LucieT. | Komentáře u knih | Databáze knih

LucieT. LucieT. komentáře u knih

Pátá loď Pátá loď Monika Kompaníková

Už jste dlouho neměli pořádnou depku? Přečtěte si tuto knihu!
Smutný příběh o dětství bez lásky, příběh dvanáctileté Jarky z jednoho bratislavského sídliště. Drsná sonda do světa osamělých dětí, kterým vlastně ani není dovoleno dětmi být.
Kdo má rád českou Petru Soukupovou, nebude zklamán.

07.03.2016 5 z 5

Místnost Místnost Jonas Karlsson

Björn je prostě jiný :)
Dalo by se říci sociálně neobratný, osamělý, nepochopený introvert, tak trochu pedant, který může působit arogantně, tak trochu antihrdina, který je skálopevně přesvědčen o své nadřazenosti a negativně soudí všechny kolem sebe - jeho kousavé poznámky na adresu kolegů nemají chybu. Přesto vzbuzuje soucit a sympatie, tento svérázný příběh je pro mě především kritikou společnosti, která netoleruje odlišnosti. Skvěle vykresluje nedostatek porozumnění a přijetí ve společnosti. Kniha o tom, co znamená být jiný a hlavně nevědět, že jste jiný. Jediným únikem pak může být tajemná místnost.

A cyklus 55 minut soustředěné práce s 5 minutovými přestávkami budiž mi velkou inspirací! :)

06.10.2021 4 z 5

Lanark Lanark Alasdair Gray

Neskutečně vynalézavé a originální, Lanark i Thaw vlastně hledají totéž.
Nečekejte žádný klasicky uspořádaný příběh, matení čtenáře bylo jistě záměrné :) Román začíná třetí knihou, poté následuje prolog, první, druhá a čtvrtá kniha. A je tu samozřejmě i epilog - spor s autorem o tom, jak by měl příběh skončit, s opravdu propracovanými poznámkami pod čarou.
Bavily mě "oba" příběhy, jak Lanarkův děsivý surrealistický svět, peklo, spravované lidmi, tak i realistický příběh o dospívání Duncana Thawa.

04.10.2021 5 z 5

Šílená touha tančit Šílená touha tančit Elie Wiesel

"Je blázen, který ví, že je blázen, opravdu blázen? Anebo jinak: Není v tomto šíleném světě blázen, který si je vědom svého šílenství, jediný duševně zdravý člověk?"

Divoký tanec samozvaného šílence Doriela, který vypráví svůj příběh terapeutce Tereze a vlastně i nám čtenářům. Můžeme vstoupit do jeho mysli, ocitnout se doslova uvnitř jeho hlavy. Na terapeutických sezeních podává náhodné příběhy svého života, prochází hlubinami židovské víry, chvástá se, hraje slovní a duševní hry. Šílenství je tu způsob vyrovnání se s životem. Životem člověka, který nemůže milovat, protože má pocit, že si to nezaslouží.
Mám ráda styl Elieho Wiesela, jeho úvahy o holocaustu a škodách, které způsobil. Prostřednictvím psaní příběhů hledá uzdravení a vyrovnání se s minulostí i v této knize.

04.04.2021 4 z 5

RAJc je preč RAJc je preč Pavel Vilikovský

Zdánlivě obyčejné chvíle. Melancholický tón, nostalgie, laskavá ironie a úžasný nadhled. Spleť úvah, střípky z dětství a mládí, bystré postřehy každodenního života a vzpomínky, které vypravěč bravurně analyzuje a snaží se načrtnout přežívání všedních i nevšedních dní. Milý čtenářský zážitek.

05.03.2021 5 z 5

Dějiny smrti Dějiny smrti Philippe Ariès

Není to úplně jednoduché čtení, všechny ty detaily pohřebních praktik, hřbitovů, druhů hrobek a rakví napříč časem mohou být pro čtenáře značně vyčerpávající. Co ale dělá knihu obzvláště zajímavou, jsou do kontextu začleněné odkazy a úryvky známých literárních děl. Nečekala jsem, že při čtení této knihy narazím na krále Artuše, dílo sester Brontëových, madam Bovaryovou či dokonce na Frankensteina, samozřejmě z perspektivy smrti. Opravdu úctyhodný, detailní kulturní průzkum smrti a proměna jejího vnímání v průběhu času.

