lucisa.n lucisa.n komentáře u knih

Kam se poděl můj sexuální život? Kam se poděl můj sexuální život? Kristen Bailey

Kniha, od které jsem měla docela velká očekávání. Myslela jsem, že se budu smát od začátku do konce. Ale úplně tomu tak nebylo. Začátek mě překvapil, nemile. Byl hodně vulgární a vůbec mi nesedl. Postupně těch vulgarit ale ubývalo a přibývalo vtipu. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem se u knihy nesmála. Smála jsem se, a docela dost :D Hlavně uprostřed knihy. Ale konec byl opět nic moc. Nudný, zdlouhavý a vycpávkový. Myslím si, že bych ale knihu ocenila více, kdyby sama už děti měla :D Takhle je to průměr.

22.08.2022 3 z 5

Knihkupectví poslední naděje Knihkupectví poslední naděje Emily Blaine

Skvělá četba na dovolenou! Prostředí knihkupectví bude blízké každému knihomolovi :) Ona klidná šedá myš skrývající se za knihami. On slavný herec a horká hlava. Typické protiklady, které se přitahují :D Není to kniha, která ve vás bude dlouho rezonovat, ale přečtěte ji velice rychle a užijete si ji :)

31.07.2022 4 z 5

Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Autobiografie obvykle nečtu, ale tohle, to by měla být povinná četba. Eddie mi ukázal zase trochu jiný pohled na válku, život před a po ní. V knize je spousta inspirujících mouder, které mě vedly k zamyšlení. Bravo!

18.04.2022 4 z 5

Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Tohle bylo takové milé čtení :) Byť je příběh poměrně jednoduchý a rychle plyne, stejně jsem na konci zamačkávala slzu dojetí. Stella a Will jsou borci, moc jsem si je oblíbila! Navíc si čtenář rozšíří obzory ohledně cystické fibrózy.

07.04.2022 4 z 5

Kdybych tě našla Kdybych tě našla Ava Dellaira

Musím říct, že před čtením jsem neměla úplně velká očekávání, přeci jen už dávno nejsem cílová skupina této knihy. Nicméně dokázala opravdu překvapit. 17-letá hlavní hrdinka se vydává odtajnit a poznat svoji rodinu, její názory a smýšlení dalece přesahují její věk. Byla jsem udržována v napětí, jak to všechno bylo a nakonec dopadne :)

26.03.2022 4 z 5

Zkáza Ďáblova akru Zkáza Ďáblova akru Ransom Riggs

Společně s prvním dílem patří mezi nejpovedenější :) I když jsem se na začátku dost zhrozila, přes 500 stran. Ale bylo to napínavé a čtivé. Konec dobrý, všechno dobré :)

01.03.2022 4 z 5

Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Nejkratší díl, žádná velká zápletka, všechno “hrcfrc” hotové. Takový mám pocit z této knížky já. Ale těším se na závěrečný díl, jak to všechno dopadne.

22.06.2021 3 z 5

Mapa dní Mapa dní Ransom Riggs

(SPOILER) Po docela nudném třetím dílu mě tento opět bavil a vrátil chuť ke čtení. Byť začátek byl zdlouhavější, zasazení do současnosti mě bavilo o dost více. Od poloviny knihy už jsem se nemohla odtrhnout. Napínavé až do samého konce, který ale mi zase přišel uspěchaný? Najednou se objeví pták a hotovo :D No uvidíme co pátý díl, pustím se do něj hned.

17.04.2021 4 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Většina knihy se na můj vkus dost táhla, ale posledních 100 stránek bylo sakra napínavých, že jsem je dala skoro naráz :D

29.01.2021 3 z 5

Modrá Modrá Maja Lunde

Davidův příběh byl pro mě o moc zajímavější, než ten o Signe. Přesto se mi u knihy nestalo, že bych byla do příběhu tak ponořená, že bych nemohla přestat ve čtení.. Konec trochu zklamání, čekala jsem jasnější rozuzlení.

26.12.2018 3 z 5

MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství Kateřina Chalupníková

Jana, Marcela, Kristina, Zuzana. Čtyři ženy, čtyři propletené osudy, čtyři příběhy mateřství. A přesto každý jiný, z odlišného úhlu pohledu. Někomu je dáno hned, někomu později, někomu vůbec. Jak se s tím každá z žen popasuje?

