lena.o.knihach lena.o.knihach komentáře u knih

Knihkupectví ztrát a nálezů Knihkupectví ztrát a nálezů Susan Wiggs

San Francisco. Historická budova s nádhernými detaily. Výloha plná těch nejkrásnějších vydání klasické literatury. Dluhy. Staré a zašlé trubky. Málo zákazníků.

Knihkupectví ztrát a nálezů padne jednoho dne neplánovaně do rukou Natalie Harperové. Nejen obchod, ale i celý dům má problémy, které je nutné vyřešit. Zatímco se nová majitelka knihkupectví topí ve fakturách a upomínkách, Peach Gallagher má na starosti stavební práce a rekonstruuje budovu.

Prostředí a atmosféru knihkupectví vystihla Susan Wiggsová dokonale. Měla jsem pocit, že sama chodím mezi regály, v pozadí slyším řemeslníka Peache, za pokladnou Natalii, že cítím vůni starých i nových knih a čerstvé kávy.

Příběh se příjemně odvíjel, nikam nespěchal, vše mělo svůj čas. Romantická linka byla slabší a s kýčovitým koncem jsem počítala. Ale myslím si, že obzvlášť Natalie si takový pohádkový konec zasloužila.

23.07.2021 3 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Kdyby u nás nevyšla další kniha od Jen Bennetové, zřejmě bych se do Kudy ke hvězdám ani nepustila. A udělala bych strašnou chybu.

Já nemám nic, co bych vytkla. Příběh mě nadchl, postavy si mě získaly od prvních stran a kempování v severokalifornské divočině bylo naprosto úžasné!

Připadalo mi, jako bych i já stanovala a plahočila se po stezkách. Dokázala jsem se ponořit do knihy a nemyslet na nic jiného. Líbila se mi i romantická linka.

Kudy ke hvězdám doporučuji všem čtenářům. Opravdu byste ji neměli jen tak minout.

19.06.2021 5 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Chlapec, krtek, liška a kůň je překrásná kniha.

Ukrývá se v ní mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Je plná nádherných myšlenek, fascinujících ilustrací, otázek a odpovědí, za kterými se (kdykoli to bude potřeba) ráda vrátím.

Knihu může číst malý i velký čtenář - každý si z ní odnese něco jiného.

24.05.2021 4 z 5

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Na tento thriller mě nalákaly ohlasy od světových autorek Colleen Hoover, B. A. Paris a Shari Lapena. Znáte je? Všechny tři Rodinu z podkroví doporučují a já s nimi musím souhlasit.

V knize se kapitoly střídají hned ze tří různých pohledů. První z nich je Henry a jeho vzpomínání na dětství, druhá linka se odehrává ve Francii, kde žije Lucy a její dvě děti a třetí je o Libby, která ve svých 25 letech zdědí rodinné sídlo v luxusní čtvrti v Londýně. Honosný dům ale ukrývá tajemství, která doposud nikdo neodhalil.

Nečekala jsem, že knihu jeden den začnu číst a hned druhý ji dočtu. To fakt ne. Ale já jsem nemohla jinak. Strašně moc mě zajímalo, co se bude dít dál a hlavně, kdo je kdo. Jop, není tam zrovna málo postav, ale protože je každá úplně jiná, dá se to zvládnout. Chce to jen překonat ten začátek, kdy se musíte zorientovat a ujasnit si, kdo ke komu patří. Pokud to zmáknete (a já věřím, že jo), nebudete litovat.

Četlo se to fakt skvěle, nechybělo tomu to správné napětí a gradace na konci příběhu. Když už jsem si myslela, že něco vím, tak to autorka zas překopala a já byla na začátku.
Rodina z podkroví je děsivý, napínavý, strhující a neskutečně čtivý thriller, který byste si rozhodně neměli nechat ujít.

10.03.2021 5 z 5

Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

Na novou Colleen jsem se moc těšila. Vždycky je to čtení maximálně na dva dny, protože její knihy prostě nejdou odložit. A Nelituju ničeho mi uteklo až příliš rychle.

Kapitoly se střídají z pohledů matky Morgan a její dcery Clary a já si obě dvě oblíbila. Je až neuvěřitelné, jak moc mě autorka dokázala vtáhnout do děje a já sama jsem se několikrát přistihla, že myslím na to, jaké to bude za 15 let s mojí dcerou.

V této knize mě Colleen překvapila hned v první třetině a poté jsem se s ostatními postavami vyrovnávala s následky oné události. A občas jsem měla i slzy na krajíčku.

