lencin lencin komentáře u knih

Rádio v mrazáku Rádio v mrazáku Jana Hanušová

Citlivě až něžně napsaná kniha. Péče o seniory očima pečovatelky.

19.04.2023 5 z 5

Jahodová sezóna Jahodová sezóna Marta Dzido

Vynikající povídky, o ženách a pro ženy. Různé podoby lásky a touhy. Intimní zpovědi. Silné prožitky. Velice jemná forma. Krása.

14.04.2023 5 z 5

Ada Ada Veronika Jonášová

Výborná kniha o části naší historie. Autorka nám přibližuje osud svých předků, o kterém ani ona sama nevěděla.....
Válka je zlá a princip kolektivní viny vždy přináší nevinné oběti.

04.02.2023 5 z 5

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Výborná sága. Historie Gruzie napříč 20. stoletím. Rodina Džašiů a tajemství jejich horké čokolády.

18.12.2022 5 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Dojemný příběh robotky Kláry a její mladé majitelky Josie.
Kdo má v sobě více lidskosti, lidé či roboti?

31.10.2022

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Milé čtení. K autorovi jsem se dostala přes dceru, která je jeho velkou fanynkou a knihu musela hned mít. Já mám pana Krejčíka ráda jako herce, ale ke knize jsem byla spíš skeptická. A ano, mýlila jsem se. Je to milé čtení, dojemné i vtipné. Líbilo se mi to.

26.10.2022 4 z 5

Sestry Sestry Kamila Hladká

Hezky, byť poměrně stručně zpracované životní osudy 6 žen různého věku, které se rozhodly pro řeholní život. Zajímavé.

17.10.2022 4 z 5

Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Dlouho jsem otálela, než jsem knihu začala číst. Bála jsem se........ Teď nastal ten správný čas a stálo to za to. První část lehčí a zábavnější, druhá temnější a bolestnější. Obě části ovšem výborné!
Popis deprese se sebeironií a překvapivou lehkostí mě opravdu zasáhl. Doporučuji!

15.07.2022 5 z 5

Přízrak v hrdle Přízrak v hrdle Doireann Ní Ghríofa

Ženský text. Toto je ženský text.

22.06.2022 4 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Výborný příběh. Život řeckých uprchlíků v socialistickém ( i porevolučním) Československu. Velmi čtivé a zajímavé.

26.05.2022 5 z 5

Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

Příběh Very a Anny, žen, které od sebe dělí mnoho let, ale přesto mají i leccos společného. Silný příběh o zákrutách lidských životů.

30.04.2022 5 z 5

Americký deník Americký deník Jana Ciglerová

Četla jsem většinu jednotlivých dílů v DeníkuN, přesto jsem si chtěla přečíst i jako knihu. A nelituju. Jako celek se mi líbilo ještě víc a přiblížilo mi to neznámou Ameriku z jiné strany. Pro mě přínosné.

30.01.2022 5 z 5

Jít krást koně Jít krást koně Per Petterson

Jímavé a hluboké. Starý muž bilancuje svůj život, vrací se ve svých vzpomínkách do doby kolem svých 15 let. Nic není doslovně vysvětleno, čtenář je nucen číst mezi řádky a vytvořit si svoji verzi, jak se příběh mohl stát.

22.01.2022 4 z 5

Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Kniha se mi líbila,ale pořád jsem měla pocit, že se odehrává v jiné, starší době. Zaujalo mě,jak detailně byly popisované pocity a prožitky obou hlavních hrdinů.

06.01.2022 4 z 5

Hrdinky: Příběhy významných českých žen Hrdinky: Příběhy významných českých žen Renáta Fučíková

Krásné výtvarné zpracování. Za něj 5*. Obsahově hodně zjednodušené a krátké, určené spíše pro mladší čtenáře/řky. Vysoce hodnotím jako důležitý počin a první vlaštovku pro zvýšení sebevědomí českých žen!!!

19.09.2021 5 z 5

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Kniha se mi sice líbila, ale bylo pro mě velmi nezvyklé, že film mě zaujal ještě více. Byl k ní totiž skutečně dobrou ilustrací.

14.08.2021 5 z 5

Lada u ledu Lada u ledu Ema Labudová

Bylo to výborné. Vyprávění v druhé osobě mě zpočátku zaskočilo, ale rychle jsem si zvykla a přišlo mi vhodné a takové úderné.
První část pro mě byla na 5*, anorexii naštěstí neznám osobně, ale Lada mi ji velmi přiblížila.
Druhá část knihy byla také zajímavá, ale přece jen za mě méně vydařená. Asi 3*.
Moc se mi líbí autorčina práce s jazykem, a to včetně krásného (a mému srdci blízkého) nářečí.
Myslím, že o Emě Labudové ještě uslyšíme! Na svůj věk neuvěřitelná spisovatelka!

27.05.2021 4 z 5

Dozvuky mých lásek Dozvuky mých lásek Graeme Simsion

Zvláštní kniha. Některé pasáže mě až štvaly, to se mi u knih příliš často nestává...... Ale bylo to tam pár myšlenek, které stály za pozornost.

14.03.2021 3 z 5

Helena Helena Evelyn Waugh

Život svaté Heleny a jejího usilovného hledání svatého kříže. Zajímavý příběh.

13.03.2021 3 z 5

Deník doktora z Mrnic Deník doktora z Mrnic Martin Jan Stránský

Analogie jedné české vesnice a české společnosti jako celku. Trefné postřehy a komentáře. Dráždila mě ale jakási autorova nadřazenost. Jako paralela české společnosti velmi výstižné.

04.03.2021 3 z 5