Ač bezdětná, do knihy jsem se ráda pustila. To instantní růžové mateřství vídáváme na sítích docela často. Kde je ale realita? Tady, v této knize! S touto knihou máte pocit, že ji napsal sám život, že v tom nejste sami, děje se to i ostatním. Mateřství je bezmezná láska a radost, ale i dřina, slzy a bolest. Dokážete jednotlivé ženy politovat, ale i se s nimi zasmát. Celá kniha je protkaná sarkastickým humorem, takže pokud je vám tento styl blízký, nemusíte se bát, vyloženě depka-kniha to nebude. Přesně tohle je kniha, která zaujme široké spektrum čtenářů, dovedu si představit, že i muže. A přesto si z ní každý dovede odnést něco jiného. Četla se mi velmi dobře, autorka musí být podle mého správná ženská, s jejím stylem jsem naprosto souzněla. Jediné, co mě mrzí je, že po dočtení posledního příběhu už jsem si nedokázala vybavit ten první. Jen okrajově, ale jak spolu všechny souvisejí, to už jen velmi těžko. Ale to může být i mojí (ne)soustředěností. Jinak jsem si ale čtení moc užila a ráda ho doporučím všem dále. Bacha ale na to, v nějakém složitějším osobním období vás bude umět i rozložit. Pusťte se do knihy, až se na cynismus a neštěstí druhých budete cítit.

02.08.2024 4 z 5

Trest pro hříšné Trest pro hříšné John Saul

Peter Balsam se ocitá sám, v úplně novém městě. Přestěhoval se po rozvodu, za prací a novým začátkem. Bude vyučovat na místní katolické škole psychologii. Sám totiž má náboženské vzdělání a ředitel školy ho zde vyloženě chce. Je to totiž jeho dávný přítel ze studií. Po Peterově příjezdu se ale začínají dít divné věci.. Náboženský fanatismus, šikana, sebepoškozování, které vyústí až v sebevraždou. Co že tak najednou?

Poté, co jsem přečetla anotaci a zjistila, že autor je zejména známý svými horory, trochu ve mě hrklo. Ještě, když jsem se znovu podívala na obálku, která rozhodně uklidňujícím dojmem nepůsobí. Do čeho jsem se to zase pustila? Teď už můžu říct, že naštěstí je to “pouze psychologický thriller. Ale i ten mi dal zabrat. Hlavním tématem zde je určitě náboženství, fanatismus, ale také psychologie. Pro mě docela vražedné kombo. Ani jedno mi nic neříká a po pravdě mě to ani moc nezajímá. Ale jak se říká, člověk má zkusit vše. Trvalo mi nějakou chvíli, než jsem se začetla. Když se konečně začalo něco dít, zlepšilo se to. Ale zase, jak se to vezme. Dlouhou dobu jsem tápala, jakým směrem se to bude ubírat. A jak to nakonec bylo, to by mě nenapadlo ani ve snu. Nechci žádným způsobem spoilerovat, ale místy byla kniha až nechutná a pobuřující. Četla jsem zrovna ve vlaku a měla jsem co dělat, abych udržela chladnou tvář. Možná i díky tomu si nejde vytvořit žádné sympatie k hlavním postavám. Konec ten mě vyloženě naštval. Přišel mi nedotažený a vyvolávající jen další otázky. Tohle ještě v kombinaci s tématem a nechutnostmi musím hodnotit jako velký bizár. Opravdu jen pro velké “fajnšmekry. Ten, kdo snese všechno se bát asi nemusí. Ale alespoň záliba v psychologii by chybět neměla.

28.03.2024 2 z 5

Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Rosie je tam, kde vždycky chtěla. V Londýně, s manželem, pracuje ve vyhlášené restauraci a servíruje jídlo, o kterém ostatní jenom básní. Svůj život v zaběhlých kolejích má ráda a nic by neměnila. Jenže její manžel to tak trochu rozhodne za ni, když ji oznámí, že jejich manželství je u konce. Pro Rosie to je nejen obrovská rána, ale také zmatek. Nemá ráda změny a cokoliv neplánovaného špatně snáší. Člověk se ani nediví, že svůj žal se snaží utopit v láhvi alkoholu. Velkým překvapením pro ni pak následující ráno je, když ji před domem stojí růžový karavan. Ona ho totiž v opilosti koupila! Co s ním proboha bude dělat? Dozvíte se v knize.