Nelituju ničeho doporučuji starším slečnám. Ať už si vyberete jakoukoli její knihu, neuděláte chybu. Já všechny její knížky zbožňuju.

10.12.2020 5 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Od Pavla Bareše jsem četla nejdřív Metu a poté až Projekt Kronos. A myslím si, že jsem udělala hodně dobře. Proč?

Barešův styl psaní je trošku chaotický, ale zas je jiný a to oceňuji. Protože je ale Meta mnohem kratší kniha, je hodně malá šance, že byste se v ní ztratili. Kdybych nevěděla, co mě v Projektu Kronos čeká, trvalo by mi mnohem déle se v příběhu zorientovat a pochopit, co se to sakra děje. Takže jsem hezky v Metě objevila kouzlo Pavlova psaní a myslela si, že v další jeho knize mě už nic tak nepřekvapí. Jak hloupá jsem to byla.

Vlastně jsem ani na chvíli netušila, co se bude dít na další straně. A jak jsem se dostávala dál a dál, už jsem ani nedoufala, že bych někdy mohla děj předvídat.

Do sci-fi žánru zabrousím jen výjimečně a opravdu to musí stát za to. Jsem moc ráda, že mě Projekt Kronos bavil a nezklamal, protože mám takhle dalšího českého autora, kterého můžu jen a jen doporučovat.

10.09.2020 5 z 5

Kluk odvedle Kluk odvedle Kasie West

Další Westovka nezklamala. Ještě mi zbývají přečíst dvě, které u nás vyšly a mám ji kompletní.

Přiznám se, že mám radši romantickou linku, kde se na začátku hlavní hrdinové nemají moc v lásce, ale u Kluka odvedle mi ani nevadilo, že tady byli dlouholetí přátelé.

Je to přesně ten typ knihy, ke kterým od fantasy žánru občas utíkám. A v případě Kasie Westové dostanu vždycky to, co aktuálně potřebuji.

03.09.2020 5 z 5

Jen pět přežije Jen pět přežije Holly Jackson

Když si šest přátel vyrazí v karavanu na jarní prázdniny, netuší, že v noci se jejich cesta změní na holý boj o život, kdy budou stát proti odstřelovači. Všichni mají tajemství, ale jen jedno je může zachránit. Čas se krátí…

Celkem dlouho mi trvalo, než jsem si ujasnila, kdo je kdo. Autorka na čtenáře vychrlí šest jmen a není snadné si hned pamatovat, kdo s kým, kdo by rád nebo kdo je příbuzný. Uběhlo několik desítek stran a na problém s postavami jsem si ale ani nevzpomněla.

Napínavý děj mě vtáhl a já byla napnutá, dokud jsem neotočila na poslední stranu. Až na menší chaos s postavami jsem si Jen pět přežije od Holly Jackson užila a určitě ji můžu doporučit.

17.06.2024 4 z 5

Divoká Afrika Divoká Afrika M. K. Hardy

Kameramanka Michelle letí do Afriky natočit pár záběrů zvířat. V Keni na ni čeká její bývalý spolužák Ethan, který jí na pár dní bude dělat průvodce. Jenže toho Michelle stihne natočit mnohem víc než jen krásu divoké přírody…

S hlavní hrdinkou jsem se od začátku těšila do Afriky. Začetla jsem se a nemohla se dočkat, až dorazí na místo. Když se na scéně objevily další postavy, vůbec jsem nevěděla, co si o nich myslet, protože bylo z vyhýbavých odpovědí jasné, že tady něco nehraje.

Závěr byl napínavý a celkem rychle ukončený. Mužští hrdinové si mě za celou dobu nedokázali získat a nějaké romantice jsem v tomto případě moc nefandila, nicméně jsem ráda, že z pera české autorky vznikl takový příběh.

Já jsem se kdysi každý den koukala na dokumenty o zvířatech v Africe. Jeden čas jsem v rezervaci chtěla i pracovat a Divoká Afrika od M. K. Hardy mě do té doby vrátila a jsem za to autorce moc vděčná.

16.06.2024 4 z 5

Obránce mimo hru Obránce mimo hru Leah Brunner

Hokejová romance? To se nikdy nenechám přemlouvat a bez váhání jdu do ní. Obránce mimo hru na mě nevyskakoval z videí, jméno autorky jsem viděla poprvé a o to víc jsem byla na knihu zvědavá.

