lencin komentáře u knih
Dobrodružství Lu-tzeho,mnicha historického řádu,který se stará o čas.
Nový učeň Lobsang. Zuzana Stohelutská-vnučka Smrtě.
Smrť je nezvěstný,dostal výpověď. Bojovníci za práva mrtvých mají náhle plno práce.
(2008)
3.díl volné trilogie (Opšlstisova nadace, Černý domeček).
Téma rození a smrt. Hlavní hrdina Jindřich Krottenbacher je sinolog.
Kniha je velmi užvaněná, něco mezi románem a sbírkou esejů.
(2008)
Dva příběhy, ze začátku 19. a začátku 21.století. V hlavní rolu Hastrman. Hororové až zvířecí. Čtivé.
(2008)
Volné pokračování knihy Hrdý Budžes. Helenka Součková na gymnáziu v Praze prožívá 70.léta. Autobiografický příběh, který je tragikomickou mozaikou doby. Skvělý čtivý román.
(31.3.2008)
Druhý román americko-čínské autorky. Matka se svojí přítelkyní 50let udržují svá tajemství, a pak se rozhodnou je sdělit Pearl (dcera), která má zase svá talemství.
Velmi čtivé a zajímavé. Čínská mentalita i složitost života v jiné kultuře.
(2008)
Vyprávění číšníka Dítě - od první republiky až po socialismus.
(2008).
Podporovat samostatnost.
Přijímat a milovat tu dívku, kterou máme a ne tu, kterou bychom chtěli.
Benim adim kirmizi.
Román. Děj se odehráv á během několika dní roku 1591. Napínavé vyšetřování vraždy jednoho z iluminátů. Život v osmanské společnosti 16.století. Různí vypravěči- Kara, Seküra, Ester, kůň, pes, vrah, mrtví.
Velice čtivé a napínavé.
(2008)
Sebestředný, ale i sebeironický. Velmi otevřený. Složitý vztah k literárním kritikům. Velmi přecitlivělý. Je hodně pracovitý a rozhodně má obchodního ducha.
(2008)
16 pohádek pro děti a 1 pro rodiče.
Krátké,místy i vtipné a přesně pro naše 2 holčičky. Zde mají 4 a 2 roky a jmenují se Sára a Bára.
Mně se přesně do noty trefilo: Jak se tatínek zbláznil (holub na střeše).
(2008)
Nová divadelní hra. Odchod bývalého kancléře z vládní vily.
Fráze z denní politijy. Vtipné,absurdní avtragikomické.
(2008)
9 povídek českých spisovatelů s vánoční tematikou. Velmi smutná povídka od Ivy Pekárkové.
(2008)
Výprava do Ruska, za jeho kulturou a obyvateli.
Titul je převzat ze scény knihy Vojna a mír, kde mladá a krásná kněžna Nataša při poslechu lidové melodie instinktivně zatančí lidový tanec.
Tolstoj říká, že i přes nákladné zahraniční vzdělání zůstane Rus vždy Rusem....
V této knize se píše o životě, zvycích a víře. Od doby Petra Velikého (vládl 1682-1725) až po stalinismus.
Velmi zajímavé a výborně napsané.
Protiklad Moskvy a Petěrburgu (Petrohradu, Leningradu).
(2008)
Komiks. Prolínající se historie domu v česko-německém pohraničí (1945, 1968, 1998). Velmi smutné a bezútěšné, ale výborné.
(2008)
70.léta v Ničíně očima žákyně 2. třídy Helenky Součkové. Užasná kmiha i divadelní hra s Bárou Hrzánovou. Až neuvěřitelně dětský pohled na absurditu a zlobu té doby.
(17.1.2008)
"Tuto knihu připisuji nejvyšší Pravdě, Lásce a Milosrdenství."
Zanech,jogíne, zbytečného rozvíjení myšlenek a setrvej v dosaženém klidu ducha.
Teď buď.
Zkřížení nohou upravuje dech. Vyrovnané držení paží upravuje tělesnou teplotu. Rovná páteř a stahování a natahování bránice ovlivňuje nervový proud. Přitažení brady k ohryzku upravuje vydechování a poloha jazyka s upnutím zraku přiměje životní sílu, aby vnikla do středního nervu v páteři. Tak praví nauka, předávaná z gurua na gurua v dynastii Kjagjüpů, nauka, která ví.
JEST.
Bytí, Vědomí, Blaho.
Milarepův životní příběh. Vrcholný duchovní epos lidstva.
Číst, naslouchat, rozumět, konat.
(2007, 2022)
Hmotnému tělu vládne myšlenka.
Náš život je takový, jakým ho dělají naše myšlenky.
Svaly mají paměť.
Trénink činnosti L a P hemisféry: střídavě krčíte v pěst a opět natahujete prsty L a P ruky. Nejdřív pomalu. Potom zrychlujete tempo.
Čistota myšlenek, srdce a slov.
Je důležité zaměřit se na cestu ne na cíl.
Nepřátelé: strach, agresivita, hořkost, závist, lenost.
Kořenem všeho zla je pýcha.
Deprese jsou nezpracované pocity viny.
Nerozhodnost paralyzuje.
Duše má potřebu, aby rozum něčemu věřil.
Na počátku byl ČIN (slovo,pojem,síla).
Vždy je důležitý jen náš postoj a naše rozhodnutí, nikdo druhý nemá tu moc nás změnit. Manipulace totiž nikdy neznamená změnu trvalé hodnoty.
Zásada ptřítomnosti mysli.
Alfou a omegou výkonu nejsou stimulátory dodané zvenčí, ale"síla člověka" skrytá uvnitř "jednotky".
(2007)
Vynikající komiks. Nehledá a nenabízí řešení, jen neuvěřitelně silně popisuje (a vystihuje) situaci uprchlíků a vůbec život Palestinců.
Izrael a okupovaná území.
Neuvěřitelně silné.
Olivovníkové háje.