Podle anotace jsem čekala něco na způsob příběhů Julie Caplin. A je tomu skutečně tak! Trochu jsem měla obavy, protože poslední knihy Caplinové, které jsem četla, tak mě úplně moc nebavily, pořád to samé. Ale tato mi sedla do noty. Je oddechová, romantická, plná jídla, cestování, životních mouder a ponaučení, vtipu. Ale také těžších témat. Prostě tu najdete vše, co od takové knihy potřebujete. Rosie jsem v mnohem chápala, také nemám ráda změny. O to víc jsem ji obdivovala, že se tomu dokázala postavit čelem. Dokonce jsem chápala i slepou víru a dobrosrdečnost, sama jsem si to zažila. Krátké kapitoly i čtivý styl psaní autorky nahrává rychlému čtení. Díky popisu nomádského způsobu života budete mít chuť hned někam vyrazit a při čtení o všemožných dobrotách také zakousnout něco dobrého. Chybělo už snad jen to, aby mě příběh dojal. Jinak je to ale moc povedená a pohodová kniha. Doporučuji všem, kteří si chtějí u čtení odpočinout.

14.03.2024 4 z 5

Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

Bianca před nedávnem otevřela novou restauraci, takové svoje vypiplané dítko a nutno říct, že se jí dost daří. Přijdou ale rodinné potíže v podobně vážné nemoci její mámy. A aby toho nebylo málo, restauraci navštíví Jackson Boudreaux, syn majitelů proslulého bournonu, který nyní protkává celé Biančino menu. Nikoho protivnějšího už v restauraci Bianca dlouho neměla. I Jackson ale řeší své trable. Aby si mohl nadále “užívat jmění rodiny Boudreauxových, musí se buď ujmout rodinného podniku, nebo se do svých 30.narozenin usadit a oženit. Ale ty jsou už za měsíc. A tak Jacksona nenapadne nic lepšího, než se zeptat samotné Bianci. Jak tohle asi dopadne?

Když se mi kniha dostala do ruky, společně s dalšími dvěma díly, divila jsem se, do čeho jsem se to zase přihlásila. Obálka napovídala, že mě čeká peprná eroťárna. Opak je ale pravdou. Dostala jsem knihu, ve které bylo všechno, a to v naprosté rovnováze. Hate-love romantika, vtip, dojetí, ale i vážné téma v podobě těžké nemoci a závažných rozhodnutí. I na tu erotickou scénu došlo, ale byla naprosto vhodná, rozumně popsaná a jednoduše tak nějak sedla jak zadek na hrnec! Oba hlavní aktéři mi byli sympatičtí, po odkrytí Jacksonovi minulosti mnohé pochopíme a je tak naprosto ospravedlnitelné jeho chování. Střídání kapitol z pohledu obou dvou navíc okoření celý příběh. Jen nechápu, proč jsou kapitoly z pohledu muže vždy kratší. Já bych naopak ocenila, kdyby tam se naopak autorky více rozepsaly. Celkově mi ale kniha sedla do noty a já jí v podstatě proletěla a byla na konci. A byla jsem naprosto spokojená! A nutno říct, že i překvapená, od této knihy bych to na první pohled nečekala. Takže na to nesmím dát. Už teď se velmi těším na další díly, sáhnu po nich co nevidět. Jen mi budou Bianca a Jackson dost chybět, oblíbila jsem si je.

25.01.2024 5 z 5

Návrat Návrat Kateřina Pojkarová

Opět se ocitáme na hradu Karmalech, kde se po minulém vítězství zdá, že vše už bude v pořádku. Zdání ale klame. Kayla se všemi dětmi hradního pána musí uchýlit mimo zdi hradu, dokonce do jiné země. Hrozí jim totiž nebezpečí a nikdo neví, zda se na hrad budou moci ještě vrátit..

Už první díl mě bavil a zanechal ve mě pozitivní pocity. Zároveň ale další otázky, takže jsem se na druhý díl těšila a doufala, že na své otázky získám i odpovědi. A tak se taky stalo. Sice až v závěrečném epilogu, ale bylo to tam! Na první pohled se může zdát, že se děj táhne, nikde žádná akce, nicméně příběh nabídne něco úplně jiného - krásné popisy přírody a charakterů jednotlivých postav. Některé ušly opravdu velký kus cesty, zejména Seb (nejstarší z dětí), za něho jsem byla opravdu ráda! Z rozmazlených a povýšených dětí se staly děti s pokorou a nebojácností. Skvělý. Kniha se opět čte velmi dobře, je to taková jednohubka. Milovníky složitých fantasy světů asi úplně nepotěší, tady je ten svět hodně jednoduchý, ale to zrovna mě moc vyhovuje, nemám šanci se nikde ztratit. Takže pokud to má někdo stejně jako já, vřele sérii doporučuji. Jedná se v podstatě o takovou pohádku pro starší.

11.01.2024 4 z 5

Moje vina Moje vina Mercedes Ron

Pro Noah se mnohé mění. Nové bydlení, matčin nový partner, nový nevlastní bratr Nick. Zrovna ten, který před otcem skrývá svůj “druhý život, sexy grázlík, se kterým by se zaplést rozhodně nikdy nechtěla. A najednou ho má vídat každý den v baráku a ještě se tvářit, že spolu vycházejí.. a nejen to..

