lencin lencin komentáře u knih

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Příjemná "oddechovka" s HH.

10.06.2023 4 z 5

Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Od E. Louise jsem přečetla vše. Něčím je tato kniha jiná než předchozí. Je také niterná a silná v emocích.
Zapůsobila na mě svojí upřímností a přiznáním se k některým (i ne právě chvályhodným) motivům svého chování. Vnímám ji jako dospělejší a E.L. jako vyrovnanějšího a smířenějšího. Se svými předky i se sebou.
Autor popisuje svůj útěk z rodné vesnice do městečka Amiense a následně další útěk, tentokrát do vysněné Paříže.
Líbí se mi jeho zkratkovitý sloh, kterým navíc místy přeskakuje v čase i prostoru.

30.05.2023 5 z 5

Když má štěstí kliku Když má štěstí kliku Aurélie Valognes

Příběh malého chlapce a jeho babičky, která ho vychovává, protože jej matka opustila. Nemohla jsem se ubránit odsuzování matky, ale závěr knihy mě přiměl názor přehodnotit...
Bylo to pro mě silné čtení, i když chvílemi se mi vyprávění ústy malého Jeana zdálo trochu nedůvěryhodné.
Ale myšlenky za oponou byly pro mě zajímavé.

29.05.2023 4 z 5

Každý den je nový: Komiksový deník Každý den je nový: Komiksový deník Lucie Lomová

To bylo krásné.
100%

27.04.2023 5 z 5

Z nuly na sto Z nuly na sto kolektiv autorů

Zajímavý počin. Rozhovory byly dojemné, někdy smutné, někdy vtipné, vždycky silné.
Líbila se mi myšlenka, že na stárnutí se máme připravovat celý život.

26.03.2023 5 z 5

Řeka Řeka Rosa Liksom (p)

Zvláštní kniha.
Třináctiletá dívka putuje koncem války na západ (a vzápětí zase zpět). Dospívá rychle a bolestně. Překvapil mě její vztah ke kravám, který je popisovaný velmi detailně. Její vztah k nim je velmi podobný vztahům k ostatním lidem.
Zvláštní jazyk, stručný a přitom poetický.

13.03.2023 4 z 5

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Kronika jedné rozvětvené sudetoněmecké rodiny z Krkonošska. Bylo to pěkné, takové zašmodrchané a nečernobílé. Silné příběhy horalů, v krátkých kapitolách, což zvyšovalo můj čtenářský zážitek.

31.08.2022 4 z 5

Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Příběh i forma se mi líbily. Ošetřovatel Kraus pracuje jako průvodce umírajících na poslední cestě. S Winterbergem ho pojí nečekaná blízkost a jejich cesta v 21. století, ale s bedekrem z roku 1913 může začít.....

28.06.2022 4 z 5

Děti Volhy Děti Volhy Guzel Jachina

Vynikající kniha. Stejně jako předcházející kniha, Zulejka otevírá oči, mě i tato nadchla. O povolžských Němcích jsem toho moc nevěděla. Díky této knize se to změnilo a já se dostala k dalším střípkům obrazů ze sovětské historie. Doporučuji.

30.05.2022 5 z 5

Psí park Psí park Sofi Oksanen

Mám Sofi Oksanen moc ráda. Píše o těžkých tématech a umí ve svých knihách chytit za srdce.
Tahle kniha mě překvapila ještě větší politickou angažovaností a také aktuálností.
Dějiny národů žijích v nedobrovolném svazku SSSR jsou velmi spletité a problémy si nesou tyto národy dál, i po svém osamostatnění.
Příběh dárkyň vajíček je velmi syrový a v něčem i děsivý.

04.06.2021 4 z 5

Nečíst Nečíst Miroslav Krobot

Mám p. Krobota a jeho umění ráda, jeho kniha pro mě byla zajímavým pohledem dovnitř. Některé útvary jsem asi úplně nepobrala. Celkově se mi kniha líbila moc. Rozhodně ČÍST!

03.03.2021 4 z 5

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Velmi dobře napsaná kniha povídek s velmi smutným společným tématem, kterým je sebevražda. VH patří mezi mé oblíbené autorky a i tentokrát se mi kniha moc líbila.

04.01.2021 5 z 5

Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Anna mě chytla a až do poslední stránky nepustila.
Výborný nápad a perfektní provedení. Smutné téma vtipnou formou.
Díky,paní Pantovič.

10.12.2020 5 z 5

Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Susan Cain

Kniha se mi líbila,téma je velmi zajímavé a dotýká se mě. Na druhou stranu mi místy vadila forma,jako by autorka příliš těkala. Rozhodně ale doporučuji shlédnout její vystoupení na ted.com

02.12.2020 3 z 5

Zvuky probouzení Zvuky probouzení Petr Třešňák

Silná kniha. Obdivuji lásku, statečnost a vytrvalost manželů Třešňákových. Jejich životní cesta s Dorotkou je určitě nepředstavitelně náročná. Jsem jim vděčná za zprostředkování jejich zážitků touto knihou. Díky.

22.11.2020 5 z 5

Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Hendrik Groen

Deník "rebela" Hendrika Groena žijícího vamsterodamském domově důchodců. Místy vtipné,ale převážně smutné až depresívní. Krásný projekt Staří-ale-ne-mrtví

20.11.2020 3 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Příběh Vandama ze Severky v pražských Čimicích. On to byl,kdo začal lustopad 1989. První rána na Národní. Liseři z Čimic.
Výborně napsané. Zkratkovitý,ale velmi výstižný jazyk.
(2016)

30.09.2020 4 z 5

Agnes Agnes Hannah Kent

Román o drsné přírodě a drsných lidech.
Zajímavé je, že je 30.letech 19.století byli již všichni Islanďané gramotní.
(2016)

30.09.2020 5 z 5

Život za životem Život za životem Kate Atkinson

Dobré. Zajímavé je, že žádný z paralelních životů nezvítězí, ale všechny jsou možné.....
(2015)

29.09.2020 4 z 5

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Moderní finská autorka přibližuje tabu Finska - válečnou historii.
Příběh Šikmooké a Johannese.
(2015)

29.09.2020 5 z 5