou laťku, kterou musí knihy splňovat, abych byla spokojená. Možná, kdybych ji četla před deseti lety, bylo by to jiné.

27.03.2023 2 z 5

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Trochu jsem se bála, že po sérii Dvorů mě už nic od Maasové tak nezaujme, ale spletla jsem se. Dvory jsou sice stále na prvním místě, ale série Půlměsíční město je hned za nimi.
V tomhle příběhu nejsou na špičce pyramidy víl, i když Bryce je poloviční víla a vzhledem k její minulosti a tomu, co dokáže, se misky vah asi nakloní jinam, ale andělé. A jedním z nich je padlý anděl, legionář, Umbra Mortis, Stín smrti - Athalar.

Poté, co Brycinu nejlepší kamarádku Danyku a celou její vlčí smečku vyvraždí démon, se Bryce ocitá v situaci, kdy se snaží na vše zapomenout, ale osud má jiné plány. A ty se po dvou letech od incidentu přihlásí o slovo. Démon útočí znova, zanechává za sebou mnoho mrtvých, staré rány se otevírají, slzy a bolest se derou na povrch a Bryce je nucena pátrat spolu se zachmuřeným padlým andělem 33. legie po vrahovi své kamarádky.

Co se na první pohled může zdát jako jasná věc, se v průběhu příběhu několikrát změní a věřte mi, když řeknu, že o slzy, krev, hněv, přátelství a vzrušujícím chtíčem - ano, Maasová má opravdu talent na erotické scény - nebude nouze

20.03.2023 5 z 5

Balónky oběšenců a další hororové příběhy Balónky oběšenců a další hororové příběhy Džundži Itó

(SPOILER) Ne vždy se u hororových knížek bojím, ale tohle mě dostalo.
Nejen povídka Balónky oběšenců, kdy Japonsko napadly obří létající balónky, které měly obličej svých obětí, po kterých jdou a které chtějí oběsit. Nebo Malíř, který stane před úkolem namalovat opravdu krásnou slečnu a alespoň z části zachytit její krásu. Jak je překvapen, když ji zahlédne na fotografii, jak vypadá skutečně. A co Dlouhý sen? Sen, který sníte během jedné noci, ale ve vaší hlavě trvá týden, měsíc, rok i celou věčnost, až se vaše tělo úplně rozloží. Nebo Zimnice, která je prokletím zkamenělého nálezu, který svým držitelům způsobuje díry všude na těle. Nebo Deska z bazaru, která zachytila píseň ze samotného záhrobí.
Opravdu vřele doporučuji si tuhle mangu přečíst. Autor u každého konce povídky vysvětluje, jak na daný námět přišel.

07.02.2023 4 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Opravdu nesouhlasím s názory, které jsem na čtvrtý díl Dvůr stříbrných plamenů slyšela! Bylo mi řečeno, že se to vymyká stylu Maasové, že si tam Nesta jen stěžuje a rozebírá, s kým spala. Vůbec ne! Ano, není to příběh o mém oblíbeném Rhysovi a Feyre, i když se tam samozřejmě objevují. Naopak je to příběh vyprávěný ze dvou pohledů - Nesty převážně a Cassiana. A opět skláním hlavu nad autorčinou schopností nejen zaujmout čtenáře, ale i nad uměním vystavění příběhu, rozvržení napětí, vykreslení erotických scén a hlavně popisu postav a jejich nitra. Bravo!!!

04.01.2023 5 z 5

Gallant Gallant V. E. Schwab (p)

Měla jsem chuť na nějakou oddechovku, lehkou četbu, fantasy, u kterého bych se odreagovala a nemusela moc přemýšlet. A to mi poskytla novinka od V. E. Schwabové Gallant. Příběh o domě, který má za zdí své děsivé dvojče. Místo, kde nic nežije, kde vládnou stíny a kde sídlí smrt. A rod Priorů má za úkol střežit zeď, jež odděluje náš svět od světa temna. Jenže jako je tomu vždycky, zlo se stále snaží dostat se do našich myslí.
Po knize jsem sáhla nejen proto, ze ji napsala autorka, která napsala i naprosto fantastickou knihu Neviditelný život Addie la Rue, ale i kvůli její grafice. Nejen ilustrace uvnitř, které sami vyprávějí příběh, ale i kresba na krajích listů. Pohádka pro oči i mysl.

29.11.2022 4 z 5

Žena v ohni Žena v ohni Lisa Barr

Okamžitě jsem si hlavní hrdinku zamilovala. Jak řekla hned na úvod: někdy je potřeba mít koule na to být ženská. A to ona teda má.

