Knišíl Knišíl komentáře u knih

Velké a tajné show Velké a tajné show Clive Barker

Na mě z dnešního pohledu kniha oplývá asi až mocnou dávku "devadesátkových" stereotypů. Barker odvedl skvělou řemeslnou práci, takže se kniha čte sama. Je také třeba vystihnout Barkerovu představivost, a jak dokázal sesmolit tento epický příběh do srozumitelné podoby, ale za mě to na maximum není.

16.06.2016 4 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Úžasná knížečka.

01.05.2016 5 z 5

Temný obraz Temný obraz Philip K. Dick

Filmové zpracování mě učarovala už před nějakými třemi, pěti lety. V té době jsem neznal PKD a právě po shlédnutí Linklaterova filmu jsem se rozhodl to napravit. Temný obraz je v pořadí sedmou knihou, kterou jsem od PKD přečetl. Přesto, že jsem si docela pamatoval děj z filmu, mě kniha bavila nadmíru dost. Ani na chvíli jsem se nenudil. Z toho, co jsem od Dicka četl, mi připadá právě Temný obraz interpretačně nejjednoznačnější, a proto bych tuto knihu doporučil začínajícím čtenářům Dickových knih.

23.04.2016 5 z 5

Tichý Američan Tichý Američan Graham Greene

Další výtečná Greenova kniha. Nejvíce si cením politické nekorektnosti románu. Surové vylíčení války ve Vietnamu se Greenovi více než podařilo.

09.04.2016 4 z 5

Láska k životu Láska k životu Jack London

Velmi silné Londonovo dílo. První dvě části jsou povídky Láska k životu a Odpadlík. Třetí a čtvrtá část Jak jsem se stal socialistou a Čím je mi život jsou Londonovy názory na společnost a život. Láska k životu byla pro mě drsným a dynamickým příběhem o touze přežít, čirý boj muže proti nelítostně kruté, ale nepodlé přírody, podle mě nejčtivější část sbírky. Odpadlík je odrazem sociálních poměrů dětských dělníků v soudobé Americe. V posledních dvou črtách vypráví Jack o svém životě a změnách svých názorů a myšlení. Osobně mám vydání z roku 1949 a předmluva se nese v dost "komunistickém duchu", nevím, ale jaksi se mi zdá, že Londonovo dílo bylo a vždy bude interpretováno ve prospěch nějaké ideologie.

16.03.2016

Mr. Vertigo Mr. Vertigo Paul Auster

Nevím, kam na ty příběhy mistr Auster chodí, ale jedno se mu musí uznat, vždy mě dokázal svým vyprávěním upoutat. Mr. Vertigo není výjimkou. Waltův příběh je prošpikován magičnem a citem, vlastním pro autorovu tvorbu. Život je změna - myslím, že právě u této knihy se víc jak vyplňuje toto motto.

13.03.2016 5 z 5

Ruská sekce Ruská sekce John le Carré (p)

Výtečný špionážní román, aneb kdo rád bondovky a spol. nečtěte toto, budete se u toho nudit.

08.03.2016 4 z 5

Tři stigmata Palmera Eldritche Tři stigmata Palmera Eldritche Philip K. Dick

Sci-fi obal, který se tvoří kolem děl PKD, je jen kulisou skutečným tématům, kterým se autor věnuje. PKD ve svých knihách rozebírá filozofii, náboženství, psychologii společnosti i jednotlivce. Vzhledem k možným vícero interpretacím jeho textů, nejedná se o jednoduchou a lineární stavbu příběhu, což někoho může odradit ke čtení PKD. Hledání jistoty (= "boha"?) a nalezení nejistoty existence leckdo považuje za depresivní čtení, je ale potřeba si uvědomit, že nejhorší ze všeho je přestat si pokládat otázky, které z knih PKD vyvstávají, jak dávno mrtvé myšlenky. Depresivní bude až lidstvo přestane číst právě takovéto knihy a posune se pouze k jednoznačným a nesložitým (brakovým?) knihám, které nám dají zdánlivou "jistotu". Člověk si ale musí uvědomit, že jistotu mu nikdo dát nemůže (leda ji sám najde), a tak by dle toho měl zacházet se svým životem.

12.02.2016

Mág Mág John Fowles

Co jenom napsat, abych navnadil možné budoucí čtenáře? Jak popsat, co jsem cítil po dočtení této knihy a přitom nic neprozradit? Ne opravdu se nebudu vyjadřovat k ději, k tomu se musí, každý kdo chce, pročíst sám. Kniha melancholická, romantická, mysteriózní, erotická, dobrodružná atd. Kniha o podstatě bytí? Po dočtení někteří píší, že knihu nepochopili, podstata je smířit se s tím.

05.02.2016 5 z 5

Čáry Čáry Rjú Murakami

Zajímavé obohacení v rámci literatury mnou přečtené, každopádně V polévce miso se mi líbilo mnohem více. Dobře napsané, doporučuji i přes mé hodnocení vyzkoušet a nebát se, trochu netradičního vyprávění, díky němuž jsem se při čtení rozhodně nenudil.

13.01.2016 3 z 5

Kniha iluzí Kniha iluzí Paul Auster

Má v pořadí pátá přečtená kniha od Austera. Znovu mě přesvědčil o své literární genialitě. Jeho knihy vždy čtu nejrychleji, ač si říkám, že je to někdy škoda přečíst knihu během chvilky, jenže Auster píše způsobem, který se mě doslova niterně dotýká a pak nemůžu přestat číst. Pro někoho možná můžou knihy působit moc intelektuálně a složitě. Osobně si nemyslím, že by jeho díla byla přehnaně složitá, spíše na čtenáře vrhá jednu otázku za druhou a vytváří tak sebereflexi a co už jiného by knihy měli dělat než právě toto.

