lencin komentáře u knih
Kniha o Češích pro Poláky očima Poláka.
Portréty známých Čechů- Hrabal, Bondy, Teige, Saudek, Pavliwská, Černý.
Nejvíc autora zajímají Češi, kteří nevěří v Boha....
(2011)
Příběh,jak se mladý chlapec stane pokojným bojovníkem a pokojný bojovník moudrým mužem.
Fascinující odysea.
(2010)
"Čas využít vlastní velikost nastal právě teď.
Jakmile se zbavíme limizujících myšlenek,zakusíme opravdovou vznešenost lidství.
Dělejte to,co máte rádi."
(2010)
Román ze Skotska a Číny počátku 20.století.
Hrdinou je duchovní František, nepřítel církevního farizejství a pompy. Po smrti rodičů žije u zlých pěstounů,pak u tety Poly. Po tragické události se rozhodne pro cestu katolického kněze. Po několika letech je pro svoji nekonformnost za trest vyslán do midie v Číně. Zde zakládá misii, domov pro opuštěné děti a provizorní nemocnici.
Rozvíjí své hluboké lidství a milostrdenství.
Velmi silný humanistický román.
(2009)
Poetická próza o dvou pytlácích, Václavu Kalovi a Rudolfu Aksamitovi, kteří po úspěšném ulovení srnce jsou načapáni hajným, kterého zastřelí. Vydají se na útěk, ale svému odudu utéci nedokážou.
(24.10.2009)
Hlavní hrdina-stařec Bernard Mares, který závěru života pochopil, že všechno se nám vrací a že tajemství života se neříká,ale odečítá z očí prosících.
Válka, vězení, lidské utrpení i životní láska, tajné sny,lidská síla a odvaha- to vše v příběhu muže,který sloužil v SS, Rudé i čsl. armádě. Stále hledal svou životní lásku i odpověď na otázku, jaký je smysl lidského života.
Strhující příběh.
(2009)
Úžasná kniha. Za dlouhou dobu jedna z nejlepších. Příběh o vědomí a paměti.
Mark (27) má autohehodu. Jeho jediná žijící příbuzná-sestra Karin (31) se za ním hned vypraví do nemocnice.Mark má poškozený mozek a projeví se u něj vzácný syndrom-Capgrasova choroba. Nepoznává svoji sestru,považuje ji za nastrčenou figuru.
Reflexe změn v USA po 11.9.2001.
Vystupuje zde i neurovědec Gerald Weber, pomocná ošetřovatelka Barbara a Karinin milenec David.
Dechberoucí a nutící k zamyšlení. Co je to vědomí? Kdo opravdu jsme? Jsme tím, kým se být cítíme, a nebo tím, za koho nás ostatní považují?
(2008)
Když jsem knihu četla (r. 2008),tak se mi líbila, protože jsem věřila, že je pravdivá. Bohužel až nedávno jsem zjistila,že je příběh vylhaný. Více viz Daly.
Paní Sosnarová určitě měla těžký život, ale tím, že si vymyslela jiný příběh (a vydává ho za svůj) se snížila někam, kam skutečně neměla.
Western z roku 1961. Příběh z Divokého západu odehrávající se koncem 19.století ve vznikajícím městečku Zlé časy. Neoficiální starosta Blue je vypravěčem příběhu.
Velmi hořký a velmi realistický western.
(2008)
Hmotnému tělu vládne myšlenka.
Náš život je takový, jakým ho dělají naše myšlenky.
Svaly mají paměť.
Trénink činnosti L a P hemisféry: střídavě krčíte v pěst a opět natahujete prsty L a P ruky. Nejdřív pomalu. Potom zrychlujete tempo.
Čistota myšlenek, srdce a slov.
Je důležité zaměřit se na cestu ne na cíl.
Nepřátelé: strach, agresivita, hořkost, závist, lenost.
Kořenem všeho zla je pýcha.
Deprese jsou nezpracované pocity viny.
Nerozhodnost paralyzuje.
Duše má potřebu, aby rozum něčemu věřil.
Na počátku byl ČIN (slovo,pojem,síla).
Vždy je důležitý jen náš postoj a naše rozhodnutí, nikdo druhý nemá tu moc nás změnit. Manipulace totiž nikdy neznamená změnu trvalé hodnoty.
Zásada ptřítomnosti mysli.
Alfou a omegou výkonu nejsou stimulátory dodané zvenčí, ale"síla člověka" skrytá uvnitř "jednotky".
(2007)
Vynikající komiks. Nehledá a nenabízí řešení, jen neuvěřitelně silně popisuje (a vystihuje) situaci uprchlíků a vůbec život Palestinců.
Izrael a okupovaná území.
Neuvěřitelně silné.
Olivovníkové háje.
(2007)
Moje putování za léčiteli a šamany. Nakladatelství Eminent.
Osobní příběh zázračně uzdraveného člověka a jeho následné hledání spirituality.
S duší je třeba vést dialog.
Chyby jsou falešná očekávání.
Ego nevykoná žádný zázrak, jenom předstírá, že všemu rozumí.
K uzdravení musíme mít opravdu dobrý důvod.
Nemoci beze jména zmizí rychleji.
Mobilizace fyzické síly pomocí myšlenek.
Bez ducha není hmota.
Bez myšlenky není žádného činu.
Můj duch určuje můj osud.
Zázraky jsou osobní důkazy lásky.
Na vrchol štěstí vede spousta cest.
Šamani nám dodají odvahu, abychom se sami uzdravili.
Příčina veškerého utrpení tkví v nás samých.
Šamani jsou všude.
(2007)
Deník známé ruské novinářky odhalující a napadající situaci v Rusku za Putina. Strhující čtení,bohužel bez happy endu. Zavražděna na podzim 2006.
Nehřešit slovem.
Nevytvářet si domněnky.
Nebrat si nic osobně.
Vždy dělat vše nejlépe jak umím, ale ne lépe.
(2006)
Velký román=vyprávění o lásce. Kunderovský příběh. Lehce napsané, a přesto místy velmi mrazivé.
(2006).
Dojemné i drsné povídky.
Geralt a Jenifer.
Krásné, jednoduché a stručné, a přesto úžasně fantazijní popisy. Živě jsem si představovala místa, kde se děj odehrává.
(2006)
Výborná kniha (nejen) o hokeji a nalém městečku, pro které je hokej vším.
Vyhrocený příběh. Fiktivní spisovatel T.S. Garp a jeho život a přátelé i nepřátelé. Pomezí absurdna a reálna.
Příběh sourozenců Abduláha a Parí. Narodili se v Afgánistánu a byli v dětství násilím odloučeni. Dojemný a silný příběh.