Jules ale není hlavní hrdinka. Tou je totiž Anika Baumová, Němka, árijka, německá kráska, matka Ellise Bauma a žena, která těsně před druhou světovou válkou stála modelem malíři Ernstu Engelovi.

Žena, divoká, stravovaná vášní, ohněm, trýzní, smyslností - z části Medúza, z části Afrodita, z části Matka příroda - která není jen ženou, ale spíše silou a bouří barev. Žena v ohni.

Na stránkách této knihy od Lisy Barrové vás čeká dobrodružství ve stylu Šifry mistra Leonarda od Dana Browna. Skrze jedno umělecké dílo se dostanete do spletitých příběhů a osudů Židů za druhé světové války, nacistických krádeží a ničení umění, až do současnosti na černý trh s uměním. To vše s důrazem na silné lidské příběhy. Díky této knize se vydáte na souboj s časem.

Kniha se mi četla velice příjemně. Příběh měl spád, byl vyprávěn z pohledu více osob, což čtenáři poskytne širší pohled. Hlavní účastníci byli popsáni tak, že jsem jim věřila. Teda až na poněkud rychlý spád romantického vztahu mezi Jules a Adamem. Krásně byla popsaná touha a spalující přitažlivost, ovšem když došlo na věc, přišlo mi to spíše, jako že se autorka snažila rychle někam tuto romantickou zápletku vměstnant. Ale jinak nemám knize co vytknout a s čistým svědomím vám ji mohu doporučit.

18.10.2022 5 z 5

Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Dvůr mrazu a hvězd je dá se říct takovým menším dovětkem předchozích 3 dílů od Sarah J. Maasové o Feyre a Rhysandovi. Kniha je vyprávěna z úhlů pohledu hlavních postav - Feyre, Rhyse, Mor, Cassiana, Azriela, Nesty - takže se krásně dostáváme do hlav všech. A myslím si, že si autorka tak připravovala půdu pro následující čtvrtý díl.

Připadalo mi to jako pohlazení, ukončení celého příběhu. Nejde zde o žádné boje, ale spíše o vyrovnání se s následky války, vypořádání se s novými světovými pořádky a hlavně o navrácení duševní rovnováhy. Samozřejmě zde nechybí naprosto úžasné pasáže z milostného života Feyre a Rhyse, které mě dostávaly do kolen a ze kterých jsem se červenala.

13.10.2022 5 z 5

Američanka v Paříži Američanka v Paříži Kerri Maher

Věděli jste, že v Paříži jen pár metrů od Notre Dame je místo, kde se setkávali literární velikáni jako James Joyce, Ernest Hemingway, George Bernard Shaw nebo fyzik Albert Einstein? Že se to místo stalo významným nejen pařížským, ale i mezinárodním prostředím, které sdružovalo čtenáře anglické literatury, zastřešovalo a poskytovalo útočiště všem, kteří milovali literaturu? Doporučuji vám toto místo navštívit, neboť zde se psala historie.
Na pozadí opět inspirativního příběhu se odehrávají historické události kolem boje za ženská práva a otázce sexuální orientace a otevřenost a přijetí společnosti ve věci vztahů mezi stejným pohlavím. Je neuvěřitelné, že tato témata byla aktuální ještě v minulém století. To není tak dávno.
Sylvie Beachová byla ošetřovatelkou, důvěrnicí, lékárnicí, látačkou ponožek, předčítačkou příběhů, pisatelkou dopisů a majitelkou tohoto úžasného knihkupectví. Sté výročí prvního vydání Odyssea padlo na 2. 2. 2022 a jen díky této pozoruhodné ženě.

13.10.2022 5 z 5

Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Je to už dávno, co naposledy vyšlo slunce. Celých 27 let. A stvůry, které dříve vylézali jen za stínů noci, začínají zabíjet i v pravé poledne. Z říše lidí se stala říše upírů a z lidí lovné zvěře. A jedinou nadějí se stává řád bojovníků Stříbrosvatí, v jejichž těle koluje lidská i upíří krev, tetování mají vyvedené stříbrem a kteří své schopnosti posilují kouřením drcené krve, na které jsou závislí. To vše je ale minulostí. Řád je vyhuben, přežil jen jeden. Gabriel de León, "Černý lev", nejmocnější z řádu, který přitiskl svou čepel k hrdlu Věčného krále, nyní zničená troska a vězeň svých nepřátel, ledokrevných z krve Chastainů. Na téměř osmiset stránkách během jediné noci vypráví svůj celoživotní příběh. Příběh pro budoucí generaci upírů.