Další z knih, která jednu dobu byla na IG velmi vidět. Byla jsem zvědavá. Ale bohužel se mi dostalo zklamání. Proč? Příběh na mě působil jako jedna velká slátanina plná nesmyslných detailů, nad kterými se autorka snad ani nezamyslela a rozhodně si je mohla ušetřit. Postelovou scénu, kterou nám tam samozřejmě autorka přidala, tak tou to pro mě naprosto zabila. Jen jsem si říkala “proč?. Nic tak nereálného a přitaženého za vlády jsem dlouho nečetla. A ještě to dívčí jméno Noah.. z toho jsem většinu knihy byla mimo, protože si automaticky představím chlapce. A co si budem, se jménem Nick se to velmi snadno plete. Nick, ač byl ze začátku vykreslený, jak byl, nakonec to byl on, ten lepší z nich. Kdežto Noah, ta byla většinu knihy na přesdržku. Ale abych jen nehanila, tak kniha se čte dobře, autorce se povedlo napsat ji velmi čtivě, bonusem je určitě krásná obálka a pozitivní závěr. Snad má být kniha i zfilmovaná, ale já se snad do filmu ani dalšího knižního pokračování pouštět nebudu. Mně Noah naprosto stačila. Za mě nemohu doporučit.

01.01.2024 2 z 5

Město nad městem Město nad městem Lucie Brejšová

Marco je studentem architektury. Pochází z Brazílie, ale nyní se díky studiu pohybuje spíše v Evropě, hlavně v Paříži, ale také v Čechách, kde pátrá po svých kořenech. Vše ale utne smutná zpráva z domova - úmrtí jeho otce. Marco se tak vydává zpět do své rodné země, naposledy se rozloučit s otcem, ale také navštívit širší rodinu. Při těchto návštěvách opět přičichne k rodinné minulosti a ještě více se do ní ponoří. V Riu potkává své dávné známé - Francesca, starousedlíka s léčitelskými schopnostmi, ale také Julii, mladou cestovatelku, která poznává Brazílii a nový jazyk.

Když jsem si přečetla anotaci, říkala jsem si “hmmm, to bude zajímavé, nebo taky pěkný guláš Brazílie, Česko, pivo, káva, porodnictví, léčitelství, architektura... No řekněte, vypadá to na pěkný mišmaš. Místy to tak na mě i působilo. Ale zase jsou to neobvyklá témata, která v tomto spojení určitě nikde jinde nenajdete. Velmi oceňuji nahlédnutí do brazilské kultury a popisy známých scenerií. To mi určitě rozšířilo obzory. Marco je velmi sympatický hlavní hrdina, budete mu fandit, aby nakonec přišel na vše, co opřádá jejich rodinné tajemství. To mě na tom bavilo asi nejvíc - skládání rodinné historie, kousek po kousku. Co už mě bavilo méně byl barvitý popis brazilské architektury. To je pro mě španělská vesnice. Nerozumím tomu, nedokážu si to představit a vlastně ani moc nechci, architektura fakt není moje hobby. Bohužel jsem měla pocit, že právě tomuto tématu je v knize poskytován poměrně velký prostor. Místy jsem se nudila. Když ale opět přišlo na scénu rodinné bádání, byla jsem doma. Pro mě je tedy kniha tak půl na půl, část zajímavá, část méně. Ale někoho, kdo má architekturu rád, nebo se jí vyloženě nebrání a rád si rozšíří obzory, věřím, že ho to bude bavit. Navíc se dozvíte, že Česko a Brazílie taktéž spolu mají historická pojítka.

26.12.2023 3 z 5

Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Cecily je novinářkou v časopise Wild Outdoors a byla přizvána k závěrečnému výstupu na osmitisícovku Manáslu, který organizuje Charles, věhlasný horolezec, který už za rok zvládl překonat 13 osmitisícovek a chce k nim přidat i tu poslední. Charles je známý tím, že není příliš sdílný a získat s ním rozhovor se v podstatě rovná nemožnosti. Charles ale Cecily přizve právě kvůli tomu. Když s ním vystoupá až na vrchol Manáslu, bude jí pak odměnou právě rozhovor. Jenže Cecily nemá příliš zkušeností, naopak, její poslední lezení po horách nedopadlo vůbec dobře.. I tak se ale kousne a jde do toho! Jenže společně s Cecily a ostatními je na hoře zřejmě i vrah..