A velmi mile mě překvapila! Je to sice jednohubka o 256 stranách, ale Leah Brunner se povedlo - i na tak málo stranách - popsat skvělou romantickou linku, uvěřitelné charaktery, které to v životě nemají lehké, takže se řeší i vážná témata a nezapomíná ani příběh odlehčovat vtipnými momenty.

Na pikantní scény tady nenarazíte, zato je tu dost hokeje a to mi přesně vyhovovalo. Kapitoly se střídaly ze dvou pohledů, což mám také ráda. Jenže pak jsem otočila na epilog a bylo to v… Opravdu tam být nemusel.

10.06.2024 4 z 5

Nové šance Nové šance Lilly Lucas

Tohle nebyl návrat do Green Valley, jaký jsem si představovala. Nejspíš to byla hodně dlouhá pauza od předchozího dílu a za tu dobu jsem stihla přečíst lepší romantické knihy, jinak si neumím vysvětlit, proč jsem z Nových šancí takhle zklamaná.

Barmana Sama nemusím představovat. Je to sympaťák, který sám vychovává dceru Mayu. Když Leonie prošvihne autobus, nezabloudí nikam jinam než do známého sportbaru, kde si padne do oka s obsluhou. Další den Leonie kývne na práci chůvy jedné malé holčičky, jenže netuší, že s tatínkem se již zná.

Do Skalistých hor jsem se vážně těšila a na partu oblíbených přátel jakbysmet. Jenže vztahu mezi hlavními postavami jsem vůbec nevěřila. Nebyl tam žádný vývoj, když se to téměř všechno semlelo hned na začátku.

Je to napsané vážně čtivě, to se nijak nezměnilo a utíká to stejně rychle jako zbytek série. Jenže mi vůbec nesedla romantická linka a konec mi přišel dost useknutý.

#spoluprace @knihydobrovsky

10.02.2024 3 z 5

Vztek Vztek Tracy Wolff

Já Touze propadla a neptejte se mě, jak je to možné, protože odpověď sama nevím. Je to prostě tak jednoduchý a ujetý, že u toho úplně vypnu, nemyslím a jen čtu a nějakým zázrakem mě ta šílenost baví.

Takže ano, zpátky na akademii mezi upíry, vlkodlaky, čaroděje a draky jsem se hodně těšila.

Vztek mě bavil stejně jako Touha a možná o krapet více, protože já v úvodním díle Jaxonovi tak úplně nepropadla, ale tady se objevila postava, které jsem podlehla okamžitě. A myslím, že aspoň ti, kteří jste to četli, víte, koho mám na mysli.

Nad tím dějem jsem občas kroutila hlavou. Skupině studentů se jak po másle dařilo plnit jejich plány, překonávat nebezpečné překážky, přes které by se nedostaly ani mnohem zkušenější bytosti a naši hrdinové to zvládli levou zadní.

Je to neoriginální, ale já to žeru a nemůžu si pomoct. Rozhodně se těším na další díly.

16.01.2024 4 z 5

Dvojitý zásah Dvojitý zásah Mariana Zapata

Znám pár skvělých knížek, kde se mi romantická linka od přátelství k lásce líbila, i když zrovna nepatří k mým oblíbeným. Ale v této velmi (ale opravdu velmi) pomalé romanci to bylo docela utrpení.

Zac mi padnul do oka už v Srdci proti zdi, jenže si říkám, že jsem si ho od té doby musela nějak přibarvit, protože v příběhu, kde hraje hlavní roli, mi nepřišel ničím zajímavý.
Bianca mi byla celkem blízká a rozhodně je velké plus Dvojitého zásahu.

Nejlepší kamarádi z dětství ztratili kontakt a deset let se nebavili. Ono to nezní vůbec špatně, ale když jim osud opět zkříží cestu, jako by tam žádná pauza vůbec nebyla.
Já tam neviděla chemii, žádné jiskření.. nehledě na to, že tohle byl extrémně pomalý vývoj vztahu. Už jsem ani nečekala, že se do konce příběhu stihnout políbit. Hlavně, že nechyběl epilog.

Dvojitý zásah má rozhodně nejkrásnější obálku ze všech knih, které u nás od Zapaty vyšly, ale za mě je nejslabší.