Legendární bitvy a zakázaná láska, ztracená víra a nalezené přátelství a poslední naděje lidstva - svatý grál, jenž má moc skončit nekonečnou noc a vyhladit všechny Mrtvé. Napínavé, výpravné, bohaté na postavy, boje, krev a příběhem grálu velice podobné titulu Šifra mistra Leonarda. To se mi na tom líbilo. Mýtus, pohádka, která je vyprávěna z jiného úhlu pohledu. Celý příběh je silně protchán náboženstvím a vírou v jediného Boha, v boje v jeho jménu i ve ztrátě víry a jejího znovunalezení. Až na přehnaně používané vulgarismy to ale je parádní kniha.

Přidanou hodnotu jí dodávají naprosto úžasné ilustrace. Hned ze začátku mapa, po které může čtenář během vyprávění cestovat spolu s hlavním hrdinou, ale pak krásně provedené ilustrace uvnitř knihy, které zachycuje historik a upír, jenž Gabriela zpovídá, do kroniky. Ten kluk má talent.

19.09.2022 4 z 5

Bezvětrné město. Kniha První Bezvětrné město. Kniha První Éléonore Devillepoix

(SPOILER) Vítejte v Bezvětrném městě Hyperboreje. Místě, kde vládne absolutistický vládce, jehož moc je omezena hyperborejskými zákony, musí se radit s Radou ministrů, jejíž členy navrhuje Kolegium mentorů. Místě, kde je společnost rozdělena na 7 úrovní a kde ženy jsou v nerovnoprávném postavení vůči mužům a kde jim sňatek může domlouvat rodina. Je opravdu znát, že autorka Eléonore Devillepoixová se v politice vyzná. Jak by taky ne. Vždyť pracuje v Evropském parlamentu v Bruselu. A i když hned na začátku knihy upozorňuje, že podobnost se skutečnými politiky je náhodná, přece jen se neubráním a dokážu si do některých postav dosadit reálné postavy.

Politické intrikaření, taktizace, mocenské boje, boj o nerovnoprávnost, nahlížení do tajů magie. Do těchto koutů příběhu se dostáváme díky dvěma hlavním postavám. Lastyanaxovi, čerstvému absolventovi kouzelnické školy a ministrem pro vyrovnání, který se ke křeslu ministra dostal díky zavraždění svého mentora Palata. Arce, třináctileté holce, sirotkovi, skrývané Amazonce, která se do Hyperboreje vydala najít svého otce a díky svým schopnostem i menší pomoci se dostala až do sedmé úrovně a stala se kouzelnickým učněm Lastyanaxe. Oni dva teď mají nelehký úkol: odhalit mocenské spiknutí, pašeráctví, zdroj živazuru, kletby a hlavně zůstat naživu. Nelehký úkol, ale řidičák se zde dělá na želvách, které slouží k přepravě, takže to není zas tak špatné.

Až na pár gramatických chyb se mi kniha moc líbila a četla se mi lehce - teda až na nějaká jména. Myslím, že se autorka trochu inspirovala antickým Řeckem.

Asi až v polovině jsem si uvědomila, jak jinak je kniha psaná oproti těm, které jsem teď četla. Je "pomalá", hodně promyšlená, klidná. Neskáče se z jednoho místa na druhé, z jedné akce do jiné. Děj, ač plný akce a napětí, pozvolna plyne ve škole magie, v Radě ministrů a v prostředí sedmé úrovně. Postupně se tak schyluje k finále, které je ukončené jen z půlky, neboť je to první díl. A já se už moc těším na druhý.

Když spadne maska Když spadne maska Samantha Shannon

Už jsem zapomněla, jak je ta knížka bravurně napsaná, jak důvěryhodně vystavěný je příběh a detailně propracované postavy. Jen pocit ve mě zůstal, že je to skvostné dílo. Asi jako zlatá šňůra spojující Paige a Arctura. Neviděná, avšak přetrvávající.

Paige Mahoneyová je obyčejná dívka. Ale Černá můra je Kmotryní, kočena bývalého vidopána Jaxe Halla a jeho dědičkou, symbolem revoluce. V jednom těle se tak vzpouzí 2 osoby. Dívka, která by už tolikrát chtěla padnout na kolena a všeho nechat. A krajinochodkyně, jež vždy bojovala a bude bojovat za svržení Scionské vlády, pád Refájců a za svobodu pro všechny vidoucí. A zkrotit tyto dvě duše je mnohdy opravdu těžké. A též rozhodování.

Politické rozbroje, intrikaření, špionáž, dobrodružství i romantika. To vše příběh má a mě je líto, že jsem to dočetla. Čtvrtý díl Když spadne maska od Samanthy Shannonové je čtvrtým dílem z plánované sedmi dílné série a já doufám, že na pátý díl nebudu muset čekat zase nějaké čtyři roky. I když to stojí za to, tak jsem nedočkavá, jak to bude pokračovat a jak to dopadne nejen s režimem kotvy, ale i s Paige a Arcturem.

