Ládja komentáře u knih
Připadalo mi, že tento díl je trochu jinačí než ostatní. Roztáhnutý do delšího časového údobí. A možná v tom mi přišel tak zvláštní. Nějak jsem se nemohl do něj začíst, jako do ostatních Sharpů. Celkově mi přišlo, že se autor vypsal a není tento díl tak napínavý, jako předchozí. Ale pořád je to Sharp. Ale stojí to opět za to. Řežba, krev, Sharpovy ženy :D Teď jen počkat na dva poslední díly :(
Váhal jsem jestli 3, nebo 4 hvězdičky. Nakonec 4, ale jen tak tak. Musím uznat, že se četlo samo, za dva dny přečteno, styl také zajímavý, ale pořád mi v tom nějak něco chybělo. Nějak jsem se nedokázal vžít s hlavním hrdinou, ne s hrdinou ne, ale celkově se světem. Přišel mi nějak moc jednoduchý. Ne problémy, které se řešily, ale jak jako celek fungoval. Popravdě jsem čekal z recenzí a z doporučení něco trochu více "wau", ale to se nekonalo. Takže vlastně 3 hvězdy budou spíše zaslouženější. Ale v knihovně bude tato knížka krásně vystavena.
Ani popravdě k tomu nemám moc co dodat. 4* spíše za to, že jsem měl rozkouskované čtení a občas se mi nějaké postavy ztrácely a párkrát jsem se ztratil v tom, na jaké vlastně jsem světě. Ale jinak nemám co více dodat. Space opera hodná k tomu dostat se za hranice naší země. Dobře vystavěný svět(y), vlastně tato kniha je jen jeden velký rozjezd, který se snad dostane ještě někam výš. Těším se na další díl, jako už delší dobu na žádnou knihu.
Něco mezi Kulhánkem(jestli to přeci jen není Kulhánek) Moudrým a trochu Kopřivou. Je s podivem, že se mi nejvíce líbila třetí a čtvrtá povídka(nejvíce perverzní), ale přišlo mi, že v tom je autor nejlepší. To ostatní nebylo špatné, ale ani dobré. Něco mezi...prostě 3,5*
Nějak nevím. Nejspíše jsem do Zeměplochy stále ještě nedospěl, nebo jsem ji už předospěl. Nebo jen špatná první kniha ze Zeměplochy. Není to špatné, hodně dobře se čte, děj utíká, vtípky a průpovídky zábavné, ale nějak jsem čekal více. Občas mi při čtení vadil propojený odstavec, a nikdy nekončící uvozovky, nějak mě to vždy vyrušilo. Za mě tak 70%. A už neříkám, že jsme nečetl nic ze Zeměplochy a určitě to nebyla poslední možnost, jak ji nechat zakouzlit. Tak snad příště.
Pro mě osobně na první přečtení ztráta času. Nějak jsem se nechytal. Možná po druhém či třetím přečtení se chytnu více, ale než se k tomu opět dostanu(jestli vůbec někdy) tak to bude ještě nějakou dobu trvat.
Detektivka a k tomu český černý humor. Co více si přát. A že ji napsal jeden z našich mistrů na fantazy a sci-fi? To vůbec nevadí. Skvělé čtení na pár zátahů. Myslím, že pan Kopřiva s touto detektivkou může směle konkurovat vlně severské krimi. A vůbec na to není nic špatného, že to napsal Čech, jen je problém v propagaci. Skvěle se čte, člověk se zasměje a ten kdo zná Prahu, tak si může i projít nějaké lokace. Doporučuji. Jen se nesmí čekat něco podobného jako předchozí knihy pana spisovatele.
První dvě třetiny knihy se mi četly skoro samy. Ke konci už to bylo zbytečné zdlouhavé a už to samo o sobě tolik nešlapalo, jako ze začátku. Panu spisovateli se nedá upřít imaginace, příběh, vlastně moc se mu toho vytknout nedá. Možná občas až moc roztažené příběhy, které by se daly o pár desítek až stovek stránek vyškrtat a pak by se už moc toho nedalo vytknout. Pravdou zůstává, že jen s Barkerem mám tak skvělé stavy někde mezi snem a skutečností, vždy když usínám u jeho knih(to spíše z únavy, než z nudnosti). Jeho bohatá imaginace mě vždy dokáže strhnout a chytnout to jeho světa, který pak prožívám ve svých snech. I když Utkaný svět je zvláštní a dobře napsaný, tak kvalit Imajiky nedosahuje, což asi moc jiných knih už nebude.
Kvalitativně napsané bych to zařadil mezi Lučištníka a Inkvizitora. Celou dobu jsem čekal podle popisu nějakou větší bitvu, minimálně popsanou ji na větším prostoru. Trochu zklamání. Ale Cornwell si drží jistou úroveň stylu i když je pravda, že posledních pár knih pro mě už nebylo tak záživných jako nějaké předchozí. Možná jsem už jen přeCornwellovanej.
Důstojné pokračování Hledání svatého grálu. A tak si říkám, že by mohlo být i nějaké další pokračování, které bych si, ale přečetl až za delší dobu.
Zvláštní, zajímavé, střelené...co ještě k tomu dodat? Místy zbytečně natahované. Ale přes to všechno se to skvěle četlo a vždy jsem dostal chuť na něco dobrého k jídlu a k pití. A snad celá Praha byla jen jeden velký nevěstinec :D
Konec nutí trochu k zamyšlení, ale je škoda, že až konec a ne celá kniha.
