kusma kusma komentáře u knih

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Krásná, citlivá, kouzelná knížka - tento pocit jsem z ní měla při čtení i po dočtení. Příběh čtyř sester, čtyř osudů, čtyř povah (Meg, Jo, Beth, Amy). Každá je jiná, i stejná, všechny se ale hlavně navzájem milují a jsou pro sebe ochotny udělat vše. Každou si svým způsobem oblíbíte, já měla nejraději divokou, bláznivou Jo. Kniha je provádí od dětství, či lépe řečeno mládí, kdy nejmladší Amy je tuším 12 a nejstarší Meg 16. Prostě od věku, kdy se pomalu z dívek stávají mladé dámy - každá svou cestou a svým způsobem. Sestry tedy postupují od dětských her, názorů k dospělosti. Je to příjemně napsané, člověk se s nimi baví, s nimi brečí, někdy jim fandí, jindy se na ně zlobí, ale všechny je má rád. Snad jen mravokárné vstupy ať už jejich maminky, či samotné autorky jsou malá černá tečka na lehkosti a kouzelnosti celé knížky. Ale budiž jim to odpuštěno. Knihu doporučuji.

31.08.2011 5 z 5

Poslední restaurace v Paříži Poslední restaurace v Paříži Lily Graham

Čtivý, silný příběh z ošklivé doby. O lásce, přátelství, síle, ale i smutku, osamocení, bezmoci a nenávisti. Děj rychle běží, je to i stylem psaní, mohlo být klidně víc rozepsáno. Ale i tak doporučuji.

04.08.2024 5 z 5

Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Pěkná, dojemná knížka. Zajímavé postavy, které se oblíbíte. Hodnoceni je mezi 4 až 5 hvězdami. Nejsem si jistá, zda si na ní ještě vzpomenu, ale v okamžiku čtení to bylo milé. Pět hvězd nakonec dávám za hlavního hrdinu.

24.07.2024 5 z 5

Sestra Luny Sestra Luny Lucinda Riley

Zatím druhá nejlepší kniha této série (po Sestře ve stínu). Hodně se mi líbila linka z minulosti, tam bych klidně byla i déle. Současnost byla taky hezká, až na ten zavěr, tam už to bylo trošku utažené za vlasy. Ale celkově moc pěkné. Jsem zvědavá na další sestru, mohlo by to mít jiný náboj než dosud.

08.03.2024 5 z 5

Nejhloupější anděl Nejhloupější anděl Christopher Moore

Tak jsem si chtěla přečíst humorný, laskavý, vánoční příběh, když už je tedy ten adventní čas.... a sakra... co to jako bylo? Chci toto číst o Vánocích? Kde je varování? Jak to mám ohodnotit? Co to ten autor kouřil? To bylo neuvěřitelné, zejména poslední třetina. Četla jsem s otevřenou pusou. No, ale jako bavila jsem se, to jo. Ale na Vánoce doporučuji jen těm, kdo je propijí :) zatím dávám 3, ale asi si zaslouží i 4 hvězdy. Jeden velký vánoční úlet.

22.12.2022 3 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

První část knihy byla perfektní. Pak už se příběh stal předvídatelný a tak nějak zrychlený až zjednodušený. Jakoby autor neuměl dobře dokončit super nápad. Navíc stale opalované fakta a činnosti jsou v knihách rušící. Upřímně si nemyslím, že autor umí psát, ale nápad měl. Každopádně, jestli krásná obálka a dobřé hodnocení přiláká čtenáře (zejména mladší) jen dobře. Ten nástup nacismu a zla do společnosti tu je popsán dobře.
A ještě ke stylu, některé obraty byly hodně divné. A těch chybějících písmen v překladu...

10.11.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Čekala jsem trochu něco jiného. Bylo to hodně o filosofii, úvahy o životě. Asi si to musí sednout s náladou a situací čtenáře, což u mne nebylo. Spíš mě to "otravovalo" až nudilo. Každopádně své čtenáře si to určitě nachází. Nápad to mělo, jen pro mě by prostě bylo zajímavější jiné zpracování.

14.09.2022 3 z 5

Kořist Kořist Darcy Coates

Napínavá kniha, horor určitě ne. Jak řekl manžel: čtivé béčko. Kapitoly měly spád, letní čtení jak má být. Jen, když vám při čtení napínavé scénky, začne u nočního stolku chrastit chroust, nemáte moc klidný večer :)

24.07.2022 4 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Tak toto byl nečekaný čtenářský zážitek. Po prvních stránkách jsem nevěděla, co se na zbylých 500 stranách jako může dít. A ono to plynulo, čtivé to bylo, poetické, hezké myšlenky, musím i pochválit překlad. Prostě, ač se tam třeba ani nic moc nedělo, či se to i trochu opakovalo, tak se to četlo moc hezky a příběh se posouval. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a myslím, že na Addie také nezapomenu.
A chválím i úpravu obálky a zatmavené kraje stránek. Moc hezky se držela.