31.12.2023 3 z 5

Kostischrány Kostischrány Emily Lloyd-Jones

Sedmnáctiletá Ryn šla po stopách svého otce a stala se hrobnicí. Uživit její dva sourozence už je pouze na ní, jenže doba je zlá a pohřbů čím dál míň.
Když ale kostischrány ohrožují obyvatele blízké vesnice, dorazí kartograf Ellis, se kterým se Ryn vydává na nebezpečnou výpravu za magickým kotlíkem, aby (jak už to tak bývá) vše napravila.

Znala jsem obálku, ale co mě čeká uvnitř, to jsem neměla ani ponětí. Dvě neskutečně sympatické postavy, které si snad každý oblíbí, oživlé mrtvoly, inspiraci velšským folklórem, ale zaručeně nejlepší byla zombie koza.

Jedná se o young adult fantasy a že je to čtení pro mladší čtenáře mi vůbec nevadilo. Příběh to byl celkem jednoduchý a krátký, o vtipné scény bylo postaráno a romantická linka byla rozkošná.

Tuto jednohubku byste určitě neměli minout, pokud chcete něco odpočinkového s krásným posláním na konci.

#spoluprace @hostbrno

27.12.2023 4 z 5

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Letos jsem romantickým komediím propadla a těším se na každou další knihu tohoto žánru. Tentokrát jsem přečetla novinku od Ali Hazelwood, kterou jistě znáte díky Hypotéze lásky.

I tady se ocitáme ve vědeckém prostředí, tentokrát v Houstonu u NASA. Bee Königswasserová dostala jedinečnou šanci, která jí může změnit kariéru. Na projektu s ní bude pracovat Levi Ward. A kde je problém? On Bee nemůže ani vystát a už na doktorátu dával jasně najevo, že s ní nechce mít nic společného.

I když mi neurověda vůbec nic neříká a přiznám se, že bych někdy potřebovala odborná slovíčka vysvětlit, moc se mi to líbilo.
Bee je sluníčkářka, která má svůj styl a mezi vědci svým vzhledem vyniká na první pohled. Má skvělý smysl pro humor, miluje kočky a sport nepatří mezi její oblíbené aktivity.
Nad Levim jsem v podstatě celou dobu jen slintala. Chemie mezi nimi fungovala na jedničku s hvězdičkou.

Sice to bylo autorčině předchozí knize dost podobné, ale já byla spokojená.
Hlavu plnou lásky si bez výjimek připisuji na seznam těch nejlepších romcom, protože jsem ji dala na jeden zátah a moc se u toho bavila.

#spoluprace @knizniklub @knihkupectvi_luxor

21.12.2023 4 z 5

Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Jennette McCurdy znám ze seriálů iCarly, který jsem kdysi na Nickelodeonu pravidelně sledovala a viděla jsem i pár epizod Sam & Cat. Nikdy mě ale nenapadlo, že by Jennette mohla něčím takovým procházet.

Jsem ráda, že moje matka zemřela je šokující název knihy sám o sobě a já občas zůstávala v šoku z toho všeho, co ji matka nutila dělat, říkat a jak se k ní chovala.

Svůj příběh vypráví Jennette chronologicky. V dětství a dospívání ji matka měla zcela pod kontrolou, nutila ji chodit na konkurzy, věnovat se herectví a to není zdaleka všechno
I když její matka poté podlehla rakovině, Jennette na tom nebyla dobře, popisuje svůj milostný život, závislost na alkoholu, poruchu příjmu potravy
Přes všechna vážná témata se mi kniha četla dobře a rychle mi utekla.

Nedivím se, proč je tahle kniha jeden z nejčtenějších memoárů současnosti, proč vyhrála Goodreads Choice Award v kategorii Nejlepší memoár a proč každého dostane. I mě dostala.
Jsem ráda, že moje matka zemřela je absolutní pecka.

18.09.2023 5 z 5

Prokletá Prokletá Marissa Meyer

"Neexistuje živá duše dokonce ani mezi božstvy , která by neměla ráda dobrý příběh."

Nadaná vypravěčka Serilda musí s přadlákem zlata zlomit kletbu, která váže jejich duše k hradu. Erlkönig se chystá vyslovit přání a přivést zpět na zemi obávanou lovkyni, před kterou by nikdo nebyl v bezpečí.

Pokračování Zlaté vyšlo od jejího vydání poměrně brzy, takže jsem ani neměla šanci toho moc zapomenout a v klidu se mohla ponořit do temného fantasy světa o jednom zapomenutém princi, mlynářově dceři a Králi duchů.