Něco mezi Vianovou Pěnou dní, Siddhárthou od Hesseho a Malým princem. Krátké a krásné počteníčko, které dokáže zvednout náladu, ukáže něco nového, dokáže přivést na nové myšlenky a ukázat trochu jiný pohled na svět. Vždyť láska je...a tygr je...Kdo by to nespojoval? Vždyť je v tom hodně pravdy...
Nevím nevím, nějak mi tento díl nesedl. Nemohl jsem se pořádně začíst, nemohl jsem se chytnout. Asi skutečně nejslabší díl z trilogie. Zakončení zajímavé a panu Cornwellovi se musí nechat, že je pan Spisovatel, který má velké znalosti z historie a které umí skvěle a zajímavě podat. Stojí za to číst jeho knihy, člověk se i něčemu dokáže přiučit.
Popravdě jsem čekal něco úplně jiného a popravdě jsem dostal úplně něco jiného než jsem čekal. Věřil jsem postavám jejich důvody, proč na tuto "party" šli. Věřil jsem jejich tajným nutkáním, věřil jsem jejich slovům. I když by skutečně člověk z anotace čekal trochu něco jiného, tak i tak to za to stojí. Jak se píše v komentářích níže...kniha o rodičovství...kniha o osobnosti...kniha o lidském vnitřním já...A jako zvláštní plus musím dát za názvy pornofilmů, některé byli skutečně výjimečné.
Nejspíše jsem byl moc "rozjetý" z prvního dílu, ale tenhle díl mi přišel trochu slabší než první. Ale pořád je to klasický Cornwell. Akce, historie, brutalita a skvělý spád děje, který nutí stále číst a číst. A teď na poslední díl...
Skvělý Cornwell. Opět nezklamal. Přečteno za dva dny. Vlastně si říkám, jestli tam bylo nějaké hluché místo, nejspíše ano, ale i tak rychle přešlo, že si na něj pořádně nepamatuji. Skvělý historický výlet do začátků stoleté války, až by člověk skutečně chtěl být lučištníkem. Jako příjemné beru zmínku o Janu Lucemburském a jeho smrti u Kresčaku. Je vidět, že Cornwell z historické stránky má podklady dobře prostudované. Hurá na druhý díl.
Svým způsobem lepší než Bratrstvo Neohrožených. Tento popis výsadku v Normandii a výcviku parašutistů je věcný a popisný. Některé příhody se mi zdají až moc, ale ve válce je vše možno. Určitě doporučuji přečíst, jako rozšíření k Bratrstvu...a teď už jen sehnat další knihy.
Popravdě mi to přišlo o dost slabší než první díl. Tentokrát už možná až moc rozkouskované a protahované. Kdyby se škrtlo tak 50-100 stran, moc by to nevadilo. Ale pořád zůstává pravdou, že je to ještě z těch lepších Space oper, které jsem za poslední dobu četl. A z těch novějších je to ta skutečně lepší. Ale nějak mi v tom pořád chybí moment překvapení. Něco závratného. V prvním díle jsem byl překvapen zvraty, ale teď mi to vše přišlo už hrozně umělé. Tak snad třetí díl bude lepší, nebo aspoň podobný tomuto.
Pro mě osobně horší 4 hvězdičky. Trochu delší rozjezd, ale zas na druhou stranu dobré seznámení s Jihem a s postavami, které v příběhu nějak zasáhnout. Je v tom krásně vidět zbytečnost války, zvlášť takové války. Ani na jedné straně nikdy nechtěl bojovat(nikdy z obyčejných lidí, z obyčejných vojáků, kteří nakonec umírali) ale stejně museli bojovat, protože si moci páni něco řekli a tak to muselo být. Je to vlastně stejné, jako v každé válce. Ten, kdo za ni může většinou zůstává v pohodě a v zázemí. Zpět ke knize. Možná jsem si až moc zvykl na Sharpa a jeho styl, ale nemohl jsem se do Rebela nějak začíst. Ale i tak je to skvělá kniha, která přibližuje zas jinou válku. Cornwell je pan historik a umělec. Hurá na další díl
Není to špatný výlet do jednoho prokletého života, do života jednoho z největších a zároveň nejprokletějších básníků. Ale stále preferuji jako životopis Baudelairův ten od Troyata.
Ve knize je mnoho k zamyšlení, jak vypadal tehdejší svět. Jiná doba a jiné mravy a jiné básně, které pro mnohé dnes tolik znamenají, ale za života tohoto velikána byli nic. Kde je jen další Baudelaire?
Nevím, nevím. Nějak mi to všechno nesedělo. I když Kinga mám rád a nad detektivkami také neohrnuji nos, tahle kniha mi k srdci nepřirostla. Zajímavý propad a myšlení hlavního hrdiny(i antihrdiny), skvělé zvládnuté šílenství, ale pořád mi v tom na Kinga přišlo něco až moc jednoduchého. Přímého. Nevím, jak to správně popsat. Ale musím pochválit, díky čemu jsem si také knihu víceméně koupil, obálku. Jedna z nejlepších, možná skutečně nejlepší obálka Kingovek od Bety.