25.02.2021 5 z 5

Botčan, mazlíček staré Kijo Botčan, mazlíček staré Kijo Sóseki Nacume

Sebevědomý a dalo by se říci i tak trochu nafoukaný hlavní hrdina a jeho dobrodružství. Celkem zábavný příběh ze života středoškolských učitelů v malém přímořském městečku, zabývající se tématem morálky - všichni ti rádoby vzorní, moudří a rozumní kolegové jsou ve skutečnosti mnohem falešnější než samolibý, chvástavý a cynický hlavní hrdina, se kterým nelze než sympatizovat :) Taková morální studie a komediální satira zároveň. Příjemné čtení, oproti Kokoru svěží, lehčí.

19.01.2021 4 z 5

Akvárium Akvárium Krisztina Tóth

Skvělý sociální komentář budapešťských padesátých a šedesátých let, kniha o životě, strádání i smrti v zatuchlých bytech páchnoucích plísní, zelím a kočkami, s notnou dávkou humoru a ironie, bez nichž by byla až příliš depresivní. Bravurně vykreslené postavy, především pomatená Eda s vytetovaným číslem na paži, která svým jednoduchým nahlížením světa dominuje celé knize. Jizvy války a chudoby, touha po lepší budoucnosti, kniha o přežití.

23.12.2020 5 z 5

Psí park Psí park Sofi Oksanen

Vynalézavá Olenka a její příběh o přežití. Bouřlivé období postsovětské éry, nedávná historie Estonska a především Ukrajiny a jako protipól prosperující Finsko. Rodinné problémy, dárcovství, migrace, korupce, ale i touha po vlasti, lásce a rodině. Opět silná témata, ale od této autorky snad ani nemůžeme očekávat něco lehčího :)
Chytlavý, podmanivý román, který kousek po kousku odhaluje svá tajemství a nutí číst dál. Sofi Oksanen a její další skvělá kniha.

03.11.2020 5 z 5

Obzor Obzor Wiesław Myśliwski

Pokud hledáte knihu s velkou akcí a mnoha zvraty v ději, běžte raději "o dům dál". Tato kniha poklidně plyne, nikam nespěchá a nechává čtenáře unášet proudem vypravěčových vzpomínek na dětství a dospívání v poválečném období v malé polské vesnici.
Přemýšlivá kniha o životě, válce a smrti, dojemné vyprávění o hledání vlastního "obzoru".

09.07.2020 4 z 5

Sledování změn Sledování změn Sajjid Kašua

"V nemocnicích pořád hospitalizují Židy a Araby vedle sebe, jako by nemoci a smrt ještě sdíleli. Život už ne, v porodnicích umisťují Židovky a Arabky do oddělených pokojů..."

Vzpomínky, osamělost, stesk po domově, rodina, láska, politika a především rozpolcenost mezi dvěma světy. Melancholický příběh spisovatele, který své vzpomínky vkládá do životních příběhů jiných lidí a svou vlastní válku tak nahrazuje příběhy. Podmanivé vyprávění a zároveň přesvědčivý portrét života Židů a Arabů v Izraeli.

22.06.2020 4 z 5

Solenoid Solenoid Mircea Cărtărescu

Solenoid. Obří magnetická cívka pod sklepením jednoho netradičního domu ve tvaru lodi. V této knize má však mnohem silnější účinky.
Bukurešť. Chátrající, ponuré město v době socialistické éry, skvěle vykreslující absurdity za komunistického režimu v Rumunsku.
Rukopis nedoceněného spisovatele, který musí být napsán, avšak není určen ke čtení.
Dvě roviny, skutečná a snová, realita a fikce. Fragmetny vzpomínek z dětství, popisy každodenního života, filozofické pasáže, snové vize, absurdní příběhy, surrealistické scény.
Útěk.
Mircea Cărtărescu a jeho koncert neskutečné představivosti.

11.06.2020 5 z 5

Mount Kodaň Mount Kodaň Kaspar Colling Nielsen

Po finském podivnu tu máme podivno dánské, ve kterém se mísí každodenní realita a problémy dánské společnosti s naprostým absurdnem a fantastickými postavičkami. Zajímavý spojující prvek ve formě fiktivní umělé hory, ale jednotlivé příběhy mi přišly nedotažené. Jednoduchý styl vyprávění, bláznivé, praštěné a opravdu zvláštním způsobem "podivné".