Když jsem tuto knihu rozbalila v tajné štafetě, byla jsem nadšená. Protože jsem se na ni rozhodně chystala! Téma horolezectví je v knize rozhodně originální a mě to tak nějak vždy zajímalo. Jak byl v TV nějaký dokument, tak jsem ho viděla. I čtení tohoto thrilleru mě moc bavilo. I když opět jsem měla problém s velkým počtem mužských postav (asi už si je budu muset začít rozlišovat na papírek). Taky je v knize spousta horolezeckých termínů, které si asi my, normální smrtelníci, vůbec nedovedeme představit. Jinak ale hlavní zápletka super! Já jsem si sice tak nějak tušila, ale zklamaná jsem nebyla. Doporučuji všem, které zajímá horolezectví, nebo těm, kteří hledají neokoukané thrillerové prostředí. A taky těm, kteří se chtějí ochladit, z této knihy vyloženě chlad sálá.

15.09.2023 4 z 5

Okamžiky Okamžiky Veronika Jonešová

Poslední díl ze série se už většinově věnuje Emmě, Samuelově snaše. Ale také dětství a mládí Patricie i Samuela. Třetí díl celkově pomáhá doladit detaily předchozích dvou.

Když jsem si přečetla, že třetí díl se bude věnovat hlavně Emmě, měla jsem radost. Ta mi byla jako vedlejší postava moc sympatická. Není to ale úplně pravda. Osobně bych čekala mnohem více Emmy. Hodně jsme se tentokrát vraceli do minulosti, dostávali drobné detaily k tomu, co už jsme věděli z předchozích knih. Ale i některé, které třeba pro mě nebyly úplně důležité a mohly být klidně vynechány, asi by to na celkovém příběhu nic nezměnilo. Po druhém dílu, ve kterém to byla velká emoční jízda, byl tento spíše poklidný, bilancující a uzavírající. Celkový dojem z Okamžiků byl mnohem bližší prvnímu dílu. Druhý je tedy z mého pohledu ten nejlepší.

Pokud mám zhodnotit sérii jako celek, tak se mi určitě líbila. Bezpochyby najde své čtenáře, možná zejména čtenářky. Je to takové něžné a empatické čtení o rodinných vztazích a nástrahách osudu. První díl je pohádkový, místy až naivní. Druhý vás emočně úplně dostane a třetí to zase hezky vyrovná a doladí. Doporučuji všem, kteří se rádi ponoří do příběhu jiných, i když smyšlených rodin, a těm, kteří se nebojí u knih dojmout. Věřím, že vás série nezklame.

09.09.2023 3 z 5

Moje upřímná posedlost jménem anorexie Moje upřímná posedlost jménem anorexie Petra Lukešová

Víte jaké to je, když (ne)jídlo a cvičení ovládá váš život? Když vás pohled do zrcadla bolí? Když se nemůžete opřít o lidi, kteří by vám měli pomoci? Když už nevíte kudy kam? Ne? Petra Lukešová to ví, sama si toto dno zažila a rozhodla se ho zvěčnit v této knize. Jedná se o osobní zpověď, nejen o boji s anorexií

O poruchách příjmu potravy mám ponětí hlavně díky studiu. Že bych s nimi ale měla nějakou bližší zkušenost, to ne. A obzvlášť s anorexií. Proto jsem se velmi ráda pustila do této knihy. Slibovala jsem si, že mi rozšíří obzory. A tak se taky stalo. Je naprosto autentická, upřímná a obohacující. Dovoluje nám nahlédnout do hlavy mladé slečně, jejíž mozek je jedna velká kalkulačka kalorií, odraz v zrcadle si převádí do nesmyslných rozměrů a ještě ke všemu bojuje mužskými autoritami. Ani s jedním nedokáže bojovat a naprosto tomuto začarovanému kruhu propadá. Péti mi bylo moc líto, zejména ve chvílích, kdy očekávala pomoc a vůbec se jí ji nedostalo. Měla jsem trochu pocit, že se vyprávění trochu ztrácí v profesích psychiatra/psychologa, lékaře/terapeuta. Ale v tom spousta lidí nevidí rozdíl. Příběh ukazuje, že je to rozhodně boj na dlouhou trať, ale se správnými lidmi je naděje na uzdravení. Po dočtení ve mě kniha zanechala spoustu dojmů a doporučila bych ji všem mladým slečnám, ale i těm, kteří se chtějí o PPP dozvědět něco nového, něco z první ruky. Běžte do tohoto silného příběhu!

Péťo, jsi neuvěřitelně silná osobnost, moc ti fandím a držím palce! Jsi na správné cestě.

05.09.2023 4 z 5