luciella10 luciella10 komentáře u knih

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Hutná jak uhelný prach a bolestivá jako krajina, o které se píše. Jsem ráda, že konečně se napsala kniha, která popisuje, jak se žilo u nás ve Slezsku. Ačkoliv jsem z Těšínského Slezka, otec byl horník a při četbě této knihy, se mi vracely bolestivé vzpomínky. Hodně věcí, hlavně těch, které se týkají každodenního strachu o blízké, kteří se pohybují pod zemí, ten se nezměnil. Kniha, která dobře popisuje a konečně i přibližuje historii, o které nemá většina lidí, která žije v této zemi ani potuchy. Historii, která je těžká a pro hodně lidí naprosto nepochopitelná. Je to opravdu 13. komnata naší země. O Sudetech, o plno místech naší se země se píše a víme o ní skoro vše, tento kus byl vždy opomíjen. Jsem ráda, že je kniha, která bez příkras popisuje, jak těžký a přesto vděčný život v této oblasti byl a proč dodnes jsou některé vztahy takové, jaké jsou.

14.01.2024 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Nečekala jsem nic a dostala toho hodně. Kniha, která rozhodně nezapadá do YA. Myšlenky a přesah, který tato kniha má překvapil, hodně příjemně. Dva učedníci smrtky, starý a nový přístup ke kosení lidí a morálka, co je a není v souladu s etikou. Těším se na další díl.

31.12.2023 5 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Kdyby šlo dát hvězdiček šest, dala bych je. Je to kniha, na kterou nezapomenu. Dobu, o které se píše si pamatuji jako malá holka a pamatuji si i popravu Nicolase Ceauşesca a jeho ženy. Dost mě to tenkrát zasáhlo. Kniha Musím tě zradit by měla být povinná četba o zlu a politice jedné strany a diktátorství. O tom, jak rychle se může ze svobody stát nesvoboda a jak rychle na to lidé přistoupí a stanou se z nich žijící mrtvoly. Zvláště za okolností posledních dní a let toto mějme jako výstrahu.

04.10.2024 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Příběh je silný, kniha rozhodně zaujme, ale ten konec byl pro mě hodně "zvláštní".

01.02.2023 4 z 5

Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Kniha, která mě pohladila po duši. Pokud máte rádi severský "humor" i jejich dávky deprese, strohost a zároveň přímost, bude tato kniha pro vás. Od pohřbů k početí dítěte. Strasti mladých i těch, kteří stárnou a umírají jim blízcí. Boj s každodenností a nároky, které na nás klade svět i my sami a že není vše zlato, co se třpytí. A že ono i ti blogeři, nežijí ten vysněný život, který ukazují. Za mě kniha, která rozhodně za to stojí a pokud ji někdo zfilmuje, hodně ráda se na ni podívám.

25.02.2024 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Knihy Aleny Mornštajnové mám hodně ráda, z této mám smíšené pocity. Je to něco jiného, než klasicky píše. Kniha je zajímavá, ale nezanechala ve mě silné pocity, jako zbývající díla autorky.

24.10.2022 3 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Kniha, se kterou budete žít, usínat i vstávat. Vryje se vám pod kůži. Není to hezké a milé čtení pro chvíle pohody. Ale silný příběh a jisté memento dob nedávno minulých. Určitě stojí za přečtení.

16.04.2018 5 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Z počátku mi trvalo se začíst, ale pak jsem nemohla přestat. Myslím, že bez nadsázky mohu říct, že milovníci Stephana Kinga si přijdou na své. Dětské přátelství, mytologie, tvrdost pohraničí a do toho ztrácející se děti. Autorka si s tím poradila skvěle.

21.02.2024 4 z 5

Adresát neznámý Adresát neznámý Kathrine Kressmann Taylor

Na pár stránkách tak silné a nezapomenutelné sdělení. Svědectví, které by se mělo stále připomínat.

17.12.2018 5 z 5

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Příběh, na který nezapomenete a bude ve vás žít dlouho. Příběh, díky němu i vy získáte přátele z Whistle Stop a budte se s nimi smát i plakat.

06.10.2023 5 z 5

Smrt před úsvitem Smrt před úsvitem Robert R. McCammon

Chvíli se vracíte do dětství, chvíli se vám chce smát a za minutu plakat. Dětská naivita střídána krutostí světa v nádherně vyobrazeném americkém maloměstě v 6o. letech minulého století. Rozhodně doporučuji.

10.06.2023 5 z 5

Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Kniha, která ve vás zanechá stopu. Často si vzpomenu na myšlenky, které mi dala v okamžicích, kdy není člověku do zpěvu. Jedna z nejsilnějších knih, které jsem četla.

13.10.2021 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Krásně vykreslené charaktery lidí, žijící na vesnici. Překvapuje mě, jak dobře dokázala popsat nejen ženské, ale i mužské postavy. Pro mě chvílemi bylo čtení až lehce mrazivé, pocházím z vesnice a ta objektivnost toho, jak to tam probíhá a jaké je tam myšlení, byla pro mě zacílená do živého.

14.04.2020 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Kniha byla čtivá, ale upřímně, s žádnou z postav jsem nedokázala nijak soucítit, snad jen s rodiči hlavní postavy. Jinak byly postavy vlastně všechny extra sobecké a bezohledné. Zatím je pro mě nejlepší knihou Petry Dvořákové Dědina.

19.11.2023 3 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

(SPOILER) Těšila jsem se na příběh plný emocí a dostala jsem plytký popis života ženy, která prožila část života ve vězení. Kniha je celá "k neuvěření". To jak hrdinka přijímá osud a konec knihy ještě víc. Měla jsem pocit, jako bych se dívala na osud ženy za normalizace, ale psán z pohledu ženy, která žije ve 21. století a prošla kvalitní psychologickou terapií. Jinak si ten nadhled a zpracování životních ran nedokáži představit. Za mě to bylo zklamání.

10.10.2022 2 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Čtivá kniha, člověk přemýšlí, co vše je mystifikace a kolik z toho je faktů, každopádně se čte rychle a dobře. Ale určitě do lesa se bát chodit nebudu :).

03.10.2018 4 z 5

Falešný román Falešný román Magdalena Mintová

Asi jsem měla velká očekávání. Nuda a nešlo se pořádně začíst, jen jsem to nechtěla vzdát, stále jsem doufala, že se to nějak rozjede. Hrdinka mě hrozně iritovala a přemýšlela jsem, zda by někdo mohl být až tak moc "hloupý". A závěr zklamal.

17.01.2018 1 z 5

Velrybí divadlo Velrybí divadlo Joanna Quinn

Kniha má 600 stran, ale když končí, přejete si, aby měla aspoň 1000. Osudy jedné šlechtické rodiny na jihu Anglie, silný vztah tří sourozenců a válka. Silná a krásná kniha, kde chvíli sníte a chvíli se vám tečou slzy. Kniha, na kterou se nezapomíná.

29.03.2024 5 z 5

Poslední léto Poslední léto Karen Swan

(SPOILER) To, že se jedná o sérii a hlavně částečně červenou knihovnu, jsem nějakým záhadným způsobem přehlédla. Kniha dává nádherné popisy ostrova, života ostrovanů a odkrývá méně známou historii. Bod dolů rozhodně za popisy zabíjení psů při vysídlování, rozvedené na několik stran a několik následných zmínek během nikdy. Asi jsem na to hodně citlivá, ale mám pocit, že nikde jsem tak bolestný popis podobné události se psy nečetla.

28.01.2024 4 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Po slibném začátku se kniha přehoupne do divně nudného příběhu s nesmyslným rozuzlením.

01.11.2023 3 z 5