Dračí dcera Dračí dcera Liz Flanagan

Vyrůstáte z dětských botiček a chystáte se pustit do vzrušujícího světa YA fantasy? Pak je pro vás Dračí dcera od Liz Flanaganové, která vyšla pod značkou Cosmopolis v jejich ediční řadě YA to pravé. A užijí si ji i starší čtenáři.

Na křídlech draků přilétá příběh o ostrově Arcosi, které bývalo nejen jejich domovem, ale i domovem jejich jezdců. A díky čtyřem dračím vejcím, které služebná Milla objeví, když se stane svědkem vraždy, se draci opět vrátí domů.

O půlnoci se vylíhla čtyři dračí mláďata a spojila se se svými jezdci Millou, Tarjou, Vigem a Isakem a tito čtyři mladí lidé musí zjistit vše, co se o dracích zjistit dá, aby přežili a aby pomohli i dalším vrátit se na ostrov.

Mocenské boje, politické intrikaření, pradávná věštba, osobnostní růst, morální otázky, rodinná sounáležitost a krásná bájná zvířata. To vše tento příběh má. I když už nejsem cílová skupina, kniha mě bavila a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. A opravdu doufám, že bude mít úspěch, abychom přeložili i druhý díl.

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

(SPOILER) Na rozdíl od Cukrárny v Paříži, kterou jsem četla naposledy (bohužel nečtu knihy postupně), kdy jsem i nějaké stránky přeskakovala, protože mě to nebavilo, tak tenhle příběh jsem zhltla jedním dechem. Oproti předešlým knihám přidala autorka malou dávku mystična v podobě tajemného slídila ve stínech za plotem, který Hannah nenechá spát a pro její bezpečí se k ní nastěhoval okouzlující a sexy Connor Byrne, slavný šéfkuchař a syn majitelky kuchařského kurzu, na který se Hannah přihlásila. Myslíte si, že to, co se stane v Dublinu, tam zůstane? Tak to rozhodně ne.

Příběh se od těch ostatních zas tak moc neliší. Mladá žena (tentokrát ale bez zlomeného srdce) se rozhodla udělat něco neobvyklého od svého běžného života právničky. Přihlásila se na 6 týdenní kurz, kde se seznámila nejen se zajímavou skupinou lidí, kteří v kurzu byli s ní, ale i s rodinnou Byrnerovou, kuchařskou elitou Irska i světa.

Během čtení se podíváte do krásných zákoutí irské krajiny, poznáte místní kulturu, ochutnáte dobré jídlo a pití a samozřejmě zažijete i notnou dávku romantiky. Mezi Hannah a Connorem to neskutečně jiskří a to, co začalo jako úlet na jednu noc, nakonec přeroste v něco víc.
Takže Slànte

04.04.2022 5 z 5

Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

(SPOILER) "Bylo nebylo jedno maličkaté království, a to království se jmenovalo Přehršlánie."

Myslíte si, že se jedná o pohádku? Máte pravdu, ovšem jako každá pohádka, i tato v sobě ukrývá mnohá ponaučení.

‍️Co se od nestvůr, které si vymýšlíme, dozvídáme sami o sobě?
Co se musí stát, aby se zlo zmocnilo člověka i celé země, a co je potřeba k tomu, aby bylo poraženo?
Proč lidé věří raději lžím, i když pro ně nemají žádné důkazy?
Na tyto a další otázky naleznete odpověď na stránkách Ikaboga od J. K. Rowlingové.

Už sama obálka je naprosto úžasná a hned jsem se do ní zamilovala. Skvělým nápadem bylo uspořádat soutěž pro děti, jejichž obrázky doprovodily samotný příběh. Každé vydání v každé zemi se tak stává originálním.
Styl, jakým Rowlingová píše, jsem vždy měla ráda. Je lehký a snadno se do něj začtete. Ani zde to není vyjímka.

Knížce dávám 5⭐z 5 a vám doporučuji, abyste se vydali za dobrodružstvím do přenádherného království Přehršlánie, kde si v hlavním městě Kruasanech pochutnáte na nejlepších sladkých dobrůtkách; ve Tvarošicích ochutnáte ty nejlepší sýry (tam bych chtěla žít já ); ve Vurstporku si pochutnáte na nejlepším uzeným, křupavé slaniny a kořeněných klobáscích a to vše zapijete nejlepším vínem z Maceravy. Dejte si však pozor, neboť severně od Maceravy leží v mlžném Mokřadu strašlivý Ikabog.
Příjemnou zábavu

10.12.2021 4 z 5