Do Prokleté jsem se bez problému ihned začetla a nemohla se odtrhnout. První díl je pro mě srdcová záležitost a ráda bych řekla, že mám z druhé knihy stejný pocit, ale našlo se pár míst, které nebyly tak záživné a v těch chvílích mi čtení šlo hodně pomalu.

Marissa Meyerová stále dokazuje, proč je právě ona královnou retellingů a celkově na duologii nedám dopustit. Pokud se ale do tohoto převyprávění o Rampelníkovi pustíte, nečekejte mnoho akce a příběh, který by vám nějak rychle odsýpal. Naopak si pomalu vychutnávejte styl vyprávění, zaměřte se na postavy a pochmurnou atmosféru, která vás bude provázet až do konce.

10.08.2023 4 z 5

Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

Na nejnovější fantasy z Yoli mě nalákaly zahraniční recenze a pak jsem si všimla, že kniha vyšla v originále už v roce 2013. Rázem se má očekávání snížila, ale úplně zbytečně

Sedmnáctiletá Sara žije se svým strýcem, miluje zvířata, obchoduje na černém trhu a její nejlepší přítel je troll. Život vzhůru nohama se jí obrátí, když uprchne ze spárů upíra. Dozvídá se nejen pravdu o sobě a svých rodičích, ale na povrch vyplývá tajemství i těch, kterým důvěřovala ze všech nejvíc.

Tohle bylo tak skvělý! Najdete tu nadpřirozené bytosti, na které si jen vzpomenete a v tomto příběhu jsou hlavní upíři, vlkodlaci, lovci upírů, lidé a trollové. Většinu postav jsem si šíleně oblíbila. Bavily mě vztahy mezi nimi, jejich smysl pro humor a vůbec mi nevadilo, že romantická linka je tu celkem vedlejší a jde tu spíš o pohledy a jiskření (to pravé ořechové určitě bude na podzim v pokračování).

Nejdřív jsem si říkala, jak je to už 10 let staré, že to třeba teď nebude ono, po tom všem, co už jsem v tomto žánru četla. Ale panebože! Miluju to teď a vsadím se, že bych to milovala i ve dvaceti. Nezdolná je rozhodně jedno z největších překvapení roku.

01.08.2023 5 z 5

Northangerské opatství Northangerské opatství Jane Austen

Sedmnáctiletá Catherine Morlandová přijíždí do Bathu, kde je uvedena do společnosti. Chodí na plesy, navštěvuje divadlo a seznámí se se sourozenci Tilneyovými.
S nimi poté odjede na Northangerské opatství, které v Catherine probouzí ty nejděsivější představy, jaké zná z hororových románů.

Nemohla jsem sáhnout po lepší první knize z edice Cooboo Classics než po oceňovaném románu Jane Austenové. Bylo to čtivé a hlavní postava Catherine mi hned od první chvíle padla do noty. Libuje si v gotických příbězích a nebojí se to říct nahlas.

První část knihy se odehrává v městečku Bath a já se ani na chvíli nenudila. Smysl pro humor tu vážně nechybí. V druhé části jsme se pak přesunuli do krásného starobylého domu, kde jsem očekávala něco trochu víc, protože jsem stránky už neotáčela tak nadšeně jako předtím. Konec mi to ale zas vše vynahradil.

Nedoufala jsem, že by Northangerské opatství překonalo Pýchu a předsudek a skutečně se tak nestalo. I když jsem si i tuto knihu celkem užila a bavila se u ní, Elizabeth a pan Darcy zůstávají na prvním místě.

22.07.2023 3 z 5

Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Tohle byla neskutečná jízda od začátku až do konce. I když má kniha 456 stran a na romantickou komedii se to může zdát hodně, věřte mi, ani zdaleka to není dost.

Šíleně rychle to uteklo, je mi až líto, že jsem s Aaronem Blackfordem nestrávila víc hodin, protože (panebože!) s ním chcete strávit tolik času, kolik jen můžete.

Nebyl mi sympatický ale jen Aaron, oblíbila jsem si i hlavní hrdinku Catalinu a její nejlepší kamarádku Rosie (její kniha u nás vyjde příští rok).
Mezi hlavní dvojicí to neskutečně jiskřilo a já si užívala každou jejich potyčku. Vývoj vztahu neměl absolutně žádnou chybu. Zkrátka jsem žrala úplně každé slovo a s klidem můžu říct, že Láska po španělsku je to nejlepší, co si můžete přes prázdniny přečíst, sbalit do kufru na dovolenou nebo doporučit všem romantickým duším.

10.07.2023 5 z 5