25.02.2020 3 z 5

Manuál každodenního pijáka Manuál každodenního pijáka Kingsley Amis

Průvodce světem pijáctví aneb jak se stát profesionálním pijákem. Celkem praktická, velmi zábavná a poměrně poučná sbírka kratších textů plná užitečných úvah náruživého pijáka, jeho osvědčených receptů na celou řadu nápojů (od "Krvavé Mařeny" až po nápoje, o kterých jste možná ani neslyšeli), doplněná citáty a vědomostními kvízy. Příjemné oddechové čtení, které patrně osloví jen užší skupinu čtenářů.

10.02.2020

Světýlko Světýlko Antonio Moresco

Tak to bylo něco! Dokonalé. Kniha útlá rozsahem, ovšem skrývající nesmírnou vnitřní hloubku a plná otázek k zamyšlení. Neskutečně silná, snová atmosféra, dialogy s říší rostlin a zvířat, prolnutí života a smrti, světla a tmy. Doporučuji!

19.12.2019 5 z 5

Emisar Emisar Jóko Tawada

"Vlastní smrt přináší konec existence času, staří lidé ale zemřít nemohou. S darem věčného života jsou zároveň zatíženi strašlivým úkolem mít na očích smrt svých pravnoučat."

Zajímavý koncept dystopického světa moderní japonské společnosti. Znečištěné, izolované Japonsko, svět starých lidí, kteří neumírají, svět mladých lidí bez budoucnosti. Satirický osten, slovní hříčky, úvahy o generačních rozdílech. Útlá kniha bez kapitol, která je spíše poselstvím než příběhem, klíčový je především charakter vyprávění. Znepokojivá atmosféra doplněná kouzelnými okamžiky dvou hlavních hrdinů.

13.11.2019 4 z 5

Letní pevnost Letní pevnost Kunio Cudži

Dalo by se říci nenápadný příběh, ale Letní pevnost je velmi hloubavý, přemýšlivý román a důkladný psychologický rozbor vykreslující i ty nejjemnější detaily jedné lidské duše, mladé japonské umělkyně Fujuko. Pohled na život a smrt, krásy umění, vzpomínky na minulost ovlivňující přítomnost a budoucnost. Krásný jemný styl, estetické a realistické popisy míst, citlivý, nostalgický a velmi působivý psychologický román, který trpělivější čtenáře jistě nezklame.

28.10.2019 4 z 5

Dlouhé časy Dlouhé časy Vladimir Rafejenko

O touze žít a potřebě zemřít, o strachu a naději, ale především příběh o Ukrajině a národní identitě. Čtyři části hlavní dějové linie prokládané kratšími povídkami, jejichž vypravěčem je jedna z hlavních postav. Poměrně realistické vyprávění vykreslující každodenní realitu života v okupovaném městě doplněné o četné metafory a mnohdy až absurdní fantaskní pasáže... absurdita a bizarnost jako by snad měly zjemnit všechnu tu bolest a utrpení.

Nevšední interpretace rusko-ukrajinské války v Donbasu, pro některé čtenáře možná hůře stravitelná, pro mě zajímavý objev současné ukrajinské prózy.

23.10.2019 4 z 5

Tichý dům Tichý dům Orhan Pamuk

Pamukovo rozpolcené Turecko s celou svou složitou historií zosobněné jednotlivými postavami jedné turecké rodiny. Tichý dům ukrývající všechna rodinná dramata a stará tajemství. Skvěle vykreslené postavy žijící ve svých iluzích o minulosti a budoucnosti.
Další skvělá kniha a příjemné setkání s Orhanem Pamukem, tento autor mě nikdy nezklame.

14.10.2019 5 z 5

Džínová generace Džínová generace Datho Turašvili

Jedna velká tragédie snu o svobodě mladých Gruzínců, zvrácenost totalitního režimu a džíny jako symbol touhy po Západu. Jednoduše zpracovaný dokumentární román, který ovšem po literární stránce příliš neuchvátí.

10.10.2019 3 z 5