Kverulant Kverulant komentáře u knih

Okultace a jiné povídky Okultace a jiné povídky Laird Barron

Většina povídek by potřebovala střízlivě zkrátit text, protože autor plýtvá popisem a událostmi, které nakonec nemají se samotnou hororovou zápletkou moc společného. Do Lovecrafta má tedy hodně daleko. Jediná ucházející a přehnaně velké očekávání aspoň trochu naplňující (ale opět přehnaně roztahaná) povídka je první Les, jinak jsem se opravdu nudil.

02.02.2018 2 z 5

Autopsie (pitva režiséra) Autopsie (pitva režiséra) Jan Drbohlav

Pro Herzovy příznivce je to díky spousta zajímavostem a příběhům ze zákulisí normalizačního Barrandova povinnost. Příjemným překvapením je kvalitně sepsané vyprávění, kdy jako výborný příběh funguje část o režisérově dětství a rodinných kořenech v setkání s druhou světovou válkou. Pohled dítěte na koncentrační tábor by sám o sobě vystačil na kvalitní knihu nebo film. Herz během své zajímavé kariéry spolupracoval se spousta zajímavými lidmi a tady se o nich dozvíme pár zajímavostí navíc. I přes svůj věk hodnotí své filmy bez nadbytečného sentimentu a občas překvapí upřímné přiznání, že některý film točil jen kvůli práci, nebo že něco ze své tvorby nesnáší. Životopis sahá až do současnosti, takže režisér vypráví i o porevolučních projektech (zapomenutá Pasáž nebo Habbermanův mlýn). Potěší kvalita provedení knihy, výtvarná stylizace i spousta fotografií, Herz si takovouto poctu zasloužil.

11.06.2016 5 z 5

Joker Joker Brian Azzarello

Velmi dobrá povídka líčená z pohledu obyčejného zločince, kde Azzarello opět předvádí svou znalost psychologie řadového kriminálníka. Výborná kresba a styl.

11.06.2016 4 z 5

Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Velmi zdařilý román, kde se autorovi podařilo shrnout životní styl (nejen) francouzské společnosti druhé půlky 20. století a konfrontovat ho skrz život dvou inteligentních čtyřicátníků, bezradných v otázce, co si počít se životem v natolik liberální společnosti. Autor střídá důmyslné filozofické pasáže se silným příběhem a řada úvah je tak důmyslně provokativní, že musí rozrušit čtenáře aspoň jednou. Legendární je rozbor významu Huxleyho Konce Civilizace, kdy autor klasického díla o dystopii lidí s emocemi utlumenými léky nakonec sám podlehl hédonismu ve víru hippie hnutí a osud jedné z postav Elementárních částic vlastně poselství Huxleyho knihy sám naplňuje. Samozřejmě není možné nezmínit četné otevřené sexuální sekvence, které místo vzrušení slouží ale spíš k přenášení deprese života postav na čtenáře. Zkombinovat tolik rovin zábavy od cynického humoru, smutku, provokace a seriózních zamyšlení o světě Evropy najednou a nepokazit to? Smekám.

16.11.2015 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Třetí díl už po slabším zážitku z erotické leč detektivně nudné dvojky nepřekvapí fušováním do žánru bondovek, neboť těžko říct, do kterého jiného románu by se tento souboj dvou titánů dal zařadit. V komiksovém zpracování bez zbytečných nudných pasáží především v prostřední části by to bylo jistě snesitelnější. Je to lepší než dvojka, ale jednička je kvalitou míle daleko.

13.11.2015 3 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Zábava z prvního dílu se bohužel neopakuje. Příliš mnoho postav, často jsem se nudil a mám spíš pocit, že by autor spíš měl narovinu napsat erotický román o bisexuální bohyni kyberprostoru než se snažit vymyslet nějakou nefunkční vatu mezi lechtivé pasáže. Věnujte svůj čas raději lepším detektivkám.

13.11.2015 3 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Solidně napsaná investigativní detektivka, kde se první polovinu v pozvolném tempu seznamujete s postavami a jejich životy a pak se události rozjedou. Samozřejmě váš požitek závisí na toleranci nadpřirozeně schopných postav jako je hackerka Liz, ale dobře vykreslená atmosféra by měla případnou skepsi z občasných úletů vykompenzovat a příběh je opravdu dobrej..

13.11.2015 4 z 5

Kinematografie zapomnění Kinematografie zapomnění Štěpán Hulík

Výborný materiál pro fanoušky českého filmu za normalizace i o čtenáře zajímající se o pozadí kultury a dění na Barrandově v socialistickém Československu.

21.10.2015 5 z 5

Dumasův klub Dumasův klub Arturo Pérez-Reverte

Ke knize jsem se dostal jako divák filmu s výbornou atmosférou (Devátá brána) a byl jsem zvědavý, jestli autor knihu zakončil lépe. Bohužel konec v knize je ještě horší.

21.10.2015 3 z 5

Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Nikdykde je stylem takový lehký, pro citlivé povahy asexuálnější a méně brutální Clive Barker krotící svou představivost. Což je pro jistou skupinu čtenářů možná dobré doporučení. :-)

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Autorka umí dobře zacházet s očekáváním čtenáře a díky tomu vás čeká opravdu nepředvídatelný příběh. Vedle detektivního příběhu zároveň slušná pitva médií, jejichž reakce musí manžel neustále řešit a svěží psychologická sonda do instituce šťastného manželství - co si víc přát.

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Depresivní kniha z nepříjemného prostředí amerického venkova, plného zmařených životů a nešťastných dětství. Detektivní zápletka je tady spíš lákadlo, příběh je spíš cesta ústřední postavy peklem a díky kvalitní psychologii postav to snadno prožijete i jako čtenář. Slabším povahám a milovníkům dětí nedoporučuji.