28.10.2021 5 z 5

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

4 osudy, a všechny na mne zapůsobily, zejména tři poslední. Styl knihy se mi hodně líbil, nápad byl krásně kouzelný, atmosféra kavárny poklidně zázračná. Navíc příběhy pro mne byly neuvěřitelně silné...
Nejvíc na mě zapůsobil poslední z nich, ten mě dostal.
Knihu doporučuji.

17.05.2020 5 z 5

Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Krásná kniha. Zejména mě pohltila první část. Druhá, ač byla taky silná, mi přišla trochu jak z rychlíku. Oproti podrobné první zde byly velké časové skoky, což je škoda. Mohly z toho být dvě pěkné knihy. Přesto hodnotím vysoko.

16.02.2024 5 z 5

Sestra bouře Sestra bouře Lucinda Riley

Druhý díl si drží úroveň toho předchozího. I další sestra zažívá objevení svých kořenů, opět ve více dějových linkách. Občas trochu zdlouhavé, ale jinak jsem spokojená. Těším se s odstupem na třetí díl.

31.07.2023 4 z 5

Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Kniha se mi moc líbila. Čtivě, nenásilně popsán jeden návrat do rodného kraje a k tomu popis vnitřních světů a osudů pár místních obyvatel. Uvěřitelný příběh o tom, že každý si v sobě něco neseme. Doporučuji.

08.07.2023 5 z 5

Chlapec s kamínky Chlapec s kamínky Sophie Loubière

Na začátku jsem nějak nechápala, co se tam popisuje a nebyla jsem si jistá, zda u knihy vydržím. Ale pak se to rozjelo. A, ač třeba přes jisté podivnosti v chování některých lidí, to, že jsem se nemohla odtrhnout, vypovídá o mnohém. Jasných pět, napínavá kniha.

07.10.2022 5 z 5

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

To byl mejdan :) Kniha mě obsahem i zpracováním dostala. Mám jí doma díky nějaké akci k nákupu zdarma, tak jsem od ní nečekala nic převratného. A ono bylo. Opravdu jsem si čtení užila a unikátní forma vyprávění příběhu mě hodně bavila. Doporučuji a jdu si pustit nějakou rockovou pecku.

27.09.2022 5 z 5

Malý Alenáš Malý Alenáš Ivan Vyskočil

Bylo to takové příjemné si hraní, čtení, snění. Čekala jsem, že to přečtu za večer, ale vyžadovalo to soustředění, aby mi neunikl nějaký slovní vtípek, či hříčka. Závěr takový ukrojený, urychlený. Myslím, že mohli snové klidně fungovat jrště několik stran navíc.

18.09.2022 4 z 5

Dárce Dárce Lois Lowry

Zajímavé téma, moc hezky zpracované. Ten svět byl mazec, škoda, že se o něm člověk nedozví ještě víc. A to že se mi závěr nelíbil (trochu se citím ochuzena o závěrečnou myšlenku) neznamená že bych měla ubrat na hodnocení. Určitě půjdu do dalších dílů.

05.01.2022 5 z 5

Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Pěkná, čtivá detektivka o českém Sherlockovi. Velmi se mi líbil popis Prahy a života v ní na začátku dvacátého století. Příběh pěkný, uvěřitelný. Věřím, že další díly budou ještě lepší, protože zápletka této byla přeci jen trochu jednodušší, což mi ale zas tak nevadilo. Celkově i s atmosférou za čtyři hvězdičky.
A ještě musím pochválit obálku, opravdu krásná.

17.04.2021 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Krásný příběh. Rozhodně nečekejte humoristický román, ano občas jsem se usmála, zejména u scén s kocourem. Častěji to ale byl úsměv, že se tam popsalo něco krásného. A ještě častěji jsem měla zamlžené oči, protože je to hlavně dojemný příběh jednoho jedinečného muže. Knihu doporučuji a určitě si jí ještě jednou přečtu. Jedna z nejhezčích kapitol: Muž jménem Ove a muž jménem Rune. Ta mě dostala.

A přijde mi nešťasné přirovnávat to ke Stoletému staříkovi, který vylezl z okna a zmizel. Kvůli tomu mě to od knihy dlouho odrazovalo, protože ten mě zas tolik nenadchl. Naštěstí se mi jednou dostala do ruky a já ji už nepustila.

20.09.2015 5 z 5

Kočár do Vídně Kočár do Vídně Jan Procházka

Jsou knihy, které přečtete, líbí se Vám, odložíte a zapomenete. A pak jsou knihy, které přečtete, nevíte, zda se Vám líbí, ale nezapomenete. A to tato útlá knížečka splňuje na plné čáře. Ta atmosféra, ten závěr. Doporučuji.

30.04.2024 5 z 5