27.12.2015 5 z 5

Blázen do Napoleona Blázen do Napoleona Takaši Atóda

Velice zajímavý výběr povídek všemožných žánrů. To, že autor často nevyřkne exaktní závěr, přidává na mysteriózní atmosféře povídek. Nakonec takový je i samotný život, plný individuálních náhledů a různých interpretací.

16.12.2015 4 z 5

Půlnoc v zahradě dobra a zla Půlnoc v zahradě dobra a zla John Berendt

Divím se, že tato kniha zde není populárnější, ale abych se přiznal, sám jsem se ke knize dostal až po shlédnutí filmu od Clinta Eastwooda, no a jelikož se mi film líbil a půl roku na to jsem na knihu narazil v jednom antikvariátu neváhal jsem a pořídil jsem si ji do své knihovny. Tam ležela asi další půlrok než jsem se do ní pustil. Vůbec nelituji, že jsem film viděl první, nejspíše bych si této knihy vůbec nevšiml a to by byla náramná škoda. Samozřejmě je kniha mnohem obsáhlejší a lepší než film (i když ten ostudu rozhodně nedělá), okouzlující vyprávění. Kdyby se mě někdo zeptal, které místo v USA bych navštívil, kdybych měl tu možnost, tak bych bez zaváhání řekl SAVANNAH.

16.12.2015 5 z 5

Motolice a plankton Motolice a plankton Boris Vian

Po Pěně dní další mnou přelouskané dílo od Viana, pořád dost šílené, originální forma textu dělá z knihy nevšední zážitek. Boris Vian psal proti proudu a možná proto, někteří čtenáři knihu nedočtou, proud je ztrhne a Viana zatratí.

03.12.2015

Není římského lidu Není římského lidu Jarmila Loukotková

Mistrně vypíchnutý úsek římské historie. Krásně napsané.

17.11.2015 5 z 5

Milostné rošády Milostné rošády Roald Dahl

Má první zkušenost s dílem pana Dahla je očekávaně pozitivní. Styl textu je přizpůsoben mainstreamu s genialitou těch nejlepších autorů. První povídka Host do domu na mě zapůsobila svou až thrillerovou atmosférou a postava strýčka Oswalda je i přes všechny špatné vlastnosti velmi zajímavou postavou. Do posledních slov první povídky jsem netušil, jak dopadne, pro mě nejlepší povídka sbírky - *****. Velká rošáda - druhá povídka, velmi zajímavé téma výměny manželek a ten závěr jsem absolutně nečekal - ****. Vyvrcholení, třetí a nejdepresivnější povídka, kdybych věděl, jak dopadne, nečetl bych, alespoň ne v mém momentálním psychickém rozpoložení - ***(z mé strany berte jako mírné podhodnocení). Čubka - poslední povídka, znovu strýček Oswald, tentokráte se připletl do jednoho z největších objevů historie. Nejoriginálnější povídka - ****. Suma sumárum **** pro knihu, jenž doporučuji, jen prosím nečekejte nějaké explicitní popisy sexu. Nejsem puritán, ale myslím, že právě v této knize se s tím Dahl vypořádal s určitou grácií.

31.10.2015 4 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Literární skvost, jak po stylistické tak i po myšlenkové stránce. Rozhodně se nejedná o povrchní knihu, a jak každý "Velký román" i Nesnesitelná lehkost bytí vznese více otázek než odpovědí. Neb otázky jsou oč tu běží, bez nich není odpovědí.

06.09.2015 5 z 5

Noční inspektor Noční inspektor Frederick Busch

Když jsem se rozhodl přečíst tuto knihu, vstupoval jsem na neprobádané území. Autor u nás v Česku téměř neznámý, mě však dokázal přesvědčit, že psát umí. Přiznám se, že po prvním stránkách jsem z knihy nadšený nebyl, příběh mi připadal, jen jako popis scén, nic moc mě nepoutalo číst dál. Naštěstí po pár stranách se pomalu začíná děj rozjíždět a na konec se dostane i na nečekaný zvrat. Příběh je vypravován v ich-formě Williamem Bartholomewem, popisované scény s Občanské války Severu proti Jihu oplývají naturalistickou brutalitou a vždy mě přikovaly ke slovům na řádcích. Autor se nebál ukázat špinavou a brutální stránku života v New Yorku na konci šedesátých let devatenáctého století. Děvky, sex, vraždy, sebevraždy, přetrvávající ponižování černých atd. Shrnuto podtrženo knihu doporučuji.

14.08.2015 4 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Bible pro vlastence. Od okamžiku atentátu do konce knihy jsem nedokázal myslet na nic jiného. Naštěstí je kniha objektivní, co se otázky správnosti atentátu týče. Myslím, že podat to černě nebo bíle nelze. Šedá je ta správná barva. Po stylistické stránce je kniha pojata dynamickými střihy mezi postavami a místy, což má za následek velmi příjemnou formu čtení. Všechna čest autorovi, jak dokázal přepracovat tuto temnou, krutou a přece hrdou kapitolu českých dějin do knižní podoby. Nezapomenu.

08.07.2015 5 z 5

Toulky skriptoriem Toulky skriptoriem Paul Auster

Čtenáři, jenž tuto knihu budou číst jako první od Austera, asi budou zklamáni, možná nepochopí o čem je a z toho důvodu pak dají horší hodnocení. Pro mě je to třetí kniha a chtě nechtě musím přiznat, že i tak jsem to pochopil později než při čtení a rozhodně to není jen skvěle napsaná "snůška" nesmyslů, ba vše je naprosto na místě a má svůj význam. Možná by bylo nejlepší ji přečíst až po více knihách než třech, takže kniha je opravdu dobrá, ale nečtěte ji jako první.

27.06.2015 5 z 5